Philadelphia Cheesecake

Philadelphia Cheesecake

Voorbereidingstijd25 minuten
in de koelkast2 uur
Totale tijd2 uur 25 minuten
Recept categorieën: Taart
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Bodem

  • 30 gram bastongekoeken
  • 40 gram boter

Vulling

  • 400 gram Philadelphia naturel
  • 125 ml zure room
  • 60 gram poedersuiker
  • 2 theelepel vanille extract

Decoratie

  • rode vruchten bv aarbei, dramboos etc
  • jam

Instructies

Voorbereiding:

  • Bedek de springvorm met bakpapier zodat de cheesecake niet gaat plakken

Bodem

  • Doe de Bastongekoekjes in een plastic depvrieszakje en sla/ rol met de deegroller de koekjes fijn.
  • Smelt de boter in circa 15 seconden in de magnetron en mix het met de fijngemalen koekjes.
  • Doe de mix in de springvorm en druk aan met de achterkant van een natte lepel.
  • Zet de sprinvorm in de koeling terwijl je de vulling maakt.

Vulling

  • Voeg de Philadelphia, zure room, poedersuiker en vanille extract samen in een kom en mix het geheel tot een gladde massa.
  • Verspreid de vulling bovenop de afgekoelde bodem en zet het geheel terug in de koeling voor mininmaal 2 uur.

Decoratie

  • Maak je philadelphia Cheescake af met wat jam en rode vruchten
  • Doe dit zo kort mogelijk voor het serveren.

In jasmijnthee gestoomde zeebaars

In jasmijnthee gestoomde zeebaars

Recept categorieën: Vis
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 50 g jasmijn-theeblaadjes
  • 4 lente uitjes
  • 50 g gember verse
  • 1 dl visbouillon
  • 2 eetlepel(s) sojasaus
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel suiker
  • 600 g zeebaars
  • 1 eetlepel(s) olie
  • 1 eetlepel(s) sesamolie
  • 1 theelepel sesamzaajes
  • 1 eetlepel(s) aardappelzetmeel aangemaakt met water

Instructies

  • Doe in de stoommanden bakpapier.
  • In de pan een laagje water.
  • Eerste stoommand op het bakpapier de thee; de groene bladeren van de lente-ui en 7/8 van de gember.
  • Sluit deksel af en laat ± 10 minuten stomen zodat alles lekker gaat geuren.
  • Hier bovenop de zeebaars met 2 dunne reepjes lente-ui en laat 7 à 8 minuten stomen.
  • Olie in wok verwarmen, sesamzaad en sambal fruiten.
  • Afblussen met sojasaus en visbouillon.
  • Reepjes gember, suiker en lente-ui toevoegen en aan de kook brengen.
  • De aardappelzetmeel erdoor roeren en afmaken met sesamolie.
  • Serveren met gewokte groenten en rijst.

MonChou Tiramonchou Cake

MonChou Tiramonchou Cake

Recept categorieën: Cake
Land van herkomst: Nederland
Servings: 1 cake
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 bl. gelatine
  • 200 gram MonChou
  • 1 dl. koffielikeur
  • 125 ml. slagroom
  • 75 gram basterdsuiker
  • 2 dl. hete sterke koffie
  • 1 pak lange vingers
  • 1 el. cacaopoeder

Instructies

  • Bedek een cakevorm met bakpapier.
  • Week de blaadjes gelatine in ruim koud water.
  • Klop de MonChou met een mixer los en voeg de suiker toe.
  • Sla in een andere kom de slagroom stijf.
  • Knijp de gelatine uit en los deze op in de helft van de hete koffie.
  • Roer hier de koffielikeur door.
  • Meng dit door de MonChou en spattel er vervolgens de slagroom door.
  • Doop de lange vingers in de rest van de koffie en leg een laag in de cakevorm.
  • Verdeel er 1/3 deel van het MonChou mengsel over.
  • Herhaal dit nog twee keer.
  • Plaats de de cake tenminste 3 uur in de koelkast.
  • Haal de cake uit de cakevorm en bestrooi het met cacaopoeder.

Basisrecept pizzabodem van Astrid Veltman

Basisrecept pizzabodem van Astrid Veltman

Recept categorieën: Basisrecept, Pizza
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak witbroodmix
  • 25 gram boter
  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven

Instructies

  • bakpapier
  • Kneed het broodmix met de boter, 3 dl handwarm water en de olie tot een
  • soepel deeg (voeg, als het deeg te klef is, eventueel wat bloem toe).
  • Laat het deeg afgedekt op een warme plaats ± 15 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C of gasovenstand 4.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestuif het aanrecht met bloem.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke porties en rol die tot een cirkel uit.
  • Leg het deeg op de bakplaat en verdeel er de vulling over.
  • Bak de pizza in het midden van de oven in 15-20 minuten bruin en gaar.

Notities

Tip:
U kunt het doog ook uitrollen tot een lap zo groot als de bakplaat. Zo maakt u
één grote plaatpizza, die u na het bakken in vieren snijdt.
Beleg voor 1 keer basisrecept pizza
(= 4 bodems):

Snelklaar-pizza met champignons

Snelklaar-pizza met champignons

Recept categorieën: Pizza
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 blikje croissantdeeg 270 gr, koelvitrine
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 2 dl Italiaanse tomatensaus met kruiden pot of fles
  • 100 gram achterham
  • 250 gram champignons in plakjes
  • 1 courgette in plakjes
  • 150 gram pizzakaas
  • 1/2-1 eetlepel gedroogde oregano

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Rol het croissantdeeg uit en snijd er op de bakplaat een passende cirkel uit;
  • vouw de buitenrand iets omhoog.
  • Roer de knoflook door 1/2 eetlepel olie en bestijk er de pizzabodem dun mee.
  • Verdeel de tomatensaus over de pizzabodem en leg de ham erop.
  • Verhit 1 eetlepel olie en bak de champignons al omscheppend ± 4 minuten.
  • Voeg de courgette toe en bak die 2 minuten mee.
  • Schep dit mengsel op de ham en bestrooi het met kaas en oregano.
  • Bak de pizza in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin.
  • Lekker met een groene salade.

Rotoli alla Napoletana

Rotoli alla Napoletana

(opgerolde pizza)

Recept categorieën: Pizza
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 x basisrecept pizzadeeg
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 gepeld teentje knoflook
  • 400 gram gepelde tomaten blik, uitgelekt
  • 30 gram pijnboompitten
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 40 gram ontpitte zwarte olijven
  • 150 gram grof geraspte mozzarella

Instructies

  • Bereid het pizzadeeg en laat het volgens het basisrecept rijzen.
  • Verhit de olie en bak de hele knoflookteen ± 3 minuten.
  • Pureer de tomaten en bak de puree op middelhoog vuur ± 15 minuten met de knoflook mee.
  • Verwijder de knoflookteen en laat de tomaten afkoelen.
  • Vet het bakpapier op de bakplaat met olie in.
  • Vorm van het deeg 4 ovale pizzabodems van 4-5 mm dik en verdeel het tomatenmengsel, de pijnboompitten, de oregano, de olijven en de mozzarella over het deeg.
  • Rol de pizza's op, druk de uiteinde goed aan.
  • Bestrooi de opgerolde pizza's met bloem en laat ze op de bakplaat ± 20 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Bak de pizza's in het midden van de oven in ± 20 minuten gaar en goudbruin.

Merengue a la Romaine

Merengue a la Romaine

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 eiwitten
  • 100 gr. suieker
  • 3 eetlepel(s) honing
  • 1 eetlepel(s) korianderzaad versgemalen of uit de vijzel
  • 75 gr. pijnboompitten geroosterde
  • 200 gr. kwark
  • 4 eetlepel(s) grove sinaasaapelmarmelade
  • Coulis:
  • 3 sinaasappels
  • 1 rode grapefruit
  • 3 eetlepel(s) suiker
  • 1 eetlepel(s) honing
  • muntblaadjes
  • peper versgemalen

Instructies

  • Verwarm de oven op 90 C.
  • Klop de eiwitten stijf voeg snufje zout toe dan de suiker en de honing.
  • Spatel de pijnboompitten erdoor, de peper en koriander met een metalen lepel.
  • Er moet zoveel mogelijk lucht in blijven.
  • Leg op een bakplaat bakpapier en vorm hierop acht ronde taartjes. doorsnee 8 cm.
  • Droog in de oven 1 tot 11/2 uur.
  • Laat tot gebruik in de oven staan.
  • Meng kwark met de marmelade.
  • Rasp van het fruit wat schilletjes en kook ze in een suikerstroopje.
  • Pers de sinaasappels en de grapefruit uit en vermeng het sap met honing en suiker.
  • Kook in tot een licht gebonden massa en meng de schilletjes en stroop erdoor.
  • Leg op elk bord een merengue.
  • Lepel er een dikke laag kwarkmarmelade op en druk de tweede merengue erop.
  • Lepel wat coulis er rondom.
  • Garneer met de schilletjes, de munt en de peper

Grootmoeders cake

Grootmoeders cake

Recept categorieën: Cake
Servings: 1 cake
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g boter
  • 250 g kristalsuiker
  • 5 eieren M op kamertemperatuur
  • 250 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 1 citroen rasp er van

Instructies

  • In een mengkom de boter met de mixer en de gardes op de hoogste stand 2 minuten kloppen.
  • Vervolgens de suiker toevoegen en het mengsel met de mixer op de hoogste stand opnieuw 2 minuten kloppen.
  • De eieren er één voor één met de mixer doorkloppen en het volgende ei pas toevoegen als het vorige geheel met de mixer is weg geroerd.
  • Het zelfrijzend bakmeel in gedeelten (3 of 4 keer) toevoegen en met een spatel door het beslag spatelen.
  • Tot slot het citroensap en -rasp erdoor scheppen.
  • De licht ingevette bakvorm met het beslag vullen, de bovenkant met een spatel glad strijken en in het midden in de niet voorverwarmde combi-stoomoven zetten.
  • De combi-stoomoven op 150 °C en 30% stoom 75 minuten inschakelen.
  • Na het verstrijken van de baktijd de cake nog 5-10 minuten in de uitgeschakelde oven laten staan.
  • Vervolgens de cake op een met bakpapier beklede taartrooster of ovenrooster keren zodat de bovenkant onder ligt.
  • De cake laten afkoelen en in plakken snijden.

Notities

Variatie:

Cake met karwij:
Vervang de suiker door rietsuiker en het zelfrijzend bakmeel door 100 g volkorenmeel plus 1 theelepel bakpoeder en 150 g zelfrijzend bakmeel.
Voeg vervolgens nog 2-3 eetlepels karwijzaad met het hierboven aangegeven citroensap aan het beslag toe.
Ga verder te werk zoals hierboven beschreven.

Oveninfo

hetelucht: 150 °C
stoompercentage: 30%
baktijd: 75 minuten

Gebakken Rosevale aardappeltjes uit de oven

Gebakken Rosevale aardappeltjes uit de oven

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 750 gram rosevale aardappels
  • 200 ml olijfolie
  • 1 bosje tijm
  • 1 bosje rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels Grof zeezout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Was de aardappelen en snijd ze in de lengte doormidden.
  • Snijd deze stukken in kwarten en vervolgens in achten zodat er partjes ontstaan,
  • Doe alle partjes in een kom.
  • Snipper de knoflookteentjes en hak de kruiden fijn.
  • Strooi de fijn gehakte kruiden en knoflook over de aardappels.
  • Giet de olijfolie over de aardappels en hussel alles goed door elkaar.
  • Bedek een bakplaat met vetvrij bakpapier.
  • Spreid de aardappels uit over de plaat en bestrooi ze met het zeezout en wat peper
  • Zet aardappels in de oven en bak het in 30 minuten goudbruin.

Bereiding

  • Verwarm de aardappels een paar minuten in de oven.

Afwerking

  • Leg de partjes in een waaier patroon op bord.

Focaccio

Focaccio

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Italië
Servings: 1 brood
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • ½ theelepel zout
  • 1 zakje droge gist
  • 150 ml water
  • verder:
  • eetlepel(s) olie om te besprenkelen
  • zeezout
  • 2 eetlepel(s) rozemarijn

Instructies

  • De bloem met het zout boven een kom zeven en met de gist vermengen.
  • Een kuiltje in het midden maken en het lauwwarme water erin gieten.
  • De ingrediënten in ca. 5 minuten tot een soepel deeg kneden.
  • Het deeg op een stuk bakpapier op de bakplaat op 35-38 °C en 100% stoom laten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • De helft van de rozemarijn door het deeg kneden en van het deeg een plat brood van ca. 1,5 cm hoog vormen. Het deeg opnieuw 15 minuten op dezelfde manier laten rijzen.
  • Intussen de combi-stoomoven voorverwarmen op 230 °C en 60% stoom
  • Tot slot het deeg met de olie besprenkelen en met de rest van de rozemarijn en zeezout bestrooien.
  • Het brood in ca. 10 minuten op 230 °C en 60% stoom bruinbakken.
  • Lekker om bij de borrel, eventueel met nog wat pesto te serveren.

Notities

Lekker om bij de borrel, eventueel met nog wat pesto te serveren.
hetelucht : 35-38 °C + 230 °C
stoompercentage: 100% + 60%
bereidingstijd: ca. 30 minuten + 10 minuten