Filodeegpakketjes gevuld met Feta en Gegrilde Paprika

Filodeegpakketjes gevuld met Feta en Gegrilde Paprika

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 215kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 rode paprika in kleine blokjes gesneden
  • 1 gele paprika in kleine blokjes gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie plus extra om te bestrijken
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 100 g fetakaas in kleine blokjes gesneden
  • 2 eetlepels fijngeknipte koriander
  • ½ eetlepel citroensap
  • 5 vellen filodeeg diepvries, ontdooid
  • Sesamzaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de rode en gele paprikablokjes samen met knoflook en komijn gedurende 10 minuten, regelmatig roerend, tot ze gaar zijn.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Meng de gebakken paprika's met fetakaas, koriander en citroensap.
  • Breng op smaak met zout en peper naar smaak.
  • Snijd de vellen filodeeg in de lengte in drie gelijke repen.
  • Bestrijk de randen van elke reep dun met olijfolie.
  • Schep op elke rechter onderhoek van de repen een eetlepel van het fetamengsel.
  • Vouw de repen filodeeg driehoeksgewijs om het mengsel heen tot pakketjes.
  • Leg de filodeegpakketjes op een ingevette bakplaat.
  • Bestrijk de bovenkanten dun met olijfolie en strooi er wat sesamzaad over.
  • Bak de pakketjes in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Wijnadvies:

Deze filodeegpakketjes gaan goed samen met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De citrusachtige tonen van de wijn passen goed bij de frisheid van de fetakaas en het citroensap in de vulling.

Nutrition

Calories: 215kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Frambozen-Hazelnoot Cakerol

Frambozen-Hazelnoot Cakerol

Geniet van deze heerlijke frambozen-hazelnoot cakerol als verrukkelijk dessert!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak
Servings: 8
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 100 g suiker
  • 75 g bloem
  • 25 g maïzena
  • 225 g pot hazelnootpasta crunchy
  • 150 g verse frambozen of ontdooide frambozen
  • 2 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Splits voorzichtig de eieren; er mag geen spatje dooier in het eiwit terechtkomen.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten met 75 g suiker met een mixer tot stijve pieken.
  • Spoel de gardes schoon en mix de dooiers met 25 g suiker tot een dikke, witte crème.
  • Spatel het eiwitschuim voorzichtig door de dooiercrème.
  • Zeef de bloem en maïzena boven het eiermengsel en spatel voorzichtig door tot een biscuitbeslag.
  • Giet het beslag op een bakplaat en strijk het glad met een spatel.
  • Bak de biscuitdeeg in het midden van de oven gedurende ca.
  • 20 minuten lichtbruin en gaar.
  • Haal de bakplaat uit de oven, leg een schone theedoek erop en keer het geheel voorzichtig om.
  • Verwijder de bakplaat en het bakpapier.
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg volledig met hazelnootpasta en verdeel de frambozen erover.
  • Rol het nog warme deeg met behulp van de theedoek direct op (anders wordt het te hard en breekt het).
  • Bestrooi de gebakrol met poedersuiker en laat afkoelen alvorens in plakken te snijden.

Notities

Wijnadvies:

Deze cakerol met frambozen en hazelnootpasta gaat goed samen met een lichte mousserende wijn zoals een Prosecco. De frisse bubbels snijden mooi door de rijke smaak van de cakerol en versterken de fruitige tonen van de frambozen.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 7g | Vet: 14g | Zout: 0.2g | Sugar: 24g

Tonijn-Mozzarella Broodpizzaschotel

Tonijn-Mozzarella Broodpizzaschotel

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Hoofdgerechten, Kaas, Pizza, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 sneetjes witbrood zonder korst
  • 200 ml tomatensaus met kruiden Sugo Tradizionale
  • 2 rode uien in partjes
  • 2 blikjes tonijn op olie à 200 g uitgelekt
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 bollen mozzarella in plakken
  • Versgemalen zwarte peper
  • 50 g geraspte oude kaas bijv. Grana Padano
  • Bereiding:

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Leg de sneetjes witbrood dicht op elkaar op een ingevette bakplaat, in rijen van 3 sneetjes.
  • Strijk de tomatensaus gelijkmatig over de sneetjes uit.
  • Beleg de broodpizza's met de rode ui en tonijn.
  • Strooi de gedroogde oregano en kappertjes erover.
  • Dep de plakjes mozzarella droog met keukenpapier en leg ze op de pizza.
  • Maal zwarte peper naar smaak erboven en bestrooi met de geraspte oude kaas.
  • Bak de pizza's in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten, tot ze knapperig en goudbruin zijn.
  • Serveer de broodpizza's met een salade van sperziebonen, bosui en citroenvinaigrette.

Notities

Wijnadvies:

Deze broodpizza met tonijn en mozzarella kan goed gecombineerd worden met een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio. De levendige citrus- en appelaroma's van de wijn zullen de smaken van de tonijn en de kaas mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Geroosterde Bospeen met Dille uit de Oven

Geroosterde Bospeen met Dille uit de Oven

Bereidingstijd48 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Lactosevrij
Servings: 4 personen
Calories: 90kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 bos bospeen ongeveer 500 g
  • 25 g boter in kleine blokjes
  • 2 eetlepels verse of diepvries dille fijngeknipt
  • 150 ml kippenbouillon uit pot of van tablet
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Snijd een puntje van de onderzijde en het groen van de bospeen af, maar laat ongeveer 2 cm van het groen zitten.
  • Boen de wortels schoon onder stromend water, bijvoorbeeld met een schoon schuursponsje.
  • Vouw een groot stuk aluminiumfolie dubbel en draai het vel nogmaals dubbel, zodat je een stevige, grote foliezak krijgt.
  • Vouw de zijkanten twee keer om, zodat de opening stevig is.
  • Stop de wortels voorzichtig in de opening van de zak en voeg de boterblokjes en dille toe.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en vouw de opening meteen dicht.
  • Leg het pakket op een bakplaat en schuif het in het midden van de oven.
  • Laat de wortels ongeveer 45 minuten in de oven gaar worden.
  • Haal het pakket uit de oven, leg het op een serveerschaal en vouw het open (pas op voor hete stoom!
  • ).

Notities

Wijnadvies:

Deze geroosterde bospeen met dille vraagt om een frisse en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De levendige zuren en fruitige tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de aardse smaak van de wortels en de verfrissende dille.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.7g | Sugar: 5g

Geroosterde Auberginepuree met Koriander

Geroosterde Auberginepuree met Koriander

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Midden Oosten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ theelepel gemalen komijn djinten
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • 15 g verse koriander fijngehakt
  • 4 shoarmabroodjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Prik de aubergines rondom in met een vork en leg ze op een bakplaat.
  • Rooster de aubergines in het midden van de oven gedurende 30-40 minuten tot de schil bruin begint te worden.
  • Draai de aubergines tussentijds 2-3 keer om.
  • Laat de aubergines iets afkoelen en halveer ze vervolgens in de lengte.
  • Schep het vruchtvlees eruit en doe dit in een maatbeker.
  • Knijp de knoflook erboven uit.
  • Voeg de gemalen komijn en geroosterde sesamzaadjes toe.
  • Pureer alles met een staafmixer terwijl je de olijfolie in een dun straaltje toevoegt, totdat er een romige puree ontstaat.
  • Roer de fijngehakte koriander door de puree en breng op smaak met zout en peper.
  • Rooster de shoarmabroodjes in een broodrooster en snijd ze daarna in vieren.
  • Schep de auberginepuree op kleine bordjes en leg de pitapuntjes ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Deze geroosterde auberginepuree met koriander gaat goed samen met een frisse, lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige tonen en zachte tannines van de wijn vullen de smaken van de aubergine aan zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Abrikozen Galettes met Serranoham

Abrikozen Galettes met Serranoham

Land van herkomst: Spanje
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 12 gewelde abrikozen in reepjes gesneden
  • Poedersuiker
  • Balsamicoazijn
  • Serranoham

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Halveer de plakjes bladerdeeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Verdeel de reepjes abrikozen over het bladerdeeg.
  • Bestuif de abrikozen lichtjes met poedersuiker en besprenkel ze met een beetje balsamicoazijn.
  • Bak de galettes in de voorverwarmde oven gedurende 12-15 minuten, tot ze gaar en goudbruin zijn.
  • Leg op elk galetje een plakje serranoham.
  • Serveer de Abrikozen Galettes met Serranoham direct als voorgerecht.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaak van de abrikozen en het zoute van de serranoham.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.7g | Sugar: 6g

Gegratineerde Groentetaart met Geitenkaas en Pesto

Gegratineerde Groentetaart met Geitenkaas en Pesto

Een heerlijke, hartige groentetaart met romige geitenkaas en pesto. Perfect voor een vegetarisch diner of lunch.
(inclusief rusttijd)1 uur
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 personen
Calories: 450450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het zanddeeg:

  • 250 gram tarwebloem
  • 125 gram ongezouten boerenboter in blokjes
  • 50 ml room
  • 1 ei geklopt

Voor de vulling:

  • 250 gram aardappels geschild en in blokjes
  • 3 courgettes in blokjes
  • 2 rode uien in partjes
  • 4 gegrilde rode paprika's ontveld en in reepjes
  • 1 hand gehakte platte peterselie
  • 4 eetlepels pesto
  • Handvol verse spinazie
  • 200 gram verse zachte geitenkaas in blokjes
  • Olijfolie
  • Handvol verse basilicum rood en groen gemengd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Meng de tarwebloem in een keukenmachine.
  • Voeg blokjes ongezouten boter toe terwijl de machine draait, totdat het mengsel kruimelig wordt.
  • Voeg de room toe en meng tot het deeg loskomt van de komrand.
  • Wikkel het deeg in een natgemaakte theedoek en laat het 30 minuten koelen in de koelkast.
  • Rol het deeg uit en bekleed een taartvorm van ongeveer 30 cm diameter.
  • Bak de taartbodem blind in de oven gedurende 20 minuten op 180°C.
  • Verwijder de bakbonen en bak nog eens 5 minuten tot de bodem goudbruin is.
  • Bestrijk de bodem met geklopt ei om doorlekken te voorkomen en laat afkoelen.
  • Vulling:
  • Verspreid de aardappels, courgettes, rode uien en gegrilde paprika op een bakplaat.
  • Besprenkel met olijfolie, voeg zout en peper toe, en bak 20 minuten in de oven tot de groenten knapperig zijn.
  • Meng de gebakken groenten in een kom met peterselie, basilicum, spinazie en de in blokjes gesneden geitenkaas.
  • Smeer een laag pesto op de afgekoelde taartbodem.
  • Voeg de groenten en kaasvulling toe, bestrooi met extra peterselie en voeg indien nodig een scheutje olijfolie toe.
  • Laat de taart ongeveer 15 minuten rusten voor het serveren, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Notities

Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Varkenshaas in een jasje

Varkenshaas in een jasje

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 varkenshaas
  • olijfolie
  • peper
  • 7 plakken rauwe ham
  • 1 rol bladerdeeg
  • 50 gram gepelde walnoten
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 ei geel
  • 1 el water
  • Saus
  • 2 sjalotten
  • 60 ml port
  • 10 gram boter
  • 200 ml water
  • 1 el kalfsfondpoeder

Instructies

  • Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en braad de varkenshaas aan alle kanten aan.
  • Haal uit de pan en laat de varkenshaas afkoelen.
  • Leg de ham trapsgewijs op een snijplank en leg de varkenshaas erop.
  • Rol de varkenshaas in de rauwe ham.
  • Hak de walnoten grof.
  • Rol de rol bladerdeeg uit en verdeel de noten en de peterselie er over.
  • Leg er de varkenshaas over en rol zo strak mogenlijk op.
  • Druk de “kontjes” goed dicht.
  • Laat de rol, 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de hete lucht oven voor op 190 graden.
  • Heb je een traditionele oven verwarm hem dan voor op 210 graden.
  • Meng het eigeel met de lepel water.
  • Kerf met een mesje het bladerdeeg in met een figuurtje en maak twee gaatjes aan de bovenkant als een soort schoorsteentje, zodat de stoom kan ontsnappen.
  • Smeer met behulp van een kwast het eigeel over de rol.
  • Leg de ingepakte varkenshaas op een bakplaat bekleed met bakpapier en schuif deze in de oven. Baktijd is ong. 25 minuten.
  • Saus
  • Snipper de sjalotjes.
  • Verwarm in een steelpannetje de boter en bak de sjalotjes aan.
  • Deglaceer met de port.
  • Laat tot de helft in koken en voeg dan het water en de kalfsfondpoeder toe.
  • Laat 10 minuten inkoken.

Notities

Serveer met een aardappel en groente garnituur naar keuze.
Wij deden worteltjes en gebakken aardappels.

Kipburger met rode ui en knoflooksaus

Kipburger met rode ui en knoflooksaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Gevogelte, Kip
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 plakken goudse kaas
  • 4 kipburgers van de poelier
  • 2 volkoren broodjes
  • 1 rode ui
  • 1 handje gemengde salade
  • knoflooksaus
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht) anders 20 graden hoger.
  • Strooi wat zout en pepers op de burger en bak ze in een koekenpan in wat olie.
  • Pel en snijd de ui in halve ringen.
  • Snijd repen van de kaas.
  • Snijd de broodjes doormidden.
  • Smeer wat knoflooksaus op de onderkanten van de broodjes.
  • Leg één burger op het broodje, leg een kwart van de reepjes op de burger en wat uien. Herhaal dit met de tweede burger.
  • Doe hetzelfde met het tweede broodje.
  • Zet de twee burgers in de oven op een met bakpapier bekleed bakplaat.
  • Zodra de kaas begint te smelten leg je de boven kanten van de broodjes ook in de oven. Haal na 3 minuten de broodjes uit de oven.
  • Leg wat sla op de burgers en dek af met de bovenkanten.

Kip TexMex

Kip TexMex

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 kipvleugels
  • 4 kipdrumsticks
  • 4 kippendijen
  • 6 eetlepel(s) tomaten ketchup
  • 3 eetlepel(s) honing
  • 2 eetlepel(s) mosterd
  • 10 cl whisky
  • 1 sap van een citroen
  • 2 tenen knoflook
  • 2 uien
  • 1 eetlepel(s) korianderpoeder
  • 1 eetlepel(s) gerookt paprikapoeder
  • tabasco
  • 3 takjes tijm
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Instructies

  • Pel en rasp de uien,
  • Pel en plet de knoflooktenen.
  • Meng in een kom de uien, alle kruiden, mosterd, ketchup, whisky, citroensap, een paar druppels tabasco, wat zout, peper en 5 cl. olijfolie.
  • Voeg de kipdelen toe, meng goed door elkaar, zodat alle kipdelen goed ingesmeerd zijn.
  • Dek de kom af met huishoudfolie en zet voor een nacht in de koelkast.
  • De volgende dag, verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht), anders 200 graden.
  • Bedek een bakplaat met een vel bakpapier.
  • Verdeel de kipdelen over de bakplaat.
  • Zet de bakplaat in de oven en gaar de kip 35 à 40 minuten.
  • Controleer regelmatig en haal de kip uit de oven zodra deze gaar zijn.
  • Verdeel de kip over de borden en geef er frites of gebakken aardappelen bij.