Baskische Schapenkaascrème met Paprikasaus

Baskische Schapenkaascrème met Paprikasaus

Een elegante Baskische schapenkaascrème met een romige paprikasaus.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dessertlepel pikante paprikapoeder
  • 1 dl kippenbouillon
  • 1 grote rode paprika
  • 1 middelgrote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g Baskische schapenkaas Osseau-Iraty, geraspt
  • 100 g vloeibare room
  • 2 dl vloeibare room
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 plakken Bayonne ham
  • Peper uit de molen
  • Zout

Instructies

  • Verwarm 100 g vloeibare room in een pan en breng langzaam aan de kook.
  • Voeg een beetje zout en peper toe en roer goed.
  • Voeg de geraspte schapenkaas toe en laat langzaam smelten terwijl je blijft roeren.
  • Verdeel de kaascrème over vier cocktailglazen.
  • Laat de glazen afkoelen en zet ze daarna afgedekt met folie 1 uur in de koelkast.
  • Maak de rode paprika schoon en snijd in stukken.
  • Schil de ui en snijd fijn.
  • Maak het teentje knoflook schoon en pers uit.
  • Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook zonder te laten kleuren.
  • Voeg een snufje zout toe en roer met een houten spatel.
  • Voeg de paprika, kippenbouillon en 2 dl vloeibare room toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Laat het mengsel afkoelen en pureer tot een gladde saus met een keukenmixer.
  • Breng de paprikasaus op smaak met zout en peper.
  • Dek de saus af met folie en zet deze 1 uur in de koelkast.
  • Snijd de Bayonne ham in dunne reepjes van ongeveer 3 cm lengte.
  • Verdeel de ham over de kaascrème in de glazen.
  • Giet de afgekoelde paprikasaus over de ham in de glazen.
  • Bestrooi met een beetje pikante paprikapoeder en voeg enkele druppels olijfolie toe.

Notities

Wijnadvies:
Muscadet past perfect bij dit gerecht dankzij zijn lichte, frisse karakter.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 12g | Vet: 28g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g

Frisse Aspergecocktail met Ham en Zoete Ananas

Frisse Aspergecocktail met Ham en Zoete Ananas

Een verfrissende aspergecocktail met hartige ham en zoete ananas, ideaal voor een feestelijk voorgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Moederdag, Pasen
Servings: 6 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 00 gram asperges gekookt en in stukjes gesneden
  • Stukjes ananas naar smaak
  • Blokjes ham naar smaak
  • 1 citroen rasp
  • Selderijvlokken naar smaak
  • 2 hardgekookte eieren 1 versnipperd, 1 in plakjes
  • 1 dl slagroom
  • 1 dl mayonaise
  • ½ dl sherry
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Worcestersaus naar smaak

Instructies

  • Klop de slagroom stijf in een kom.
  • Meng de stijfgeklopte slagroom met de mayonaise, sherry, zout, peper en een scheutje Worcestersaus om de saus te maken.
  • Zet deze apart.
  • Vul de cocktailglazen met de stukjes asperge, ananas, ham, citroenrasp, selderijvlokken en het versnipperde ei.
  • Hussel de ingrediënten goed door elkaar in elk glas.
  • Breng de cocktail op smaak met peper en zout.
  • Lepel de saus over de inhoud van elk cocktailglas.
  • Garneer de cocktailglazen met de plakjes ei en wat extra selderijblaadjes voor een mooie presentatie.
  • Serveer direct en geniet van deze frisse en feestelijke aspergecocktail.

Notities

Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge Riesling, die goed past bij de delicate smaken van asperges en ananas.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 10g | Vet: 16g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Tropische Sri Lankaanse Citrus Cocktail

Tropische Sri Lankaanse Citrus Cocktail

Een verfrissende tropische cocktail uit Sri Lanka met sinaasappel, limoen, ananas en een sprankelende citroenlimonade. Perfect voor warme dagen!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dranken, Koude Dranken, Mocktail
Land van herkomst: Sri Lanka
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 glazen
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sinaasappels vers geperst
  • 4 zoete limoenen vers geperst
  • 2 plakken ananas vers geperst
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 fles citroenlimonade
  • Vergruisd ijs
  • Zout naar smaak
  • Verse muntblaadjes voor garnering

Instructies

  • Pers de sinaasappels, limoenen en ananas afzonderlijk uit.
  • Meng de sappen in een grote kan of kom.
  • Voeg de poedersuiker en een snufje zout toe en roer goed door tot de suiker volledig is opgelost.
  • Zet het mengsel in de koelkast en laat het goed afkoelen.
  • Vlak voor het serveren voeg je de citroenlimonade toe aan het sapmengsel.
  • Vul cocktailglazen met vergruisd ijs.
  • Schenk de cocktail over het ijs.
  • Garneer met verse muntblaadjes.
  • Serveer direct en geniet van de frisse tropische smaken!

Notities

Wijnadvies:
Niet van toepassing – deze cocktail is alcoholvrij en staat op zichzelf.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Sri Lankaanse Zomerpauze Cocktail met Ananas en Citrus

Sri Lankaanse Zomerpauze Cocktail met Ananas en Citrus

Een verfrissende alcoholvrije cocktail uit Sri Lanka met ananas, sinaasappel, limoen en appel. Perfect voor warme zomerdagen!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dranken, Koude Dranken, Mocktail
Land van herkomst: Sri Lanka
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 8 glazen
Calories: 85kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • verse ananas geschild en schoongemaakt, ± 1 liter sap
  • 3 sinaasappels vers geperst, ± ¼ liter sap
  • 1 grote zoete limoen vers geperst, ± ⅛ liter sap
  • 1 geschilde appel klokhuis verwijderd, in kleine blokjes gesneden
  • Beetje suiker naar smaak
  • 1 mespunt zout
  • IJsblokjes of vergruisd ijs naar wens
  • Partjes sinaasappel voor garnering

Instructies

  • Schil de ananas, verwijder de kern en pers ongeveer 1 liter sap uit de vrucht.
  • Pers de sinaasappels apart om ongeveer ¼ liter sap te verkrijgen.
  • Pers de limoen apart voor ongeveer ⅛ liter sap.
  • Voeg het ananassap, sinaasappelsap, limoensap en de appelblokjes samen in een blender.
  • Voeg een beetje suiker en een mespunt zout toe naar smaak.
  • Blend het mengsel tot een gladde drank.
  • Zet het sapmengsel in de koelkast en laat het goed afkoelen.
  • Vlak voor het serveren voeg je ijsblokjes of vergruisd ijs toe.
  • Schenk de cocktail in glazen en garneer met partjes sinaasappel.
  • Serveer direct en geniet van deze tropische verfrissing!

Notities

Wijnadvies:
Niet van toepassing – deze cocktail is alcoholvrij en op zichzelf al perfect.

Nutrition

Calories: 85kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g

Sint-jakobsschelpen met Romige Avocadomousse

Sint-jakobsschelpen met Romige Avocadomousse

Bereidingstijd13 minuten
Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado in blokjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel zure room
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 gedroogd chilipepertje verkruimeld
  • 300 g sint-jakobsschelpen diepvries

Instructies

  • Pureer de helft van de avocado met zure room, 2 eetlepels olijfolie en de helft van de verkruimelde chilipeper met een staafmixer tot een gladde mousse.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verhit een grillpan.
  • Dep de sint-jakobsschelpen goed droog, bestrijk ze dun met olie en grill ze in 1-2 minuten aan elke kant in de grillpan, tot ze gaar zijn.
  • Keer halverwege.
  • Verdeel de avocadomousse over vier cocktailglazen.
  • Leg de resterende avocadoblokjes en sint-jakobsschelpen er bovenop.
  • Bestrooi het gerecht met de overgebleven verkruimelde chilipeper.
  • Serveer direct, eventueel met geroosterd brood.

Notities

Wijnadvies:

Deze Sint-jakobsschelpen met Romige Avocadomousse passen goed bij een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Pittige cocktail van exotisch fruit

Pittige cocktail van exotisch fruit

Recept categorieën: Fruit, Voorgerechten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • ½ rode peper zonder zaadjes en zaadlijsten, in dunne reepjes
  • 2 verse mango's geschild en in blokjes
  • 1 verse ananas geschild en in blokjes
  • 1 theelepel gembersiroop
  • verse koriander

Instructies

  • Meng de peper, mango en ananas voorzichtig door elkaar met de gembersiroop.
  • Schep de fruitsalade in 4 gekoelde cocktailglazen.
  • Garneer met de koriander.

Cocktail van gerookte kip, mandarijn en bleekselderij

Cocktail van gerookte kip, mandarijn en bleekselderij

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Voorgerechten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 gerookte kipfilet in kleine blokjes
  • 3 stengels bleekselderij in kleine blokjes
  • 1 blikje mandarijnpartjes
  • baby leaf sla
  • 2 eetlepel(s) mayonaise
  • 2 eetlepel(s) crème fraîche
  • peper
  • citroensap
  • verse bieslook

Instructies

  • Meng de kipfilet met de bleekselderij en mandarjipartjes.
  • Leg een beetje sla in 4 cocktailglazen.
  • Leg hierop het kipmengsel.
  • Meng de mayonaise, crème fraîche, peper en citroensap.
  • Schep op elke portie 1 eetlepel saus en garneer met de bieslook.

Cocktail van avocado met garnalen

Cocktail van avocado met garnalen

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 avocado in blokjes
  • 2 bakjes Hollandse garnalen
  • vers limoensap
  • peper
  • zout
  • enkele blaadjes babyleaf sla
  • whiskysaus
  • bieslook
  • 4 schijfjes limoen

Instructies

  • Meng de avocado's met de garnalen en breng op smaak met limoensap en peper en zout.
  • Leg enkele blaadjes sla in 4 cocktailglazen en schep het garnalenmengsel erop.
  • Schep op elke portie een lepeletje whiskysaus.
  • Garneer met de bislooksnippers en een schijfje limoen.