Chimichurri
Twist Brood
Calories:
Author: Cor Klaar
Brooddeeg
- 250 gram bloem
- 5 gram zout
- 5 gram suiker
- 7 gram droge gist
- 140 ml water
- 20 ml olie
Chimichurri
- een bosje peterselie ongeveer 1/2 cup
- een klein bosje koriander ongeveer 1/4 cup
- 1 teentje knoflook
- ¼ tl gedroogde oregano
- ¼ tl komijn
- ¼ tl zout
- 1 cm rode peper of naar smaak
- sap van 1 limoen
- ¼ cup olijfolie
- 40 gram geraspte kaas
Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in.
Doe het zout aan de buitenste zijkant van de bloem, doe in het kuiltje van de bloem de suiker, de droge gist en een half kopje van het water. Laat dit even 5 minuten staan.
Doe daarna de olie erbij en de rest van het water erbij en meng alles tot een deegbal
Haal het deeg uit de kom en kneed het in ca 10 minuten tot een mooie zacht en soepel deeg totdat je er een vliesje van kunt trekken.
Bol het deeg op en laat het deeg in ongeveer 60 minuten rijzen totdat het in volume verdubbeld is.
Maak ondertussen de chimichurri:
Doe alle ingrediënten voor de chimichurri in de blender en mix net zolang tot alles goed vermengd is en je een redelijke gladde saus hebt. Indien noodzakelijk kun je nog wat extra olie toevoegen om de saus wat gladder te krijgen.
Wanneer het deeg voldoende gerezen is, druk je het plat (ontgassen) en rol je het uit tot een rechthoekige deeglap.
Verdeel chimichurri over het deeg.
Je hoeft niet alles te gebruiken, ik hield ongeveer 1/3 van de saus over.
Strooi de helft van de geraspte kaas over.
Rol het deeg op tot een lange worst en snij de worst overlangs is, net niet helemaal doormidden.
Pak het deeg bij beide uiteinden vast en draai het tegen elkaar in (net als een wokkel of wanneer je iets uitwringt).
Zodra het mooi gedraaid is leg je het gevulde deeg in een krans op een bakplaat.
Bestrooi met de rest van de kaas. Laat je het brood nog 30 minuten rusten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 C
Bak het Chimichurri Twist Brood in ca 25 minuten gaar en goudbruin
Laat het brood afkoelen op een rooster.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 35
Pan Chapla
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram bloem
- ¼ tl gist ongeveer 2,5 gram
- 25 gram suiker
- 1,5 tl zout 7,5 gram
- 2,5 gram anijs
- 350 ml water
Deeg maken
Doe alle ingrediënten, behalve het water, in een kom en meng alles goed door elkaar.
Voeg net zoveel water toe totdat je een mooi deeg hebt.
De 350 ml zou voldoende moeten zijn, maar afhankelijk van je bloem kun je iets meer of iets minder water nodig hebben.
Stort het deeg op je werkblad en kneed het in ca 10-15 minuten tot een mooi en soepel deeg.
Rijzen
Maak een bal van een deeg, leg het in een, met olie ingevette, kom.
Dek af met huishoudfolie en laat het deeg ongeveer 20 minuten op kamertemperatuur rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 C.
Vormen
Verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 50 gram en rol ze op een met bloem bestoven aanrecht uit tot platte ronde schijven.
Leg ze op een ingevette bakplaat of een met bakpapier of siliconen mat bedekte bakplaat.
Bakken
Bak de broodjes in ongeveer 10-15 minuten goudbruin en gaar.
Indien ze niet allemaal in 1x in de oven passen, kun je ze direct na elkaar bakken.
Leg ze direct na het bakken op een rooster om en laat volledig afkoelen
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 35
Oopsie brood
Calories:
Author: Cor Klaar
- 100 gram roomkaas
- 3 grote eieren
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet deze lichtjes in met bakspray of boter.
Pak nu 2 kommen en splits daarin de eieren.
De eigelen in 1 kommetje, het eiwit in het andere.
Voeg het snufje zout bij het eiwit en klop het stijf met een elektrische mixer.
Voeg de roomkaas en de tl bakpoeder bij de eigelen en mix tot een glad en luchtig geheel.
Spatel nu het eigeelmengsel bij het eiwit.
Doe dit niet in 1 keer, maar beetje voor beetje.
Spatel wat van het eigeelmengsel bij het eiwit en breng het eigeel naar onder en naar boven met behulp van de spatel totdat het eimengsel goed is gemengd.
Dan kan je weer wat van het eimengsel erbij spatelen totdat alles is gemengd.
De luchtbelletjes in het eiwit mogen niet verdwijnen.
Schep 6 grote lepels van het mengsel op het bakpapier en druk voorzichtig met een lepel op de bovenkant van elke hoopje om het nog iets platter te maken.
Bak de oopsies 25 tot 30 minuten goud-bruin in de voorverwarmde oven
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 35
Taboulé met kip en citroen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 gram couscous
- 1 citroen geraspt en geperst
- 2 rode paprika’s
- 1 eetlepel(s) harissa
- 2 eetlepel(s) maisolie
- 3 takjes peterselie
- 4 kippen bouten
- 1 eetlepel(s) gekonfijte citroen
- 2 aubergine’s
- 2 eetlepel(s) honing
- 3 takjes verse koriander
- 3 takjes munt
Snij de aubergines overlangs in plakken, snij de paprika’s in repen.
Rasp de citroenschil. Pers de citroen uit.
Hak de gekonfijte citroen.
Hak de kruiden fijn.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng de olie met de honing en de harissa.
Bestrijk de kippenbouten en de groenten met het mengsel.
Leg ze op een ovenplaat, bak ze 15 minuten op 200°C en dan nog 15 minuten op 180°C.
Doe intussen de couscous in een kom en giet er kokend water op (zie de verpakking).
Laat 10 minuten wellen. Maak dan de korrels los met een vork.
Meng de citroenschil, het citroensap en de kruiden samen met de gekonfijte citroen door de couscous.
Schep de couscous in een schaal, verdeel er de groenten over en leg er de kippenbouten bij.
Giet er het braadvocht over en zet de schaal 10 minuten in de oven, op 160°C.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 35
Bloemkool Bagel
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
magnetronbestendige kom
plasticfolie
magnetron
- 680 gram bloemkool
- 110 gram geraspte cheddarkaas
- 1 ei
- 2 theelepel sesamzaad en/of maanzaad
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Doe de bloemkool in een keukenmachine en zet deze aan tot de bloemkool fijn is.
Doe de bloemkool in een magnetronbestendige kom en dek af met folie.
Plaats de bloemkool daarna drie minuten in de magnetron.
Doe vervolgens de bloemkool in een kaas- of theedoek en knijp het vocht eruit. Doe de bloemkool daarna weer terug in de kom.
Voeg vervolgens de geraspte kaas en het ei aan de kom toe en roer tot alle ingrediënten met elkaar zijn vermengd.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel acht hompjes van het mengsel over de bakplaat.
Gebruik vervolgens een lepel om het mengsel te vormen tot een 2 centimeter dik geheel en een mooi rondje zo groot als een bagel.
Steek daarna met een klein rondvorming object een rondje uit het midden van de bagel. Verdeel daarna de maan- en/of sesamzaadjes over de bagel.
Bak de bagels 22 tot 25 minuten. ( ligt aan je oven)
Laat daarna afkoelen en besmeer of beleg de bagel met je favoriete hartige topping, bijvoorbeeld roomkaas of ei.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 35
Peperkoekhuisje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
ingrediënten voor de speculaas:
- 150 g roomboter of kokosolie
- 80 g honing
- 10 g speculaaskruiden
- 125 g havermeel
- 125 g volkoren speltmeel
- 4 eetlepel(s) amandel/haver/soja melk
- snufje zout
Ingrediënten voor de karamellijm:
- 300 g suiker
- Ingrediënten voor de fondant:
- 1 eiwit
- 200 g poedersuiker
Verwarm de oven voor op 175 °C. Kneed de boter, de honing, speculaaskruiden, het meel en zout goed door elkaar.
Voeg de melk aan het beslag toe zodat het een soepel deeg wordt.
Rol het deeg vervolgens dun (circa 0,5 cm) met een deegroller.
Knip de vormen voor het huisje uit het template en leg die op het deeg.
Snijd de vormen met een scherp mesje uit het deeg.
Bak de onderdelen van het huisje op een bakplaat met bakpapier in circa 20 minuten op 180 °C goudbruin.
Smelt 300 g suiker in een koekenpan, dit is het cement voor het huisje.
Doop de afgebakken onderdelen van het huisje in de gesmolten suiker (karamel) en druk twee onderdelen tegen elkaar.
Zet op deze manier het huisje in elkaar.
Doe het eiwit in een kom en klopt het los.
Voeg beetje bij beetje, al kloppend de poedersuiker toe totdat al het poedersuiker is opgenomen door het eiwit.
Schep het fondant in een spuitzak en bewerk de huisjes.
Strooi nog wat extra poedersuiker over de huisjes als voor een echte sneeuwlook
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 35
Aardappeltaartjes met brie
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 grote vastkokende aardappelen van ca. 150 g, geschild
- 4 eetlepel(s) olijfolie
- 1 grote appels geschild
- 100 g brie in plakken
- 1 bosuitje
Verwarm de oven voor op 200 ˚C.
Snijd de aardappelen in de lengte in dunne plakjes.
Leg de bakpapieren cirkels op de bakplaat en leg op elke cirkel een bloem van aardappelplakjes die elkaar iets overlappen.
Strooi er wat zout en peper over en bestrijk de aardappelbloemen met olijfolie.
Snijd de appel in dunne schijfjes en leg deze als bloemblaadjes op de aardappeltaartjes.
Leg de plakjes brie in het midden en strooi de bosui erover.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de aardappeltaartjes in 25 minuten goudbruin en gaar.
Leg de aardappeltaartjes met bakpapier op warme bordjes.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 35
Champignonburrito’s met blauwe kaas
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
- 500 gram champignons in vieren
- 200 ml crême fraiche
- peper
- zout
- 1 zak Casa Fiesta soft taco’s à 8 stuks
- 150 g blauwe kaas bijv. Danish blue of roquefort
- 75 gram jonge bladsla
- 3-4 eetlepel(s) sladressing yoghurt
Verhit de olie en bak de champignons 5 minuten.
Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de champignonmengsel over de soft taco’s.
Snijd de kaas in dunne plakjes.
Leg de helft van de kaas op de vulling.
Klap de zijkanten over de vulling en rol de soft taco’s op tot een pakketje.
Leg de burrito’s met de naad naar beneden op de bakplaat en verdeel de rest van de kaas erover.
Bak de burrito’s ± 10 minuten in een voorverwarmde oven (200 C) tot de kaas licht gesmolten is.
Maak de sla aan met de dressing en geef bij de burrito’s.
Wijnadvies:
Oracle Sauvignon Blanc, wit, Zuid-Afrika
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 35
Focaccia van Onbekende Auteur
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 takjes rozemarijn
- 300 g tarwebloem
- 7 g gedroogde gist
- 1 tl zout
- 175 ml lauw water
- 50 g groene olijven zonder pit
- 2 tl grof zeezout
- 2 eetlepel(s) olijfolie extra vierge
Pluk 12 kleine naalden van de rozemarijn en hak de rest van de naalden fijn.
Meng in een kom de bloem met de gist, zout, water en de gehakte rozemarijn.
Neem het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven werkvlak in circa 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
Vorm een bal en laat deze in een met huishoudfolie belegde kom, op een warme plek circa 1 uur rijzen.
Hak de olijven grof en kneed ze door het gerezen deeg.
Druk het deeg uit tot een rechthoek van circa 1 cm dik op een met bakpapier beklede bakplaat.
Snijd het brood kruislings in.
Laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek, nogmaals 17 minuten narijzen.
Verwarm de oven verder tot een temperatuur van 200 ºC.
Besprenkel met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.
Bak de focaccia in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
Laat het brood op een rooster afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 35
Dresdner Weihnachtsstollen
Calories:
Author: Cor Klaar
Deeg:
- 4 ⅓ kopjes bloem
- 1,5 kopjes melk
- 70 gram gist verse
- 1 kop margarine of boter / plus 2 el.
- ¾ kop suiker of honing
- 1 tl. zout
Aroma:
- ½ kop gekonfijte citroenschil
- ½ kop amandelen gehakte
- 1 citroen geraspte schil voor
- ¼ kop rum
- 1 ¾ kopjes rozijnen
Topping
- ¼ kop boter gesmolten
- ½ kopje banketbakker suiker
Maak een zachte, plooibare gistdeeg van de ingrediënten in het eerste deel en laat in een kom gedurende 10 minuten rusten.
Kneed de kruiden, behalve de rozijnen, in het deeg.
Als alle andere ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld, voeg je de rozijnen toe.
Rol het deeg in een ovaal model en leg het op een ingevette bakplaat. Laat 10 tot 15 minuten rusten.
Nog steeds op bakplaat, wikkel het deeg goed in aluminiumfolie en bewaar in de koelkast voor een paar uur of een nacht.
Haal uit de koelkast en verwijder de folie.
Strooi bloem rond het brood om het deeg te verhinderen uit te spreiden tijdens het bakken.
Plaats brood in een voorverwarmde oven van 175 tot 200 ° en bak 50-60 minuten, tot het bleek goud van kleur is.
Haal uit de oven, bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met suiker banketbakker.
Herhaal dit tot boter en suiker worden opgebruikt.
Stollen moeten hiervan een dikke, witte laag krijgen.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 35