Geroosterde Zalmfilet met Citroen Beurre Blanc en Krieltjes
Geniet van deze heerlijke geroosterde zalmfilet met een verfijnde citroen beurre blanc, geserveerd met krieltjes en een frisse groene salade.
Bereidingstijd40 minuten min
Totale tijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Braadslede of ovenschaal
kookpan
Voor de vinaigrette:
- 1 dl azijn
- 0,5 eetlepel mosterd
- 2 dl olijfolie
- Zout
- Peper
Voor de garnering:
- 8 kleine krieltjes in de schil gekookt
- 75 g gemengde groene salade
- 1 citroen in partjes gesneden
Verwarm de witte wijn met de fijngehakte sjalotten en laat inkoken tot ongeveer een kwart van de vloeistof overblijft.
Zeef het mengsel en klop er geleidelijk de koude boterblokjes doorheen met een garde om de beurre blanc te maken.
Houd warm au bain-marie.
Bestrooi een ingevette ovenschaal met een dun laagje zeezout.
Kruid de bovenkant van de zalmfilet met zout en peper en leg deze met de velkant op het zeezout.
Dek af en zet koel weg om te marineren.
Maak een vinaigrette door de azijn, mosterd, olijfolie, zout en peper goed door elkaar te kloppen.
Verwarm de oven voor op 230 °C.
Kook de krieltjes in ongeveer 10 minuten gaar.
Plaats de zalm onafgedekt gedurende 3-5 minuten in de hete oven.
De zalm moet rosé blijven vanbinnen.
Verwijder voorzichtig het vel van de zalm en snijd de filet in repen.
Meng de vinaigrette door de groene salade.
Schik op borden: een handje groene salade, enkele krieltjes, de zalmreepjes en partjes citroen.
Besprenkel met de beurre blanc en serveer de rest van de saus apart.
Serveertip:
Serveer met een extra stukje krokant brood om de heerlijke beurre blanc-saus op te deppen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 29
Frisse Citroen Madeleines
Deze frisse citroen madeleines zijn perfect luchtig en heerlijk bij de koffie of als licht dessert. Voeg een vleugje vanille of poedersuiker toe voor een extra touch!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 120 g bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 135 g suiker
- 4 eieren
- Schil van 1 citroen geraspt
- 125 g gesmolten boter
Zeef de bloem en het bakpoeder samen.
Klop de suiker en eieren tot een dik, luchtig mengsel.
Voeg de geraspte citroenschil toe.
Roer de bloem in delen door het eimengsel en voeg daarna de gesmolten boter toe.
Meng alles goed door elkaar.
Laat het beslag 20-30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vul de holtes van de madeleine bakvorm voor 2/3 met het beslag.
Bak de madeleines in het midden van de oven gedurende 10 minuten, totdat ze goudbruin zijn.
Laat de madeleines afkoelen op een rooster.
Je kunt deze heerlijke citroen madeleines serveren als traktatie bij de koffie of als licht dessert. Probeer voor variatie eens een vleugje vanille-extract toe te voegen aan het beslag of bestrooi de madeleines met poedersuiker voor het serveren. Geniet van deze luchtige en verrukkelijke lekkernij!
Wijnadvies:
Serveer de citroen madeleines met een glas zoete witte wijn zoals een Sauternes of een frisse mousserende wijn zoals Prosecco.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 29
Lauwwarme Perenclafoutis met Kastanjepuree
Een klassieke Franse perenclafoutis, gecombineerd met romige kastanjepuree en geserveerd met crème fraîche en madeleines. Een warm en verfijnd dessert!
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g peren geschild en in dunne schijven
- 75 g boter gesmolten
- 125 g basterdsuiker
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 2,5 dl melk
- 75 g bloem
- Snufje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 blik kastanjepuree
- Crème fraîche
- Madeleines
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schik de schijfjes peer in een beboterde ovenschaal.
Klop in een kom de gesmolten boter, basterdsuiker, eieren, eidooier, melk, bloem en een snufje zout tot een glad beslag.
Giet het beslag gelijkmatig over de peren in de ovenschaal.
Bak de clafoutis ongeveer 40 minuten in het midden van de oven tot hij goudbruin en stevig is.
Laat de clafoutis iets afkoelen.
Bestrooi met vanillesuiker.
Serveer de clafoutis lauwwarm met kastanjepuree, crème fraîche en madeleines.
Serveertip:
Serveer de perenclafoutis met een extra lepel crème fraîche en een paar verkruimelde madeleines voor een luxe afwerking.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een licht gekoelde Muscat de Beaumes-de-Venise past perfect bij dit warme, romige dessert.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.3g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 29
Ouderwetse Aardappelen, Peren en Pekelvlees
Een hartige, klassieke combinatie van aardappelen, zoete peren en zout pekelvlees, perfect voor koude herfst- en winterdagen. Dit gerecht biedt een unieke mix van vlees, fruit en aardappelen in één maaltijd.
(inclusief 3 uur kooktijd voor de peren)4 uur uur 15 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen
- 1 kg pekelvlees
- 1 kg peren kleiperen of pondsperen
- 1 lepel aardappelzetmeel
Zet het pekelvlees een nacht in water om het zout te verwijderen.
Kook het pekelvlees de volgende dag gedurende een uur in ruim water.
Was of schil de peren en voeg ze toe aan het vleesnat.
Kook de peren 3 uur mee met het pekelvlees.
Kook ondertussen de aardappelen in een aparte pan tot ze gaar zijn.
Haal het pekelvlees uit de pan en snijd het in plakjes.
Meng een lepel aardappelzetmeel met koud water en voeg dit toe aan het vleesnat om het te binden.
Serveer de peren in het gebonden vleesnat en leg het gesneden vlees in het midden van de schaal.
Serveer de aardappelen ernaast.
Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een lichte Merlot, die het zoete van de peren en het zoute van het pekelvlees mooi in balans brengt.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 3g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 29