Stoofpotje van Varkensniertjes met Gebakken Rapen, Spek en Rode Wodka

Stoofpotje van Varkensniertjes met Gebakken Rapen, Spek en Rode Wodka

Een gedurfde combinatie van varkensniertjes, krokant spek en gebakken rapen in een stoofpot met een verrassende saus van rode wodka en Red Bull. Een avontuurlijk gerecht voor een feestelijke gelegenheid!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g varkensnieren
  • Boter
  • 4 sjalotten
  • 200 g gerookt spek in blokjes
  • 4 grote rapen
  • 2 dl rode wodka
  • 1 blik Red Bull
  • 1 dl bruine fond
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 1 snuifje suiker
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Spoel de varkensnieren goed schoon en snijd ze in kleinere stukken.
  • Laat de niertjes kleuren in een pan met boter.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg de in fijne repen gesneden sjalotten toe.
  • Schep het mengsel op een bord om af te koelen.
  • Bak ondertussen het spek in dezelfde pan krokant.
  • Voeg het spek bij de niertjes en sjalotten en verwijder het vet uit de pan.
  • Flambeer met de rode wodka en blus af met Red Bull en bruine fond.
  • Laat de vloeistof tot de helft inkoken.
  • Voeg de mosterd toe en laat nog even opkoken.
  • Kruid met peper en zout.
  • Meng de saus met het niertjesmengsel en verwarm op een klein vuurtje.
  • Bak de geschilde en in 8 gelijke partjes gesneden rapen beetgaar in olijfolie.
  • Kruid de rapen met peper, zout en een snuifje suiker.

Notities

 
Wijnadvies:
Probeer een stevige rode wijn zoals een Syrah of een Bordeaux om de rijke smaken van het gerecht te complementeren.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 45g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 7g

Kruidige Kalkoen Tandoori Wraps met Linzen

Kruidige Kalkoen Tandoori Wraps met Linzen

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kalkoen, Wraps
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blikje linzen 400 g, uitgelekt
  • 2 groene paprika's in reepjes gesneden
  • 2 tomaten in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 300 g kalkoenfiletreepjes
  • 1 eetlepel Indiase tandoori currypasta
  • 4 wrap tortilla's glutenvrije indien nodig
  • ½ pot mangochutney 340 g

Instructies

  • Verwarm de linzen en laat ze uitlekken.
  • Verhit de zonnebloemolie in een braadpan en bak de kalkoenfiletreepjes gedurende 5 minuten.
  • Voeg de Indiase tandoori currypasta toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Voeg de gesneden paprika toe en bak gedurende 3 minuten.
  • Roer de uitgelekte linzen erdoor en verwarm het geheel goed door.
  • Verwarm de wrap tortilla's volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verdeel het kalkoen tandoori mengsel over de verwarmde tortilla's.
  • Leg de plakjes tomaat erop en vouw de tortilla's dicht.
  • Serveer de wraps met mangochutney aan de zijkant.
  • Geniet van deze heerlijke en kruidige Kalkoen Tandoori Wraps met Linzen als een smaakvolle maaltijd.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g

Kruidige Taco’s met Andijvie en Mager Rundergehakt

Kruidige Taco's met Andijvie en Mager Rundergehakt

Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g andijvie in reepjes gesneden
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 450 g extra mager rundergehakt
  • 150 g peen julienne
  • 35 g taco seasoningmix
  • 125 g tacoschelpen
  • 75 g gemalen belegen kaas
  • 125 ml crème fraîche

Instructies

  • Verhit de zonnebloemolie in een braadpan en bak het rundergehakt rul.
  • Voeg de peen julienne toe aan het gehakt en bak deze 2 minuten mee.
  • Roer de taco seasoningmix met 150 ml water door het gehaktmengsel en laat het geheel 10 minuten sudderen tot het vocht is verdampt.
  • Verwarm de tacoschelpen volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Vul de taco's met de reepjes andijvie en het gehaktmengsel.
  • Bestrooi met gemalen kaas.
  • Serveer de taco's met een lepel crème fraîche erop.

Notities

  • Lekker om de taco's te serveren met kropsla voor extra frisheid.

Wijnadvies:

Deze kruidige taco's met andijvie en mager rundergehakt passen goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé. De milde kruiden en smaken van het gerecht worden mooi aangevuld door de fruitige tonen van de wijn, waardoor een gebalanceerde maaltijd ontstaat.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Geroosterde Roodbaars met Basilicum

Geroosterde Roodbaars met Basilicum

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 schaaltjes roodbaarsfilet ca. 250 g per stuk
  • 1 bakje kerstomaatjes
  • 3 eetlepels diepvries basilicum doosje à 50 g
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 duopak aardappelschijfjes 700 g
  • 700 g broccoli

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrooi de roodbaarsfilets met zout en peper en leg ze in een ingevette ovenschaal.
  • Halveer de kerstomaatjes en leg ze rondom de vis.
  • Bestrooi de vis en tomaatjes met de diepvries basilicum en druppel er 2 eetlepels olijfolie overheen.
  • Verhit de resterende olijfolie in een braadpan en bak de aardappelschijfjes volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Maak de broccoli schoon, verdeel het in roosjes en snijd de stelen in stukjes.
  • Kook de broccoli in 8 minuten beetgaar.
  • Zet de ovenschaal met de vis in de oven en bak de vis in 10 minuten gaar.
  • Serveer de geroosterde roodbaars met de gebakken aardappelschijfjes en gekookte broccoli.

Notities

Garneer de vis eventueel met wat extra verse basilicumblaadjes voor een mooie presentatie.
 

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de delicate smaak van de roodbaars en de verse basilicum.

Hartige curryquiche met aardappel, prei en kokos

Hartige curryquiche met aardappel, prei en kokos

Een kruidige en romige quiche met spekjes, aardappel, kokos en curry. Comfortfood met een oosters tintje, perfect voor de herfst.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Hartige taart, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 6
Calories: 462kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik kokoscrème met koriander 80 g
  • 1 pakje kokosmelk 300 ml, romig
  • 2 grote preien in ringen
  • 3 grote aardappels in plakjes
  • 4 eieren
  • 6 plakjes deeg voor hartige taart
  • 75 g belegen kaas geraspt
  • Currypasta naar smaak
  • 250 g spekreepjes duobakje
  • Boter voor invetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Vet de quichevorm in met boter.
  • Laat het deeg ontdooien en bekleed de quichevorm ermee.
  • Verwarm een braadpan en bak de spekreepjes 3 minuten uit.
  • Voeg de prei en aardappelplakjes toe en bak 4 minuten mee.
  • Roer er currypasta naar smaak doorheen.
  • Meng in een kom de kokosmelk, kokoscrème, eieren en geraspte kaas.
  • Schep het prei-aardappelmengsel in de quichevorm.
  • Giet het eimengsel er gelijkmatig overheen.
  • Bak de quiche in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of yoghurtdip met munt voor een fris contrast.
Wijnadvies:
Heerlijk met een gekoelde Pinot Gris of een milde Chardonnay met lichte houtrijping.

Nutrition

Calories: 462kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 18g | Vet: 31g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Oma’s kippe-ragout

Oma's kippe-ragout

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Voorgerechten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 soepkip of 4 kippenbouten
  • 1 ui gesnipperd
  • 250 gram champignons
  • 1 stukje foelie
  • 1 blokjes kippenbouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 50 gram boter
  • 3 eetlepel(s) bloem
  • scheutje room
  • 2 eetlepel(s) fijngehakte peterselie
  • worcestersaus of maggi

Instructies

  • Breng de kip, het laurierblaadje, de foelie en bouillontablet in een pan vol water aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat pruttelen totdat de kip gaar is.
  • Haal de kip uit het water en verwijder het vlees met een vork van het bot.
  • Bak de ui samen met de champignons in wat boter of olie.
  • Smelt vervolgens een klont boter in een braadpan en schep al roerend de bloem erbij totdat een roux ontstaat.
  • Haal het laurierblaadje uit de kippenbouillon,
  • doe alle ingrediënten bij elkaar in de braadpan en blijf roeren totdat de ragout ontstaat.
  • Voeg eventueel extra bloem toe om te binden.
  • Een scheutje room erbij en breng op smaak met peper en zout. Wat druppeltjes maggi of worcestershire-saus geven het gerecht iets meer pit.
  • Je kan het zo eten of pastei bakjes vullen, eet smakelijk..

Marokkaanse kefta

Marokkaanse kefta

Bereidingstijd20 minuten
wachttijd20 minuten
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Lamsvlees, Vlees
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 smaakvolle tomaten
  • 1 sjalot
  • 4 teentjes knoflook
  • 400 gram lamsgehakt
  • klein bosje koriander fijngehakt
  • 1 tl ras el hanout
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl pimentpoeder
  • ½ tl pimenton gerookt paprikapoeder
  • mespuntje nootmuskaat
  • 2 el pijnboompitten fijngehakt
  • zeezout
  • zwarte peper
  • olijfolie

om te serveren:

  • flatbread of Turks brood,
  • roer gebakken spinazie met sjalot en knoflook en
  • zilvervliesrijst

Instructies

  • Maak een kruisje in het vel van de tomaat en leg in een kom of pan.
  • Overgiet met kokend water en laat 10 minuten staan.
  • Daarna kun je heel gemakkelijk het vel van de tomaten aftrekken.
  • Hak de tomaten fijn of stamp ze met een pureestamper (zo doe ik het altijd).
  • Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn.
  • Meng in de tussentijd het gehakt met de koriander, ras el hanout, komijnpoeder, pimentpoeder, pimenton, nootmuskaat, pijnboompitten en een snuf zeezout en zwarte peper in een kom en kneed met je handen door elkaar. Voor een nog rijkere smaak laat je dit nog een aantal uren intrekken terwijl je de kom afgedekt in de koelkast zet, maar het hoeft niet.
  • Rol er kleine gehaktballetjes van.
  • Zet een grote braadpan op het vuur (dit kan uiteraard ook in een tajine bereid worden) en fruit de sjalot en knoflook in 2 eetlepels olijfolie.
  • Schenk de tomaat erbij met een snuf zout en laat dit een paar minuten pruttelen.
  • Nu gaan de gehaktballetjes erbij.
  • Deze kun je eerst even bruin aanbakken in een andere pan en dan toevoegen aan de tomatensaus of je legt ze direct in de saus en laat ze daarin garen.
  • Laat dit 15-20 minuten stoven.
  • Proef en breng eventueel extra op smaak.
  • Serveer in ieder geval met flatbread of Turks brood om in de zalige saus te dopen.
  • Ik vind het ook lekker om er rijst en roer gebakken spinazie bij te serveren.

Kruidige couscous met groente en kip

Kruidige couscous met groente en kip

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip, Rijst
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • zout
  • bakolijfolie
  • 300 gram kippendijen in blokjes
  • 2 puntpaprika’s in stukjes
  • 1 winterwortel geschild en in stukjes
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl korianderpoeder
  • 200 gram broccoli of Bimi in roosjes
  • 400 ml kippenbouillon uit pot of van blokje
  • 300 gram volkoren couscous
  • olijfolie extra vergine
  • zwarte peper

optioneel:

  • garneer met ringetjes lente-ui

Instructies

  • Verhit een braadpan en fruit de uien en knoflook met een snuf zout in 1 eetlepel bakolijfolie op middelhoog vuur.
  • Circa 5 minuten tot de uien zacht zijn, schep daarna uit de pan.
  • Zet het vuur iets hoger en bak de kippendijen bruin aan in 2 eetlepels bakolijfolie. Roer de paprika en wortel erdoor samen met de specerijen en het uienmengsel en bak 5 minuten.
  • Als laatste gaat de broccoli/Bimi erdoor, bak dit nog 5 minuten.
  • In de tussentijd schenk je de bouillon in een tweede pan en breng je deze aan de kook.
  • Zet het vuur daarna uit en roer de couscous erdoor met 2 eetlepels olijfolie extra vergine.
  • Laat 5 – 10 minuten wellen met de deksel op de pan. Bekijk de aanwijzingen op de verpakkingen voor de juiste tijd.
  • Roer de couscous los met een vork en schep deze door de groenten heen.
  • Meng goed en proef.
  • Breng naar eigen inzicht verder op smaak met peper en/of zout.
  • Een extra scheutje olijfolie extra vergine vind ik zelf ook altijd lekker.
  • Garneer optioneel met lente-ui.

Pollo al Chilindron

Pollo al Chilindron


Eindelijk heb ik dit kiprecept van Jamie Oliver gemaakt (staat ook in het Jamie Magazine mei/juni 2016).  Aangepast wat er in Nederland voorhanden is en in mijn voorraadkast.    Het smaakte heerlijk, vonden het zelf lekkerder dan ‘Baskische kip, waarvan akte.
Deze kipstoofpot uit de regio Aragon is zo lekker door de saffraan en chorizo die erin verstopt zint.


Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 hele kip à 1,4 kg, verdeeld in 2 vleugels, 2 borststukken, 2 poten en 2 dijen
  • 250 gram chorizoworst in plakjes
  • 2 uien gepeld, in ringen
  • 3 tenen knoflook gepeld, in plakjes
  • 8 tomaten
  • 1 pot rode paprika’s uitgelekt / gegrilde
  • Flinke scheut droge sherry ik heb droge witte wijn gebruikt
  • 1 bosje rozemarijn
  • 400 ml kippenbouillon
  • Handvol gemengde groene en zwarte olijven ontpit
  • Draadjes saffraan
  • 1 citroen Fijngeraspte schil van
  • 2 ansjovisfilet in olijfolie uitgelekt
  • zilvervliesrijst en een groene salade, voor erbij

Instructies

  • Verhit een scheutje olie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
  • Bestrooi de stukken kip met flink wat zout en peper en bak ze in een paar minuten rondom bruin.
  • Houd apart.
  • Bak de plakjes chorizo in het kippenvet in 5 minuten krokant.
  • Doe ze met een schuimspaan over op de schaal met de kip en laat het vet in de pan.
  • Doe de uiringen en knoflook in de pan – nog steeds op middelhoog vuur – en bak ze ongeveer 10 minuten, of tot de uiringen zacht en goudgeel zijn.
  • Roer af en toe.
  • Zet het vuur uit, maar laat de pan op het fornuis staan.
  • Kook ondertussen 1 liter water in een waterkoker.
  • Haal met een scherp mes het groen van de tomaat en kruis een kerfje aan de onderkant.
  • Legde tomaten in een grote kom en schenk er kokend water over tot ze onderstaan.
  • Wacht 5 minuten , laat ze uitlekken, bedek ze met koud water en laat ze nog eens uitlekken.
  • Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de pitjes.
  • Doe de velletjes en pitjes in een zeef en druk het sap eruit.
  • Scheur de paprika’s in repen.
  • Bak de reepjes een paar minuten mee met de ui en knoflook, draai het vuur hoog en voeg een flinke scheut sherry/wijn toe om aanbaksels los te maken.
  • Bind ondertussen met keukentouw de rozemarijn tot een bundeltje – houd een paar takjes apart.
  • Laat de sherry/wijn kort inkoken en voeg dan de partjes tomaat met het sap, het rozemarijnbundeltje en de bouillon toe.
  • Doe ook de stukken kip en plakjes worst weer terug in de pan.
  • Draai het vuur laag, leg het deksel schuin op de pan en laat het gerecht 1,5 uur stoven tot de kipstukken gaar zijn en de saus is ingedikt.
  • Ontpit intussen de olijven en breng ca. 300 ml water aan de kook.
  • Doe de olijven in een maatbeker schenk water erover en voeg de saffraan toe.
  • Roer een halfuur voor het eind van de stooftijd de olijven en saffraan door de stoofpot, plus de citroenrasp en ansjovis.
  • Haal de naaldjes van de bewaarde rozemarijn en bak ze in wat olijfolie.

Notities

Serveer de chilindron met de rozemarijnnaaldjes en geef er warme rijst en een frisgroene salade bij.

Zoervleisj voor de slow cooker

Zoervleisj voor de slow cooker

Zuurvlees lijkt een beetje op hachee, maar dan effe anders!!! Naar een recept uit de Streekkeukens van Nederland van AH, speciaal bereid voor de slow cooker!
Voorbereidingstijd12 uur
Bereidingstijd4 uur
Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Limburg, Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram doorregen runderlappen
  • Zout
  • peper (versgemalen)
  • 2 dl witte-wijnazijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 3 middelgrote uien
  • 50 gram boter
  • ½ eetlepel appelstroop
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 1 blokjes rundvleesbouillon verkruimeld

(optioneel)

  • Aardappelmeel

Instructies

Voorbereiden:

  • Runderlappen door de slager in grove stukken laten snijden en bestrooien met zout en peper.
  • In kom azijn mengen met 2 dl water, laurier en kruidnagels en vlees erdoor scheppen.
  • Vlees afgedekt minimaal 12 uur in koelkast zetten.

Bereiden:

  • Uien pellen en in ringen snijden.
  • Vlees uit de marinade halen en droogdeppen met keukenpapier; marinade bewaren.
  • In braadpan boter verhitten en vlees aanbraden (doe dit in tweeën) en leg jet vlees dan in de slow cooker.
  • Doe de slow cooker aan en leg hierop de uien, stroop, ontbijtkoek, bouillontablet en de helft van de marinade.
  • Deksel op de pan: ¾ uur à 1 uur op High en 4 uur op Slow.
  • Eventueel binden met aardappelmeel.