Knapperige Groentechips met Romige Yoghurtdip

Knapperige Groentechips met Romige Yoghurtdip

Geniet van deze zelfgemaakte knapperige groentechips, perfect geserveerd met een romige yoghurtdip. Ideaal als gezonde snack voor elk moment van de dag.
Voorbereidingstijd20 minuten
voor het drogen van de chips8 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Borrelhapjes, Koude Hapjes, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Oud & Nieuw, Picknick, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de groentechips:

  • 1 rode biet
  • 1 zoete aardappel
  • ½ winterwortel
  • 1 pastinaak
  • Olijfolie naar smaak
  • Zout naar smaak

Voor de dipsaus:

  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • 1 takje munt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de rode biet (gebruik handschoenen), zoete aardappel, winterwortel en pastinaak.
  • Snijd de groenten in zeer dunne plakjes.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier en bestrijk deze met olijfolie.
  • Bestrooi met zout.
  • Verdeel de groenteschijfjes gelijkmatig over de bakplaten.
  • Besprenkel met extra olijfolie en een snufje zout.
  • Plaats een bakplaat op de bodem van de warmhoudlade en de andere op het rek.
  • Verwarm de warmhoudlade voor op 85°C en droog de groenten 8 uur, tot ze knapperig zijn.
  • Heb je geen warmhoudlade?
  • Droog de groentechips dan in de oven op Hetelucht Plus 75°C gedurende 5-7 uur.
  • Open af en toe de ovendeur om vocht te laten ontsnappen.
  • Voor de dipsaus: Plet de knoflookteen en hak de munt fijn.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de knoflook en komijn tot ze geurig zijn.
  • Laat afkoelen.
  • Meng de afgekoelde knoflook en komijn met de Griekse yoghurt.
  • Voeg de gehakte munt toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de knapperige groentechips met de romige yoghurtdip.

Notities

Deze knapperige groentechips combineren goed met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé. De romige yoghurtdip past ook uitstekend bij deze wijnen.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Ultieme Gemak: De One-pan Kippendijen Maaltijd

Ultieme Gemak: De One-pan Kippendijen Maaltijd

Ben je moe van uren in de keuken staan na een lange dag? Dit recept voor geroosterde kippendijen is je redder in nood! Het is een complete maaltijd die zichzelf bijna klaarmaakt, met malse kip en heerlijk zachte zoete aardappel en groenten. De oven doet al het werk, dus jij hoeft alleen maar te wachten tot de magie gebeurt. Snel, makkelijk en onweerstaanbaar lekker. Wie zegt dat comfort food ingewikkeld moet zijn?
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: € 4,- p.p. (schatting)€ 4,- p.p. (schatting)€ 4,- p.p. (schatting)

Equipment

Ingrediënten

  • 4 ontbeende kippendijen met vel
  • 1 grote Zoete aardappel
  • 2 Winterpenen
  • 2 knollen Venkel
  • 2 Pastinaken
  • 2 takjes Verse peterselie
  • Olijfolie
  • Peper & zout naar smaak
  • Verse tijm of rozemarijn
  • Citroensap optioneel

Instructies

De groenten roosteren:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Snijd de venkel, winterpenen en pastinaken in gelijke, maar niet te kleine, stukken.
  • Meng ze met olijfolie, peper en zout en verdeel ze gelijkmatig over een bakplaat.
  • Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes van ongeveer 2 centimeter.
  • Meng deze met olijfolie, peper, zout en verse tijm of rozemarijn.
  • Verspreid de aardappelblokjes ook op een bakplaat.
  • Plaats beide bakplaten in de oven en rooster de groenten en zoete aardappel gedurende 20-25 minuten.
  • Schep ze halverwege de baktijd even om.

De kip bereiden:

  • Terwijl de groenten in de oven garen, bak je de gekruide kippendijen in een koekenpan met wat boter of olijfolie op middelhoog vuur.
  • Keer ze regelmatig om tot ze goudbruin en gaar zijn.

Serveren:

  • Haal de groenten en aardappelen uit de oven en breng ze over naar de borden.
  • Leg de gebakken kippendijen ernaast.
  • Garneer met wat verse peterselie voor een extra smaakvolle touch.
  • Besprenkel de geroosterde groenten optioneel met wat citroensap voor extra frisheid.

Notities

Serveertip:

 
Dit gerecht is al een complete maaltijd, maar je kunt het naar een hoger niveau tillen door een simpele yoghurtdip te serveren. Meng wat Griekse yoghurt met een geperst teentje knoflook, wat fijngehakte munt en een snufje zout. De frisheid van de dip snijdt perfect door de rijkheid van de kippendijen en de zoete aardappel. Een gouden tip voor extra smaak!
 

Wijnadvies:

 
Bij zo'n veelzijdig gerecht heb je een wijn nodig die net zo flexibel is. Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir is de perfecte match. De zuren van de witte wijn snijden door de rijkheid van de kip en de aardse smaken van de groenten. De rode wijn, met zijn lichte fruitigheid, vult de kruidige noten van de kip aan zonder te overheersen. Welke je ook kiest, je zit gegarandeerd goed!

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Franse Macarons met Dulce de Leche Vulling

Franse Macarons met Dulce de Leche Vulling

Verwen jezelf met verfijnde Franse macarons, gevuld met heerlijke Dulce de Leche voor een zoete en romige ervaring.
(inclusief wachttijd voor Dulce de Leche)3 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Koek
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 Stuks
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de Amandelbasis:

  • 300 g amandelen
  • 300 g poedersuiker
  • 120 g eiwit

Optioneel:

  • Kleurstof poeder
  • Voor de Eiwitten:
  • 300 g suiker
  • 75 g water
  • 120 g eiwit

Voor de Dulce de Leche:

  • 1 blik gecondenseerde melk

Instructies

  • Plaats het blikje gecondenseerde melk in een geperforeerde stoomovenpan en laat het 2,5 tot 3 uur stomen op 100°C.
  • Laat het daarna afkoelen.
  • Draai de amandelpoeder en poedersuiker fijn en zeef het.
  • Voeg het eiwit toe aan het mengsel en meng tot een dikke pap.
  • Voeg eventueel kleurstof (poeder) toe.
  • Verwarm de oven voor op 125°C en bereid bakplaten met bakpapier voor.
  • Breng in een pan de suiker met water aan de kook tot 120°C op laag vuur.
  • Begin met het kloppen van het eiwit zodra de suiker 115°C bereikt heeft.
  • Zet de pan even in koud water om het kookproces te stoppen.
  • Voeg het suikerwater druppelsgewijs toe aan het draaiende mengsel in de keukenmachine, maar vermijd de garde.
  • Laat het suikerwater draaien tot ongeveer 50°C.
  • Meng het eiwit met het amandelmengsel en spatel goed door.
  • Spuit de macarons op het bakpapier met voldoende ruimte ertussen.
  • Laat ze ongeveer 30 minuten staan om te drogen, zodat er een huidje gevormd wordt.
  • Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 125°C met de crisp-functie aan.
  • Bak de macarons gedurende ongeveer 20 minuten.
  • Laat de macarons afkoelen op een rooster nadat ze klaar zijn.
  • Roer de Dulce de Leche los en doe het in een spuitzak.
  • Spuit een kleine dop op de onderkant van een macaron en druk de onderkant van een andere macaron ertegenaan zodat de vulling mooi tot aan de rand komt.

Notities

Serveertip:
Deze macarons zijn heerlijk bij een kopje thee of koffie, perfect voor een speciale gelegenheid of gewoon om jezelf te verwennen.
Wijnadvies:
Deze zoete lekkernijen worden vaak geserveerd met een licht mousserende witte wijn, zoals een Moscato d'Asti. Het verfrissende en fruitige karakter van de wijn vormt een perfecte combinatie met de zoete Dulce de Leche-vulling van de macarons.
 
 
 
 

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g