Zandkoekjes met Jam en Variaties
Zandkoekjes gevuld met jam, en variaties zoals lemon curd, appel & kaneel, chocolade of rozijnen. Snel en lekker!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories:
Author: Cor Klaar
- 115 gram boter
- 150 gram fijne kristalsuiker zeef
- 1 ei
- 200 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- 75 gram jam naar smaak
Verwarm de oven voor tot 175ºC of gasstand 2-3.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Klop de boter met de suiker tot een bleke, luchtige massa.
Klop het ei erdoor.
Zeef de bloem met het bakpoeder en roer dit door de botermassa.
Vorm balletjes van het deeg en leg deze met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
Druk met de wijsvinger een kuiltje in elk koekje en vul het met een beetje jam.
Bak de koekjes 10 minuten lichtbruin.
Schep nog een beetje jam op de warme koekjes.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Bewaar de koekjes in een goed gesloten trommel (4-5 dagen).
Variaties:
Zandkoekjes gevuld met Lemon Curd: Vervang de jam door lemon curd.
Zandkoekjes gevuld met Appel & Kaneel: Voeg ½ theelepel kaneel aan de bloem toe en vul de koekjes met appelmoes of vruchtenspread.
Zandkoekjes gevuld met Chocolade: Vervang 2 eetlepels bloem door cacaopoeder en vul de koekjes met chocolade-hazelnootpasta.
Zandkoekjes met Rozijnen: Voeg 75 gram rozijnen toe aan het deeg.
Serveertip:
Serveer de zandkoekjes bij een kopje thee of koffie voor een heerlijke snack.
Wijnadvies:
Serveer deze koekjes met een frisse witte wijn of een lichte rosé.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Polentakoekjes met een Citroentwist
Deze knapperige polentakoekjes met een vleugje citroen zijn een verfrissend alternatief voor traditionele theegebakjes.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 24
Calories: 85kcal
Author: Cor Klaar
- 115 g boter
- 100 g poedersuiker
- 150 g bloem
- 50 g polenta
- 2 eidooiers
- 2 tl vanille-essence
- 2-3 tl geraspte citroenschil
- Snufje bakpoeder
Verwarm de oven voor op 160ºC.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Klop de boter met de poedersuiker tot een luchtige massa.
Voeg de eidooiers, geraspte citroenschil en vanille-essence toe en meng goed.
Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom en roer de polenta erdoor.
Spatel het bloemmengsel door het botermengsel tot een soepel deeg.
Rol het deeg uit tot lange rollen van 1 cm dik en snijd in stukken van 10 cm.
Vorm er halve maantjes van en leg ze met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
Bak de koekjes 15 minuten lichtbruin in de oven.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Bewaar in een luchtdichte trommel voor 5 tot 7 dagen.
Variaties:
In Chocolade Gedoopte Polentakoekjes:
Doop de afgekoelde koekjes tot de helft in gesmolten pure chocolade.
Laat de chocolade uitharden op bakpapier.
Haverkoekjes:
Vervang de polenta door havermeel en de citroenschil door 1 tl kaneel.
Sinaasappel & Chocoladekoekjes:
Vervang de citroenschil door sinaasappelschil en voeg 75 g pure chocoladedruppels toe.
Hazelnotenkoekjes met Chocolade-Hazelnootvulling:
Vervang de polenta door gemalen hazelnoten.
Bak de koekjes en laat ze afkoelen.
Besmeer de helft van de koekjes met chocolade-hazelnootpasta en druk er een ander koekje tegenaan.
Serveertip:
Lekker met een kop thee of espresso.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti past goed bij deze koekjes.
Calories: 85kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.02g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Kokos Amandelmakarons
Knapperige kokos amandelmakarons met een zachte binnenkant. Perfect voor bij de koffie of als zoete traktatie.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 18
Calories: 95kcal
Author: Cor Klaar
Bakplaten
Elektrische mixer
- 115 g gemalen amandelen
- 115 g gemalen kokos
- 115 g poedersuiker
- ¼ theelepel vanille-extract
- 2 eiwitten
Verwarm de oven voor op 150ºC (gasovenstand 2) en vet twee bakplaten in.
Klop de eiwitten met een elektrische mixer stijf maar vochtig.
Zeef de poedersuiker boven de eiwitten en spatel dit er voorzichtig door.
Spatel voorzichtig de gemalen amandelen, vanille-extract en gemalen kokos erdoor tot een plakkerig deeg ontstaat.
Lepel het deeg in porties ter grootte van een walnoot op de bakplaten.
Bak de makarons 20-25 minuten in de oven tot ze knapperig en goudkleurig aan de buitenkant zijn.
Serveertip:
Versier de makarons met gesmolten chocolade voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti.
Calories: 95kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.05g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Hazelnootmakarons
Maak zelf heerlijke hazelnootmakarons met een krokante buitenkant en een zachte, luchtige binnenkant. Ook lekker met variaties!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 24
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 125 g poedersuiker
- 150 g gemalen geroosterde hazelnoten
- ¼ tl wijnsteenzuur
- 4 eiwitten
Verwarm de oven voor op 190°C (gasstand 3-4).
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Meng de gemalen hazelnoten en poedersuiker in een pan.
Klop de eiwitten stijf met het wijnsteenzuur.
Schep de geklopte eiwitten door het hazelnoot-suikermengsel.
Verwarm het mengsel op halfhoog vuur tot het van de pan loslaat (ongeveer 5-10 minuten).
Schep met een lepel grove bergjes deeg op de bakplaten met 5 cm tussenruimte.
Bak de makarons 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de makarons 10 minuten afkoelen op een rooster.
Bewaar ze 5 tot 6 dagen in een goed afgesloten trommel.
Variaties:
Hazelnoot & AbrikozenmakaronsVouw 75 g fijngehakte gedroogde abrikozen door het deeg voordat je het bakt.
Paranoten & ChocolademakaronsVervang de hazelnoten door paranoten.
Vouw 75 g pure chocoladedruppels door het deeg voordat je het bakt.
Amandel & CranberrymakaronsVervang de hazelnoten door amandelen.
Vouw 75 g gedroogde cranberry's door het deeg voordat je het bakt.
Macadamia & AnanasmakaronsVervang de hazelnoten door macadamianoten.
Vouw 75 g fijngehakte gedroogde ananas door het deeg voordat je het bakt.
Serveertip:
Serveer de makarons met een kop verse espresso of als luxe traktatie bij de thee.
Wijnadvies:
Lekker met een glas zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.05g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Halvemaanvormige Koekjes met Vulling
Deze gevulde halve maantjes zijn heerlijk zacht met een rijke vulling. Perfect voor een zoete traktatie, met variaties zoals appel of bosbessen!
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Servings: 24
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 175 gram boter in blokjes
- 200 gram bloem
- 50 gram zeer fijne kristalsuiker
- 50 gram wit plantaardig vet
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eidooiers
- 4 eetlepels kristalsuiker
- 350 gram verse roomkaas
- 1 eiwit
- 1½ theelepel kaneel
- 150 gram rozijnen
Verwarm de oven voor tot 190ºC (gasstand 3-4).
Vet twee bakplaten in en zeef de bloem met het bakmeel.
Wrijf het plantaardige vet door het bloemmengsel tot het op fijn broodkruim lijkt.
Voeg de helft van de suiker toe.
Meng de eidooiers en 1 tot 2 eetlepels water door het bloemmengsel en maak er een glad deeg van.
Verpak het deeg in bakpapier en zet 20 minuten in de koelkast.
Roer de roomkaas romig met de resterende suiker, kaneel en rozijnen.
Rol het deeg uit tot een lap van 6,5 cm dik.
Steek er met een uitsteekvormpje rondjes van 5 cm doorsnee uit.
Zet op elk rondje een beetje vulling.
Maak de randen vochtig met water en vouw het deeg over de vulling tot een halve maan.
Bestrijk de bovenkant met eiwit en bestrooi met kristalsuiker.
Bak de halve maantjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Serveertip:
Serveer de gevulde halve maantjes het liefst versgebakken voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
Deze koekjes passen goed bij een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato of een zoete rosé.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.05g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Boterkoekjes in Variaties
Maak heerlijke boterkoekjes in verschillende variaties, van klassiek tot met citroen, kaneel of gember! Eenvoudig te maken met slechts een paar ingrediënten.
Voorbereidingstijd2 uur uur
Bereidingstijd14 minuten min
Recept categorieën: Koek, Noten Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories:
Author: Cor Klaar
- 150 gram zeer fijne kristalsuiker
- 225 gram boter
- 1½ theelepel vanille-essence
- ¼ theelepel zout
- 300 gram bloem
Klop de boter, suiker en vanille glad en romig, maar niet luchtig.
Voeg het zout en de bloem toe en meng alles tot een glad deeg.
Vorm een rol van 4 cm doorsnee van het deeg, wikkel hem in aluminiumfolie en laat hem 2 uur in de koelkast opstijven.
Verwarm de oven voor tot 175ºC/gasstand 2-3.
Snijd de rol in 6 cm dikke plakjes.
Leg de plakjes met steeds 4 cm tussenruimte op bakplaten met een antiaanbaklaag of met bakpapier.
Bak de koekjes 12 tot 14 minuten.
Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.
Serveertip:
Serveer de boterkoekjes bij een kop thee of koffie voor een lekker tussendoortje.
Wijnadvies:
Een frisse, lichtzoete witte wijn past goed bij de boterkoekjes.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Appel-havermoutkoekjes
Heerlijke appel-havermoutkoekjes met een vleugje kaneel, perfect als tussendoortje of snack.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 48
Calories:
Author: Cor Klaar
Bakplaten
grote kom
handmixer
theelepel
- 1 ei
- ½ theelepel soda bicarbonaat baksoda
- ¾ theelepel kaneelpoeder
- 90 g grofgemalen volkorenmeel
- 110 g boter op kamertemperatuur
- 175 g honing
- 1 theelepel vanille-extract
- Havermout hoeveelheid ontbreekt
- Appel hoeveelheid ontbreekt
De oven voorverwarmen op 190°C (gasstand 5).
Bakplaten invetten of bedekken met bakpapier.
In een grote kom boter, honing, ei en vanille-extract tot een luchtige massa kloppen.
Volkorenmeel, soda bicarbonaat en kaneelpoeder toevoegen en goed mengen.
Havermout en appel toevoegen en door het beslag mengen.
Met een theelepel het beslag over de bakplaten verdelen, 1 theelepel per koekje.
8-10 minuten bakken in de voorverwarmde oven.
De koekjes 5 minuten op de bakplaat laten afkoelen.
Vervolgens volledig laten afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer de koekjes met een glas melk of een kopje thee voor een gezellige snack.
Wijnadvies:
Niet van toepassing.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Amandelbiscotti
Heerlijk knapperige amandelbiscotti, perfect bij de koffie of als zoete traktatie. Probeer ook de varianten met citroen & pistache, chocolade & rozijnen of vijgen & venkel.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 42
Calories: 75kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g hele blanke amandelen
- ¼ tl zout
- 2 tl vanille-essence
- 200 g zeer fijne kristalsuiker
- 300 g bloem
- 3 eieren
- 1 tl bakpoeder
Verwarm de oven voor op 150°C (gasstand 1-2).
Vet twee bakplaten in en bestuif ze met bloem.
Meng de bloem, suiker, bakpoeder en zout in een grote kom.
Klop de eieren en de vanille-essence door elkaar.
Roer het eimengsel door de droge ingrediënten.
Kneed de amandelen door het deeg; het moet wat kleverig zijn.
Verdeel het deeg in twee porties.
Vorm van elk deel een platte rol van 25 cm lang en 5 cm breed.
Bak de rollen 35-40 minuten tot ze lichtgeel zijn.
Haal ze uit de oven en snijd direct in plakjes van 1 cm dik.
Leg de plakjes terug op de bakplaat.
Bak ze 10-15 minuten.
Keer de koekjes om en bak nogmaals 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat de biscotti volledig afkoelen.
Bewaar in een goed afsluitbare trommel tot enkele weken.
Variaties:
Citroen & Pistachebiscotti:Vervang de vanille-essence door 2-3 tl geraspte citroenschil en de amandelen door pistachenootjes.
Chocolade & Rozijnenbiscotti:Vervang de amandelen door 75 g rozijnen en 75 g pure chocoladedruppels.
Vijgen & Venkelbiscotti:Vervang de helft van de amandelen door 75 g fijngehakte gedroogde vijgen en de vanille-essence door 2 tl venkelzaad.
Serveertip:
Lekker bij een espresso of als knapperige traktatie na het diner.
Wijnadvies:
Serveer met een glas Vin Santo of een andere zoete dessertwijn.
Calories: 75kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Pruimen-Walnootkoeken
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
Bakplaten
mes
paletmes
Koelrooster
- 100 g walnoten gepeld
- 100 g gewelde pruimen ca. 10 stuks
- 125 g zachte ongezouten roomboter
- 125 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 zakje vanillesuiker
- 175 g bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- Mespunt zout
Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Hak de walnoten grof en snijd de pruimen in kleine stukjes.
Klop in een kom de boter en basterdsuiker romig met een mixer.
Voeg het ei en de vanillesuiker toe en klop door.
Meng de bloem, bakpoeder en zout door het beslag.
Spatel de walnoten en pruimen door het deeg en laat het ongeveer 15 minuten opstijven in de koelkast.
Verdeel het deeg in 8 porties en draai met met bloem bestoven handen ballen van het deeg.
Leg de deegballen op flinke afstand van elkaar op 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaten.
Druk de deegballen plat met je handpalm tot cirkels van ongeveer 8 cm.
Bak de koeken in ongeveer 15 minuten lichtbruin.
Neem de bakplaat uit de oven en laat de koeken enkele minuten afkoelen en opstijven.
Leg de koeken voorzichtig met een paletmes op een rooster om verder af te koelen.
Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 46g | Protein: 5g | Vet: 24g | Zout: 0.4g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Schots Shortbread
Deze dubbelgebakken Italiaanse koekjes zijn heerlijk voor bij de koffie of bij een sorbet als dessert.
Servings: 36 koekjes
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 gram bloem
- 200 gram kristalsuiker zeer fijne
- 1 theelepels bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 3 eieren
- 2 theelepels vanille-essence;
- 100 gram blanke amandelen hele
Verwarm de oven voor tot 150 graden °C of gasstand 1-+2.
Vet twee bakplaten in en bestuif ze met bloem.
Vermeng de droge ingredienten in een grote kom.
Klop de eieren en de vanille door elkaar en roer ze door het bloemmengsel.
Kneed de amandelen door het deeg; het moet wat kleverig zijn.
Verdeel het deeg in twee porties en vorm twee 25 cm lange en 5 cm brede, platte rollen.
Bak ze in 35 tot 40 minuten licht geel.
Neem ze uit de oven, leg ze op een plank en snijd ze direct in 1 cm dikke schijfjes.
Leg deze weer op de bakplaat en bak ze 10 - 15 minuten.
Keer ze om en bak ze not eens 10 - 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Doe de afgekoelde koekjes in een goed afsluitbare trommel.
U kunt ze een paar weken bewaren.
CITROEN & PISTACHEBISCOTTI
Maak het basisdeeg maar vervang de vanille-essence door de geraspte schil van 1 citroen (2-3 theelepels) en de amandelen door pistachenootjes.
CHOCOLADE & ROZIJNENBISCOTTI
Maak het basisdeeg maar vervang de amandelen door 75 gram rozijnenb en 75 gram pure chocoladedruppels
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten