Varkensstoofpot met banaan

Varkensstoofpot met banaan

Recept categorieën: Fruit, Stoofpot, Varkensvlees
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g schoudergebraad mager
  • 25 g boter
  • ½ blokjes vleesbouillon
  • 30 g rozijnen
  • 1 tomaat
  • ½ rode paprika
  • ½ ui
  • 1 banaan

Instructies

  • Verhit de boter in een braadpan.
  • Snij het schoudergebraad in blokjes en bak ze snel goudbruin in de hete pan.
  • Hak de ui fijn en snij de paprika in blokjes.
  • Bak ze mee in de pan.
  • Los het bouillonblokje op in 1½ dl water en giet de bouillon in de pan.
  • Dek de pan af en laat het vlees gedurende 10 minuten gaar worden.
  • Snij de aardappelen in bokjes en voeg ze samen met de marjolein en rozijnen toe.
  • Laat alles zo’n 30 minuten stoven en werk af met de azijn.
  • Snij de tomaten in partjes en de bananen in plakjes.
  • Voeg ze toe en laat ze warm worden.
  • Strooi er wat zout en peper over.

Varkenskoteletten met picklessaus

Varkenskoteletten met picklessaus

Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 varkenskoteletten
  • 1 bloemkool
  • 2 lente-uitjes
  • boter
  • peper
  • zout.

Voor de picklessaus:

  • 2 dl bruine jus
  • 2 eetlepel(s) room
  • 3 eetlepel(s) pickles

Instructies

  • Kook de bloemkoolroosjes beetgaar in gezouten water.
  • Laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Bak de koteletten 3 à 5 minuten aan elke kant in hete boter.
  • Kruid ze met peper en zout.
  • Hou ze warm onder aluminiumfolie.
  • Verwarm de bloemkoolroosjes in de bakboter van het vlees.
  • Zet ze even aan de kant.
  • Blus de braadpan met de bruine jus en de room.
  • Laat 1 minuut inkoken.
  • Roer de pickles door de saus.
  • Kruid naar smaak bij met peper en saus.
  • Verdeel de bloemkool en het vlees over voorverwarmde borden.

Notities

Lepel er wat saus bij en werk af met fijngesneden lente-uitjes. Lekker met gestoomde aardappelen of met toost van zuurdesembrood.

Stoofpotje van Varkensniertjes met Gebakken Rapen, Spek en Rode Wodka

Stoofpotje van Varkensniertjes met Gebakken Rapen, Spek en Rode Wodka

Een gedurfde combinatie van varkensniertjes, krokant spek en gebakken rapen in een stoofpot met een verrassende saus van rode wodka en Red Bull. Een avontuurlijk gerecht voor een feestelijke gelegenheid!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g varkensnieren
  • Boter
  • 4 sjalotten
  • 200 g gerookt spek in blokjes
  • 4 grote rapen
  • 2 dl rode wodka
  • 1 blik Red Bull
  • 1 dl bruine fond
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 1 snuifje suiker
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Spoel de varkensnieren goed schoon en snijd ze in kleinere stukken.
  • Laat de niertjes kleuren in een pan met boter.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg de in fijne repen gesneden sjalotten toe.
  • Schep het mengsel op een bord om af te koelen.
  • Bak ondertussen het spek in dezelfde pan krokant.
  • Voeg het spek bij de niertjes en sjalotten en verwijder het vet uit de pan.
  • Flambeer met de rode wodka en blus af met Red Bull en bruine fond.
  • Laat de vloeistof tot de helft inkoken.
  • Voeg de mosterd toe en laat nog even opkoken.
  • Kruid met peper en zout.
  • Meng de saus met het niertjesmengsel en verwarm op een klein vuurtje.
  • Bak de geschilde en in 8 gelijke partjes gesneden rapen beetgaar in olijfolie.
  • Kruid de rapen met peper, zout en een snuifje suiker.

Notities

 
Wijnadvies:
Probeer een stevige rode wijn zoals een Syrah of een Bordeaux om de rijke smaken van het gerecht te complementeren.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 45g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 7g

Kruidige Kalkoen Tandoori Wraps met Linzen

Kruidige Kalkoen Tandoori Wraps met Linzen

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kalkoen, Wraps
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blikje linzen 400 g, uitgelekt
  • 2 groene paprika's in reepjes gesneden
  • 2 tomaten in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 300 g kalkoenfiletreepjes
  • 1 eetlepel Indiase tandoori currypasta
  • 4 wrap tortilla's glutenvrije indien nodig
  • ½ pot mangochutney 340 g

Instructies

  • Verwarm de linzen en laat ze uitlekken.
  • Verhit de zonnebloemolie in een braadpan en bak de kalkoenfiletreepjes gedurende 5 minuten.
  • Voeg de Indiase tandoori currypasta toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Voeg de gesneden paprika toe en bak gedurende 3 minuten.
  • Roer de uitgelekte linzen erdoor en verwarm het geheel goed door.
  • Verwarm de wrap tortilla's volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verdeel het kalkoen tandoori mengsel over de verwarmde tortilla's.
  • Leg de plakjes tomaat erop en vouw de tortilla's dicht.
  • Serveer de wraps met mangochutney aan de zijkant.
  • Geniet van deze heerlijke en kruidige Kalkoen Tandoori Wraps met Linzen als een smaakvolle maaltijd.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g

Kruidige Taco’s met Andijvie en Mager Rundergehakt

Kruidige Taco's met Andijvie en Mager Rundergehakt

Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g andijvie in reepjes gesneden
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 450 g extra mager rundergehakt
  • 150 g peen julienne
  • 35 g taco seasoningmix
  • 125 g tacoschelpen
  • 75 g gemalen belegen kaas
  • 125 ml crème fraîche

Instructies

  • Verhit de zonnebloemolie in een braadpan en bak het rundergehakt rul.
  • Voeg de peen julienne toe aan het gehakt en bak deze 2 minuten mee.
  • Roer de taco seasoningmix met 150 ml water door het gehaktmengsel en laat het geheel 10 minuten sudderen tot het vocht is verdampt.
  • Verwarm de tacoschelpen volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Vul de taco's met de reepjes andijvie en het gehaktmengsel.
  • Bestrooi met gemalen kaas.
  • Serveer de taco's met een lepel crème fraîche erop.

Notities

  • Lekker om de taco's te serveren met kropsla voor extra frisheid.

Wijnadvies:

Deze kruidige taco's met andijvie en mager rundergehakt passen goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé. De milde kruiden en smaken van het gerecht worden mooi aangevuld door de fruitige tonen van de wijn, waardoor een gebalanceerde maaltijd ontstaat.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Geroosterde Roodbaars met Basilicum

Geroosterde Roodbaars met Basilicum

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 schaaltjes roodbaarsfilet ca. 250 g per stuk
  • 1 bakje kerstomaatjes
  • 3 eetlepels diepvries basilicum doosje à 50 g
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 duopak aardappelschijfjes 700 g
  • 700 g broccoli

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrooi de roodbaarsfilets met zout en peper en leg ze in een ingevette ovenschaal.
  • Halveer de kerstomaatjes en leg ze rondom de vis.
  • Bestrooi de vis en tomaatjes met de diepvries basilicum en druppel er 2 eetlepels olijfolie overheen.
  • Verhit de resterende olijfolie in een braadpan en bak de aardappelschijfjes volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Maak de broccoli schoon, verdeel het in roosjes en snijd de stelen in stukjes.
  • Kook de broccoli in 8 minuten beetgaar.
  • Zet de ovenschaal met de vis in de oven en bak de vis in 10 minuten gaar.
  • Serveer de geroosterde roodbaars met de gebakken aardappelschijfjes en gekookte broccoli.

Notities

Garneer de vis eventueel met wat extra verse basilicumblaadjes voor een mooie presentatie.
 

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de delicate smaak van de roodbaars en de verse basilicum.

Hartige curryquiche met aardappel, prei en kokos

Hartige curryquiche met aardappel, prei en kokos

Een kruidige en romige quiche met spekjes, aardappel, kokos en curry. Comfortfood met een oosters tintje, perfect voor de herfst.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Hartige taart, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 6
Calories: 462kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik kokoscrème met koriander 80 g
  • 1 pakje kokosmelk 300 ml, romig
  • 2 grote preien in ringen
  • 3 grote aardappels in plakjes
  • 4 eieren
  • 6 plakjes deeg voor hartige taart
  • 75 g belegen kaas geraspt
  • Currypasta naar smaak
  • 250 g spekreepjes duobakje
  • Boter voor invetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Vet de quichevorm in met boter.
  • Laat het deeg ontdooien en bekleed de quichevorm ermee.
  • Verwarm een braadpan en bak de spekreepjes 3 minuten uit.
  • Voeg de prei en aardappelplakjes toe en bak 4 minuten mee.
  • Roer er currypasta naar smaak doorheen.
  • Meng in een kom de kokosmelk, kokoscrème, eieren en geraspte kaas.
  • Schep het prei-aardappelmengsel in de quichevorm.
  • Giet het eimengsel er gelijkmatig overheen.
  • Bak de quiche in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of yoghurtdip met munt voor een fris contrast.
Wijnadvies:
Heerlijk met een gekoelde Pinot Gris of een milde Chardonnay met lichte houtrijping.

Nutrition

Calories: 462kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 18g | Vet: 31g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Oma’s kippe-ragout

Oma's kippe-ragout

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Voorgerechten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 soepkip of 4 kippenbouten
  • 1 ui gesnipperd
  • 250 gram champignons
  • 1 stukje foelie
  • 1 blokjes kippenbouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 50 gram boter
  • 3 eetlepel(s) bloem
  • scheutje room
  • 2 eetlepel(s) fijngehakte peterselie
  • worcestersaus of maggi

Instructies

  • Breng de kip, het laurierblaadje, de foelie en bouillontablet in een pan vol water aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat pruttelen totdat de kip gaar is.
  • Haal de kip uit het water en verwijder het vlees met een vork van het bot.
  • Bak de ui samen met de champignons in wat boter of olie.
  • Smelt vervolgens een klont boter in een braadpan en schep al roerend de bloem erbij totdat een roux ontstaat.
  • Haal het laurierblaadje uit de kippenbouillon,
  • doe alle ingrediënten bij elkaar in de braadpan en blijf roeren totdat de ragout ontstaat.
  • Voeg eventueel extra bloem toe om te binden.
  • Een scheutje room erbij en breng op smaak met peper en zout. Wat druppeltjes maggi of worcestershire-saus geven het gerecht iets meer pit.
  • Je kan het zo eten of pastei bakjes vullen, eet smakelijk..

Marokkaanse kefta

Marokkaanse kefta

Bereidingstijd20 minuten
wachttijd20 minuten
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Lamsvlees, Vlees
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 smaakvolle tomaten
  • 1 sjalot
  • 4 teentjes knoflook
  • 400 gram lamsgehakt
  • klein bosje koriander fijngehakt
  • 1 tl ras el hanout
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl pimentpoeder
  • ½ tl pimenton gerookt paprikapoeder
  • mespuntje nootmuskaat
  • 2 el pijnboompitten fijngehakt
  • zeezout
  • zwarte peper
  • olijfolie

om te serveren:

  • flatbread of Turks brood,
  • roer gebakken spinazie met sjalot en knoflook en
  • zilvervliesrijst

Instructies

  • Maak een kruisje in het vel van de tomaat en leg in een kom of pan.
  • Overgiet met kokend water en laat 10 minuten staan.
  • Daarna kun je heel gemakkelijk het vel van de tomaten aftrekken.
  • Hak de tomaten fijn of stamp ze met een pureestamper (zo doe ik het altijd).
  • Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn.
  • Meng in de tussentijd het gehakt met de koriander, ras el hanout, komijnpoeder, pimentpoeder, pimenton, nootmuskaat, pijnboompitten en een snuf zeezout en zwarte peper in een kom en kneed met je handen door elkaar. Voor een nog rijkere smaak laat je dit nog een aantal uren intrekken terwijl je de kom afgedekt in de koelkast zet, maar het hoeft niet.
  • Rol er kleine gehaktballetjes van.
  • Zet een grote braadpan op het vuur (dit kan uiteraard ook in een tajine bereid worden) en fruit de sjalot en knoflook in 2 eetlepels olijfolie.
  • Schenk de tomaat erbij met een snuf zout en laat dit een paar minuten pruttelen.
  • Nu gaan de gehaktballetjes erbij.
  • Deze kun je eerst even bruin aanbakken in een andere pan en dan toevoegen aan de tomatensaus of je legt ze direct in de saus en laat ze daarin garen.
  • Laat dit 15-20 minuten stoven.
  • Proef en breng eventueel extra op smaak.
  • Serveer in ieder geval met flatbread of Turks brood om in de zalige saus te dopen.
  • Ik vind het ook lekker om er rijst en roer gebakken spinazie bij te serveren.

Kruidige couscous met groente en kip

Kruidige couscous met groente en kip

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip, Rijst
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • zout
  • bakolijfolie
  • 300 gram kippendijen in blokjes
  • 2 puntpaprika’s in stukjes
  • 1 winterwortel geschild en in stukjes
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl korianderpoeder
  • 200 gram broccoli of Bimi in roosjes
  • 400 ml kippenbouillon uit pot of van blokje
  • 300 gram volkoren couscous
  • olijfolie extra vergine
  • zwarte peper

optioneel:

  • garneer met ringetjes lente-ui

Instructies

  • Verhit een braadpan en fruit de uien en knoflook met een snuf zout in 1 eetlepel bakolijfolie op middelhoog vuur.
  • Circa 5 minuten tot de uien zacht zijn, schep daarna uit de pan.
  • Zet het vuur iets hoger en bak de kippendijen bruin aan in 2 eetlepels bakolijfolie. Roer de paprika en wortel erdoor samen met de specerijen en het uienmengsel en bak 5 minuten.
  • Als laatste gaat de broccoli/Bimi erdoor, bak dit nog 5 minuten.
  • In de tussentijd schenk je de bouillon in een tweede pan en breng je deze aan de kook.
  • Zet het vuur daarna uit en roer de couscous erdoor met 2 eetlepels olijfolie extra vergine.
  • Laat 5 – 10 minuten wellen met de deksel op de pan. Bekijk de aanwijzingen op de verpakkingen voor de juiste tijd.
  • Roer de couscous los met een vork en schep deze door de groenten heen.
  • Meng goed en proef.
  • Breng naar eigen inzicht verder op smaak met peper en/of zout.
  • Een extra scheutje olijfolie extra vergine vind ik zelf ook altijd lekker.
  • Garneer optioneel met lente-ui.