Boterkoekjes in Variaties

Boterkoekjes in Variaties

Maak heerlijke boterkoekjes in verschillende variaties, van klassiek tot met citroen, kaneel of gember! Eenvoudig te maken met slechts een paar ingrediënten.
Voorbereidingstijd2 uur
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 225 gram boter
  • theelepel vanille-essence
  • ¼ theelepel zout
  • 300 gram bloem

Instructies

  • Klop de boter, suiker en vanille glad en romig, maar niet luchtig.
  • Voeg het zout en de bloem toe en meng alles tot een glad deeg.
  • Vorm een rol van 4 cm doorsnee van het deeg, wikkel hem in aluminiumfolie en laat hem 2 uur in de koelkast opstijven.
  • Verwarm de oven voor tot 175ºC/gasstand 2-3.
  • Snijd de rol in 6 cm dikke plakjes.
  • Leg de plakjes met steeds 4 cm tussenruimte op bakplaten met een antiaanbaklaag of met bakpapier.
  • Bak de koekjes 12 tot 14 minuten.
  • Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
  • Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Serveer de boterkoekjes bij een kop thee of koffie voor een lekker tussendoortje.
Wijnadvies:

Een frisse, lichtzoete witte wijn past goed bij de boterkoekjes.

Chocolade-Dompelde Biscotti

Chocolade-Dompelde Biscotti

Geniet van deze heerlijke chocolade-dompelde biscotti, perfect voor bij je kopje thee of koffie. Het krokante koekje is omhuld met een rijke chocoladeglazuur.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Koek, Noten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 30
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g pure chocolade voor het dompelen
  • 200 g bloem
  • 225 g suiker
  • 250 g kleine stukjes pure chocolade callets
  • 4 eieren
  • 1 pakje bakpoeder
  • 75 g zachte boter
  • 1 theelepel vanille-essence

Instructies

  • Klop in een kom de suiker met de boter met een elektrische handmixer.
  • Voeg al kloppend een voor een de eieren toe.
  • Klop de vanille-essence erdoor.
  • Klop de bloem en het bakpoeder erdoor.
  • Schep de chocoladecallets door het mengsel.
  • Leg twee rechthoeken uitgerold deeg van 25 cm lang en 10 cm breed op een siliconen bakmat of bakpapier.
  • Zet de rechthoeken 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Bak de biscotti 25 minuten in de oven.
  • De bovenkant moet gescheurd zijn en een in het midden gestoken mes moet er schoon uitkomen.
  • Laat 10 minuten afkoelen.
  • Zet de oven op 150 °C.
  • Snijd het warme deeg op een snijplank in schuin gesneden repen van 2 cm breed.
  • Leg de biscotti op hun zijkanten en bak ze 5 tot 8 minuten aan elke kant in de oven.
  • Laat ze afkoelen op een draadrooster.
  • Smelt de 150 g pure chocolade au bain-marie of in de magnetron.
  • Dompel een uiteinde van de biscotti in de gesmolten chocolade.
  • Laat de biscotti op bakpapier koud worden.

Notities

Serveertip:
Serveer de biscotti met een warm kopje thee of koffie en dip ze voor extra smaak.
Wijnadvies:
Combineer de biscotti met een zachte dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti

Appel-havermoutkoekjes

Appel-havermoutkoekjes

Heerlijke appel-havermoutkoekjes met een vleugje kaneel, perfect als tussendoortje of snack.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Koek, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 48
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bakplaten
  • grote kom
  • handmixer
  • theelepel

Ingrediënten

  • 1 ei
  • ½ theelepel soda bicarbonaat baksoda
  • ¾ theelepel kaneelpoeder
  • 90 g grofgemalen volkorenmeel
  • 110 g boter op kamertemperatuur
  • 175 g honing
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Havermout hoeveelheid ontbreekt
  • Appel hoeveelheid ontbreekt

Instructies

  • De oven voorverwarmen op 190°C (gasstand 5).
  • Bakplaten invetten of bedekken met bakpapier.
  • In een grote kom boter, honing, ei en vanille-extract tot een luchtige massa kloppen.
  • Volkorenmeel, soda bicarbonaat en kaneelpoeder toevoegen en goed mengen.
  • Havermout en appel toevoegen en door het beslag mengen.
  • Met een theelepel het beslag over de bakplaten verdelen, 1 theelepel per koekje.
  • 8-10 minuten bakken in de voorverwarmde oven.
  • De koekjes 5 minuten op de bakplaat laten afkoelen.
  • Vervolgens volledig laten afkoelen op een rooster.

Notities

Serveertip:
Serveer de koekjes met een glas melk of een kopje thee voor een gezellige snack.
Wijnadvies:
Niet van toepassing.

Knapperige ANZAC-koeken

Knapperige ANZAC-koeken

Heerlijke knapperige ANZAC-koeken, een klassiek Australisch recept om te genieten bij de koffie of als tussendoortje.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Ontbijt, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Australië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 100 gram havervlokken
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 115 gram boter
  • 1 eetlepel warm water
  • 2 eetlepels golden syrup
  • 40 gram fijngehakte macadamianoten
  • 50 gram gemalen kokos
  • 0,5 theelepel zuiveringszout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175ºC (gasstand 2-3).
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Meng de havervlokken, bloem, basterdsuiker en kokos in een kom.
  • Smelt de boter met de golden syrup in een steelpan op laag vuur.
  • Los het zuiveringszout op in het warme water en roer dit door het botermengsel.
  • Voeg het warme botermengsel toe aan de droge ingrediënten en meng goed.
  • Schep eetlepels deeg met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
  • Druk het deeg met een vork iets platter.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
  • Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat.
  • Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed afgesloten trommel.

Notities

Serveertip:
Serveer met een kopje thee of koffie voor een authentieke Australische ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een dessertwijn of een zoete muskaat.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 1.5g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g

Hartige preitaart met gruyère

Hartige preitaart met gruyère

Een heerlijke hartige preitaart met een romige saus en gesmolten gruyère, perfect als lunch of diner.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eidooier
  • 1 glas melk
  • 1 eetlepel olie
  • 30 g boter
  • 50 g geraspte gruyère
  • 300 g bloem
  • 4 dikke preien
  • 150 g boter
  • Zout
  • Peper
  • ½ glas water

Instructies

  • Meng de bloem, boter in stukjes, zout en water en kneed tot een deeg.
  • Rol het deeg tweemaal uit en laat 30 minuten rusten.
  • Bekleed een taartvorm met het deeg en prik de bodem in met een vork.
  • Bak de bodem 20 minuten voor in de oven en laat afkoelen.
  • Was de preien, snijd het groen eraf en blancheer het witte deel 10 minuten in gezouten kokend water.
  • Laat de prei uitlekken en snijd in schijfjes.
  • Verwarm de boter met de olie in een pan en bak de prei zachtjes.
  • Haal de prei uit de pan en voeg een lepel bloem toe aan de boter.
  • Giet de melk erbij en breng al roerend aan de kook.
  • Haal van het vuur en meng de room, eidooier en peper erdoor.
  • Giet de helft van de saus over de taartbodem.
  • Verdeel de prei erover en bedek met de rest van de saus en geraspte kaas.
  • Bak 15 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een lichte vinaigrette.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Côtes de Provence.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 9g | Vet: 24g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Chocoladekaramels

Chocoladekaramels

Zachte en romige karamels met een rijke chocoladesmaak, perfect als zoete lekkernij.
Bereidingstijd30 minuten
afkoelen2 uur
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Snoepgoed
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g fondantchocolade
  • 100 g boter
  • 100 g suiker
  • 100 g honing

Instructies

  • Smelt de boter, suiker en honing au bain-marie.
  • Voeg de geraspte chocolade toe en roer tot een glad mengsel.
  • Breng aan de kook en laat 4-5 minuten koken terwijl je blijft roeren.
  • Giet in een ingevette vorm en laat 2 cm dik worden.
  • Teken met een mes lijnen voor gelijke karamels.
  • Laat volledig afkoelen en breek in stukjes.

Notities

Serveertip:
Heerlijk bij een kop koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Banyuls past goed bij deze karamels.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 28g

Abrikozenhapjes met Geitenkaas en Spek

Abrikozenhapjes met Geitenkaas en Spek

Smaakvolle abrikozen gevuld met geitenkaas en omwikkeld met knapperig spek, ideaal voor bij de borrel.
Bereidingstijd22 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Fruit, Kaas, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 16
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 g zachte geitenkaas bijvoorbeeld Bettine Blanc
  • 16 gewelde abrikozen
  • 16 plakjes ontbijtspek

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwijder de korst van de geitenkaas en snijd de kaas in 16 gelijke stukjes.
  • Snijd de abrikozen tot het midden open en vul elke abrikoos met een stukje geitenkaas.
  • Omwikkel elke gevulde abrikoos met een plakje ontbijtspek en steek vast met een cocktailprikker.
  • Leg de abrikozenhapjes op de beklede bakplaat.
  • Bak de hapjes 5 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveer direct als warme borrelhap.

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze hapjes met een frisse Sauvignon Blanc of een mousserende rosé voor een perfecte balans van smaken.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 5g

Red Velvet Traybake met Luchtige Topping

Red Velvet Traybake met Luchtige Topping

Een feestelijke Red Velvet traybake met romige topping, rode bessen en een vleugje limoen.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd52 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 8 stukken
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 pak Dr. Oetker Red Velvet Cake
  • 2 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 100 g MonChou
  • 2 eetlepels water
  • 1 zakje Dr. Oetker Chocolate Chips Wit
  • 5 takjes rode bessen
  • 20 g kokosrasp
  • ½ limoen rasp

Instructies

Voor de cake:

  • Verwarm de oven voor op 150 °C (elektrische oven).
  • Doe de Red Velvet cakemix, eieren, 100 ml slagroom en het water in een beslagkom.
  • Roer het geheel rustig door tot een gladde massa.
  • Klop met een mixer op de hoogste stand circa 3 minuten tot een luchtig cakebeslag.
  • Spatel de witte Chocolate Chips door het beslag.
  • Bekleed een ovenschaal of laag bakblik met bakpapier en verdeel het beslag erin.
  • Bak de cake in circa 50 minuten gaar.
  • Laat volledig afkoelen.

Voor de topping:

  • Doe de MonChou in een beslagkom en mix deze glad met een mixer.
  • Voeg de overige 150 ml slagroom en de toppingmix toe.
  • Mix eerst 1 minuut op de laagste stand, vervolgens 2 minuten op de hoogste stand tot een luchtige topping.

Samenstellen:

  • Verdeel de luchtige topping over de afgekoelde Red Velvet cake.
  • Decoreer met rode bessen, kokosrasp en limoenrasp.
  • Snijd in 8 gelijke stukken en serveer direct of bewaar in de koelkast.

Notities

Wijnadvies:
Een licht mousserende dessertwijn zoals Moscato d'Asti past perfect bij deze feestelijke cake.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.5g | Sugar: 22g

Brownie IJstaart met Karamelnoten en Frambozen

Brownie IJstaart met Karamelnoten en Frambozen

Een decadente brownie-ijstaart met frambozen, karamelnoten en witte chocoladedecoratie.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
vriezen1 uur
Totale tijd2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 8 stukken
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak Dr. Oetker Brownies Choco
  • 50 g boter kamertemperatuur
  • 100 ml water
  • 200 g schepijs smaak naar keuze
  • 125 g frambozen
  • 50 g macadamianoten
  • 3 eetlepels suiker
  • 25 g witte chocolade in stukjes

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (elektrische oven).
  • Druk de geperforeerde randen van de bakvorm naar beneden.
  • Klop de boter zacht en romig in een beslagkom met een mixer (niet luchtig kloppen).
  • Voeg de browniemix en het water toe en meng op de laagste stand tot een egaal beslag.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvorm.

Bakken:

  • Bak de brownie in circa 40 minuten gaar.
  • De bovenkant is klaar wanneer deze mooi glanst.
  • Laat de brownie afkoelen en snijd deze horizontaal in twee gelijke helften.
  • Leg de onderste helft op een schaal die in de vriezer past.

Samenstellen:

  • Schep het ijs op de onderste helft van de brownie en verdeel het gelijkmatig.
  • Halveer de frambozen (houd 8 apart) en druk deze in het ijs.
  • Leg de bovenste helft van de brownie erop en druk voorzichtig aan.
  • Laat de gevulde brownie minstens 1 uur in de vriezer opstijven.

Karamelnoten:

  • Verwarm de suiker in een kleine koekenpan op middelhoog vuur zonder te roeren.
  • Wacht tot de suiker gesmolten is en lichtbruin kleurt.
  • Roer de macadamianoten snel door de gesmolten suiker en giet het geheel op bakpapier.
  • Laat afkoelen.

Chocoladedecoratie:

  • Doe de witte chocolade in een spuitzakje en sluit dit goed af.
  • Zet het zakje in een glas met heet water zodat de chocolade smelt.
  • Knip een klein puntje van het zakje en versier de ijstaart met slierten witte chocolade.

Afwerking:

  • Snijd de brownie-ijstaart in 8 stukken.
  • Garneer met de achtergehouden frambozen en de gekarameliseerde macadamianoten.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti past perfect bij deze ijstaart.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 32g

Roze Koekentaart met Frambozen en Glazuur

Roze Koekentaart met Frambozen en Glazuur

Een feestelijke roze koekentaart met frambozen en botercrème, perfect voor verjaardagen of high tea.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de taart:

  • 1 pak Dr. Oetker Roze Koeken bakmix
  • 75 ml water
  • 240 g boter kamertemperatuur
  • 2 eetlepels frambozenjam
  • 125 ml melk koud
  • 150 g frambozen

Voor de afwerking:

  • 1 zakje Dr. Oetker Botercrème
  • 1 busje Dr. Oetker Chocofantasie
  • 2 takjes rozemarijn
  • 25 ml heet water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 °C (elektrische oven).
  • Bekleed de springvorm met bakpapier.

Bereiding van de taart:

  • Klop 100 g boter zacht in een beslagkom met een mixer.
  • Voeg de roze koekenmix en 75 ml water toe en meng het geheel op de hoogste stand tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in de springvorm en bak het 30-35 minuten in de oven tot het gaar is.
  • Laat de taart volledig afkoelen en snijd deze horizontaal doormidden om twee lagen te maken.
  • Smeer de frambozenjam gelijkmatig op de onderste laag van de taart, laat de randen vrij.

Bereiding van de botercrème:

  • Klop 140 g boter zacht in een beslagkom.
  • Voeg de botercrème mix en 125 ml koude melk toe en mix 1 minuut op de laagste stand.
  • Klop het mengsel daarna 1 minuut op de hoogste stand tot een luchtige botercrème.
  • Doe de botercrème in een spuitzak met een kartelspuitmond en spuit deze decoratief over de onderste laag koek.
  • Verdeel 2/3 van de frambozen over de botercrème en plaats de bovenste laag koek erop.

Afwerking:

  • Meng de glazuurmix met 25 ml heet water en klop dit op de laagste stand tot een gladde massa.
  • Klop het glazuur 2 minuten op de hoogste stand luchtig en laat 5 minuten rusten.
  • Verdeel het glazuur over de bovenkant van de taart.
  • Decoreer de taart met de resterende frambozen, takjes rozemarijn, gouden bolletjes uit de Chocofantasie en eventueel poedersuiker.

Notities

Wijnadvies:
Een glas mousserende rosé past uitstekend bij deze feestelijke taart.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 4g | Vet: 20g | Zout: 0.4g | Sugar: 28g