Verfrissende Limoen-Munt Karnemelkdrank

Verfrissende Limoen-Munt Karnemelkdrank

Verfris jezelf met deze zomerse limoen-munt karnemelkshake, een perfect koel drankje met een vleugje frisheid voor warme dagen.
Bereidingstijd3 minuten
Recept categorieën: Fruit, Koude Dranken, Sapjes, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 6 personen
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter karnemelk
  • Vers geperst limoensap van 2 limoenen
  • 10 verse muntblaadjes

Optioneel:

  • 1-2 eetlepels honing voor een zoetere smaak

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een glad mengsel.
  • Bewaar het drankje in de koelkast om het goed koud te houden.
  • Serveer het drankje ijskoud.

Notities

Deze zomerse shake is heerlijk als verfrissend tussendoortje en kan worden gecombineerd met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio als je het bij een lichte maaltijd serveert.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 3g | Vet: 1g | Zout: 0.2g | Sugar: 5g

Gehaktballetjes in Pittige Tomatensaus

Gehaktballetjes in Pittige Tomatensaus

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 324kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ bosje peterselie
  • 400 gram gehakt
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 1 ei
  • Rasp van 1 citroen
  • ½ theelepel komijn
  • ½ theelepel piment
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 chilipeper
  • 500 gram tomaten
  • 1 paprika
  • 50 ml groentebouillon

Instructies

  • Pluk en hak de peterselie fijn.
  • Meng het gehakt met de fijngesnipperde rode ui en het ei.
  • Voeg de citroenrasp, komijn, piment en fijngehakte peterselie toe aan het gehaktmengsel.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Draai kleine gehaktballetjes van het mengsel en bewaar ze in de koelkast tot verder gebruik.
  • Voor de tomatensaus: Pel en snipper de sjalot, hak de knoflook en snijd de chilipeper zeer fijn.
  • Fruit deze aan in olijfolie in een pan zonder te laten kleuren.
  • Voeg de gesneden chilipeper toe en bak kort mee.
  • Snijd de tomaten en paprika in grove stukken en voeg deze, samen met de groentebouillon, toe aan de pan.
  • Laat het geheel zachtjes sudderen tot de groenten zacht zijn.
  • Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte en pureer alles in een blender tot een gladde saus.
  • Bak de gehaktballetjes in een scheutje olijfolie tot ze rondom bruin zijn.
  • Voeg de gebakken gehaktballetjes toe aan de tomatensaus en laat ze nog even mee sudderen.
  • Serveer de gehaktballetjes in pittige tomatensaus direct, eventueel met gegrild knoflookbrood als bijgerecht voor een smakelijk en hartig gerecht.

Notities

Wijnadvies:

Een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een licht gekoelde rosé past goed bij de smaken van de gehaktballetjes in pittige tomatensaus.

Nutrition

Calories: 324kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 21g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Marokkaanse Griesmeelpannenkoeken (Begrir)

Marokkaanse Griesmeelpannenkoeken (Begrir)

Luchtige, zoete Marokkaanse griesmeelpannenkoeken die perfect zijn voor een ontbijt of als snack, vaak geserveerd met honing of jam.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Ontbijt, Pannenkoeken, Snack
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 550 g fijne griesmeel semolina
  • 1000 ml water
  • 20 g suiker
  • 8 g instant gist
  • 2 kleine eieren
  • 1 zakje bakpoeder 7 g
  • Snufje zout

Instructies

  • Zeef de griesmeel samen met het bakpoeder en meng dit met de suiker en de gist.
  • Klop de eieren los en voeg de helft van het water toe.
  • Voeg geleidelijk het griesmeel- en watermengsel toe, terwijl je goed blijft mixen.
  • Voeg als laatste het zout toe.
  • Neem telkens een beetje van het beslag en mix het nog even in de blender voor een glad mengsel.
  • Laat het beslag 30 minuten rusten.
  • Verwarm een pan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur.
  • Gebruik deze pan alleen voor het bakken van begrir.
  • Giet een kleine hoeveelheid beslag in de pan om pannenkoeken te vormen van ongeveer 10-12 cm in diameter.
  • Bak ze aan beide zijden goudbruin.
  • Spoel de pan na elke 3 pannenkoeken af om te voorkomen dat de pannenkoeken aanbranden.

Notities

Serveertip:
Serveer de begrir warm met honing, jam of fruit naar keuze.
Wijnadvies:
Deze luchtige pannenkoeken passen goed bij een glas lichte, fruitige witte wijn zoals een Moscato d'Asti, die de subtiele zoetheid van het gerecht aanvult.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g

Romige IJskoffie Deluxe

Romige IJskoffie Deluxe

Een heerlijke, romige ijskoffie met amandelmelk, slagroom en karamelsaus – dé perfecte verkoelende traktatie op een warme dag!
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Dranken, Koude Dranken
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 1 glas
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kopje afgekoelde koffie
  • 1 kopje amandelmelk
  • 1 kopje ijsklontjes
  • 2 theelepels suiker
  • Karamelsaus
  • Slagroom

Instructies

  • Doe een kopje ijsklontjes in een blender en maal het ijs tot het bijna fijn is.
  • Voeg een kopje afgekoelde koffie en 2 theelepels suiker toe aan het ijs.
  • Schenk vervolgens een kopje amandelmelk erbij.
  • Blend alles goed door elkaar tot een gladde mix.
  • Schenk de ijskoffie in een groot glas.
  • Garneer met een royale toef slagroom en drizzle er karamelsaus overheen.
  • Serveer direct en geniet van je verfrissende traktatie!

Notities

Serveertip:
Serveer met een rietje en een extra swirl karamelsaus voor een luxe uitstraling.
Wijnadvies:
Niet van toepassing.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 18g

Aardbei-Koffie Verfrisser

Aardbei-Koffie Verfrisser

Voorbereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fruit, Ontbijt, Smoothies
Servings: 1 Smoothie
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 lungo van de Vivalto Lungo koffie
  • Aardbeien
  • 1 schepje ijs
  • 1 theelepel rietsuiker
  • IJsklontjes

Instructies

  • Zet een lungo van de Vivalto Lungo koffie met uw Nespresso machine.
  • Was de aardbeien en voeg ze samen met de siroop, het sorbetijs, de ijsblokjes en de Vivalto Lungo toe aan de blender.
  • Zet de blender aan op de hoogste stand en pureer het geheel tot een gladde smoothie.
  • Giet de smoothie in een receptglas en serveer direct.

Notities

Dit is een koffiedrank en wordt meestal niet met wijn geserveerd. Je kunt echter een lichte fruitige witte wijn overwegen, zoals een Moscato d'Asti, als je een alcoholische drank bij de smoothie wilt.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 1g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g