Kabeljauw met asperges
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd13 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 365kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg asperges
- 1 citroen
- 50 gram boter
- 4 eieren
- 400 gram kabeljauwfilet
- 4 plakken rauwe ham
- 1 bosje peterselie
- olijfolie
- 800 gram krieltjes voorgegaarde
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Schil de asperges en verwijder de houterige uiteindes.
Snijd de citroen in vieren.
Leg de asperges in een ruime pan.
Voeg een beetje zout, de helft van de boter en de helft van de citroen toe aan de asperges.
Overgiet met water en breng de pan met asperges aan de kook.
Kook de asperges in ongeveer 5 minuten beetgaar.
Breng een pan met water aan de kook en kook de eieren circa 8 minuten.
Laat ze schrikken onder de koude kraan.
Pel en halveer de eieren.
Leg de kabeljauw op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrooi met een beetje versgemalen peper.
Verdeel de plakken ham over de vis en bak circa 12 minuten in de oven totdat de vis gaar is en de ham krokant.
Pluk en hak de peterselie fijn.
Terwijl de vis in de oven ligt verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de krieltjes in circa 8 minuten op hoog vuur goudbruin en gaar.
Zet het vuur laag, voeg de resterende boter toe en knijp het sap van een kwart citroen uit boven de pan zodra de boter is gesmolten.
Voeg de helft van de gehakte peterselie toe.
Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
Verdeel de asperges over de borden en lepel de krieltjes eromheen.
Leg de vis op de asperges en verdeel de peterselie-boterjus erover.
Garneer met het ei, de resterende citroen en de peterselie.
Calories: 365kcal
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 27
Italiaans geroosterde aardappelen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 kg aardappels vast kokende
- 2 bol knoflook
- 2 tl rozemarijn verse naaldjes
- 150 ml olijfolie
- zeezout grof gemalen
Verwarm de oven voor op 200 C
Was de aardappelen met schil en snijd ze grof in stukken van ongeveer 2-3 cm en leg ze dan op een bakplaat met bakpapier.
Breek de knoflook bollen in losse tenen knoflook, let op de losse velletjes, en leg de tenen knoflook tussen de aardappelen.
Strooi nu de rozemarijn er overheen en druppel de olijfolie over de aardappelen.
Alles goed bedekken.
Doe de bakplaat nu in de oven en bak het voor ongeveer een uur, de aardappelen mogen mooi goud bruin van buiten zijn en zacht van binnen.
Schep de aardappelen van de bakplaat en serveer ze in een mooie schaal.
Strooi er grof zeezout overheen.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 27
Gebraden kipdrumsticks met Provençaalse tomaten
Bereidingstijd43 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 8 kipdrumsticks
- 2 eetlepel(s) cajunkruiden
- olijfolie
- Provençaalse tomaten
- 2 sneetjes witbrood
- 1 bosje peterselie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 klontje boter
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 6 tomaten
Verwarm de oven voor op 180°c
Bestrooi de kipdrumsticks, in een ovenschaal, met cajunkruiden en besprenkel ze met olijfolie.
Bak de drumsticks in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar.
Pel en snijd de knoflook fijn.
Pel en snipper de ui.
Pluk en hak de peterselie fijn.
Ris de tijm en rozemarijn en hak ze fijn.
Snijd de korstjes van het casinobrood en snijd het brood in kleine blokjes.
Verhit een scheut olie en een klontje boter in een pan en fruit de ui en de knoflook en voeg de kruiden toe.
Voeg het brood toe en bak het brood goudbruin en krokant.
Snijd de onderkant van de tomaten en halveer de tomaten.
Schep een lepel van de broodvulling op de tomaten.
Bak de tomaten op een met bakpapier beklede bakplaat circa 10 minuten in de oven.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 27
Cajunkip met bleekselderij en druiven
naar een recept van Rudolph van Veen
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Krieltjes uit de oven
- 600 gram krieltjes voorgekookte
- olijfolie om in te bakken
Gebakken bleekselderij
- 4 stengels bleekselderij
- 1 tros blauwe druiven zonder pit
- ½ bos(jes) platte peterselie
- 1 citroen
Cajunkip
- 1 rode ui
- 2 tl cajunkruiden
- 1 rode paprika
- 400 gram kipfilet
Krieltjes uit de oven
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Verdeel de krieltjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
Besprenkel met olie en bestrooi met een beetje versgemalen peper.
Hussel alles goed door.
Bak de krieltjes in de oven in circa 20 minuten goudbruin en krokant.
Gebakken bleekselderij
Verwijder de harde draden van de bleekselderij.
Snijd de bleekselderij in grove stukjes.
Verhit een scheutje olie in een pan en bak de bleekselderij circa 5 minuten.
Halveer de druiven en bak circa 3 minuten met de bleekselderij mee.
Pluk en hak de peterselie fijn.
Roer de peterselie door de bleekselderij en de druiven.
Rasp de schil van de citroen boven de pan en breng op smaak met een beetje zout en peper.
Cajunkip
Pel en snipper de ui.
Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en de cajunkruiden circa 2 minuten.
Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in reepjes.
Snijd de kipfilet in reepjes.
Voeg de paprika en de kipfilet toe en bak in circa 6 minuten goudbruin en gaar.
Serveren
Verdeel de krieltjes, groente en de kipfilet over borden.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 27
Hamburger huisgemaakt
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 160 gram rundergehakt
- 2 hamburgerbroodjes of witte bollen
- 1 tomaat
- 1 ui
- 4 plakken bacon
- 4 plakken cheddarkaas
- mayonaise
- moerd
- zonnebloemolie
- 1 klontje boter
- zout
- peper
Zet alle ingrediënten klaar.
Pel en snijd de ui in halve ringen.
Snijd de tomaat in plakjes.
Breng het gehakt op smaak met wat zout en peper en vorm er hamburgers mee.
Verwarm de oven voor op 180°.
Verwarm wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de uienringen.
Zorg ervoor dat ze niet verbranden.
Haal de gebakken uien uit de pan en bewaar onder aluminiumfolie.
Snijd de broodjes overlangs doormidden en leg ze met de niet gesneden kanten op een bakplaat.
Bedek elk half broodje met een plakje cheddar en bacon.
Zet in de oven en verwarm gedurende 5 minuten.
Zet de oven uit en open de deur van de oven.
Zo blijven ze mooi warm.
Voeg nog wat olie en een klontje boter toe aan de pan en bak de hamburgers tot ze een mooi kleurtje hebben.
Haal de broodjes uit de oven en bedek met de hamburger, gebakken uienringen, mayonaise, ketchup, tomaat en mosterd.
Leg de andere helft van het broodje er bovenop.
Serveer eventueel met wat frites en sla.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 27
Tiramisu taartje
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Klaar
Een springvorm of hoge bakvorm (voor taarten) met losse bodem van 23 cm doorsnede
paletmes
Spuitzak en rond spuitmondje
Sprayfles of kleine plantenspuit
Ingrediënten voor de biscuit:
- 210 gram eieren ca 4 stuks
- 100 gram suiker
- 50 gram bloem
- 50 gram maïzena
- 25 gram gesmolten boter
- amandel extract
Ingrediënten voor de vulling:
- 500 gram mascarpone
- 100 gram poedersuiker
- 2 eiwitten
- 4 eidooiers
- Cacaopoeder
- 1 dopje amaretto
- 1 dopje cognac
- 1 doos vingerkoekjes
Ingrediënten voor de topping:
- 200 ml slagroom
- 20 gram poedersuiker
- 1 zakje klop-fix
- Mokka extract
Ingrediënten voor het besprenkelen:
- 1 kop sterke koffie
- 1 dopje amaretto
- 1 dopje cognac
Klop de eieren samen met de suiker tot een luchtige ruban.
Meng de bloem en de maizena met elkaar en zeef deze boven de ruban.
Spatel dit nu voorzichtig onder de ruban.
Meng een klein beetje van het beslag met de gesmolten boter en roer eens door.
Voeg dit nu toe aan de rest van het beslag en spatel eronder.
Neem een bakblik bekleed met bakpapier en stort hierop het beslag.
Strijk het met een groot paletmes mooi egaal uit.
Bak de biscuit af in 7 tot 10 minuten in een voorverwarmde oven van 230°C.
De biscuit is gaar wanneer je er voorzichtig met een vinger op duwt en de biscuit veert terug.
Hij blijft licht van kleur !
Haal de biscuit na het bakken van de bakplaat en laat hem afkoelen.
Haal voorzichtig het bakpapier er af.
Maak ondertussen de vulling.
Meng de mascarpone samen met de eidooiers, de poedersuiker, de amaretto en de cognac.
Klop goed door tot een egale crème.
Klop de eiwitten goed stijf en spatel deze onder de mascarpone.
Neem een sprayfles of kleine plantenspuit en vul deze met de koffie en de drank.
Schud licht met het flesje zodat de koffie en drank goed vermengd is.
Neem een springvorm van 23 cm en leg op de bodem bakpapier dat je op maat hebt uitgesneden.
Snijd uit de biscuit 2 cirkels die een doorsnede hebben van 22 cm.
Leg de eerste laag biscuit in de vorm.
Plaats de vingerkoekjes aan de zijkant op de bodem.
Als je dit goed hebt gedaan dan past de cirkel er juist mooi in.
Neem nu de sprayfles en spray de koffie over de biscuit en de vingerkoekjes.
Maak het niet te nat !
Neem een spuitzak met een rond spuitmondje.
Vul de zak met de helft van de mascarpone en spuit nu op de biscuit cirkels van buiten naar binnen.
Maak zo 2 lagen mascarpone.
Strooi er wat cacaopoeder over heen.
Neem nu een aantal vingerkoekjes en bespray ze met de koffie.
Rangschik ze nu op de laag mascarpone.
Maak weer opnieuw 2 lagen mascarpone.
Leg hierop de 2de laag biscuit.
Bespray deze licht met de koffie.
Meng de poedersuiker met de klop-fix en roer door.
Voeg de slagroom toe en een flinke scheut mokka extract.
Klop de slagroom nu mooi stijf.
Doe de slagroom in een spuitzak en spuit op de biscuitlaag mooie dotjes slagroom.
Bestrooi met cacaopoeder.
Laat het taartje minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
wil je geen alcohol gebruiken voeg dan amandel extract toe naar smaak !!!
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 27
Koekjes met chocolade dip
Calories:
Author: Cor Klaar
- 400 gram echte boter ongezouten / op kamertemperatuur
- 250 gram poedersuiker
- 500 gram zelfrijzende bloem
- 200 gram chocolade naar keuze
- 1 ei
- 2 eidooiers
- 2 stokjes vanille Zaadjes of vanille extract
- Snuifje zout
Meng alle ingrediënten behalve de melk in een kom tot een geheel.
Als je deeg te droog is kun je eventueel een beetje melk toevoegen.
Laat het deeg een 20 minuutjes rusten in de koelkast.
Rol het dan met een deegrol uit en snijd er rechthoekjes uit.
Ik heb bv een ravioli rolmesje gebruikt om ze uit te snijden.
Je kunt met een vork losjes over het deeg duwen zodat je lijntjes krijgt.
Deze blijf je na het bakken dan zien.
Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze in een voor verwarmde oven van 185°C in ca 15 à 16 minuutjes gaar.
Ze zijn gaar als er een mooi lichtbruin randje rond het koekje zit.
Leg de koekjes op een rooster om af te koelen.
Smelt de chocolade au bain-marie en dip een helft van de koekjes er in.
Schud de overtollige chocolade van het koekje en leg ze dan op een vel bakpapier om uit te harden.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 27
Kerststronk met slagroom chocomousse en framboos
Calories:
Author: Cor Klaar
voor de biscuit:
- 4 eieren op kamertemperatuur
- 120 g suiker
- 60 g patisseriebloem
- 40 g maïszetmeel
- 20 g cacaopoeder
- 40 g gesmolten boter
voor de frambozenvulling:
- 200 gram diepvries frambozen
- 150 gram mascarpone
- 400 ml slagroom 35% of liefst 40% vetgehalte
- 100 gram poedersuiker
voor de chocolademousse:
- 500 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
- 150 gram chocolade naar keuze
- 150 gram poedersuiker
voor de afwerking:
- Kerstversiering en eventueel wat rood fruit en poedersuiker
Neem 200 ml slagroom en verwarm deze in een pannetje.
Hak de chocolade fijn.
Haal de warme slagroom van het vuur en voeg de chocolade toe.
Roer goed door totdat alles mooi egaal is.
Voeg nu de resterende 300 ml slagroom toe, roer goed door en zet koud weg.
Deze room moet volledig terug koud worden dus als je de tijd hebt, doe dit dan 1 dag op voorhand maken.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Klop de eieren met de suiker minimaal 10 minuten in de keukenmachine op.
De hoeveelheid moet verdriedubbeld zijn en mooi wit van kleur.
Smelt de boter op een laag vuurtje.
Zeef ondertussen de bloem met het zetmeel en de cacao al enkele malen boven een kom.
Na 10 minuten kloppen zeef je nogmaals alles boven de kom van de keukenmachine.
Spatel dit nu voorzichtig onder.
Dit mag niet langer duren dan 2 minuten anders klop je alle lucht terug uit het beslag.
Neem de gesmolten boter erbij en doe 2 lepels beslag bij de boter.
Roer dit door en schenk het dan bij de rest van het beslag.
Spatel kort door en schenk je beslag uit over de beklede bakplaat.
Bak de biscuit in 4 tot 6 minuten gaar.
Je biscuit is gaar wanneer je lichtjes met een vinger op de biscuit duwt en hij terug veert.
Blijft het een deukje dan moet hij nog iets langer bakken.
Haal de biscuit uit de oven, leg er de vochtige theedoek overheen, zet er een tweede bakplaat op, draai om en verwijder de bakplaten.
Rol de biscuit heel losjes op in de theedoek en laat hem zo afkoelen.
Pureer de frambozen en haal ze door een zeef zodat de pitjes eruit zijn.
Meng deze onder de mascarpone, slagroom en poedersuiker.
Klop het geheel volledig stijf en zet het even aan de kant.
Neem de chocomousse en klop ook deze samen met de poedersuiker volledig stijf.
Neem de biscuit en rol deze uit.
Bestrijk de biscuit met de frambozen room.
Rol de biscuit voorzichtig op en plaats hem op een schaal.
Neem de chocomousse en strijk deze over de buitenkant van de biscuit.
Zorg dat alle kanten mooi bedekt zijn.
Neem een vork en trek er nu over de gehele lengte strepen in.
Snijd de zijkantjes met een scherp mes mooi af.
Werk af met de kerstversiering en eventueel nog wat rood fruit. Je kunt ook nog wat poedersuiker erover strooien voor het uitzicht van sneeuw.
Laat de stronk in een taartdoos nog een uurtje goed opstijven in de koelkast.
Smakelijk.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 27
Kerststronk van Jolanda's Bakhuisje
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 210 gram eieren ca 4 à 5 eieren
- 100 gram suiker
- 50 gram gezeefde bloem
- 50 gram gezeefde maizena
- 25 gram boter
Voor de siroop:
- 200 ml water
- 150 gram suiker
- 1 kop sterke koffie
- 15 ml Amaretto di Saronno
- scheutje cognac
Voor de crème au beurre:
- 150 gram water
- 360 gram suiker
- 150 gram eiwit
- 540 gram boter
- Vanille extract of 2 de zaadjes van 2 vanilleboontjes
- Zeer sterke koffie of mokka extract
Verwarm de oven voor op 230°C.
Klop de eieren samen met de suiker tot een zeer luchtige ruban.
Meng de bloem samen met de maizena en zeef deze boven de kom.
Spatel dit voorzichtig onder het mengsel.
Smelt de boter en spatel deze ook voorzichtig onder het mengsel.
Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier.
Stort hierop het beslag en strijk met een paletmes het geheel glad.
Zet de plaat in de oven en bak in ca 7 tot 10 minuten gaar.
Als je licht met je vinger op de biscuit duwt en hij veert terug, dan is de biscuit gaar.
Neem ondertussen een theedoek en maak deze nat, wring hem zeer goed uit en leg aan de kant. Neem de plaat uit de oven en leg de natte theedoek op de biscuit.
Leg hierop een andere bakplaat en draai het geheel om. Neem beide bakplaten weg maar laat de natte theedoek zitten.
Haal voorzichtig het bakpapier van de biscuit.
Rol nu de biscuit op met de theedoek erbij.
Je krijgt dus een grote rol en ziet enkel nog de theedoek.
Laat de biscuit zo afkoelen.
Als je hem straks terug rolt en de theedoek verwijderd zul je zien dat je hem na het vullen weer perfect kunt oprollen.
Voor de siroop:
Breng de suiker met het water aan de kook en laat het geheel inkoken totdat het donkerbruin is. Niet roeren erin!!!
Blus het geheel af met de koffie (oppassen! Want dit bruist en kan spetteren)
Roer goed door.
Haal de pan van het vuur en schenk er de amaretto en cognac bij.
Roer weer door en schenk het geheel in een kommetje en laat het afkoelen.
Voor de crème au beurre:
Verwarm de suiker met het water tot 121°C.
Klop het eiwit stijf op.
Voeg het suikerwater toe en klop de merengue nu terug koud.
Meet met een thermometer de eiwitten en de boter.
Als de temperatuur ongeveer gelijk is ( maximaal 3 °C verschil ) dan mag je de boter toevoegen en verder kloppen tot je een mooie luchtige crème hebt.
Voeg als laatste de smaak toe.
Ik heb 2 smaken gebruikt, vanille en mokka.
Neem een deel crème au beurre uit de kom en voeg aan de rest smaakstof toe.
Opbouw kerststronk:
Rol de biscuit terug en laat de theedoek er gewoon onder liggen.
Neem de vanille crème au beurre erbij en bestrijk de biscuit hiermee.
Houd aan het einde van de rol 1.5 cm vrij.
Probeer het geheel zo egaal mogelijk uit te strijken, ook aan de randen.
Neem nu de biscuit en rol hem voorzichtig op (zonder theedoek).
Leg de biscuit op een langwerpige schaal.
Neem je mokka crème au beurre erbij en doe deze in een spuitzak met een rond spuitmondje.
Spuit nu in het midden over de hele lengte de crème.
Dan schuif je telkens op zodat je de biscuit opvult.
Strijk het met een paletmes egaal.
Neem een vork en trek er nu golvende banen in.
Maak een goed scherp gekarteld mes warm en snijd nu de randen mooi bij.
Neem de kerstdecoratie en versier je stronk.
Bewaar je kerststronk op een koude plaats maar niet in de koelkast, daar wordt de crème te hard en dat is niet lekker.
Smakelijk.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 27
Vegetarische pizza
Restjes? Doe het eens op een andere manier en leg alles wat je over hebt op een verse pizzabo-dem. Zo’n feest van smaken had je nog nooit op restjesdag.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 JAN pizzadeeg met tomatensaus 250 g ricotta
- 130 g zongedroogde tomaatjes 90 g pesto
- 390 g artisjokharten blik
- 140 g zwarte olijven
- 75 g rucola
Verwarm de oven voor op 210 ˚C
Rol het pizzadeeg met het bakpapier uit op een bakplaat
Verdeel de tomatensaus over de bodem
Bak de bodem in circa 15 minuten goudbruin en gaar
Bestrijk de bodem met ricotta
Verdeel de zongedroogde tomaatjes over de ricotta
Besprenkel de ricotta met groene pesto
Giet de artisjokharten af en halveer ze
Verdeel de artisjok en de zwarte olijven over de pizza
Garneer de pizza met rucola
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 27