Kroon van Tomatenschuim

Kroon van Tomatenschuim

Een luchtig tomatenschuim met een frisse vinaigrette en gekookte eieren, een elegant en smaakvol voorgerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,2 kg tomaten
  • 1 krop kropsla
  • 3 eieren
  • 4 el verse room
  • 1 tl gehakte peterselie
  • 2 el olie
  • Voor de vinaigrette:
  • 2 el olie
  • 1 tl azijn
  • Zout en peper

Instructies

  • Was de tomaten, droog ze en snijd ze in vieren.
  • Verwijder de zaadjes.
  • Verhit 2 el olie in een braadpan en laat de tomaten 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Plet de tomaten met een vork en haal ze door een zeef of mixer.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Splits 2 eieren en klop de dooiers met 2 el room.
  • Meng dit met de tomatenpuree.
  • Klop het eiwit stijf en spatel het voorzichtig door het mengsel.
  • Beboter een ronde bakvorm en giet het mengsel erin.
  • Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 150°C.
  • Kook de resterende eieren 10 minuten hard en snijd ze in schijfjes.
  • Bereid de vinaigrette door olie, azijn, zout en peper te mengen.
  • Haal de tomatenschuim uit de vorm en garneer met gesneden sla en eieren.
  • Besprenkel met vinaigrette en bestrooi met gehakte peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer gekoeld voor een verfrissend voorgerecht.
Wijnadvies:
Een droge rosé, zoals Côtes de Provence.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Luchtige abrikozenmousse met eierschuim

Luchtige abrikozenmousse met eierschuim

Een heerlijke luchtige abrikozenmousse met opgeklopt eierschuim en een zoete vanillesiroop. Perfect als zomers dessert.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 2 dl water
  • 5 eiwitten
  • 150 g fijne suiker
  • 150 g suiker voor de siroop
  • 500 g abrikozen
  • Boter voor de bakvorm
  • Meel voor de bakvorm

Instructies

  • Klop de eiwitten met een snufje zout stijf tot stevige pieken.
  • Voeg beetje bij beetje de fijne suiker toe en blijf kloppen tot een glanzend schuim ontstaat.
  • Breng in een pan het water met de suiker en vanillesuiker aan de kook.
  • Was, halveer en ontpit de abrikozen.
  • Laat de abrikozen 5 minuten pocheren in de kokende siroop.
  • Haal de abrikozen met een schuimspaan uit de siroop en pureer ze.
  • Laat de abrikozenpuree afkoelen en meng voorzichtig het opgeklopte eiwit erdoor.
  • Vet een bakvorm in met boter en bestuif met meel.
  • Giet het mengsel in de bakvorm.
  • Plaats de bakvorm in een bain-marie en bak in een voorverwarmde oven op 160°C gedurende 40 minuten.
  • Laat het dessert afkoelen en haal het uit de vorm.
  • Meng de abrikozenjam met de gezeefde siroop en bestrijk de mousse hiermee.

Notities

Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een takje munt voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti of een zoete Riesling past hier uitstekend bij.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 1g | Zout: 0.1g | Sugar: 38g

Spookachtige Brownie Traktatie

Spookachtige Brownie Traktatie

Een leuke en griezelige traktatie voor Halloween! Deze browniespookjes, compleet met gezichtjes, zullen zeker een hit zijn bij iedereen die van chocolade houdt.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 4
Calories: 289kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g roomboter
  • 360 g Dr. Oetker brownies choco
  • 75 g smeltchocolade wit
  • 8 marshmallows
  • 1 doosje Dr. Oetker decoratiestiften choco & karamel alleen de puur stift

Instructies

  • Laat de boter op kamertemperatuur komen.
  • Bereid de brownies volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Neem de brownies uit de oven en laat ze volledig afkoelen.
  • Smelt de witte smeltchocolade volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de brownie in 8 gelijke stukken en leg op elk stuk een marshmallow.
  • Lepel de gesmolten chocolade over de marshmallows en brownies.
  • Laat de chocolade ongeveer 15 minuten in de koelkast hard worden.
  • Teken met de decoratiestift gezichtjes op de marshmallowspookjes voor een spookachtig effect.

Notities

Wijnadvies:
Voor bij dit zoete tussendoortje past een dessertwijn zoals een Muscat. Dit zoete en fruitige wijntype zal de chocolade en marshmallows perfect aanvullen.

Nutrition

Calories: 289kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 16g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g

Hartige Broodtaart met Spek, Kaas en Groenten

Hartige Broodtaart met Spek, Kaas en Groenten

Deze hartige broodtaart met spek, kaas, en groenten is een perfecte manier om overgebleven brood op te maken. Snel, eenvoudig en heerlijk als lunch of diner!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Airfryer, Brood, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 klein gesneden stokbrood
  • 6 eieren
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 300 ml melk
  • Geraspte kaas naar smaak
  • 1 bakje gerookte spekblokjes hamreepjes, of kippenreepjes
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 gesnipperde rode paprika
  • 1 bakje champignons in plakjes gesneden

Instructies

  • Snijd het (stok)brood in kleine stukjes en zet apart.
  • Verhit een koekenpan en bak 3/4 van de spekblokjes (of ham/kipreepjes), ui, paprika, en champignons lichtjes aan.
  • Bewaar de rest van de ingrediënten voor de topping.
  • Meng in een kom de eieren, melk, peper, en zout.
  • Doe het gesneden brood in een plastic zak (bij voorkeur een ziplock zak) en giet de eiermix erbij.
  • Voeg ook de geraspte kaas toe.
  • Sluit de zak goed af en hussel de ingrediënten door elkaar.
  • Plaats de zak vervolgens 30 minuten in de koelkast om het brood te laten weken.
  • Verwarm de airfryer voor op 180°C.
  • Giet de inhoud van de zak in een ingevette bakvorm en verdeel de resterende spekjes, ui, paprika, en champignons over de bovenkant.
  • Strooi nog wat extra geraspte kaas erover.
  • Bak de broodtaart in de airfryer gedurende 25 minuten op 180°C.
  • Controleer met een breinaald of sateprikker of de taart gaar is van binnen (droog).
  • Indien nodig, bak nog eens 5 minuten langer.
  • Laat de taart 5 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt en serveert.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse rosé.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Broccoliquiche met Spekjes en Kruidenkaas

Broccoliquiche met Spekjes en Kruidenkaas

Deze smaakvolle broccoliquiche met spekjes en kruidenkaas is perfect voor een voedzame maaltijd. Met een romige vulling van eieren, crème fraîche, en kruidenkaas, en een knapperige laag geraspte kaas bovenop, is deze quiche zowel warm als koud heerlijk. Ook ideaal om in stukken in te vriezen voor later!
Bereidingstijd55 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g spekjes
  • 300 g broccoli
  • 3 eieren
  • Bakje kruidenkaas goedkope variant
  • Crème fraîche naar smaak
  • Geraspte kaas naar smaak
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven of airfryer voor op 200 graden.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook deze 5 minuten in een pan met water.
  • Bak de spekjes in een pan tot ze knapperig zijn.
  • Roer in een kom de eieren los met de crème fraîche en kruidenkaas.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Giet de broccoli af en leg deze samen met de spekjes in de bakvorm.
  • Giet het ei-mengsel gelijkmatig over de broccoli en spekjes.
  • Strooi een flinke laag geraspte kaas over de quiche en voeg eventueel nog wat extra peper toe.
  • Bak de quiche in de voorverwarmde oven of airfryer gedurende 40 minuten, tot de bovenkant goudbruin en de vulling stevig is.
  • Laat de quiche iets afkoelen voor het aansnijden en serveer.
  • De quiche kan ook in stukken worden ingevroren.

Notities

Combineer met een glas Chardonnay of een frisse Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Sneeuwster Cake met Advocaat

Sneeuwster Cake met Advocaat

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram suiker
  • 3-4 eieren 3 grote of 4 kleine
  • 75 gram bloem
  • 25 gram maizena
  • 200 milliliter slagroom vloeibaar
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 150 milliliter advocaat

Instructies

  • Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Zeef de bloem en maizena samen.
  • Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn en scheid de eieren.
  • Klop het eiwit met de suiker stijf tot stevige pieken.
  • Zorg ervoor dat de garde en kom vetvrij zijn.
  • Voeg vervolgens één voor één de eidooiers toe terwijl de mixer op lage snelheid draait.
  • Spatel het bloemmengsel voorzichtig door het eimengsel tot een gladde massa ontstaat.
  • Giet het beslag in de voorbereide bakvorm en bak op 160 graden Celsius gedurende 30 minuten in de Airfryer (of oven).
  • Controleer met een sateprikker of de cake gaar is.
  • Laat de cake afkoelen in de vorm, verwijder de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
  • Klop de slagroom stijf met poedersuiker.
  • Snijd de afgekoelde cake horizontaal doormidden en verdeel de slagroom over de onderste laag, met een lichte bolling in het midden.
  • Giet de advocaat over de slagroom.
  • Plaats de bovenste cakeplak erbovenop en druk lichtjes aan.
  • Laat de cake een uur opstijven in de koelkast.
  • Bestrooi vlak voor het serveren royaal met poedersuiker.

Notities

Wijnadvies:

Deze sneeuwster cake met advocaat gaat goed samen met een dessertwijn zoals een zoete Riesling of een Moscato d'Asti. De fruitige tonen van de wijn zullen de zoete en romige smaken van de cake en advocaat complementeren.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g

Cassata Taart

Cassata Taart

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 200 gram zachte boter
  • 200 gram fijne tafelsuiker
  • ¼ theelepel zout
  • 4 eieren
  • 200 gram bloem

Voor de vulling:

  • 150 gram witte chocolade
  • 150 gram bigarreaus gekonfijte kersen
  • 10 eetlepels Grand Marnier Cointreau of zoete sherry
  • 450 gram ricotta
  • deciliter slagroom
  • 1 zakje slagroomversteviger

Voor de garnering:

  • 100 gram witte chocolade geraspt of in krullen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Maak de cake volgens een basisrecept: klop boter, suiker en zout tot een lichte, romige massa; voeg de eieren een voor een toe en spatel de gezeefde bloem erdoor.
  • Bak de cake in een ingevette bakvorm.
  • Snijd de afgekoelde cake horizontaal twee keer door tot drie langwerpige plakken.
  • Besprenkel de plakken cake met 3 eetlepels likeur (of naar smaak).
  • Hak de helft van de chocolade en alle bigarreaus grof.
  • Giet de ricotta af en klop deze met een mixer tot een tamelijk gladde massa.
  • Roer de gehakte chocolade erdoor met 3 eetlepels likeur en de bigarreaus.
  • Bestrijk één plak cake met de helft van het ricottamengsel.
  • Leg er een plak cake op, bestrijk deze met de andere helft van het mengsel en dek hem af met de laatste plak cake.
  • Smelt de andere helft van de chocolade met 3 eetlepels likeur.
  • Klop de slagroom stijf met de slagroomversteviger en meng de gesmolten chocolade met de rest van de likeur erdoor.
  • Bestrijk de cake met de room.
  • Garneer de cake met geraspte witte chocolade of chocoladekrullen.

Notities

Serveer de Cassata Taart als een heerlijk zoet dessert en geniet van de Italiaanse smaken!

Klassieke Amerikaanse Brownies

Klassieke Amerikaanse Brownies

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Gebak
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 100 g tarwebloem
  • 25 g ongezoet cacaopoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 2 grote eieren
  • 125 g boter
  • 175 g suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Zeef de bloem en cacao in een kom.
  • Voeg vanillesuiker, bakpoeder en zout toe.
  • Meng goed.
  • Klop in een andere kom de eieren, boter en suiker tot een romig mengsel.
  • Voeg het bloem-mengsel toe aan het boter-mengsel en klop tot je een egaal beslag krijgt.
  • Vet een bakvorm in en verdeel het beslag gelijkmatig in de vorm.
  • Bak in het midden van de oven:
  • Voor plakkerige brownies: 20-22 minuten
  • Voor cake-achtige brownies: 24-26 minuten
  • Laat afkoelen in de vorm en snijd dan in vierkante stukken.

Notities

Serveer de brownies als dessert of als zoete traktatie bij de koffie of thee.

Wijnadvies:

Een glas melk of een kopje koffie past perfect bij deze klassieke Amerikaanse brownies. Als je een wijn verkiest, probeer dan een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 5g | Vet: 19g | Zout: 0.5g | Sugar: 35g

Boterkoek met Chocoladelaagje

Boterkoek met Chocoladelaagje

Een smeuïge boterkoek met een romig chocoladelaagje, perfect voor feestelijke gelegenheden of een zoete traktatie!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 410kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • Boterkoekmix van Dr. Oetker
  • Chocoladeglazuur van Dr. Oetker

Instructies

  • Bereid de boterkoek volgens de instructies op de verpakking en laat deze volledig afkoelen.
  • Verwarm het chocoladeglazuur zoals aangegeven op de verpakking.
  • Giet het gesmolten chocoladeglazuur over de afgekoelde boterkoek en verdeel gelijkmatig.
  • Laat de chocolade uitharden en snijd de boterkoek in mooie stukken.

Notities

Snijd de boterkoek in mooie stukken en geniet van deze smakelijke traktatie met een heerlijke chocoladetwist!
Wijnadvies:
Combineer deze boterkoek met een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een lichte koffie om de smaken van de chocolade en boterkoek te complementeren.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 4g | Vet: 24g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g

Tarte Jeanne met Appel en Vanille

Tarte Jeanne met Appel en Vanille

Een heerlijk eenvoudige Tarte Jeanne met de zoete smaak van appel en vanille, perfect voor bij de koffie of als afsluiter van een feestelijk diner. Snel en gemakkelijk te maken!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: België
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Verjaardag
Servings: 8
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 10 eetlepels zelfrijzende bloem
  • 8 eetlepels kristalsuiker
  • 6 eetlepels maïsolie
  • 6 eetlepels melk
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 2 appels in blokjes of schijfjes gesneden

Om te bestrijken:

  • 3 eetlepels suiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 80 g boter
  • 1 ei

Instructies

  • Meng zelfrijzende bloem, kristalsuiker, maïsolie, melk, vanillesuiker en ei tot een gladde massa.
  • Voeg de blokjes of schijfjes appel toe aan het beslag.
  • Giet het beslag in een bakvorm en bak het in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 30 minuten.
  • Haal de taart uit de oven en bestrijk deze met het mengsel van suiker, vanillesuiker, boter en ei.
  • Zet de taart nog 5 minuten terug in de oven totdat de bovenkant goudbruin is.
  • Laat afkoelen en serveer.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een glas lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g