Vegetarische Loempiaatjes

Vegetarische Loempiaatjes

Recept categorieën: Bijgerecht
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • olie
  • 50 g taugé
  • 100 g wortel
  • 50 g pinda's
  • 4 takjes munt
  • 100 g courgette
  • olie om te frituren
  • 5 vellen filobladerdeeg diepvries, ontdooid

Instructies

  • Heerlijk knapperige groenten zitten er in deze loempiaatjes verstopt.
  • Verhit frituurolie in een frituurpan tot 180 °C.
  • Rasp de wortel en courgette in grove flinters.
  • Snijd de blaadjes de takjes munt fijn en hak de pinda's fijn.
  • Snijd de vellen filodeeg in de lengte doormidden.
  • Bestrijk de randen van het deeg dun met olie.
  • Verdeel de wortel, courgette en taugé in kleine bergjes over de onderkanten
  • van de repen deeg.
  • Bestrooi de groenten met de pinda's, munt, zout en peper naar smaak.
  • Vouw de zijkanten van het deeg over de vulling en rol het deeg op
  • plak de randen vast met wat olie.
  • Frituur de loempia's in 2-3 minuten rondom goudbruin.
  • Serveer er om te dippen zoete chilisaus bij.

Garnalen kroketjes

Garnalen kroketjes

Recept categorieën: Snack, Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 0.5 kilo garnalen ongepeld, jawel
  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • halve liter melk
  • 1 citroen
  • 1 ei
  • 50 gram gemalen kaas
  • bloem
  • peper en zout
  • paneermeel
  • olijfolie

Instructies

  • Garnaaltjes pellen.
  • Uiteraard het afval niet weggooien!!
  • Hou enkele garnalen opzij voor garnituur.
  • Breng de melk aan de kook neem van het vuur.
  • Gooi daar dan de schillen en de koppen in.
  • Half uurtje laten trekken.
  • Daarna door de zeef.
  • Maak de roux:
  • Boter smelten en bloem er bij, Daarbij de bouillon melk erbij
  • Blijven roeren tot alles pruttelt en dan nog 2 minuutjes doorroeren
  • Garnalen erbij gooien, een eierdooier, citroensap (van een halve citroen volstaat, anders wordt het te zuur) en kaas. Op smaak maken met peper en zout.
  • Leg op je bakplaat een stuk bakpapier en boter het in.
  • Daar het deeg een 2 à 3 cm dik op uitstorten en alles laten afkoelen. Vervolgens nachtje (of dagje, afhankelijk van wanneer je er aan begint, hoe dan ook: 8 uur) afgedekt in de koelkast.
  • Kroketjes snijden en dan panere, bloem, eiwit en paneermeel.
  • Kroketjes bakken (170 graden).
  • Eet smakelijk.. en jammie 🙂

Rendang kroketjes met zoetzure komkommer

Rendang kroketjes met zoetzure komkommer

Recept categorieën: Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Indonesië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram magere runderlappen in reepjes
  • 2 eetlepels olie
  • 1 bakje boemboe voor rendang
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 100 milliliter azijn
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 komkommer in dunne plakken geschaafd
  • 30 gram boter
  • 130 gram bloem
  • 2 eieren
  • 5 gram paneermeel
  • Frituurolie

Instructies

  • Bestrooi het vlees met zout en peper.
  • Verhit de olie en bak hierin het vlees in 3 minuten rondom bruin.
  • Voeg de boemboe en kokosmelk toe en breng tegen de kook aan.
  • Roer goed door en laat met deksel op de pan op een lage stand 1 uur sudderen.
  • Neem het deksel van de pan en laat nog 20-25 minuten zachtjes koken tot het vlees uit elkaar valt.
  • Breng de azijn met de suiker, kurkuma en 100 ml water aan de kook en giet over de komkommer.
  • Schep even om en laat afkoelen.
  • Smelt de boter in een steelpan en voeg 30 gram bloem toe.
  • Roer een paar minuten door tot de bloem loslaat van de bodem.
  • 10. Voeg het warme rendang vlees toe en roer alles goed door tot een gebonden massa.
  • 11. Schep over in een platte schaal en laat afkoelen. Zet in de koelkast en laat koud worden.
  • 12. Verdeel het rendang vlees in 8 porties.
  • 13. Bestuif je handen met bloem en vorm kroketjes van het vlees.
  • 14. Klop de eieren los in een diep bord.
  • 15. Verdeel de rest van de bloem en paneermeel ook over 2 diepe borden.
  • 16. Haal de kroketjes achtereenvolgens door de bloem, ei en paneermeel en zet ze afgedekt in de koelkast.
  • 17. Frituur de kroketjes circa 3 minuten op 180ºC in de frituurolie.
  • 18. Laat uitlekken en serveer op brood met de zoetzure komkommer erbij.

Krokante Gefrituurde Speklapjes met Noedels en Pittige Saus

Krokante Gefrituurde Speklapjes met Noedels en Pittige Saus

Een heerlijk Aziatisch geïnspireerd gerecht met krokant gefrituurde speklapjes, geserveerd bovenop smaakvolle noedels met een pittige saus. Perfect voor een smaakvolle maaltijd die snel te bereiden is.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noedels, Varkensvlees
Land van herkomst: Azië
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de gefrituurde speklapjes:

  • 500 g speklapjes in stukjes gesneden
  • Uienpoeder naar smaak
  • Knoflookpoeder naar smaak
  • Paprikapoeder naar smaak
  • Koriander naar smaak
  • Komijn naar smaak
  • Gember naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • Peper en zout naar smaak
  • Bloem voor het paneren
  • Ei voor het paneren
  • Paneermeel voor het paneren

Voor de noedels:

  • 250 g noedels
  • 1 ui fijngehakt
  • 150 g sugarsnaps
  • 1 el verse gember geraspt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • Olie om te bakken

Voor de saus:

  • 4 el ketjap
  • 4 el teriyakisaus
  • 2 el chilisaus
  • 1 el vissaus
  • 1 el gembersiroop

Instructies

Gefrituurde Speklapjes:

  • Snijd de speklapjes in stukjes en kruid ze met uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, koriander, komijn, gember, suiker, peper en zout naar smaak.
  • Haal de gekruide speklapjes door een mengsel van bloem, ei en paneermeel voor een extra krokante textuur.
  • Verhit de frituurpan en frituur de speklapjes tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Noedels:

  • Kook de noedels gedurende 1 minuut in kokend water en spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak de ui, sugarsnaps, geraspte gember en knoflook tot ze zacht en geurig zijn.
  • Meng in een kom de ketjap, teriyakisaus, chilisaus, vissaus en gembersiroop om de saus te maken.
  • Voeg de saus toe aan de gebakken groenten en roer goed door.
  • Voeg vervolgens de gekookte noedels toe en meng alles goed door elkaar.

Serveren:

  • Verdeel de noedels over de borden en leg de krokante speklapjes bovenop.
  • Serveer direct en geniet van dit smaakvolle gerecht!

Notities

Serveer met een verfrissende witte wijn zoals een Riesling of een licht gekoelde rosé om de pittige en hartige smaken in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 10g

Heerlijke Geroosterde Makreelballetjes met Pittige Sambal

Heerlijke Geroosterde Makreelballetjes met Pittige Sambal

Probeer deze heerlijke geroosterde makreelballetjes met een pittige sambal voor een smaakvolle snack of als warm hapje. Perfect voor elke gelegenheid!
+ 1 uur in de vriezer30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Snack, Vis, Voorgerechten, Warme hapjes
Land van herkomst: Suriname
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 25 balletjes
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 gerookte makreel
  • 2 rode pepers fijngehakt
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 ei
  • Paneermeel
  • Surinaamse sambal naar smaak

Instructies

  • Verwijder alle graten uit de gerookte makreel.
  • Snipper de rode pepers, ui en knoflook fijn.
  • Meng de ontgrate makreel met de fijngehakte pepers, ui, knoflook en voeg naar smaak Surinaamse sambal toe.
  • Vorm kleine balletjes van het mengsel.
  • Haal ze eerst door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel.
  • Plaats de gevormde balletjes gedurende een uur in de vriezer.
  • Verhit olie in een frituurpan.
  • Frituur de balletjes tot ze een mooie goudbruine kleur hebben.

Notities

Deze makreelballetjes zijn een heerlijke combinatie van pittige smaken en zijn ideaal als snack of voorgerecht.
Serveer ze met een frisse dip of extra sambal voor meer smaak.
Deze balletjes kunnen ook in de oven worden gebakken voor een gezondere optie.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 1.5g

Knapperige Indische Pasteitjes met Rijke Vulling

Knapperige Indische Pasteitjes met Rijke Vulling

Deze knapperige Indische pasteitjes zijn perfect voor elk feest. Met een rijke vulling van gehakt en groenten, omhuld door knapperig deeg. Ze zijn ideaal als snack of bijgerecht bij een feestelijke maaltijd. Probeer ze met een lekkere chilisaus of zoetzuur sausje voor extra smaak!
Bereidingstijd2 uur
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Voor de vulling:
  • 350 gram rundergehakt
  • 500 gram fijngehakte wortels
  • Een handvol erwten uit een klein blikje
  • 2 uien fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • Half bosje selderij fijngesneden
  • 50 gram Laksa so-oen
  • 2 hardgekookte eieren
  • Eventueel 2 hardgekookte aardappelen in kleine stukjes
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • Zonnebloemolie
  • Zout en peper
  • Voor het deeg:
  • 1 ei
  • 350 gram bloem
  • Scheut lauw water
  • 2 eetlepels olie

Instructies

  • Week de Laksa (so-oen) in warm water gedurende een half uur en laat ze uitlekken.
  • Pel de hardgekookte eieren en snijd ze in kleine stukjes.
  • Verhit wat olie in een pan en fruit het gehakt samen met de uien en knoflook.
  • Voeg de fijngehakte wortels en erwten toe en bak het geheel verder.
  • Voeg de selderij, peper, zout, bouillonblokje en eventueel aardappelstukjes toe.
  • Meng goed en laat overtollig vet af.
  • Voeg de geweekte so-oen, stukjes ei en alles voorzichtig door elkaar.
  • Laat de vulling afkoelen.
  • Kneed de ingrediënten voor het deeg tot een samenhangend deeg.
  • Laat het 15 minuten afgedekt rusten en kneed het opnieuw.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestrooide plank en steek ronde figuren uit met een kopje of glas.
  • Plaats een eetlepel vulling op elk rondje deeg, vouw ze dubbel en knijp de randen goed dicht.
  • Maak decoratieve randjes met je duim en wijsvinger, of gebruik een vork.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot ongeveer 170°C en bak de pasteitjes lichtbruin.
  • Zorg ervoor dat de olie niet te heet is.

Notities

Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte, verfrissende rosé.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Appelfrites met rum-rozijnensaus

Appelfrites met rum-rozijnensaus

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 25 g gist
  • 2 eierdooiers
  • 0,5 dl rauwe melk
  • 2,5 dl lauw bier
  • 40 ml maïsolie
  • 2 eiwitten
  • zout
  • frituurolie
  • 4 grote appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 g fijne tafelsuiker
  • 1 bolletje fijngesneden gekonfijte gember
  • 1 kaneelstokje
  • 2 dl water
  • 0,35 dl bruine rum
  • 20 g gewelde rozijnen
  • 1 doosje bosbessen
  • 4 blaadje(s) munt
  • poedersuiker

Instructies

  • Zeef voor het frituurbeslag de bloem boven een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Verkruimel de gist hierin en doe de dooiers erin.
  • Voeg de lauwe melk toe en roer alles vanuit het midden tot een dikke, gladde massa. V
  • oeg al roerend het bier en de olie toe.
  • Laat het beslag afgedekt een halfuur rusten.
  • Klop de eiwitten met het zout tot een stevig schuim en spatel dit door het beslag.
  • Verhit de pan frituurolie tot 180°C.
  • Schil de appels en snijd ze tot dikke frites. Bestrooi ze met kaneel.
  • Doe voor de rum-rozijnensaus de appelafsnijdsels in een pan met de suiker, de gember, het kaneelstokje en het water. Kook hiervan de saus.
  • Zeef de saus, breng haar op smaak met de rum en roer de rozijnen erdoor.
  • Haal de appelfrietjes door het frituurbeslag en frituur ze snel bruin.
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Schep de saus op vier verwarmde borden, verdeel daarop de appelfrites en garneer met de bessen en een blaadje munt. Bestrooi het geheel met poedersuiker.

Knapperig gebakken inktvis

Knapperig gebakken inktvis

Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 gram inktvis schoongemaakt
  • 25 gram maïzena
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel chilivlokken
  • arachideolie om in te frituren
  • dipsaus om erbij te serveren

Instructies

  • Snijd met een scherp mes de tentakels van de inktvis en maak de inktvis schoon.
  • Snijd de lichaamszak aan één kant open en leg hem plat neer.
  • Snijd de platte stukken ruitvormig in en snijd daarna elk stuk in 4 delen.
  • Meng maïzena, zout, peper en chilivlokken.
  • Doe dit mengsel in een grote plastic zak.
  • Doe de stukken inktvis erbij en schud de zak goed tot de inktvis volledig met het mengsel is bedekt.
  • Verhit ca. 5 cm arachideolie in een grote voorverwarmde wok.
  • Voeg de stukken inktvis toe en roerbak ze ca. 2 minuten, of tot ze beginnen op te krullen.
  • Frituur ze in porties en niet te lang, anders worden ze taai.
  • Schep de stukken inktvis met een schuimspaan op keukenpapier en laat ze goed uitlekken.
  • Schep de inktvis op borden en serveer er dipsaus bij

Notities

Koop diepgevroren inktvis als verse niet verkrijgbaar is.
Deze is meestal schoongemaakt en kan zó worden gebruikt.
Laat hem wel volledig ontdooien voordat u hem bereidt.

Gehaktballetjes Tempura

Gehaktballetjes Tempura

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Japan
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g half-om-half gehakt
  • 1 eetlepel verse gember zeer fijngehakt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 eetlepels medium droge sherry
  • Frituurolie
  • 1 pakje tempurabeslagmix

Instructies

  • Voorbereiding:
  • Meng het gehakt goed met de fijngehakte gember en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Kneed stevig door elkaar.
  • Vorm kleine gehaktballetjes van het mengsel en zet ze in de koelkast tot gebruik.
  • Meng de sojasaus, sesamolie en sherry voor de dipsaus.
  • Bereiding:
  • Verhit de frituurolie tot 170°C.
  • Bereid het tempurabeslag volgens de instructies op de verpakking.
  • Haal de helft van de gehaktballetjes door het beslag en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden.
  • Bak de gehaktballetjes in ongeveer 3 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de gebakken gehaktballetjes uitlekken op keukenpapier.
  • Herhaal dit proces met de rest van de gehaktballetjes.

Notities

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 31g | Protein: 15g | Vet: 22g

Rissoles aux abricots

Rissoles aux abricots

zoete gevulde fritures pannekoeken
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 75 g suiker
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • ½ l melk
  • boter
  • abrikozenjam
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van gezeefde bloem suiker zout eieren en melk op de gewone wijze flensjesbeslag maken hiervan flensjes bakken (aan één zijde) gedeelte beslag achterhouden.
  • De gebakken flensjes middenop met een lepel abrikozenjam garneren de randen van wat achtergehouden beslag voorzien de flensjes dubbelvouwen en
  • paneren. Nu de rissoles paneren à l'anglaise en in de frituur mooi bruin af bakken.

Notities

Varianten

  1. Andere tamelijk stevige jams gebruiken
  2. i.p.v. jams compote marmelade of ingedikte vruchten.