Frambozenmousse met Witte Chocolade en Vanillewijnsiroop

Frambozenmousse met Witte Chocolade en Vanillewijnsiroop

Bereidingstijd3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g diepvriesframbozen
  • 6 blaadjes gelatine
  • 1 vanillestokje
  • 250 ml zoete witte dessertwijn
  • 400 ml slagroom
  • 100 g witte chocolade
  • 100 g suiker

Instructies

  • Laat de bevroren frambozen eerst ontdooien.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap met een mesje het merg eruit.
  • Breng 100 ml wijn met het vanillestokje, vanillemerg en suiker aan de kook, laat even trekken.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit.
  • Neem de pan van het vuur, verwijder het vanillestokje, los de gelatine op in de warme wijn.
  • Houd een paar frambozen achter en pureer de rest met een blender of staafmixer.
  • Wrijf de frambozenpuree eventueel door een zeef.
  • Laat het gelatinemengsel even afkoelen en roer het met de rest van de wijn door de frambozenpuree.
  • Laat dit mengsel in de koelkast in ca.
  • 40 minuten lobbig worden.
  • Klop de slagroom bijna stijf en schaaf met een dunschiller de chocolade in krullen.
  • Spatel, zodra het gelatinemengsel begint op te stijven, de slagroom erdoor en verdeel het frambozenmengsel over de (met olie ingevette) vormpjes.
  • Zet ze in de koelkast en laat de puddinkjes in 2-3 uur opstijven.
  • Dompel de puddingvormpjes tot de rand in een bak met heet water, om ze makkelijk uit de vorm te krijgen.
  • Leg een bord op elk vormpje, draai ze samen om en schud elk puddinkje voorzichtig los.
  • Garneer met de bewaarde frambozen en de chocoladekrullen.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte dessertwijn, zoals een Muscat de Beaumes-de-Venise, past uitstekend bij dit heerlijke dessert met fruitige frambozensmaken en romige witte chocolade.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 30g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Melon Madness Cocktail

Melon Madness Cocktail

Melon Madness combineert de frisse smaak van meloen en banaan in een tropische cocktail. Perfect voor een zomerse dag!
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1 cocktail
Calories: 140kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • blender of staafmixer
  • Glas (bij voorkeur een longdrinkglas)
  • maatbeker

Ingrediënten

  • 20 ml De Kuyper Melon
  • 20 ml De Kuyper Pisang
  • 75 ml meloensap bij voorkeur van galiameloen
  • ½ banaan
  • Garnering:
  • stuk ananas

Instructies

  • Doe de De Kuyper Melon, De Kuyper Pisang, meloensap en banaan in een blender.
  • Mix tot een gladde, romige cocktail.
  • Schenk het mengsel in een longdrinkglas.
  • Garneer met een stuk ananas en serveer direct.

Notities

geniet van deze fruitige cocktail als aperitief of bij een zomerse barbecue.

Nutrition

Calories: 140kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 22g

Romige Aardappel-Pastinaakpuree

Romige Aardappel-Pastinaakpuree

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • blender of staafmixer

Ingrediënten

  • 2 pastinaken
  • 8 aardappels
  • 2 grote uien
  • Een snufje tijm
  • 1 dl melk
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • Zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in de schil en maak intussen de groenten schoon.
  • Snipper de ui en snijd de pastinaak in stukken.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ui.
  • Voeg een snufje tijm, de pastinaak en een bodempje water toe en laat het geheel gaar stoven.
  • Voeg een scheutje melk toe aan de pastinaak met ui en pureer dit mengsel fijn met een blender of staafmixer.
  • Pel de gare aardappelen en pureer ze.
  • Roer de pastinaakpuree door de aardappelpuree.
  • Breng het geheel op smaak met peper, nootmuskaat en zout.

Notities

Serveer deze romige aardappel-pastinaakpuree als bijgerecht bij stoofgerechten, gegrild vlees of vis. Het past ook goed bij vegetarische maaltijden zoals groentenquiches of gevulde paprika's.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Malse Saté Ajam met Zoete Ketjap Marinade

Malse Saté Ajam met Zoete Ketjap Marinade

Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 6
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • satéprikkers
  • blender of staafmixer
  • Grote bak of plastic zak
  • Barbecue, contactgrill of oven

Ingrediënten

  • 2 cm gember
  • 2 flinke uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 tl tamarinde
  • 1 tl trassi
  • 6 eetlepels ketjap
  • 2 tl ketoembar korianderpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl kruidnagel
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels arachideolie
  • 1,5 kg kipfilet

Instructies

Marinade Voorbereiden:

  • Pureer de gember, ui en knoflook met een blender of staafmixer.
  • Fruit dit mengsel in een pan met de arachideolie en voeg aan het eind de tamarinde en trassi toe.
  • Laat het mengsel goed afkoelen.

Marineren:

  • Voeg de afgekoelde mix toe aan een kom met de ketjap, ketoembar, nootmuskaat, kruidnagel en bruine basterdsuiker.
  • Roer goed door elkaar.
  • Snijd de kipfilet in kleine blokjes en voeg deze toe aan de marinade.
  • Zorg dat de kip goed bedekt is.
  • Laat de kip het liefst een hele nacht marineren in de koelkast.

Bereiden:

  • Week de satéprikkers in water om splinteren te voorkomen.
  • Rijg de gemarineerde kipblokjes aan de satéprikkers.
  • Bak de saté op een voorverwarmde barbecue, contactgrill of onder de hete grill in de oven tot de kip gaar en lichtbruin is, ongeveer 10-15 minuten.

Serveertips:

  • Serveer de saté met een lekkere satésaus, bijvoorbeeld zelfgemaakte pindasaus.
  • Als variant kun je het vlees kleiner snijden of door een vleesmolen halen, bakken in een wok en gebruiken als vulling voor pasteitjes of bapao.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past goed bij de zoete en kruidige smaken van deze Saté Ajam. De lichte zuurgraad van de wijn balanceert mooi met de zoetheid van de marinade.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 10g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g

Vanilleshake met exotisch fruit

Vanilleshake met exotisch fruit

Recept categorieën: Koude Dranken
Servings: 1
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • blender of staafmixer

Ingrediënten

  • 1 mango
  • 1 banaan
  • 1 limoen
  • 6 deciliter Optimel yoghurt vanille

Instructies

  • Schil de mango, snijd het vruchtvlees in stukken van de pit.
  • Pel de banaan en snijd hem in stukken.
  • Pers de limoen uit.
  • Pureer de mango met de banaan en het limoensap in een blender of in een hoge kom met een staafmixer.
  • Voeg de yoghurt toe en mix tot een schuimig mengsel.
  • Verdeel over de glazen en serveer direct.

Vega Quiche Lorraine met Tofu en Prei

Vega Quiche Lorraine met Tofu en Prei

Deze Vega Quiche Lorraine, rijk gevuld met tofu, prei en een vleugje kurkuma, is een heerlijke vegetarische variant op de klassieker. Perfect voor lunch of diner, geserveerd met een frisse gemengde salade!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter
Feestdagen etc: Moederdag, Picknick, Verjaardag
Servings: 6 porties
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 200 g tofu
  • 250 g sojayoghurt
  • 1,5 eetlepel maïzena
  • 1 prei in ringen gesneden
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 50 g belegen kaas geraspt
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel kurkuma geelwortel
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C (boven-/onderwarmte).
  • Bereid het deeg voor volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pureer de tofu, sojayoghurt, 3 eetlepels olijfolie en maïzena tot een glad mengsel.
  • Breng op smaak met peper, zout en kurkuma.
  • Verhit de overige 3 eetlepels olijfolie in een pan, fruit de prei en blus af met 4 eetlepels water.
  • Breng op smaak met zout, peper en geraspte nootmuskaat.
  • Meng het tofu-mengsel door de prei en roer goed door.
  • Rol het bladerdeeg uit op het meegeleverde bakpapier en bekleed de ingevette bakvorm (ca.
  • 24 cm doorsnede) met het deeg.
  • Verdeel het bladerdeeg over de bakvorm en prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  • Gebruik het overhangende deeg om de randen te versterken.
  • Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg en strooi de geraspte kaas erover.
  • Bak de quiche eerst 20 minuten op de laagste stand in de oven.
  • Verplaats daarna de quiche naar het midden van de oven en bak nog eens ca.
  • 25 minuten, totdat de vulling stevig en goudbruin is.
  • Haal de quiche uit de oven en laat iets afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Notities

Een frisse gemengde salade past heel goed bij dit gerecht. Als vervanger voor kurkuma kun je ook pikante curry gebruiken!
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Italiaanse Pizza met Basilicumolie en Parma Ham

Italiaanse Pizza met Basilicumolie en Parma Ham

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 780kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote kom
  • Schone vochtige theedoek
  • blender of staafmixer

Ingrediënten

  • Voor het deeg of koop vers pizzadeeg:
  • 500 gram bloem
  • 1 tl zout
  • 300 ml lauw water
  • 1 tl suiker
  • 7 gram gedroogde gist
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Voor de tomatensaus:
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 400 gram tomaten uit blik
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • Voor de topping:
  • 1 flinke bos basilicum met steel en al
  • 150 ml olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • Zout
  • 4 bollen mozzarella
  • 200 gram Parmaham
  • 80 gram rucola
  • 50 gram geraspte Parmezaan

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Zeef de bloem met het zout op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden.
  • Meng het lauwe water met de suiker en gist tot het is opgelost.
  • Laat 10 minuten staan zodat het gist kan activeren.
  • Giet het watermengsel en de olijfolie in het kuiltje en kneed met je handen de bloem door het water.
  • Kneed in circa 5 minuten tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg vervolgens circa 1 uur rijzen in een met olijfolie ingevette kom, afgedekt met een vochtige doek.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpan en fruit de sjalot, knoflook en oregano circa 3 minuten.
  • Voeg de tomatenpuree toe en verwarm nog circa 1 minuut.
  • Giet de tomatenblokjes erbij en laat circa 15 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het deeg in vieren en rol elk stuk deeg rond uit met een deegroller.
  • Leg de pizzabodems op een bakplaat en beleg ze met de tomatensaus, plakjes mozzarella en basilicumolie.
  • Bak de pizza's circa 15 minuten in de oven.
  • Maak ondertussen de basilicumolie door basilicum, olijfolie, knoflook en zout in een blender te mixen tot een gladde olie.
  • Haal de pizza's uit de oven en garneer met plakken Parmaham, rucola en geraspte Parmezaanse kaas.
  • Besprenkel tot slot met basilicumolie.

Notities

Je kunt de pizzabodems het best zo’n 15-20 minuten voordat je ze wilt bakken uitrollen en koelen in de koelkast.

Wijnadvies:

Een Italiaanse rode wijn zoals Chianti Classico of Sangiovese past perfect bij de smaken van deze pizza.

Nutrition

Calories: 780kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 45g | Zout: 4g | Sugar: 6g

Exclusieve Kumquat Sorbet met een Vleugje Grand Marnier

Exclusieve Kumquat Sorbet met een Vleugje Grand Marnier

Een frisse en verfijnde sorbet van kumquats, subtiel versterkt met Grand Marnier. Perfect als elegant nagerecht of als verfrissende afsluiter van een diner.
plus koeltijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 6 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g kumquats
  • 150 g poedersuiker
  • 4 eetlepels water
  • 2 eetlepels Grand Marnier extra voor garnering

Instructies

  • Snijd de kumquats doormidden en verwijder de pitjes zorgvuldig.
  • Pureer de kumquats in een blender of met een staafmixer.
  • Zeef de puree om de schillen en grove stukjes te verwijderen.
  • Voeg de poedersuiker, water en 2 eetlepels Grand Marnier toe aan de puree.
  • Roer goed door tot de suiker volledig is opgelost.
  • Giet het mengsel in een ijsmachine en draai volgens de instructies van de machine tot een gladde sorbet ontstaat.
  • Schep de sorbet in glazen en vorm mooie bolletjes.
  • Giet een klein scheutje Grand Marnier over elk bolletje sorbet als finishing touch.

Notities

Serveertip:
Serveer de sorbet in gekoelde glazen voor een extra verfrissende ervaring. Garneer met een dun plakje kumquat of een takje munt voor een elegante presentatie.
Wijnadvies:
Combineer deze sorbet met een glas dessertwijn zoals een Sauternes of een mousserende Brut Rosé Champagne voor een luxueuze smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 1g | Vet: 0g | Sugar: 28g