Steranijs Appelbeignets

Steranijs Appelbeignets

Luchtige appelbeignets met een verfijnde anijssmaak, een heerlijke traktatie voor de koude dagen.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings:
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 ½ dl melk
  • 250 gram bloem gezeefd
  • 1 eetlepel olie
  • 150 gram fijne suiker
  • 6 Goudrenet appels in dikke schijven
  • Frituurolie
  • Poedersuiker
  • 3 steranijs sterren
  • Zout

Instructies

  • Breng de melk met de steranijs aan de kook op matig vuur.
  • Laat het 15 minuten trekken op laag vuur.
  • Laat de melk afkoelen en zeef het.
  • Klop de bloem, zout, melk, eidooiers en olie tot een glad beslag.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag.
  • Verhit de frituurolie.
  • Wentel de appelschijven door de suiker en haal ze door het beslag.
  • Bak de beignets in 5 minuten goudbruin.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en leg ze op een schaal.
  • Bestrooi ze met poedersuiker.
  • Voedingswaarden (per stuk, schatting):

Notities

Serveertip:
Serveer de appelbeignets warm, eventueel met een bolletje ijs of slagroom.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij de appelbeignets.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g

Chocolade Banaan Beignets

Chocolade Banaan Beignets

Zoete banaanbeignets met een rijke chocoladeglazuur, een heerlijke traktatie voor elk moment.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Fusion, Internationaal, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 ½ eetlepel slagroom
  • 5 bananen
  • 75 gram pure chocolade fijngehakt
  • Beignetbeslag zie recept appelbeignets

Instructies

  • Pel de bananen, halveer ze en snijd elke helft in de lengte doormidden.
  • Haal de banaan kwarten door het beignetbeslag.
  • Bak ze als appelbeignets goudbruin.
  • Laat de beignets afkoelen.
  • Breng de slagroom aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en roer de chocolade erdoor.
  • Laat de chocolade al roerend smelten.
  • Doop de punten van de beignets in de warme chocoladeglazuur.
  • Laat de chocoladetoppen in de koelkast hard worden.

Notities

Serveertip:
Serveer de beignets als dessert of als zoete snack.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Banyuls, past goed bij de chocolade en banaan.
.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Knapperige Appelbeignets met Kaneelsuiker

Knapperige Appelbeignets met Kaneelsuiker

Deze knapperige appelbeignets met een vleugje kaneelsuiker zijn een heerlijke traktatie voor Oud & Nieuw. Perfect met een laagje poedersuiker!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: stuks
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eetlepels basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel
  • 5 Goudrenetten
  • 1 ei
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel zout
  • 3 dl pils
  • Frituurolie
  • Poedersuiker

Instructies

  • Meng de basterdsuiker met de kaneel in een diep bord.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen met een appelboor en snijd elke appel in vier plakken.
  • Wentel de appelplakken door het suiker-kaneelmengsel.
  • Klop het ei los in een kommetje.
  • Zeef het bakmeel en zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Voeg het losgeklopte ei toe en schenk al roerend het pils erbij.
  • Roer circa 5 minuten tot een glad beslag ontstaat.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 175°C.
  • Haal de appelplakken met een vork door het beslag en laat ze in de hete olie glijden.
  • Frituur de appelbeignets in porties van vier gedurende 4 minuten goudbruin, keer ze halverwege.
  • Haal de appelbeignets uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Leg ze op een schaal en bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:

Serveer warm met een extra laagje poedersuiker en een bolletje vanille-ijs.

Wijnadvies:

Een glas mousserende Cava Brut of een lichtzoete Duitse Riesling past perfect bij deze appelbeignets.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Appelbeignets met Bierbeslag

Appelbeignets met Bierbeslag

Luchtige appelbeignets met een krokant bierbeslag, een heerlijke variatie op de klassieke beignet.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings:
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ dl oud bruin bier
  • 1 ei
  • 1 eiwit
  • 125 gram bloem gezeefd
  • ¼ dl slaolie
  • 3 zure appels Goudrenet of Bellefleur
  • 3 gram zout
  • Frituurolie

Instructies

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakken.
  • Roer de bloem met het bier tot een glad beslag zonder klontjes.
  • Voeg de eidooier, zout en slaolie toe en roer tot een gladde massa.
  • Klop het eiwit stijf in een vetvrije kom en spatel het door het beslag.
  • Wentel de appelplakken door het beslag.
  • Bak de beignets in hete olie (170°C) goudbruin en gaar.
  • Haal de beignets uit de olie met een lardeerpen of breinaald.
  • Laat de beignets uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:
Serveer de appelbeignets warm, eventueel bestrooid met poedersuiker.
Wijnadvies:
Een fruitig bier, zoals een Belgisch fruitbier, past goed bij de appelbeignets.

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 8g

Knapperige Deegsterretjes met Vanillesuiker

Knapperige Deegsterretjes met Vanillesuiker

Luchtige, knapperige deegsterretjes met een vleugje vanille, heerlijk bestrooid met poedersuiker. Perfect voor bij de koffie of als feestelijke traktatie!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings:
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 40 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 dl melk
  • 120 gram bloem
  • Frituurolie
  • Poedersuiker voor decoratie

Instructies

  • Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker luchtig en voeg vervolgens de melk toe.
  • Zeef de bloem in een aparte kom en voeg al kloppend de eiermelk toe om een glad beslag te verkrijgen.
  • Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 190°C.
  • Verwarm het frituurijzer in de hete olie en laat het even uitlekken.
  • Dompel het warme ijzer tot net onder de bovenrand in het beslag, laat kort drogen en houd het vervolgens in de hete olie tot het sterretje goudbruin kleurt.
  • Tik voorzichtig het deegsterretje van het ijzer en laat het uitlekken op keukenpapier.
  • Herhaal tot al het beslag op is.
  • Laat de sterretjes afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Bestrooi extra royaal met poedersuiker voor een feestelijk effect!
Wijnadvies:
Lekker met een glas zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 5g | Vet: 9g | Zout: 0g | Sugar: 10g

Krokante Danish Blue Kroketten met Romige Aardappel

Krokante Danish Blue Kroketten met Romige Aardappel

Deze krokante kroketten met Danish Blue kaas en romige aardappel zijn een heerlijk hartig hapje. Perfect als snack of bijgerecht bij een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Denemarken
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g aardappelen
  • 2 el crème fraîche
  • 150 g Danish Blue kaas
  • 50 g bloem
  • 50 g paneermeel
  • 1 ei

Instructies

  • Kook de aardappelen in ruim water met zout tot ze kruimig zijn.
  • Giet de aardappelen af en laat ze volledig afkoelen.
  • Wrijf de afgekoelde aardappelen door een fijne zeef.
  • Verkruimel de Danish Blue kaas met een vork.
  • Meng de kaas met de aardappelkruim en voeg de crème fraîche toe.
  • Kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
  • Rol het deeg tot vingerdikke kroketjes.
  • Doe de bloem op een bord, klop het ei los in een kom en doe het paneermeel op een ander bord.
  • Rol de kroketjes eerst door de bloem, vervolgens door het ei en daarna door het paneermeel.
  • Laat de kroketten minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verhit frituurvet tot 180°C.
  • Bak de kroketten in de hete olie tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse yoghurtdip of vijgenchutney voor een extra smaakbeleving.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij de romige en pittige smaak van de Danish Blue kroketten.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 9g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Krokant gefrituurde visfilets met zoetzure saus

Krokant gefrituurde visfilets met zoetzure saus

Deze krokant gefrituurde visfilets worden geserveerd met een smaakvolle zoetzure saus en knapperige groenten. Perfect met rijst of mie voor een heerlijke Aziatische maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei losgeklopt
  • 1 paprika in dunne reepjes
  • 1 ui in dunne reepjes
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels sherry
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 plakjes gember fijngehakt
  • 2 deciliter slaolie
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 3 worteltjes in dunne reepjes
  • 4 eetlepels olie voor bakken
  • 50 gram bloem
  • 500 gram kabeljauwfilet of schelvisfilet in blokjes
  • ¼ blik bamboespruiten in reepjes
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Snijd de paprika, worteltjes en bamboespruiten in dunne reepjes van ongeveer 4 cm.
  • Snijd de visfilets in blokjes en bestrooi met zout.
  • Wentel de vis eerst door het losgeklopte ei en daarna door de bloem.
  • Verhit de slaolie in een frituurpan en bak de stukjes vis in porties goudbruin.
  • Laat de gefrituurde vis uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit 4 eetlepels olie in een koekenpan.
  • Bak de knoflook, gember en 2 theelepels zout onder voortdurend omscheppen.
  • Voeg de paprika, wortel en bamboespruiten toe en bak 1 minuut mee.
  • Meng de ketjap, sherry, suiker en azijn in een kommetje.
  • Voeg het mengsel toe aan de groenten en laat het geheel goed heet worden.
  • Maak een papje van de maïzena met een beetje water en bind de saus hiermee.
  • Voeg de gefrituurde vis toe en laat alles 2 minuten goed doorwarmen.
  • Serveer direct op een voorverwarmde schaal en geef er rijst of mie bij.

Notities

Serveertip:
Serveer deze gefrituurde vis met een frisse komkommersalade en gestoomde rijst voor een complete Aziatische maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals Riesling of een droge Gewürztraminer past perfect bij de zoetzure smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 2.5g | Sugar: 9g

Zoetzure kip met ananas en krokante bite

Zoetzure kip met ananas en krokante bite

Deze heerlijke Chinese zoetzure kip met ananas combineert een knapperige textuur met een perfecte balans tussen zoet en zuur. Een echte klassieker uit de Aziatische keuken!
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 510kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de kip:

  • 500 gram kipfilet in blokjes (3 cm)
  • ½ liter frituurolie

Voor de saus:

  • 1 steel selderij in julienne gesneden
  • 240 gram ananas blik, uitgelekt
  • deciliter water
  • ½ eetlepel tomatenketchup
  • 1 eetlepel azijn
  • eetlepel suiker
  • 1 snufje zout
  • 1 theelepel maïzena
  • 2 theelepels koud water

Instructies

  • Verwijder het vel van de kipfilet en snijd de kip in blokjes van 3 cm.
  • Besprenkel de kip met de ingrediënten van de marinade en meng goed.
  • Laat de kip 30 minuten marineren.
  • Snijd de selderij in dunne reepjes (julienne).
  • Giet de ananas af en bewaar het sap.
  • Maak het beslag door de desbetreffende ingrediënten goed te mengen.
  • Verhit de frituurolie tot 175°C.
  • Haal de kip door het beslag en frituur deze in porties gedurende 10 minuten tot goudbruin.
  • Laat de kip uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit een wok op middelhoog vuur.
  • Doe het ananassap, water, tomatenketchup, azijn, suiker en een snufje zout in de wok en breng aan de kook.
  • Voeg de selderij, gefrituurde kip en ananas toe en roerbak 1 minuut op hoog vuur.
  • Meng de maïzena met koud water en voeg dit toe aan de wok.
  • Roerbak nog 1 minuut tot de saus iets indikt.
  • Serveer direct met rijst.

Notities

Serveertip:
Serveer deze zoetzure kip met jasmijnrijst of gebakken noedels voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling past perfect bij de zoetzure smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 510kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g

Aardappelbeignets

Aardappelbeignets

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories:
Author: Onbekende auteur

Equipment

Ingrediënten

  • 225 g kikkererwten
  • ¼ theelepel zout
  • ¼ theelepel bakpoeder
  • 3 dl water
  • 450 g aardappels gekookt
  • 1 grote ui
  • 2,5 cm gember
  • 3 groene pepers
  • 5 takjes koriander
  • ¼ theelepel peper
  • 1 eetlepel citroensap
  • Frituurolie

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in de schil.
  • Giet het water af en laat de aardappelen afkoelen.
  • Meng de gezeefde bloem met zout en bakpoeder.
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg het water toe.
  • Roer goed door tot je een glad beslag hebt.
  • Snijd de gekookte aardappelen in kleine blokjes en doe ze in een kom.
  • Voeg aan de gesnipperde ui, fijngehakte gemberwortel, pepers, korianderblaadjes, zout, versgemalen zwarte peper en citroensap toe aan de blokjes aardappel.
  • Meng goed en breng op smaak.
  • Maak je handen nat onder de kraan en vorm kleine balletjes van het aardappelmengsel.
  • Verhit de olie in de frituurpan.
  • Haal de aardappelballetjes door het beslag en frituur ze 3-4 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Zet het vuur niet te hoog.

Notities

Laat de beignets uitlekken op keukenpapier en serveer ze met tomatensaus.

Aardappelen Dauphin

Aardappelen Dauphin

Recept categorieën: Groenten
Servings:
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram aardappels
  • 50 gram boter
  • Zout
  • Peper
  • Snufje nootmuskaat
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 1 deciliter water
  • 50 gram bloem

Instructies

  • chil en was 500 gram aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze gaar.
  • Giet de aardappelen af en laat ze op laag vuur zonder deksel drogen.
  • Pureer de aardappelen en roer er 50 gram boter, zout, peper, een snufje nootmuskaat, 1 ei en 2 eidooiers door.
  • Breng in een sauspan 1 deciliter water aan de kook.
  • Voeg in één keer 50 gram bloem toe en roer tot het deeg als een bal van de bodem loslaat.
  • Neem de sauspan van het vuur en roer er één voor één de eieren door tot elk ei volledig in het deeg is opgenomen (blijf ongeveer 5 minuten roeren totdat het deeg gaat glanzen en slierten trekt als je het optilt).
  • Meng dit deeg door de aardappelpuree (het deeg moet ongeveer 1/3 van het gewicht van de puree zijn).
  • Doe het mengsel in een kom en laat het afkoelen.
  • Neem met een lepel porties van de puree en strijk deze langs de binnenkant van de kom af.
  • Leg de pureerondjes in het vet en frituur ze met niet meer dan 4 tegelijk gedurende 3 minuten, totdat ze goudbruin zijn.

Notities

Serveer de Aardappelen Dauphin in een schaal bekleed met een servet.