Bananentaart

Bananentaart

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: Nederland
Calories: 235kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 20 biscuitjes
  • 80 g Becel Dieet
  • 1 tl kaneel
  • 4 blaadjes gelatine
  • 4 bananen
  • citroensap
  • 125 ml sinaasappelsap
  • 250 ml magere yoghurt
  • 2 eetlepel(s) suiker
  • 125 ml slankroom

Instructies

  • Vet een bakvorm, met een doorsnede van 20 cm, in met Becel Dieet.
  • Verkruimel de biscuitjes en vermeng ze met Becel Dieet en kaneel.
  • Druk het kruimeldeeg met behulp van de bolle kant van een lepel uit op de bodem van de bakvorm en zet deze in de koelkast.
  • Week de blaadjes gelatine in ruim koud water.
  • Snijd de bananen in plakjes, besprenkel ze met een beetje citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Houd 10 plakjes apart en pureer de rest met behulp van een roerzeef of (staaf)mixer.
  • Verdeel de bananenmoes over de taartbodem.
  • Verwarm het sinaasappelsap in een steelpannetje en knijp intussen de geweekte gelatineblaadjes goed uit.
  • Neem de pan van het vuur en los de gelatine op in het warme sinaasappelsap.
  • Laat het sap afkoelen tot het lobbig wordt en voeg dan al roerende de yoghurt en de suiker toe.
  • Schep het geheel voorzichtig door elkaar en verdeel het dan over de bananenmoes.
  • Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Garneer de bananentaart met opgeklopte slankroom en plakjes banaan.

Nutrition

Calories: 235kcal | koolhydraten: 29g | Vet: 11g

Advocaatvlaai met Zùsto

Advocaatvlaai met Zùsto

Recept categorieën: Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bodem:

  • 250 gram bloem
  • 15 grverse gist of de helft aan droge gist
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 25 gram Zùsto of witte basterdsuiker
  • 3 gram zout

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

  • ½ liter melk
  • 125 gram Zùsto of gewone suiker
  • 1 ei
  • 50 gram puddingpoeder

Ingrediënten voor de vulling:

  • ½ liter slagroom
  • 70 gram Zùsto of gewone suiker
  • 125 gram Mascarpone
  • 75 gram advocaat gram en geen ml

Ingrediënten voor de afwerking:

  • 150 gram advocaat los geklopt in een kommetje
  • chocola Een beetje gesmolten
  • chocola Een beetje geraspte

Instructies

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
  • Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
  • Na het rijzen uitrollen tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
  • Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
  • Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de randen mooi af.
  • Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de Zùsto aan de kook te brengen.
  • Het andere restje melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder tot een papje.
  • Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Als de pudding verdikt is schenk je deze in de vlaai.
  • Bak de vlaai in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes af.
  • Ontvorm de vlaai en laat ze volledig afkoelen.
  • Meng eerst de mascarpone met de advocaat en roer kort door.
  • Voeg de slagroom en de Zùsto of suiker toe en klop de slagroom nu volledig stijf.
  • Leg de slagroom op de afgekoelde taart en strijk deze met een paletmes mooi over de gehele vlaai.
  • Klop de advocaat een beetje los en schenk deze over de slagroom.
  • Strijk met een paletmes uit over de vlaai zodat je een mooie laag krijgt.
  • Doe de gesmolten chocolade in een klein spuitzakje, knip een klein puntje er af en trek in een beweging mooie strepen over de vlaai.
  • Rasp nu de chocolade en leg deze op de rand zodat de vlaai mooi afgewerkt is.
  • Zet de vlaai nog even in de koelkast zodat ze nog wat kan opstijven.

Aardbeientaart van zanddeeg

Aardbeientaart van zanddeeg

Recept categorieën: Taart
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor het zanddeeg:

  • 300 gr bloem
  • 200 gr zachte roomboter
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 2 el water
  • 1 snuf zout
  • Vanille extract

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

  • ½ liter melk
  • 125 gr suiker
  • 1 ei
  • 50 gr puddingpoeder

Ingrediënten voor de topping:

  • bakje Aardbeien in blokjes gesneden
  • 50 gr gesmolten chocola puur, melk of witte chocolade
  • 1 Zakje taartina zie gebruiksaanwijzing op het zakje
  • 200 ml slagroom 40% vetgehalte met suiker naar smaak

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg onder elkaar.
  • Zodra er zich een vaste bol vormt dan moet je stoppen met mengen.
  • Een zetdeeg mag maar heel kort gemengd worden.
  • Bebloem je werkblad en rol het deeg uit tot een mooie ronde lap van ca 4 mm dikte.
  • Rol het deeg op de deegrol en laat het rustig afrollen in de ingevette bakvorm.
  • Bak het deeg af in een voorverwarmde oven van 190°C ( hetelucht ) of 200°C ( traditioneel ) in ca 20 à 25 minuutjes af.
  • De bodem is goed wanneer hij mooi goudbruin van kleur is aan de randen en licht van kleur in het midden.
  • Haal de vorm uit de oven en leg er nu een cirkel bakpapier in met daarop erwten om de bodem terug te laten zakken.
  • Duw het geheel lichtjes aan, haal het bakpapier eruit en ontvorm de taart.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Neem 400 ml melk en doe hier de suiker bij.
  • Zet in een pan op het vuur en breng aan de kook.
  • Meng de resterende 100 ml melk met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Wanneer de melk kookt voeg je deze bij de 100 ml, goed roeren en alles terug in de pan schenken.
  • Breng opnieuw al roerende aan de kook totdat je een mooie dikke pudding krijgt.
  • Laat de pudding afkoelen in eens schaal en dek de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie zodat er geen vel op komt.
  • Was de aardbeien en snijd ze in blokjes.
  • Smelt de chocolade.
  • Klop de slagroom samen met de suiker volledig stijf en doe deze in een spuitzak.
  • Zet de slagroom in de koelkast tot de afwerking.

Afwerking:

  • Klop de banketbakkersroom op tot een mooie smeuige crème en vul de taart hiermee.
  • Leg er de aardbeitjes op en werk ze af met de taartina.
  • Trek met de gesmolten chocolade enkele streepjes over de taartjes en zet ze een 10 minuutjes koud weg.
  • Spuit met de slagroom een mooie toef op de taartjes.

Notities

Tip:

Probeer het deeg zo koud mogelijk te verwerken thuis ( in de workshop is dit niet haalbaar ). Heb je het deeg uitgerold en in de vorm gedaan ? Zet de bakvorm dan even in de diepvries. Wanneer het deeg hard is zet je de taart onmiddellijk in de oven om hem af te bakken. Je zult zien dat de randen dan niet zo ver inzakken en je taart mooier in model blijft.
Wanneer je de bodem op bovenstaande wijze bakt wordt ook het midden mooi bruin en knapperig. Gebruik je het bakpapier met de erwten al van het begin dan zal je bodem heel licht van kleur zijn en minder knapperig.

Macaroni-Bloemkoolgratin met Mosterdsaus

Macaroni-Bloemkoolgratin met Mosterdsaus

Deze romige macaroni-bloemkoolgratin met mosterdsaus en een krokante kaaskorst is een heerlijk comfortfoodgerecht. Perfect voor een doordeweekse maaltijd of als bijgerecht bij een diner.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Kaas, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 ei
  • 1-2 uien
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel milde mosterd
  • 100 g geraspte kaas diverse soorten
  • 125 ml room
  • 400 g macaroni elleboogjes

Instructies

  • Breng twee pannen met ruim water aan de kook.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 180°C).
  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verdeel de bloemkool in roosjes, was ze en kook ze 7 minuten in kokend water.
  • Pel en snipper de uien en fruit ze goudbruin in de olie.
  • Klop de room los met de mosterd en het ei en meng de iets afgekoelde uien erdoor.
  • Giet de macaroni af en doe deze in een ovenvaste schaal.
  • Verdeel de bloemkool over de pasta en giet het roommengsel eroverheen.
  • Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak de gratin 30-45 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een stuk knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een zachte Chardonnay of een lichte Pinot Gris past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 22g | Vet: 26g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g

Spinazietaart met Kwark en Tomaat

Spinazietaart met Kwark en Tomaat

Deze heerlijke spinazietaart met een romige kwarkvulling en verse tomaten is een perfecte vegetarische maaltijd. De knapperige bladerdeegbodem maakt deze taart onweerstaanbaar!
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Moederdag, Picknick, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 250 g spinazie gewassen en geblancheerd
  • 1 ui fijngesneden
  • 250 g kwark naturel
  • 50 ml melk
  • 3 eieren
  • 4 tomaten gehalveerd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Meng de kwark met de melk en eieren in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  • Vet de bakvorm in en leg het bladerdeeg erin.
  • Giet het kwarkmengsel over de bodem van het bladerdeeg en verdeel de geblancheerde spinazie gelijkmatig over het mengsel.
  • Leg de gehalveerde tomaten met de schil naar boven op de spinazie.
  • Bak de spinazietaart in een voorverwarmde oven op 190°C gedurende 50-60 minuten, totdat de taart goudbruin is en de kwarkvulling stevig is geworden.
  • Controleer of de vulling gaar is door er met een vork in te prikken.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.
 

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Wortelquiche met Sjalotten en Salie

Wortelquiche met Sjalotten en Salie

Deze smaakvolle wortelquiche met sjalotten, olijven en een romige crème fraîche vulling, afgewerkt met salieblaadjes, is een perfecte vegetarische keuze voor lunch of diner. Het knapperige bladerdeeg maakt het helemaal af!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Moederdag, Picknick, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 8 wortels in vieren gedeeld en geblancheerd
  • 2 lange sjalotten in vieren gedeeld
  • 2 pakjes crème fraîche à 150 g
  • 3 eieren
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 100 g olijven grof gesneden
  • 12 salieblaadjes
  • ½ tl zout
  • ½ tl peper
  • ½ tl nootmuskaat

Instructies

  • Bereid het bladerdeeg voor volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Vet de bakvorm in en leg het bladerdeeg erin, druk het goed aan en snijd de overhangende randen af.
  • Leg de geblancheerde wortels, sjalotten en olijven in lagen op de bladerdeegbodem.
  • Meng de crème fraîche met de gehakte knoflook en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Giet het crème fraîche-mengsel over de groenten en strooi de salieblaadjes eroverheen.
  • Bak de wortelquiche in de voorverwarmde oven op 180°C gedurende ca.
  • 40 minuten totdat de quiche goudbruin en gaar is.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Ratatouilletaart met Bladerdeegbodem

Ratatouilletaart met Bladerdeegbodem

Deze heerlijke ratatouilletaart combineert de rijke smaken van courgette, aubergine, paprika en tomatensaus op een knapperige bladerdeegbodem. Een perfect vegetarisch gerecht voor lunch of diner!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 1 kleine courgette in blokjes gesneden
  • 1 kleine aubergine in blokjes gesneden
  • 1 paprika in blokjes gesneden
  • ½ ui in blokjes gesneden
  • 3 eieren
  • 500 g tomatenpuree of tomatensaus
  • 1 eetlepel tijm gehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • Beetje olijfolie om te bakken

Instructies

  • Bereid het bladerdeeg voor volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
  • Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de courgette, aubergine, paprika en ui totdat ze zacht zijn.
  • Laat de groenten afkoelen.
  • Vet de bakvorm in en leg het bladerdeeg erin, snijd de overhangende randen af.
  • Meng de tomatensaus goed met de eieren en breng op smaak met zout, peper en tijm.
  • Smeer een beetje van het tomatensausmengsel op de bladerdeegbodem en leg de groenten erop.
  • Giet de rest van het tomatensausmengsel over de groenten.
  • Bak de ratatouilletaart eerst 10 minuten op de bodem van de oven en daarna nog ongeveer 35 minuten in het midden van de oven totdat de taart goudbruin en gaar is.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse rosé of een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Breekpizza met Roomkaas en Verse Kruiden

Breekpizza met Roomkaas en Verse Kruiden

Deze breekpizza met roomkaas en verse kruiden is perfect als bijgerecht bij soep, salade of een barbecue. De krokante korst en romige vulling maken het een onweerstaanbare traktatie die iedereen zelf kan afbreken.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Pizza, Snack
Land van herkomst: Italië
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny pizzadeeg 400 g
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2-3 teentjes knoflook
  • Gemengde verse kruiden naar smaak gewassen en fijngehakt
  • 100 g roomkaas
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Geraspte nootmuskaat naar smaak
  • Boter om in te vetten en te fruiten
  • 1 eetlepel bloem
  • 50 g boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Fruit de knoflook aan in een beetje boter en olijfolie en laat het afkoelen.
  • Meng in de keukenmachine de rest van de boter met de roomkaas, verse kruiden, specerijen en de afgekoelde knoflook tot een glad geheel.
  • Rol het pizzadeeg direct uit de koelkast af en smeer het in met het kruidenmengsel.
  • Snijd het deeg in de breedte van de bakvorm in stroken.
  • Vouw de deegstroken als een harmonica op en leg ze in de ingevette bakvorm.
  • Bak de breekpizza in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten goudbruin.
  • Laat de breekpizza afkoelen en breek daarna stukken af om te serveren.

Notities

de breekpizza is heerlijk bij soep, salade of barbecue!
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Flammkuchen met Puntpaprika’s en Rode Peper

Flammkuchen met Puntpaprika's en Rode Peper

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd32 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Duitsland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol vers pizzadeeg 400 g (Alternatief: 1 rol vers spelt-pizzadeeg van 400 g)
  • 3 puntpaprika's in de lengte in reepjes gesneden
  • 1 rode peper ontpit en zeer fijn gesneden
  • 250 g kwark
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel mosterd
  • 3 eieren
  • 1 teen knoflook geschild en geperst
  • 1 eetlepel boter om in te vetten
  • Zout
  • Verse rozemarijn om te garneren
  • Versgemalen peper

Instructies

  • erwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte.
  • Bak de paprikareepjes circa 2 minuten in olijfolie in een koekenpan.
  • Meng in een kom de kwark, mosterd, eieren, knoflook en rode peper goed.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal het deeg direct uit de koelkast, rol het uit en leg het in de ingevette bakvorm.
  • (Als alternatief kan het deeg met het meegeleverde bakpapier in de vorm worden gelegd, dan is invetten niet nodig.
  • ) Verstevig de rand met het uitstekende deeg.
  • Giet het kwarkmengsel in de vorm en verdeel de paprika erover.
  • Bak onderin de oven gedurende ongeveer 30 minuten, of tot het knapperig is.
  • Garneer met rozemarijn voor het serveren.

Notities

Voor de flammkuchen kunt u ook andere groenten gebruiken, zoals courgette, wortelen of aubergine.

Wijnadvies:

Een droge Duitse Riesling past goed bij dit gerecht vanwege zijn verfrissende zuurgraad en fruitige aroma's.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 16g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Sinterklaas Verrassingstaart met Speculaasroom en Strooigoed

Sinterklaas Verrassingstaart met Speculaasroom en Strooigoed

Vier Sinterklaas met deze feestelijke verrassingstaart! Een krokante bladerdeegbodem, romige speculaasvulling, en een kleurrijke topping van strooigoed maken dit dessert onweerstaanbaar.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Taart
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 6 personen
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Voor de taart:
  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 75 g witte chocolade
  • Boter om in te vetten
  • Sinterklaaslekkernijen naar keuze
  • Voor de speculaasroom:
  • 500 ml melk
  • ½ vanillestokje
  • 100 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 g maïzena
  • 2 tl speculaaskruiden

Instructies

  • Giet 450 ml melk in een pan.
  • Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit, en voeg beide toe aan de melk.
  • Breng de melk aan de kook en verwijder het vanillestokje.
  • Meng in een kom de overgebleven melk, suiker, en eidooiers.
  • Klop het mengsel goed door en voeg maïzena en speculaaskruiden toe.
  • Meng tot een glad papje.
  • Giet de helft van de hete melk al roerende bij het suikermengsel.
  • Roer goed door en giet het mengsel terug in de pan.
  • Breng al roerend aan de kook en laat 1-2 minuten zachtjes doorkoken.
  • Giet de speculaasroom in een schaal, dek af met plasticfolie, en laat afkoelen.
  • Zet in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Vet een bakvorm in met boter en bekleed met bladerdeeg.
  • Prik gaatjes in de bodem met een vork.
  • Leg bakpapier op het deeg en vul met blindbakvulling.
  • Bak de bodem 15-20 minuten blind.
  • Verwijder bakpapier en vulling.
  • Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog 10-15 minuten.
  • Laat de bodem afkoelen.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie en bestrijk de afgekoelde taartbodem ermee.
  • Klop de speculaasroom los en verdeel deze over de taart.
  • Garneer met sinterklaaslekkernijen naar keuze.

Notities

Serveertip:
Serveer met een kop warme chocolademelk of thee voor een gezellige Sinterklaasavond.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete witte wijn zoals Moscato d'Asti sluit perfect aan bij de warme speculaaskruiden en zoete lekkernijen van deze taart.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g