Geroosterde Zalmfilet met Citroen Beurre Blanc en Krieltjes

Geroosterde Zalmfilet met Citroen Beurre Blanc en Krieltjes

Geniet van deze heerlijke geroosterde zalmfilet met een verfijnde citroen beurre blanc, geserveerd met krieltjes en een frisse groene salade.
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Ovenschotel, Vis, Zalm
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de beurre blanc:

Voor de zalm:

Voor de vinaigrette:

  • 1 dl azijn
  • 0,5 eetlepel mosterd
  • 2 dl olijfolie
  • Zout
  • Peper

Voor de garnering:

  • 8 kleine krieltjes in de schil gekookt
  • 75 g gemengde groene salade
  • 1 citroen in partjes gesneden

Instructies

  • Verwarm de witte wijn met de fijngehakte sjalotten en laat inkoken tot ongeveer een kwart van de vloeistof overblijft.
  • Zeef het mengsel en klop er geleidelijk de koude boterblokjes doorheen met een garde om de beurre blanc te maken.
  • Houd warm au bain-marie.
  • Bestrooi een ingevette ovenschaal met een dun laagje zeezout.
  • Kruid de bovenkant van de zalmfilet met zout en peper en leg deze met de velkant op het zeezout.
  • Dek af en zet koel weg om te marineren.
  • Maak een vinaigrette door de azijn, mosterd, olijfolie, zout en peper goed door elkaar te kloppen.
  • Verwarm de oven voor op 230 °C.
  • Kook de krieltjes in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Plaats de zalm onafgedekt gedurende 3-5 minuten in de hete oven.
  • De zalm moet rosé blijven vanbinnen.
  • Verwijder voorzichtig het vel van de zalm en snijd de filet in repen.
  • Meng de vinaigrette door de groene salade.
  • Schik op borden: een handje groene salade, enkele krieltjes, de zalmreepjes en partjes citroen.
  • Besprenkel met de beurre blanc en serveer de rest van de saus apart.

Notities

Serveertip:
Serveer met een extra stukje krokant brood om de heerlijke beurre blanc-saus op te deppen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Frisse Citroen Madeleines

Frisse Citroen Madeleines

Deze frisse citroen madeleines zijn perfect luchtig en heerlijk bij de koffie of als licht dessert. Voeg een vleugje vanille of poedersuiker toe voor een extra touch!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 120 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 135 g suiker
  • 4 eieren
  • Schil van 1 citroen geraspt
  • 125 g gesmolten boter

Instructies

  • Zeef de bloem en het bakpoeder samen.
  • Klop de suiker en eieren tot een dik, luchtig mengsel.
  • Voeg de geraspte citroenschil toe.
  • Roer de bloem in delen door het eimengsel en voeg daarna de gesmolten boter toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Laat het beslag 20-30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vul de holtes van de madeleine bakvorm voor 2/3 met het beslag.
  • Bak de madeleines in het midden van de oven gedurende 10 minuten, totdat ze goudbruin zijn.
  • Laat de madeleines afkoelen op een rooster.

Notities

Je kunt deze heerlijke citroen madeleines serveren als traktatie bij de koffie of als licht dessert. Probeer voor variatie eens een vleugje vanille-extract toe te voegen aan het beslag of bestrooi de madeleines met poedersuiker voor het serveren. Geniet van deze luchtige en verrukkelijke lekkernij!
Wijnadvies:
Serveer de citroen madeleines met een glas zoete witte wijn zoals een Sauternes of een frisse mousserende wijn zoals Prosecco.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g

Lauwwarme Perenclafoutis met Kastanjepuree

Lauwwarme Perenclafoutis met Kastanjepuree

Een klassieke Franse perenclafoutis, gecombineerd met romige kastanjepuree en geserveerd met crème fraîche en madeleines. Een warm en verfijnd dessert!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 6 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g peren geschild en in dunne schijven
  • 75 g boter gesmolten
  • 125 g basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 2,5 dl melk
  • 75 g bloem
  • Snufje zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 blik kastanjepuree
  • Crème fraîche
  • Madeleines

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schik de schijfjes peer in een beboterde ovenschaal.
  • Klop in een kom de gesmolten boter, basterdsuiker, eieren, eidooier, melk, bloem en een snufje zout tot een glad beslag.
  • Giet het beslag gelijkmatig over de peren in de ovenschaal.
  • Bak de clafoutis ongeveer 40 minuten in het midden van de oven tot hij goudbruin en stevig is.
  • Laat de clafoutis iets afkoelen.
  • Bestrooi met vanillesuiker.
  • Serveer de clafoutis lauwwarm met kastanjepuree, crème fraîche en madeleines.

Notities

Serveertip:
Serveer de perenclafoutis met een extra lepel crème fraîche en een paar verkruimelde madeleines voor een luxe afwerking.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een licht gekoelde Muscat de Beaumes-de-Venise past perfect bij dit warme, romige dessert.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.3g | Sugar: 28g

Ouderwetse Aardappelen, Peren en Pekelvlees

Ouderwetse Aardappelen, Peren en Pekelvlees

Een hartige, klassieke combinatie van aardappelen, zoete peren en zout pekelvlees, perfect voor koude herfst- en winterdagen. Dit gerecht biedt een unieke mix van vlees, fruit en aardappelen in één maaltijd.
(inclusief 3 uur kooktijd voor de peren)4 uur 15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Rundvlees, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 1 kg pekelvlees
  • 1 kg peren kleiperen of pondsperen
  • 1 lepel aardappelzetmeel

Instructies

  • Zet het pekelvlees een nacht in water om het zout te verwijderen.
  • Kook het pekelvlees de volgende dag gedurende een uur in ruim water.
  • Was of schil de peren en voeg ze toe aan het vleesnat.
  • Kook de peren 3 uur mee met het pekelvlees.
  • Kook ondertussen de aardappelen in een aparte pan tot ze gaar zijn.
  • Haal het pekelvlees uit de pan en snijd het in plakjes.
  • Meng een lepel aardappelzetmeel met koud water en voeg dit toe aan het vleesnat om het te binden.
  • Serveer de peren in het gebonden vleesnat en leg het gesneden vlees in het midden van de schaal.
  • Serveer de aardappelen ernaast.

Notities

Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een lichte Merlot, die het zoete van de peren en het zoute van het pekelvlees mooi in balans brengt.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 3g | Sugar: 15g