Traditionele gevulde speculaas met amandelspijs
Deze traditionele gevulde speculaas met amandelspijs en een vleugje sinaasappelrasp is een echte klassieker voor de feestdagen. Knapperig, kruidig en heerlijk zoet!
Bereidingstijd2 uur uur 40 minuten min
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Bakvorm (20 x 20 cm)
plasticfolie
- 250 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 160 gram boter
- 150 gram basterdsuiker
- 1 mespunt zout
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 2 eetlepels melk
- 300 gram amandelspijs
- 3 eieren
- ½ eetlepel sinaasappelrasp
- 20 gram amandelen
Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en voeg de boter toe.
Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes.
Voeg de suiker, het zout, de speculaaskruiden en de melk toe.
Kneed het geheel met koele handen tot een soepel deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 2 uur rusten in de koelkast.
Verkruimel intussen de amandelspijs in een kom.
Voeg 2 eieren en de sinaasappelrasp toe en meng tot een smeuïge massa.
Vet een bakvorm van 20 x 20 cm in en verwarm de oven voor op 175°C.
Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 40 x 20 cm.
Snijd het deeg in twee stukken en leg één plak in de bakvorm.
Klop het derde ei los en bestrijk de deeglap ermee.
Verdeel het amandelspijsmengsel gelijkmatig over het deeg.
Leg de tweede deeglap er bovenop en druk lichtjes aan.
Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en druk de amandelen in het deeg.
Bak de gevulde speculaas 40 minuten in de oven tot deze goudbruin en gaar is.
Serveertip:
Serveer de gevulde speculaas met een warme kop chocolademelk of glühwein voor een extra feestelijk moment.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Muscat of een glas glühwein past perfect bij de kruidige smaak van gevulde speculaas.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 7g | Vet: 22g | Zout: 0.4g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 15
Spinazie met Rozijnen en Cashewnoten
Een verrassend bijgerecht van warme spinazie, zoete rozijnen en knapperige cashewnoten. Heerlijk bij aardappelen en vleesgerechten!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 450 gram spinazie diepvries
- 50 gram rozijnen
- 4 eetlepels cashewnoten
Doe de spinazie in een pannetje en laat deze op laag vuur in ongeveer 10 minuten ontdooien.
Roer regelmatig met een houten lepel.
Spoel de rozijnen in een zeef af onder de kraan en laat ze uitlekken.
Doe de cashewnoten in een theedoek, vouw deze dicht en rol er met een deegroller overheen om de noten iets te verkleinen.
Schep de uitgelekte rozijnen en verkruimelde cashewnoten door de warme spinazie.
Serveertip:
Serveer deze spinazie als bijgerecht bij een gehaktbal en knapperige frietjes voor een heerlijke maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de spinazie en het zoete accent van de rozijnen.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 15
Biersoep met Krokante Deegkorst
Deze unieke biersoep wordt geserveerd in een bierpul en afgedekt met een goudbruine krokante deegkorst. Een feestelijk gerecht voor bierliefhebbers!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1 liter warme biersoep bijvoorbeeld een romige biersoep met kruiden
- 1 rol bladerdeeg of gistdeeg
- 1 ei
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol het deeg uit tot een dunne plak die groter is dan de opening van de bierpul.
Giet de warme biersoep in de bierpullen.
Maak de bovenrand van de bierpul vochtig en leg de deegplak erop.
Druk de zijkanten goed aan zodat het deeg stevig vastzit.
Klop het ei los en bestrijk het deeg met een kwastje.
Plaats de bierpullen op een bakplaat en zet ze in de hete oven.
Bak het deeg in ca.
15 minuten goudbruin en krokant.
Serveer direct en breek de korst open om de soep te eten.
Serveertip:
Serveer met een glas donker bier voor een rijke, volle smaakbeleving.
Wijnadvies:
Niet van toepassing, deze soep past het best bij een Belgisch abdijbier of een robuust bruin bier.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 15
Rondo's met Vanillecrème en Aardbeien
Deze heerlijke rondo's gevuld met romige vanillecrème en verse aardbeien zijn perfect voor een feestelijke gelegenheid of een zomerse traktatie. De combinatie van knapperig bladerdeeg en zachte vanillecrème maakt ze onweerstaanbaar!
(inclusief afkoeltijd)1 uur uur
Servings: 16 stuks
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 2 rollen Tante Fanny Vers Bladerdeeg
Voor de vanillecrème:
- 15 g vanillepuddingpoeder
- ¼ liter melk
- 4 eetlepels suiker
- 2 blaadjes gelatine
- Scheutje rum
- 250 g slagroom
- Aardbeien om te garneren
Verwarm de oven voor op 210°C.
Meng een beetje melk met het vanillepuddingpoeder tot een glad mengsel.
Breng de rest van de melk samen met de suiker aan de kook en voeg al roerend het vanillepuddingmengsel toe.
Breng opnieuw aan de kook.
Voeg de uitgeknepen gelatine en een scheutje rum toe aan de warme pudding.
Roer de crème koud en spatel tot slot de geklopte slagroom erdoorheen.
Zet de vanillecrème in de koelkast om goed door te koelen.
Haal het bladerdeeg ca. 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Rol het bladerdeeg uit en steek met een vorm of glas ringen van ca. 10 cm diameter uit.
Prik met een vork meerdere keren in het deeg om luchtbellen te voorkomen.
Bak de rondo's goudbruin in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten.
Laat ze volledig afkoelen op een rooster.
Verdeel de gekoelde vanillecrème over de afgekoelde bladerdeegrondo's en garneer met stukjes verse aardbei.
De vanillecreme beslist enkele uren voor het serveren bereiden, zodat het goed gekoeld is. Dan krijgt het de juiste consistentie en verfrissende smaak. U kunt de creme ook een avond van te voren maken.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte mousserende wijn zoals een Prosecco of een zoete dessertwijn zoals Moscato.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 15
Klassieke Polsterzipf - Zoete Bladerdeegflapjes met Marmelade
Deze klassieke Polsterzipf, zoete bladerdeegflapjes gevuld met heerlijke marmelade, zijn een geliefde traktatie uit Oostenrijk. Perfect voor bij de koffie of als zoete afsluiting van een maaltijd!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 15 Polsterzipf
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 220°C.
Haal het bladerdeeg ca.
10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Rol het deeg uit op het meegeleverde bakpapier en leg het op een bakplaat.
Snijd het deeg in vierkanten van ca.
8 x 8 cm.
Bestrijk de randen van elk vierkant met het losgeklopte ei.
Leg een lepel marmelade in het midden van elk vierkant.
Vouw het vierkant diagonaal om een driehoek te vormen en druk de randen goed aan.
Voor een extra accent kun je de randen met een vork samendrukken.
Bestrijk de bovenkant van de driehoeken met het losgeklopte ei.
Bak de Polsterzipf in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 12-15 minuten tot ze goudbruin zijn.
De deegranden met een vork samendrukken zorgt voor een extra accent.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een zoete witte wijn
Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 15
Vegetarische Mini-Pizzastrudels met Feta en Olijven
Deze vegetarische mini-pizzastrudels met een vulling van paprika, feta en olijven zijn perfect als hartig tussendoortje of borrelhapje. Ideaal voor feestjes of een gezellige lunch!
Bereidingstijd29 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pak Tante Fanny Vers Pizzadeeg 400 g met potje saus (200 g)
- 250 g paprika in blokjes gesneden
- 100 g ingelegde balsamicosjalotten fijngesneden
- 175 g feta verkruimeld
- 75 g olijven zonder pit in plakjes gesneden
- 1 tl tijm
- Beetje meel en kerrie om mee te bestuiven
Verwarm de oven voor op 220°C (boven- en onderwarmte).
Haal het pizzadeeg direct uit de koelkast, rol het uit met het meegeleverde bakpapier, en snijd het in even grote rechthoeken.
Smeer de tomatensaus gelijkmatig over de deegrechthoeken.
Verkruimel de feta (of gebruik een veganistische kaas als alternatief) en verdeel deze over de deegrechthoeken.
Verdeel de blokjes paprika, fijngesneden balsamicosjalotten en olijven over het deeg en strooi de tijm eroverheen.
Rol de rechthoeken op tot kleine strudels en bestuif ze lichtjes met meel en kerriepoeder.
Bak de strudels in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
Serveer warm.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse rosé of een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 15
Elegante Tartelette met Appel en Romige Banketbakkersroom
Deze elegante tartelette met appel en romige banketbakkersroom is een heerlijke traktatie voor elke feestelijke gelegenheid. Het knapperige bladerdeeg en de zoete appels maken dit dessert tot een echte favoriet!
Servings: 8
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit.
Verhit de slagroom samen met het vanillestokje en het vanillemerg in een pan en laat dit mengsel ongeveer 5 minuten trekken.
Klop 2 eidooiers los met de suiker en roer er de bloem doorheen.
Giet de warme room al roerend bij het dooiermengsel en giet het geheel terug in de pan.
Verwarm het al roerend tot het kookpunt.
Neem de pan van het vuur, verwijder het vanillestokje, en laat het mengsel afgedekt in de koelkast afkoelen.
Voeg een snufje zout en de boter toe voordat het geheel is afgekoeld.
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
Rol het bladerdeeg uit en snijd er twee rechthoeken van 12×30 cm uit.
Snijd uit het midden van één rechthoek een kleinere rechthoek, zodat een rand van ongeveer 1,5 cm overblijft.
Leg de rand op de grote rechthoek en plaats het geheel op een met bakpapier beklede bakplaat.
Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor.
Snijd de appels in schijven en leg ze op de banketbakkersroom die je tussen de randen op het bladerdeeg hebt gesmeerd.
Meng 1 eidooier met de melk en bestrijk de rand van het bladerdeeg met dit mengsel.
Bak de tartelette in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten tot deze goudbruin is.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen voordat je het in repen snijdt en serveert.
Wijnadvies:
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Sauternes of een lichte mousserende wijn.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 15
Koekjes met Hazelnoot-Chocoladevulling
Deze knapperige koekjes gevuld met romige hazelnootpasta en gehakte hazelnoten zijn een heerlijke traktatie voor elke gelegenheid. Perfect voor bij de koffie of thee, of om uit te delen tijdens feestjes!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 30 stuks
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
Hak de hazelnoten fijn.
Rol het bladerdeeg uit en besmeer het gelijkmatig met hazelnootpasta.
Strooi de gehakte hazelnoten eroverheen.
Rol het deeg over de lengte op tot een platte rol van ongeveer 6 cm breed.
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
Snijd de rol in plakjes van ongeveer 1 cm dik en leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze goudbruin zijn.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.
Wijnadvies:
Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals een Moscato of een lichte, mousserende wijn.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 15
Zoete Bladerdeeg Croissantjes met Jam, Hazelnoten en Munt
Deze zoete bladerdeeg croissantjes gevuld met jam, geroosterde hazelnoten en verse munt zijn een heerlijke traktatie voor elke gelegenheid. De combinatie van zoet en fris maakt ze onweerstaanbaar, vooral met een laagje gesmolten chocolade.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 16 croisantjes
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast en verwarm de oven voor op 220°C.
Rol het bladerdeeg uit op het meegeleverde bakpapier en leg het op een bakplaat.
Snijd het deeg in de lengte door het midden en verdeel elk deel in 8 driehoeken.
Rooster de hazelnoten in een pan tot ze lichtbruin zijn.
Wrijf ze door een theedoek om de velletjes te verwijderen en hak de noten in grove stukken.
Leg op de brede zijde van elke deegdriehoek een beetje jam, enkele stukjes hazelnoot en een muntblaadje.
Rol het deeg op naar de smalste punt.
Buig de uiteinden van de croissantjes iets naar binnen en bestrijk ze met losgeklopt ei.
Bak de croissantjes in ongeveer 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
Laat de chocolade op laag vuur smelten en decoreer de afgekoelde croissantjes met de gesmolten chocolade.
Wijnadvies:
Serveer met een glas lichte mousserende wijn zoals een Prosecco of een zoete witte wijn.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 15
Appelbol met Rozijnen, Walnoten en Warme Vanillesaus
Deze heerlijke appelbollen gevuld met rozijnen, walnoten en kaneel, geserveerd met warme vanillesaus, zijn een perfecte traktatie voor koude dagen. Geniet van de knapperige korst en de warme, zoete vulling!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 appelbollen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 4 jonagold appels klokhuis verwijderd
- 4 tl appelsap
- 4 tl rozijnen
- 1 eetlepel walnoten grof gehakt
- 1 eetlepel suiker
- 2 tl kaneel
- 2 eidooiers om te bestrijken
- ¼ liter melk
- 50 g suiker
- 4 eidooiers
- 1 vanillestokje
190°C).
Meng de rozijnen, walnoten, kaneel, 1 eetlepel suiker en het appelsap in een kom.
Laat het mengsel een paar minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken.
Vul daarna de appels met dit mengsel.
Verdeel het bladerdeeg in vierkanten van ca.
12x13 cm.
Zet elke appel in het midden van een vierkant en vouw het deeg om de appel, druk het deeg bovenop goed aan.
Zet de appels in een bakvorm, bestrijk ze met eigeel en bak de appelbollen in ca.
20-25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
Meng voor de vanillesaus de eidooiers met de suiker in een kom.
Verwarm de melk in een steelpan met de vanille (geschraapt uit het vanillestokje) en breng het aan de kook.
Zodra de melk kookt, roer je het eidooier-suikermengsel erdoor.
Zet het vuur lager en blijf roeren tot de saus begint in te dikken.
Serveer de warme appelbollen met de warme vanillesaus
Wijnadvies:
Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een licht mousserende wijn.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 15