Amerikaanse tolhuiskoekjes met pecannoten

Amerikaanse tolhuiskoekjes met pecannoten

Deze klassieke Amerikaanse tolhuiskoekjes combineren de knapperigheid van pecannoten met rijke pure chocolade in een onweerstaanbaar zacht koekje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12
Calories: 340kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram kristalsuiker
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gram pure chocoladedruppels
  • 2 eieren
  • 200 gram fijngehakte pecannoten
  • 225 gram boter
  • 340 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • 2 theelepels vanille-essence

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Vet een bakvorm van 33x23 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Zeef de bloem met het zuiveringszout en zout.
  • Klop de boter met beide suikers en de vanille romig.
  • Klop de eieren erdoor.
  • Voeg het bloemmengsel toe en meng tot een geheel.
  • Roer de noten en chocolade door het deeg.
  • Verdeel het deeg gelijkmatig in de vorm.
  • Bak het deeg in 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat het 5 minuten in de vorm afkoelen.
  • Snijd het in vierkantjes en laat volledig afkoelen op een rooster.
  • Bewaar de koekjes maximaal 4 dagen in een luchtdichte trommel.

Notities

Serveertip:

Bestrooi de koekjes voor het serveren met poedersuiker of serveer met een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:

Lekker met een glaasje PX-sherry of een glas volle dessertwijn zoals Sauternes.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 4g | Vet: 21g | Zout: 0.4g | Sugar: 21g

Knapperige kaneelkoekjes met variaties

Knapperige kaneelkoekjes met variaties

Deze klassieke kaneelkoekjes zijn heerlijk bros en eenvoudig te maken. Met drie smakelijke variaties voor rozijnen, chocolade of gekonfijte gember.
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 165 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 190 gram bloem
  • 2 theelepels kaneel
  • 225 gram boter
  • ¼ theelepel zout
  • ½ theelepel zuiveringszout
  • 1 theelepel wijnsteenzuur

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Zeef bloem, wijnsteenzuur, zuiveringszout en 1 theelepel kaneel in een kom.
  • Roer het zout erdoor.
  • Klop in een andere kom de boter en 150 gram suiker romig.
  • Roer het ei erdoor.
  • Kneed het bloemmengsel door het botermengsel tot een glad deeg.
  • Wikkel het deeg in aluminiumfolie en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Meng de overgebleven suiker met 1 theelepel kaneel.
  • Vorm balletjes van het deeg en rol ze door de kaneelsuiker.
  • Leg ze met 5 cm tussenruimte op een bakplaat met bakpapier.
  • Druk de koekjes iets plat met een vork.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten.
  • Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat.
  • Bewaar maximaal 5 dagen in een goed afgesloten trommel.

Variaties:

  • Voeg aan het basisdeeg 75 gram rozijnen toe.
  • Voeg aan het basisdeeg 2 theelepels vanille-essence en 75 gram pure chocoladedruppels toe.
  • Voeg aan het basisdeeg 3 eetlepels fijngehakte gekonfijte gember toe.

Notities

Serveertip:

Serveer de koekjes op een mooie schaal met een snufje kaneel erover gestrooid voor extra geur en smaak.
Wijnadvies:

Combineer met een glas Muscat of een lichte dessertwijn zoals Sauternes.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 1g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g

Citroen-polentakoekjes met vanille

Citroen-polentakoekjes met vanille

Deze luchtige koekjes met citroen, vanille en een vleugje polenta zijn heerlijk bij de thee en verrassend eenvoudig om te maken.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Koek, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 24
Calories: 90kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram poedersuiker
  • 115 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 2 eidooiers
  • 2 theelepels vanille-essence
  • 50 gram polenta
  • Geraspte schil van 1 citroen 2-3 theelepels
  • Snufje bakpoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Vet twee bakplaten in of bekleed ze met bakpapier.
  • Klop de boter met de poedersuiker tot een bleke, luchtige massa.
  • Voeg de eidooiers, citroenrasp en vanille toe en meng goed.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en meng dit met de polenta.
  • Spatel het bloemmengsel door het botermengsel tot een samenhangend deeg.
  • Vorm lange rollen van 1 cm dik en snijd in stukken van 10 cm.
  • Vorm van elk stuk een halve maan.
  • Leg de koekjes met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
  • Bak de koekjes in 15 minuten lichtbruin.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Bewaar ze 5 tot 7 dagen in een afgesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Heerlijk met een kop groene thee of als onderdeel van een high tea.
Wijnadvies:
Combineer met een glas lichtzoete dessertwijn zoals Moscato d’Asti.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g

Romige pindakaaskoekjes met variaties

Romige pindakaaskoekjes met variaties

Deze romige pindakaaskoekjes zijn een echte traktatie voor pindakaasliefhebbers. Ook lekker met chocoladedruppels of frisse roomkaasglazuur!
Voorbereidingstijd2 uur 30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Tussendoortje, Vleesvervangers
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 135kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 115 gram boter
  • 200 gram bloem
  • 225 gram pindakaas met stukjes noot
  • ¼ theelepel zuiveringszout
  • Snufje zout

Instructies

  • Zeef de bloem met het zuiveringszout.
  • Klop in een andere kom de boter met beide soorten suiker licht en romig.
  • Vermeng het ei met het bloemmengsel, de pindakaas en het zout.
  • Klop dit mengsel door het botermengsel.
  • Verpak het deeg in aluminiumfolie en leg het minstens 2 uur, liefst een nacht, in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 160ºC (gasstand 2).
  • Vorm balletjes van ongeveer 2 cm doorsnee van het deeg.
  • Leg de deegballetjes op 5 cm afstand van elkaar op een bakplaat.
  • Druk ze met een vork iets platter.
  • Bak de koekjes in 15 minuten goudbruin.
  • Neem de bakplaat uit de oven en laat de koekjes afkoelen.
  • Bewaar maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:
Voor een extra traktatie kun je het basisdeeg verrijken met 75 gram chocoladedruppels. Of bestrijk de afgekoelde koekjes met een glazuur van 200 gram roomkaas en 2 eetlepels poedersuiker, bestrooid met chocoladevlokken.
Wijnadvies:
Serveer eventueel met een glas koude melk of een zachte dessertwijn zoals muscat.

Nutrition

Calories: 135kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g

Cheesecake Bites van Bladerdeeg met Aardbeienjam

Cheesecake Bites van Bladerdeeg met Aardbeienjam

Kleine, makkelijke cheesecake hapjes van bladerdeeg gevuld met roomkaas, vanille en aardbeienjam. Perfect voor een feestelijke gelegenheid!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Tussendoortje
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 22
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Amandelschaafsel
  • 4 el aardbeienjam
  • 1 ei + 1 om mee te bestrijken
  • 2 rollen vers bladerdeeg
  • 1 pakje kloppudding vanille @droetkerbakken_nl
  • Poedersuiker
  • 400 g roomkaas
  • 1 tl vanille aroma

Instructies

  • Verwarm de oven voor volgens de aanwijzingen op de verpakking van het bladerdeeg (meestal 200°C).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol beide vellen bladerdeeg uit.
  • Snijd elk vel in 10-12 vierkantjes (afhankelijk van de gewenste grootte van de bites).
  • Meng in een kom de roomkaas, 1 ei en het vanille aroma goed door elkaar tot een glad beslag.
  • Voeg het vanille kloppuddingpoeder toe aan het roomkaasmengsel en mix nogmaals goed door.
  • Leg de bladerdeegvierkantjes op de bakplaat.
  • Verdeel op elk vierkantje een theelepel van het roomkaasmengsel.
  • Schep bovenop het roomkaasmengsel een halve theelepel aardbeienjam.
  • Vouw de tegenoverliggende punten van het bladerdeeg naar elkaar toe en druk ze in het midden goed vast met een vork, zodat je kleine pakketjes krijgt.
  • Klop het extra ei los in een kommetje en bestrijk de bovenkant van de bladerdeegpakketjes met het losgeklopte ei.
  • Bestrooi de bovenkant van de pakketjes met amandelschaafsel.
  • Bak de cheesecake bites in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de cheesecake bites na het bakken iets afkoelen op de bakplaat.
  • Bestrooi de afgekoelde cheesecake bites eventueel met poedersuiker voor het serveren.
  • Serveer de cheesecake bites lauwwarm of op kamertemperatuur.

Notities

Serveertip:
Serveer de cheesecake bites met verse aardbeien of een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een licht fruitige rosé past goed bij de zoete smaken van de cheesecake en de aardbeienjam.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g

Luchtige chocoladeschuimkoekjes

Luchtige chocoladeschuimkoekjes

Heerlijk luchtige chocoladekoekjes met een krokante buitenkant en zachte binnenkant. Met pecannoten en een vleugje vanille voor extra smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 30
Calories: 65kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • ½ theelepel vanille-essence
  • 100 gram fijngehakte pecannoten
  • 150 gram pure chocolade
  • 2 eiwitten
  • 50 gram zeer fijne kristalsuiker
  • mespunt wijnsteenzuur

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175ºC (gasstand 2-3).
  • Smelt de chocolade au bain-marie of voorzichtig in de magnetron.
  • Klop de eiwitten met het wijnsteenzuur tot zachte pieken ontstaan.
  • Voeg een derde van de suiker toe en klop een minuut door.
  • Doe de helft van de resterende suiker erbij en klop tot stijve pieken.
  • Spatel de overgebleven suiker erdoor.
  • Vouw de chocolade, vanille en noten voorzichtig door het beslag.
  • Schep het beslag met een lepel in hoopjes op bakpapier, met 4 cm tussenruimte.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten tot de bovenkant gebarsten is en de koekjes stevig aanvoelen.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster met bakpapier eronder.
  • Bewaar maximaal 3 dagen in een goed afgesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Bestrooi met poedersuiker of serveer bij een bolletje vanille-ijs voor extra verwennerij.
Wijnadvies:
Combineer met een glaasje Ruby port of zoete rode dessertwijn voor een perfecte match.

Nutrition

Calories: 65kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.02g | Sugar: 5g

Knapperige Kokos-Amandelkoekjes

Knapperige Kokos-Amandelkoekjes

Heerlijke knapperige kokos-amandelkoekjes met een zachte binnenkant. Perfect als tussendoortje of feestelijke traktatie, extra lekker met wat chocola!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Snack
Land van herkomst: Europa, Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18 stuks
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 eiwitten
  • 115 g gemalen amandelen
  • 115 g gemalen kokos
  • 115 g poedersuiker
  • ¼ theelepel vanille-extract

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150º C (gasovenstand 2).
  • Vet twee bakplaten in of bekleed ze met bakpapier.
  • Klop de eiwitten met een elektrische mixer tot stijve, maar nog vochtige pieken.
  • Zeef de poedersuiker boven de eiwitten en spatel dit er voorzichtig doorheen.
  • Voeg de gemalen amandelen, vanille-extract en gemalen kokos toe aan het mengsel en spatel tot een plakkerig deeg.
  • Vorm met een lepel walnootgrote hoopjes deeg op de voorbereide bakplaten.
  • Zorg voor voldoende afstand tussen de koekjes.
  • Bak de koekjes 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn aan de buitenkant.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.

Notities

Serveertip:
Versier de afgekoelde koekjes met gesmolten pure chocolade voor een feestelijke afwerking.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete witte dessertwijn zoals een Muscat of een gekoelde Sauternes.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0g | Sugar: 8g

Luchtige hazelnootmakarons met een krokant randje

Luchtige hazelnootmakarons met een krokant randje

Deze luchtige hazelnootmakarons zijn heerlijk krokant van buiten en zacht van binnen. Een verfijnde traktatie met een nootachtige smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 24
Calories: 70kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram poedersuiker
  • 150 gram gemalen geroosterde hazelnoten
  • ¼ theelepel wijnsteenzuur
  • 4 eiwitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190ºC of gasstand 3-4.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Doe de hazelnoten en de suiker in een pan.
  • Klop de eiwitten stijf met het wijnsteenzuur.
  • Schep de eiwitten voorzichtig door het hazelnootmengsel.
  • Verwarm het mengsel op halfhoog vuur 5 tot 10 minuten tot het van de wand van de pan loslaat.
  • Schep grove bergjes deeg met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
  • Bak de koekjes 10 minuten in de oven.
  • Laat ze 10 minuten afkoelen op een rooster.
  • Bewaar ze 5 tot 6 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Strooi wat poedersuiker over de afgekoelde makarons voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:

Combineer met een glas zoete Muscatwijn of een zachte dessertwijn.

Nutrition

Calories: 70kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0g | Sugar: 5g

Knapperige Pittige Gingernuts Koekjes

Knapperige Pittige Gingernuts Koekjes

Deze knapperige en pittig gekruide gingernuts zijn een heerlijke traktatie, perfect om te bakken en te bewaren als smakelijk tussendoortje.
Voorbereidingstijd1 uur 10 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 1 ei
  • 50 gram boter gesmolten en afgekoeld
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • ¼ theelepel gemalen piment
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • 2 eetlepels rietsuikermelasse of keukenstroop
  • Kristalsuiker om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 ºC (gasstand 2-3).
  • Vermeng de afgekoelde boter met de melasse, basterdsuiker en het ei in een grote kom.
  • Zeef bloem, zuiveringszout, gemberpoeder en piment en roer dit door het botermengsel.
  • Vorm van het deeg steeds balletjes van ongeveer 1,5 eetlepel.
  • Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat, met 5 cm tussenruimte.
  • Druk de balletjes voorzichtig plat tot rondjes van circa 3 cm doorsnee.
  • Zet de bakplaat 1 uur koel weg.
  • Bestrooi de koekjes met kristalsuiker.
  • Bak ze 10-12 minuten in de oven tot ze iets gerezen en licht goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Bewaar ze maximaal 5 dagen in een goed afgesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Serveer de gingernuts met een kop thee of koffie voor een heerlijk moment.
Wijnadvies:

Een lichtzoete dessertwijn, zoals een Muscat, past goed bij de pittige kruiden.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 1.5g | Vet: 4.4g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g

Romantische Gevulde Halvemaan Koekjes

Romantische Gevulde Halvemaan Koekjes

Heerlijke zachte gevulde halve maantjes met een romige roomkaasvulling en kaneel, perfect als zoete traktatie bij de koffie of thee.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Dessert - Nagerecht, Koek, Noten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 150kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 50 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 50 gram wit plantaardig vet
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram rozijnen
  • 175 gram boter in blokjes
  • 200 gram bloem
  • 2 eidooiers
  • 350 gram verse roomkaas
  • 4 eetlepels kristalsuiker
  • 1 eiwit
  • theelepel kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190ºC (gasstand 3-4).
  • Vet twee bakplaten in en bekleed met bakpapier.
  • Zeef bloem en zelfrijzend bakmeel in een kom.
  • Wrijf het plantaardig vet en de boter door het bloemmengsel tot het op fijn broodkruim lijkt.
  • Voeg 25 gram kristalsuiker toe en meng goed.
  • Voeg de eidooiers en 1-2 eetlepels water toe en kneed tot een glad deeg.
  • Verpak het deeg in bakpapier en leg 20 minuten in de koelkast.
  • Roer de roomkaas romig met de resterende kristalsuiker, kaneel en rozijnen.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 6,5 mm dikte.
  • Steek met een ronde uitsteker cirkels van 5 cm uit het deeg.
  • Schep op elk deegcirkel een beetje vulling.
  • Maak de randen rondom vochtig met water en vouw de deegcirkels dubbel tot een halve maan.
  • Druk de randen goed aan.
  • Bestrijk de bovenkant met eiwit en bestrooi met kristalsuiker.
  • Bak de koekjes 10-12 minuten in de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Bewaar restanten 1-2 dagen in de koelkast.

Notities

Serveertip:

Serveer de halve maantjes versgebakken bij de koffie of thee. Voor variatie kun je ze vullen met appelmoes, lemon curd of bosbessen.
Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past uitstekend bij deze koekjes.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g