Spikkelschuimpjes

Spikkelschuimpjes

Recept categorieën: Snoepgoed
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 5 druppels citroensap
  • 250 g poedersuiker
  • 1 potje musket gemengde spikkeltjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC of gasovenstand 3.
  • Leg het bakpapier op de bakplaat.
  • Splits de eieren.
  • Truc! Je doet het zo...
  • Breek de schaal van een ei boven een kom.
  • Zorg dat je in je beide handen één helft van het ei hebt.
  • Giet het eigeel in één van de twee helften.
  • Daardoor loopt het eiwit vanzelf in de kom.
  • Misschien nog een keer overgieten in de andere eihelft?
  • Nu is alle eiwit in de kom gelopen en hou je een lege helft over én een helft met eierdooier.
  • Dat eigeel heb je niet meer nodig.
  • Zet de mixer in het eiwit en klop het, samen met citroensap, tot het mengsel stijf is.
  • Lepel voor lepel klop je nu ook de poedersuiker erdoor.
  • Alle poedersuiker weg geklopt?
  • Het mengsel ziet er glimmend en stevig uit!
  • Schep het eiwit met een lepel in een spuitzak met kartelmond.
  • Spuit toefjes van ca. 3 cm breed naast elkaar op de bakplaat.
  • Hou ten minste 1 cm afstand tussen de toefjes.
  • Bestrooi de schuimpjes met gekleurde spikkeltjes en bak ze 25 minuten in de oven.
  • Zet de oven uit en laat ze nog een half uur in de oven staan.
  • Eindelijk, je zoete spikkelschuimpjes mogen vrij...

Geroosterde Rode Bieten Salade met Amandelen en Sinaasappelvinaigrette

Geroosterde Rode Bieten Salade met Amandelen en Sinaasappelvinaigrette

Een heerlijke rodebietensalade....net weer even anders.........
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Noten, Salade
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 middelgrote rode bieten gewassen en in vieren gesneden
  • 4 sjalotten gepeld en in vieren gesneden
  • 1 dessertlepel komijnzaadjes
  • Olijfolie

Voor de vinaigrette:

  • 1 eetlepel citroensap gemengd met sinaasappelsap
  • 1 dessertlepel honing
  • 75 ml olijfolie
  • 1 dessertlepel geraspte sinaasappelschil
  • ½ theelepel zout
  • Mespunt versgemalen zwarte peper

Extra:

  • Handjevol blanke amandelen geroosterd
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Bedek een bakplaat met aluminiumfolie, laat de randen daarvan een beetje overhangen.
  • Verspreid de stukken rode biet, sjalot en komijnzaadjes over het midden van de bakplaat.
  • Giet er wat olijfolie overheen, bestrooi met peper en zout, en meng alles goed door elkaar.
  • Laat het geheel ongeveer 45 minuten bakken in de oven tot de rode bieten zacht zijn.

Vinaigrette:

  • Maak ondertussen de vinaigrette in een kom.
  • Klop citroen- en sinaasappelsap, honing, sinaasappelrasp, de helft van de gehakte peterselie, peper en zout door elkaar.
  • Voeg beetje bij beetje olijfolie toe en klop alles goed door elkaar.

Samenvoegen:

  • Voeg de nog hete geroosterde rode bieten en sjalotten toe aan de vinaigrette en meng alles goed.
  • Bestrooi de salade met geroosterde amandelen, de rest van de gehakte peterselie en extra sinaasappelrasp.

Notities

Geniet van deze heerlijke geroosterde rode bietensalade als bijgerecht of als lichte maaltijd. Perfect voor een gezonde en smaakvolle ervaring.

Medina Gehaktbrood met Kruidige Vulling

Medina Gehaktbrood met Kruidige Vulling

Dit bijzondere gehaktbrood, geïnspireerd door de geuren en kleuren van de Marokkaanse Medina, brengt een culinair avontuur op tafel. De kruidige vulling met verrassende toevoegingen maakt dit gerecht echt uniek.
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 400 gram rundergehakt
  • 1 ui gehakt
  • ½ bosje platte peterselie fijngehakt
  • 5 eieren
  • 1 flinke teen knoflook geperst
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 koffielepel korianderpoeder
  • 1 koffielepel ras el hanout
  • 1 koffielepel kurkuma
  • ½ koffielepel gemberpoeder
  • 3 mespuntjes komijnpoeder
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Kook 3 eieren hard in 10 minuten en laat ze schrikken.
  • Houd apart.
  • In een keukenmachine, combineer het gehakt, gehakte ui, geperste knoflook, fijngehakte platte peterselie, korianderpoeder, ras el hanout, kurkuma, gemberpoeder, komijnpoeder, en zout en peper naar smaak.
  • Breek 1 ei boven het gehaktmengsel en laat de keukenmachine 2 keer kort draaien om alle ingrediënten goed te vermengen.
  • Vet een bakplaat goed in en vorm een langwerpig gehaktbrood.
  • Maak een groef bovenin het gehaktbrood en leg de hardgekookte eieren hierin.
  • Sluit het gehaktbrood boven de eieren zodat ze volledig bedekt zijn.
  • Strijk alles mooi glad, eventueel met een beetje water.
  • Maak enkele inkepingen met een mes in de bovenkant van het gehaktbrood.
  • Bestrijk het gehaktbrood met het losgeklopte overgebleven ei en zet het in de oven.
  • Bak het gehaktbrood in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.

Notities

Serveer het Medina gehaktbrood met tomatensalade en/of gebakken aardappelen voor een complete en smaakvolle maaltijd. Geniet van deze Marokkaanse culinaire ervaring!

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 28g

Geroosterde Aubergine Dip

Geroosterde Aubergine Dip

Natuurlijk is dit geen echte kaviaar, maar wel een heerlijk vegetarisch voorgerecht gemaakt van smeuïge aubergines. Een verrassende dip die perfect samengaat met vers brood!
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Marokko
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 Stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • 4 teentjes knoflook fijngeperst
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • ½ bosje verse koriander fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Prik gaatjes rondom in de aubergines en rooster ze 20-30 minuten op een bakplaat tot het vel begint te rimpelen.
  • Draai ze tijdens het roosteren af en toe om.
  • Snijd de aubergines in de lengte open en schep het zachte vruchtvlees eruit met een lepel.
  • Doe het vruchtvlees in een keukenmachine en voeg alle overige ingrediënten, behalve de olijfolie, toe.
  • Mix alles tot een dikke massa en voeg vervolgens beetje bij beetje de olijfolie toe totdat je een romige consistentie hebt.
  • Breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.
  • Versier eventueel met ontpitte zwarte olijven en een blaadje koriander.

Notities

Serveer de "kaviaar" met wat Marokkaans of Turks brood.

Frisse Chocolademacarons

Frisse Chocolademacarons

Een eigentijdse twist op het populaire Franse koekje, de macaron. Met een basis van amandelkoekjes, doordrenkt met cacao en gevuld met een heerlijke chocolade ganache. Deze chique lekkernijen zijn niet alleen een traktatie voor het oog, maar ook voor de smaakpapillen. Laten we samen deze vernieuwde versie bereiden!
inclusief droogtijd en afkoelen1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Gebak, Koek
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • 200 gram poedersuiker
  • 125 gram amandelpoeder
  • 15 gram cacaopoeder
  • 30 gram kristalsuiker
  • 120 gram pure chocolade
  • 80 gram roomboter
  • 30 gram dikke room
  • Een vleugje rode voedselkleurstof

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
  • Zeef het fijne amandelpoeder, cacaopoeder, en poedersuiker in een kom.
  • Klop de eiwitten in een kom en voeg geleidelijk suiker toe terwijl ze stijf worden.
  • Voeg de rode voedselkleurstof toe aan de stijve eiwitten en meng goed.
  • Vouw voorzichtig het amandel-cacao-poedersuikermengsel door de stijve eiwitten tot een gladde massa.
  • Leg bakpapier op een bakplaat en spuit gelijke bolletjes van het mengsel op ruime afstand van elkaar.
  • Laat de bolletjes 30-45 minuten 'drogen' totdat er een licht korstje op komt.
  • Plaats een tweede bakplaat onder de bakplaat met macarons en bak 10 minuten in de voorverwarmde oven, met de ovendeur op een kier.
  • Bereid ondertussen de vulling: smelt pure chocolade, roomboter en room au bain-marie of in de magnetron, roer goed door en laat afkoelen.
  • Nadat de macarons uit de oven zijn gehaald, giet voorzichtig wat water onder het bakpapier om ze gemakkelijk te kunnen verwijderen.
  • Laat alles goed afkoelen.
  • Chocolade Ganache Vulling:
  • Smelt de pure chocolade, roomboter en room tot een luchtige ganache.
  • Laat de ganache afkoelen.
  • Doe de ganache in een spuitzak of gebruik een lepeltje om een beetje ervan op een macaron te spuiten of scheppen.
  • Plak een tweede macaron erbovenop.

Notities

Geniet van deze vernieuwde chocolademacarons!

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 15g | Sugar: 15g

Opgerolde koek

Opgerolde koek

Recept categorieën: Koek
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 75 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • 75 gram jamglazuur uit een pot
  • Poedersuiker
  • Gekonfijte vruchten voor garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op matige temperatuur.
  • Smeer een bakplaat in met boter.
  • Maak van vetvrij papier een rechthoekige bakvorm van ongeveer 35 x 25 cm met een hoogte van 3 cm.
  • Smeer ook deze vorm in met boter.
  • Maak het biscuitdeeg door de eieren met de suiker luchtig te kloppen.
  • Voeg vervolgens geleidelijk de bloem en het zout toe en meng tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in de voorbereide vorm op de bakplaat en bak het in de voorverwarmde oven met voornamelijk onderwarmte gedurende ongeveer 10 minuten tot het gaar is.
  • Keer het gebak snel om op een ingevet vel bakpapier en trek voorzichtig de bakvorm eraf.
  • Strijk vervolgens snel maar voorzichtig de dunne jam uit over het warme biscuitdeeg en rol de koek stevig op terwijl het nog warm is.
  • Laat de opgerolde koek afkoelen.
  • Snijd deze eventueel recht of schuin af en bedek met glazuur van poedersuiker gemengd met water.

Glazuur:

  • Meng poedersuiker met een beetje water tot je een glad glazuur krijgt.

Opmaak:

  • Garneer de opgerolde koek met gekonfijte vruchten.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 5g

Prinsessentaart

Prinsessentaart

Prinsessentaart is een klassieke en weelderige lekkernij.
Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ronde cake zelfgemaakt of gekocht
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels suiker
  • 100 gram frambozenjam
  • 200 gram groene marsepein
  • Poedersuiker voor bestuiven
  • Eetbare decoraties bijv. bloemetjes van suiker

Instructies

  • Snijd de ronde cake horizontaal doormidden, zodat je twee gelijke lagen hebt.
  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en suiker.
  • Smeer een laag frambozenjam op een van de cakeplakken en bedek deze vervolgens met een royale laag van de opgeklopte slagroom.
  • Leg de andere cakeplak erbovenop.
  • Bedek de bovenkant en zijkanten van de cake met een dunne laag frambozenjam en vervolgens met een dunne laag slagroom.
  • Rol de groene marsepein uit tot een dunne lap groot genoeg om de taart volledig te bedekken.
  • Leg de marsepein over de taart en snijd het overtollige marsepein aan de onderkant weg.
  • Versier de bovenkant van de taart met eetbare decoraties en bestuif de taart met poedersuiker voor een mooie finish.
  • Laat de taart even koelen in de koelkast voordat je hem serveert.
  • Snijd de taart in 4 gelijke stukken en geniet van deze heerlijke traktatie!

Notities

Dit recept is een basisprincipe voor een prinsessentaart. Je kunt variëren met de vulling, decoraties en kleuren marsepein naar smaak en voorkeur. Veel plezier met het maken ervan!

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 25g | Sugar: 25g

Aubergine Kaviaar

Aubergine Kaviaar

Natuurlijk is dit geen echte kaviaar, maar wél een heerlijk vegetarisch voorgerecht gemaakt van aubergines
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Marokko
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • ½ bosje verse koriander fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Prik gaatjes rondom in de aubergines en rooster ze 20-30 minuten op een bakplaat tot het vel begint te rimpelen.
  • Draai ze af en toe om tijdens het roosteren.
  • Snijd de aubergines in de lengte open en schep het zachte vruchtvlees eruit met een lepel.
  • Doe het vruchtvlees in een keukenmachine en voeg de knoflook, olijfolie, azijn, fijngehakte koriander, zout en peper toe.
  • Mix alles tot een dikke massa ontstaat.
  • Voeg geleidelijk olijfolie toe tot het een romige consistentie heeft.
  • Proef en voeg indien nodig extra zout en/of peper toe.
  • Garneer de "kaviaar" eventueel met ontpitte zwarte olijven en een blaadje koriander.

Serveertips:

  • Serveer de auberginekaviaar met Marokkaans of Turks brood.

Notities

Deze smakelijke vegetarische spread gemaakt van aubergines is een heerlijk voorgerecht om te serveren met knapperig brood.

Kabeljauw met aardappeltjes

Kabeljauw met aardappeltjes

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 ui wit
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 schaaltjes kabeljauwfilet ca. 200 g
  • zout
  • peper
  • 4 eetlepels kruidenboter
  • 2 bakje wortelrauwkost à 150 g
  • 1 zak pommes parisiennes diepvries, à 450 g
  • olie of vet om te frituren

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Frituurolie of -vet verhitten tot 180 °C.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Bleekselderij schoonmaken, en in reepjes snijden.
  • Kabeljauwfilet bestrooien met zout en peper.
  • In koekenpan 2 eetlepels kruidenboter verhitten.
  • Ui en beekselderij ca. 2 minuten fruiten.
  • Wortelrauwkost erdoor mengen.
  • Nog ca. 3 minuten verhitten.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Groentemengsel op bakplaat leggen.
  • Vis in vier porties erop leggen en resterende kruidenboter erover verdelen.
  • Vis ca. 15 minuten in midden van oven gaar grilleren.
  • Intussen pommes parisiennes bereiden in frituurpan volgens gebruiksaanwijzing.
  • Vis en groente met schuimspaan van bakplaat op bord scheppen.

Notities

Serveren met pommes parisiennes.

Kabeljauwpakketjes met witte wijnsaus

Kabeljauwpakketjes met witte wijnsaus

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vis, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Aller hande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels kruimig
  • 2 schaaltjes kabeljauwfilet à ca. 250 g
  • 8 plakjes ham vleeswaar ca. 100 g
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • pak spinazie à la crème gesneden diepvries deelblokjes
  • 4 gedroogde tomaten in olie potje à 180 g
  • 2 cups vissaus witte wijn à 150 g

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Aardappels schillen, halveren en wassen.
  • Aardappels in ca. 20 minuten gaarkoken.
  • Kabeljauw in 8 stukken verdelen en bestrooien met zout en peper.
  • Ham om kabeljauwstukken wikkelen.
  • Bakplaat met 1 eetlepel olie invetten.
  • Kabeljauwpakketjes op bakplaat leggen en besprenkelen met rest van olie.
  • Vis ca. 15 minuten in midden van oven bakken.
  • Spinazie bereiden volgens gebruiksaanwijzing.
  • Gedroogde tomaten in reepjes snijden en mengen met vissaus.
  • Vissaus bij vispakketjes scheppen en serveren met aardappels en spinazie.