Frangipane taart met peren
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor het deeg:
- 125 gram witte basterdsuiker
- 125 gram roomboter ongezouten
- 1 ei maat L
- 250 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 3 gram zout
Ingrediënten voor de vulling:
- 100 gram amandelmeel
- 80 gram boter
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 30 gram bloem
- 2 eieren
- mespuntje zout
- 5 peren rijpe / middelgrote / bijvoorbeeld conference
Ingrediënten voor de garnering:
- 2½ eetlepel(s) abrikozenjam zonder stukjes
Bereidingswijze van het deeg:
Meng de suiker met de bloem, bakpoeder, zout en basterdsuiker.
Laat de machine dit al eens door elkaar roeren.
Voeg nu de boter en het los geklopt ei toe.
Laat de machine mengen tot je deeg zich zet en dus 1 geheel wordt.
Haal het uit de kom en kneed het kort en lichtjes door met de hand.
Verpak het deeg in plastic folie en laat het nu even rusten in de koelkast.
Bereidingswijze van de vulling:
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Neem je handmixer of keukenmachine met de garde.
Meng het amandelmeel met de bloem, de suiker en het snufje zout.
Roer even kort door.
Voeg de boter en de eieren toe.
Laat de machine of handmixer nu zo lang mengen tot je een mooi egaal beslag hebt.
Vet de taartvorm in.
Rol het deeg uit tot een mooie ronde lap van ongeveer 3 à 4 mm dikte.
Rol het deeg op je deegrol en leg het deeg in de bakvorm.
Bekleed de randen mooi en rol met de deegrol het overtollige deeg netjes af.
Neem het frangipane beslag en leg het in de vorm.
Met een kleine spatel of lepel verdeel je het beslag mooi egaal over de bodem.
Schil de peren, snijd ze midden door in de lengte en verwijder het klokhuis.
Draai de peer om en snijd hem in reepjes.
Leg de halve gesneden peer met behulp van een paletmes of schilmes met de bolle kant naar boven in het beslag.
Ik heb in het midden nog een halve peer gelegd omdat ik dit mooi vond.
Bak de taart af in 45 minuten.
Laat de taart na het bakken een 10 minuutjes in de vorm zitten.
Daarna ontvormen en laten afkoelen op een taartrooster.
Verwarm de abrikozenjam en leg een kwastje klaar.
Smeer de peren en de taart volledig in met de warme abrikozenjam.
Dit is heel lekker voor de smaak maar voorkomt ook het uitdrogen van de taart.
Je taart krijgt een mooie glans.
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 9
Duovlaai
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram bloem
- 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
- 50 ml melk
- 1 ei
- 75 gram boter
- 25 gram witte basterdsuiker
- 3 gram zout
- Voor de banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 125 gram suiker
- 1 eidooier
- 50 gram puddingpoeder imperial of custard
- Voor de chocolade banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 70 gram suiker
- 1 eidooier
- 50 gram puddingpoeder imperial of custard
- 150 gram chocolade puur of melk
- Voor de afwerking:
- ½ liter slagroom
- suiker naar smaak
- Chocoladekrullen
Meng voor het deeg alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine.
Wanneer het deeg een bol gevormd heeft voeg je het zout toe en laat je de machine nog een 15 à 20 minuutjes kneden.
Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
Maak ondertussen de banketbakkersroom door 400 ml melk samen met de suiker aan de kook te brengen.
Meng de resterende 100 ml melk met het puddingpoeder en de eidooier en roer dit tot een glad papje.
Wanneer de melk kookt schenk je de melk op het papje, roer goed door en schenk alles terug in de pan en breng het geheel terug aan de kook.
Wanneer de pudding is ingedikt schenk je hem over in een schaal en dek je de pudding (niet de schaal) af met plastic folie.
Leg de folie dus rechtstreeks op de pudding.
Laat de pudding volledig afkoelen in de koelkast.
Voor de chocolade banketbakkersroom doe je precies hetzelfde als hierboven beschreven. Wanneer de pudding is ingedikt roer je de chocolade eronder totdat deze volledig is gesmolten.
Schenk over in een schaal, dek af met folie en laat de pudding afkoelen in de koelkast.
Na het rijzen rol je het deeg uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de rande mooi af.
Bak de vlaai blind in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes gaar.
Laat de bodem na het bakken volledig afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 9
Petite Francaise
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 6 plakjes bladerdeeg
- 4 friszure appels
- 100 gram boter
- 125 gram suiker
- 125 gram amandelpoeder
- 2 middelgrote eieren
- 1 eetlepel(s) rum
- poedersuiker
Oven voorverwarmen op 200graden
Maak met de deegroller een cirkel van de plakjes bladerdeeg en leg in een ingevette of met papier beklede taartvorm.
Zet even in de koelkast.
Smelt de boter en giet in een wijde beslagkom.
Voeg hierbij het amandelpoeder, de suiker, de eieren en de rum.
Mix tot een egale en luchtige massa en giet op de taartbodem.
Zet even in de koelkast.
Schil de appels en snijd in dunne plakjes.
Druk de partjes voorzichtig in waaiervormig in de crème en bestrooi met poedersuiker.
Bak in 50 minuten of tot taart mooi bruin is en de vulling niet meer beweegt.
Laat op een rooster afkoelen
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 9
Vastenavondkoeken met Rozewater
Deze heerlijke Vastenavondkoeken, gekruid met rozewater en bestrooid met poedersuiker, zijn perfect voor een feestelijke gelegenheid tijdens carnaval of de Vastenavond.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 500 gram bloem
- 30 gram boter
- 125 gram suiker
- 4 eieren
- 1 dl room
- 1 eetlepel rozewater
- Frituurvet
- Poedersuiker
Meng de bloem, de gesmolten en afgekoelde boter, de suiker, de eieren, de room en het rozewater tot een soepel deeg.
Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht zo dun mogelijk uit.
Snijd het deeg in langwerpige stukken en bak ze in heet frituurvet lichtbruin.
Laat de koeken uitlekken en bestuif ze dik met poedersuiker.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij deze luchtige en zoete Vastenavondkoeken.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 9
Traditionele Kerststol met Geconfijt Fruit en Amandelen
Geniet van een feestelijke kerststol gevuld met geconfijt fruit, rozijnen en amandelen. Perfect voor de feestdagen!
Bereidingstijd3 uur uur 50 minuten min
Servings: 12
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
grote kom
Pannetje
theedoek
Werkvlak
- 500 g bloem
- 50 g verse gist
- 75 g suiker
- ¼ liter lauwwarme melk
- 100 g boter
- 50 g reuzel of extra boter
- Zout naar smaak
- 2 cl rum
- 5 druppels bittere amandelolie
- Geraspte schil van ½ citroen
- 150 g rozijnen
- 100 g Franse vruchtjes gemengd geconfijt fruit
- 75 g oranjesnippers
- 75 g sukade
- 75 g geconfijte ananas
- 150 g gebakken amandelen gehakt
- Boter om in te vetten
- Bloem om te bestuiven
- 50 g boter gesmolten om te bestrijken
- 50 g gezeefde poedersuiker
Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje.
Brokkel de gist hierin.
Strooi er 1 theelepel suiker over en voeg een scheutje van de warme melk toe.
Roer het tot een glad voordeegje.
Strooi de bloem erover en laat het deeg op een warme plaats 15 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is.
Laat intussen de boter en het varkensvet in een pannetje smelten en daarna afkoelen.
Voeg de suiker, de rest van de melk, zout, rum, bittere amandelolie en geraspte citroenschil toe aan het deeg en kneed goed door.
Blijf kneden en slaan tot het deeg blazen vertoont en gemakkelijk van de handen en de kom loslaat.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg op een warme plaats nog 30 minuten rijzen.
Overgiet de rozijnen met kokend water, laat 5 minuten wellen, uitlekken en droog ze goed af.
Meng ze vervolgens met een beetje bloem.
Snijd de Franse vruchtjes in vieren en hak de oranjesnippers, sukade en geconfijte ananas fijn.
Kneed alle soorten vruchtjes en de gehakte amandelen door het deeg.
Bekleed een bakblik met aluminiumfolie en vet het in met boter.
Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een langwerpige lap van ongeveer 2 cm dik.
Rol beide lange kanten naar het midden op en vorm een stol.
Leg de stol op het bakblik en laat het deeg afgedekt op een warme plaats nog 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200°C en bak de stol 50 minuten op de middelste richel.
Bestrijk de warme stol met gesmolten boter en bestrooi rijkelijk met poedersuiker.
Serveer deze kerststol met een glas zoete dessertwijn zoals een Muscat of een glas warme glühwein.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 9
Rotolo do pasta con prociutto e formagio
Ham-kaas snackstick / Een stevige snack, antipasto of voorgerecht, hoe je het ook wilt noemen. Door de gebakken kaas smaakt het zelfs voortreffelijk met een glas lichte rode wijn.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
Rol met een deegroller het bladerdeeg tot het iets dunner wordt.
Snij het bladerdeeg in het gewenste aantal porties.
Verdeel de achterham en vervolgens tweederde van de kaas over het bladerdeeg.
Rol het bladerdeeg op en maak dan één of meerdere ‘twisten’.
Bestrijk met geklopt ei en strooi er de rest van de kaas en de maanzaadjes over.
Bakken 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Blijf erbij, want met de kaas bovenop kan het snel aanbranden.
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 9
Christoffeltaart van Astrid Veltman
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 pakken schuimbattons onder chocola, boven mokka
- 2 deciliter slagroom
- nootjes Baukje
Doe de koekjes in een dichte plastic zak en verkruimel ze door er met een deegrol over te gaan.
Klop de slagroom niet te stijf en roer de kruimels erdoor.
Vul een springvorm met dit mengsel en strooi de nootjes erover.
Zet de vorm 1 dag in de diepvries
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 9
Bladerdeegtaart met mascarpone en sinaasappel
Een snel en eenvoudig recept. Wanneer je onverwacht bezoek krijgt – en de ingrediënten in huis hebt – staat binnen een half uur een lekkere taart op tafel, die zowel warm als koud goed gegeten kan worden.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram bladerdeeg
- 250 gram mascarpone
- 2 eieren
- 100 gram en 2 eetlepels suiker
- 1 sinaasappel
- rasp van de schil van 1 citroen
- 1 eetlepel(s) custard poeder
- 3 eetlepel(s) melk
- 1 eetlepel(s) paneermeel
Snij van de sinaasappel plakken van ongeveer 5 mm en snij of knip de schil er af.
Leg de plakken in een lage schaal of diep bord.
Knijp de ‘kontjes’ van de sinaasappel uit boven de plakken (voor nog wat extra sap) en gaar de plakken in de magnetron in ongeveer 3 minuten.
Rol het bladerdeeg met een deegroller uit tot het een stuk groter is dan de bakvorm die je gebruikt.
Bekleed de bakvorm eerst met bakpapier en vervolgens met het bladerdeeg en laat het bladerdeeg overhangen.
Prik met een vork hier daar in het bladerdeeg en bestrooi de bodem met een eetlepel paneermeel.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de custard poeder met de melk in een schaaltje of kommetje.
Hou een beetje ei over om het deeg te bestrijken.
Klop de rest van de twee eieren met de suiker stijf, voeg de citroenrasp, de mascarpone en het custardmengsel toe en klop het geheel nog een minuutje door en giet het vervolgens over de bladerdeegbodem.
Verdeel de gare plakken sinaasappel over de mascarpone-massa en vouw het overhangende bladerdeeg terug.
Bestrijk nu met een kwast de deegrand met het overgebleven ei en bestrooi het deeg en de sinaasappelschijven met suiker.
Bak deze taart in 15 tot 20 minuten gaar.
Om eerlijk te zijn is dit recept geboren door het snuffelen in onze koelkast. Wat hebben we op voorraad, waar verloopt bijna de houdbaarheidsdatum van en wat vinden we lekker? Op de fruitschaal lagen nog slechts 1 sinaasappel en diverse citroenen. De planning om van de mascarpone een tiramisu te maken ging niet door omdat we dan weer te veel zouden eten en we toch nu echt iets willen afvallen, dus bleef de mascarpone al meer dan een week zielig achter in het hoekje van de koelkast. En bladerdeeg hebben we altijd op voorraad. De idee was dan ook spontaan geboren: een snelle taart van bladerdeeg, mascarpone en sinaasappel.
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 9
Loempiaatjes van Onbekende Auteur
Servings: 10 personen:
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 pakje bladerdeeg diepvries (10 plakjes)
- 1 zakje fijne soepgroenten
- 125 g taugé
- 1 eetlepel(s) olie
- 1 ½ eetlepel(s) ketjap manis
- 100 g gerookte kipreepjes
- 3 eetlepel(s) tomatenketchup
- mespuntje sambal
En nu even 'roerbakken'...
Verhit de olie in een wok, of grote braadpan.
Bak de taugé en de soepgroenten ongeveer 30 seconden. (Ja, heel kort!)
Je roert én schept de groente steeds door elkaar.
Haal de pan van het vuur en schep de ketjap erdoor.
Laat het mengsel afkoelen en uitlekken in een zeef.
Schep de kipreepjes door de groente.
Strooi wat bloem op het aanrecht.
Rol de plakjes met een deegroller uit tot ca. 15 cm bij 15 cm.
Schep 2 eetlepels groente-kipmengsel aan één helft van het vierkantje deeg.
Klap de andere helft over het mengsel en vouw de rolletjes goed dicht, druk de randen aan met een vork. Zo maak je er 10.
Leg ze op de bakplaat.
Bestrijk de loempiaatjes aan de bovenkant met een dun laagje olie.
In de oven bak je ze in 20 minuten lichtbruin.
De loempiaatjes zijn warm én koud lekker.
Zoek er een pittig sausje bij.
Of roer een piepklein beetje sambal door een paar eetlepels tomatenketchup.
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 9
Abrikozen amandeltaart
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar
- 180 gram bloem
- 135 gram boter
- 100 gram suiker
- ½ losgeklopt ei
- boter om in te vetten
- 2 gram zout
- 70 gram poeder voor gele banketbakkersroom
- 1 pot abrikozen 720 ml
- 1 zakje amandelen 45 gr
- 400 gram amandelspijs
Verwarm de oven voor op 180°C.
Zeef de bloem.
Kneed een soepel deeg van de bloem, de boter, de suiker, het ei en het zout en laat het, verpakt in vershoudfolie, in de koelkast 15 minuten rusten.
Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een cirkel van 30 cm.
Vet een springvorm (doorsnee 26 cm) in, bekleed hem met het deeg en prik de bodem met een vork in.
Bekleed het deeg met bakpapier en strooi er een steunvulling in, bijvoorbeeld van gedroogde peulvruchten.
Bak de bodem 20 minuten in het midden van de oven, verwijder de
steunvulling en het bakpapier en bak de bodem nog eens 10 minuten.
Laat de taartbodem afkoelen.
Bereid de banketbakkersroom met 2 dl water volgens de gebruiksaanwijzing.
Laat de abrikozen uitlekken en snijd ze in reepjes.
Rooster de amandelen in een droge koekenpan in 3 minuten lichtbruin.
Verdeel de amandelspijs over de taartbodem, bedek het met de lauwwarme banketbakkersroom, verdeel de abrikozen erover en bestrooi de taart met de amandelen.
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 9