Vegetarische pizza

Vegetarische pizza

Restjes? Doe het eens op een andere manier en leg alles wat je over hebt op een verse pizzabo-dem. Zo’n feest van smaken had je nog nooit op restjesdag.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Pizza
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 JAN pizzadeeg met tomatensaus 250 g ricotta
  • 130 g zongedroogde tomaatjes 90 g pesto
  • 390 g artisjokharten blik
  • 140 g zwarte olijven
  • 75 g rucola

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210 ˚C
  • Rol het pizzadeeg met het bakpapier uit op een bakplaat
  • Verdeel de tomatensaus over de bodem
  • Bak de bodem in circa 15 minuten goudbruin en gaar
  • Bestrijk de bodem met ricotta
  • Verdeel de zongedroogde tomaatjes over de ricotta
  • Besprenkel de ricotta met groene pesto
  • Giet de artisjokharten af en halveer ze
  • Verdeel de artisjok en de zwarte olijven over de pizza
  • Garneer de pizza met rucola

Ieder zijn eigen stukje pizza

Ieder zijn eigen stukje pizza

Zijn jouw favoriete toppings niet de zelfde als die van je tafelgenoten?
Deel de pizza gewoon in vieren!
Iedereen kan dan  z’n eigen stukje beleggen…
Recept categorieën: Pizza
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Jan Pizzadeeg
  • Mozzarella
  • tomaat Gesneden
  • Olijven
  • Blokjes ham
  • Blokjes ananas
  • Plakjes salami
  • Stukjes paprika
  • gerookte kip in reepjes
  • Rode ui
  • Champignons

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200˚C
  • Rol het pizzadeeg uit op een bakplaat
  • Snijd het deeg in vier stukken
  • Verdeel de tomatensaus over de vier stukken
  • Beleg het eerste stuk met mozzarella, gesneden tomaat en olijven
  • Beleg het andere stuk met blokjes ham en ananas voor een klassieke Hawaï
  • Beleg het volgende stuk met plakjes salami en stukjes paprika
  • Beleg het laatste stuk met reepjes gerookte kip, rode ui en champgnons
  • Bak nu de stukken pizza af in ongeveer 15 minuten

Pizza Italiano

Pizza Italiano

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Pizza, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de paprika’s in reepjes, de champignons in plakken en de artisjokharten in vieren.
  • Rol het pizzadeeg met bakpapier uit op een bakplaat.
  • Smeer de tomatensaus (zit bij het deeg in de verpakking) uit over het deeg.
  • Strooi de geraspte kaas gelijkmatig over de saus.
  • Beleg de pizza met de ingrediënten en bak de pizza 12 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Strooi voor het opdienen wat rucola over de pizza

Notities

Je kunt natuurlijk zelf de ingrediënten bepalen en zo je favoriete pizza samenstellen!

Kipgehakt in bladerdeeg

Kipgehakt in bladerdeeg

Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Warme hapjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Jan bladerdeeg
  • 1 kleine ui fijngesneden
  • 600 gram kipgehakt
  • 75 gram panko broodkruim
  • 1 ei geklutst
  • 15 gram basilicum grof gesneden
  • 75 gram zongedroogde tomaten grof gesneden
  • 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng alle ingrediënten voor de vulling in een grote kom en kleed het tot een mooie rol (een beetje in de vorm van een klein brood).
  • Rol het bladerdeeg met bakpapier uit op een bakplaat.
  • Leg het gehaktbrood in het middel op het deeg.
  • Maak aan beide kanten van het gehakt insneden in het bladerdeeg (ongeveer 2 cm uit elkaar) zodat er strips ontstaan.
  • Leg om en om de strips over de vulling.
  • Snij het overgebleven bladerdeeg aan de uiteinden weg.
  • De uiteinden hoeven niet dicht te zijn. Kwast het brood in met het geklutste ei voor een mooi bakresultaat.
  • Bak het gehaktbrood in een voorverwarmde oven (190 graden) voor ongeveer 40 min.
  • Snij er mooie plakken uit en eet smakelijk.

Notities

Serveer met een frisse salade
Maak je handen nat voordat je het gehaktmengsel gaat kneden, dan blijft het niet zo plakken…

Kaas twisters

Kaas twisters

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes
Land van herkomst: Nederland
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het deeg uit op het bakpapier op de bakplaat.
  • Snijd het deeg in de breedte in stroken.
  • Draai de stroken tot spiralen door beide uiteindes te pakken en in tegengestelde richting te draaien.
  • Leg ze op het bakpapier.
  • Meng de olie met de gedroogde tijm en bestrijk de stengels hiermee.
  • Bestrooi ze vervolgens met de geraspte kaas.
  • Bak de kaastwisters in ongeveer 15 a 20 minuten goudbruin en lekker krokant!

Appelhap

Appelhap

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Gebak, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 Jan bladerdeeg
  • 2 elstar appel in in plakjes/blokjes
  • 3 eetlepel(s) kristalsuiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl citroenrasp
  • appelcompote
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepel(s) melk

optioneel:

  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol het deeg uit en snij in 4 gelijke vierkanten.
  • Leg de deegplakjes voor je en vouw 2 punten naar elkaar en vorm een driehoek.
  • Leg de lange kant van de driehoek naar je toe. Snijd het deeg langs de twee korte kanten schuin in, houd rondom 2 cm van de randen vrij, tot iets onder het breedste hoekpunt. (de uiteinden van de ingesneden randen mogen elkaar beslist niet raken)
  • Vouw het deeg weer open.
  • Meng in een kom de plakjes appel met 2 el suiker, de specerijen en appelcompote.
  • Verdeel de appelvulling over het midden van het bladerdeeg.
  • Vouw de opengesneden hoekpunten over elkaar heen naar de deegbodem.
  • Druk beide hoekpunten iets aan.
  • Smeer de buitenste randen in met het eimengsel en bestrooi met de rest van de suiker.
  • Bak ze op de bakplaat in de voorverwarmde oven in ca. 18 min. krokant.

Saucijzenbroodjes

Saucijzenbroodjes

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Broodjes, Hapjes, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Servings: 8 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 rollen Jan Bladerdeeg
  • 350 g gehakt
  • ½ zakje gehaktkruiden 40 g
  • 1 eetlepel(s) zoete ketjap
  • 1 tl grove mosterd
  • mespuntje nootmuskaat
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel(s) melk
  • zadenmix: maanzaad, sesam, pompoenpitten, zonnebloempitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng in een kom het gehakt met de specerijen.
  • Rol de twee degen uit en snij beide in 4 gelijke vierkanten.
  • Vul de vierkanten met een dikke, brede strook gehakt net iets onder het midden van een deegplakje.
  • Klop in een kommetje de dooier los met de melk en bestrijk de
  • (dunne) strook deeg rondom de vulling met een deel van het eimengsel.
  • Vouw het deegplakjedubbel en druk de randen goed aan met een vork.
  • Bestrijk de bovenkanten van de saucijzenbroodjes met het overige eimengsel en bestrooi eventueel met de zaden.
  • Bak de saucijzen op een bakplaat in de voorverwarmde oven in ca. 15-18 min. goudbruin en krokant.

Spaanse spiesjes

Spaanse spiesjes

Recept categorieën: Tapas
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook geperste
  • 1 eetlepel citroensap
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 300 gram lamsvlees mager of varkensfricandeau in ± 15 cm lange dunne reepjes
  • zout

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Meng de olie met de knoflook, het citroensap, de komijn en de cayennepeper en bestrijk het vlees hiermee.
  • Steek telkens 1 reepje vlees zigzag aan een spiesje en rooster ze onder de hete grill in ± 5 minuten om en om bruin en gaar.
  • Bestrooi de spiesjes na het grillen met zout.

Kruidnootjes 3

Kruidnootjes 3

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 80 gram boter
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 4 eetlepels melk
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Roer de boter en de basterdsuiker tot een zachte massa.
  • Roer er 1 mespunt zout, de speculaaskruiden en 3 eetlepels melk door en voeg, onder voortdurend roeren, het bakmeel toe.
  • Als het deeg niet lekker soepel blijft, mag u er nog wat melk aan toevoegen.
  • Maak kleine balletjes van het deeg en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Druk de balletjes met een vingertop iets plat.
  • Zet het bakblik midden in de oven en bak de kruidnootjes in 12-15 minuten bruin en gaar.
  • Laat de kruidnootjes op het bakpapier koud worden.

Kruidnootjes 1

Kruidnootjes 1

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

voor ca 500 gr

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 100 gram boter
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • zout
  • 3 eetlepels melk

Instructies

  • Zeef het bakmeel boven een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Voeg in het kuiltje de suiker, de boter, de speculaaskruiden, het zout en
  • de melk toe en verkruimel die met de vingers door het meel.
  • Kneed dit snel tot een soepel deeg.
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Vorm kleine balletjes van het deeg, leg die op de bakplaat en bak de
  • kruidnootjes in ± 20 minuten bruin en gaar.
  • Kruidnootjes met chocolade
  • Doop een gedeelte van de kruidnootjes in gesmolten pure, melk- of witte
  • chocolade.
  • Smelt de chocolade hiervoor in een kom boven een pan met heet water.