Zilveruitjes-Rozijnen Buffetsaus
Deze smaakvolle saus voegt een verrukkelijke twist toe aan diverse gerechten. De combinatie van zilveruitjes, rozijnen, tomatenketchup en witte wijn zorgt voor een rijke en smakelijke saus die zowel warm als koud genoten kan worden. Perfect voor bij verschillende gerechten en ideaal voor buffetten.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend
- 4 potjes zilveruitjes
- Vocht van de uitjes
- 1 laurierblad
- 4 eetlepels suiker
- 2 flessen tomatenketchup
- Maïzena indien nodig
- 2 glazen witte wijn
- 2 pakken rozijnen
Laat de zilveruitjes uitlekken en vang het vocht op in twee verschillende kommen.
Week de rozijnen in een deel van het uitjesvocht.
Breng de andere helft van het uitjesvocht aan de kook met 1 laurierblad.
Voeg 4 eetlepels suiker en de tomatenketchup toe, laat het geheel even opkoken.
Bind indien nodig met een beetje maïzena.
Voeg vervolgens de geweekte rozijnen en het bijbehorende vocht toe.
Voeg de uitjes toe en laat het geheel nog even doorkoken.
Giet op het laatste de 2 glazen witte wijn in de saus.
Serveertip: Deze veelzijdige zilveruitjes-rozijnen buffetsaus is heerlijk bij vlees, groenten, barbecue of als aanvulling op een buffet.
Zowel warm als koud te serveren.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de zoete en hartige smaken van deze buffetsaus.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 2g | Vet: 0g | Zout: 2g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 6
Verfrissende Bonensalade met Deense Kaas
Een kleurrijke en voedzame bonensalade met Deense kaasblokjes, munt en een frisse citroendressing.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Auteur onbekend
grote kom
Kleine kom voor dressing
- 250 g sperziebonen
- 15 g muntblaadjes
- 1 kropsla
- 1 citroen geperst
- 2 eetlepels olie
- 375 g witte bonen uit pot
- 4 tomaten in stukken
- 1 bakje Deense salade kaasblokjes
- Zout en peper naar smaak
Kook de sperziebonen in een pan met ruim water gedurende 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
Giet de sperziebonen af en spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen.
Was de kropsla en scheur deze in grove stukken.
Scheur de muntblaadjes in kleinere stukken.
Snijd de tomaten in stukken.
Spoel de witte bonen af in een vergiet en laat goed uitlekken.
Klop in een kleine kom een dressing van het citroensap, de olie, zout en peper.
Meng in een grote kom de sla, sperziebonen, witte bonen, tomaten, munt en Deense kaasblokjes.
Schenk de dressing over de salade en meng voorzichtig door.
Lekker met geroosterd brood en varkenshaasmedaillons van de grill.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte rosé past perfect bij deze verfrissende salade.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 9g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 6
Oudhollandse Zoete en Hartige Boffers
Deze Oudhollandse boffers, zowel zoet als hartig, zijn een heerlijke combinatie van appel, rozijnen en groenten. Perfect als lunch of snack!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend
- Tarwemeel gebuild of volkoren
- Boekweitmeel
- Water
- Zout
- Wijnsteenbakpoeder of natriumbicarbonaat
- 1 appel
- Handje rozijnen
- Kaneel
- 1 rode ui
- 1 wortel
- 1 rode paprika
- Provençaalse kruiden
- Andere groenten en kruiden naar smaak
- Olie
Maak een beslag van gelijke delen tarwemeel en boekweitmeel.
Voeg water, zout en wijnsteenbakpoeder of natriumbicarbonaat toe.
Maak het beslag glad met een garde.
Laat het beslag minimaal een half uur rusten.
Week de rozijnen in water.
Rasp de appel of snijd deze in kleine stukjes.
Snijd de rode ui fijn.
Rasp de wortel en paprika, of snijd ze klein.
Verdeel het beslag over twee schalen.
Voeg aan de ene schaal de appel, rozijnen en kaneel toe en roer goed door.
Voeg aan de andere schaal de groenten en Provençaalse kruiden toe en roer goed door.
Verhit olie in een pan (frituurolie, wokolie of zonnebloemolie).
Schep twee tot vier hoopjes beslag in de pan, afhankelijk van de gewenste grootte.
Bak de boffers op middelhoog vuur.
Draai de boffers regelmatig om tot beide kanten goudbruin zijn.
Serveer de zoete boffers met boter, stroop of jam.
Serveer de hartige boffers naturel of met een dip naar keuze.
De zoete boffers kunnen worden besmeerd met boter, stroop of jam.
De hartige boffers hebben eigenlijk niets nodig, maar je kunt er naar wens van alles op
smeren.
Info:
Boffers zijn een soort oud-Hollandse drie-in-de-pan pannenkoekjes. Afhankelijk van de
dikte van het beslag en de grootte van de pan kun je twee, drie of vier boffers tegelijkertijd in een pan bakken.
Wijnadvies:
Bij de zoete boffers past een lichte dessertwijn, zoals een Muscat. Bij de hartige boffers sluit een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, goed aan.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 5g | Vet: 6g | Zout: 0.4g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 6
Romige Boerenkoffie met Bier en Cognac
Geniet van een verwarmende Boerenkoffie, een rijke mix van bier, cognac, koffie-extract en een romige slagroomtopping.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend
- 10 g boter
- 80 g suiker
- 1 eierdooier
- 8 g bloem
- Kaneel mespuntje
- Nootmuskaat mespuntje
- 3 dl bier
- 1 dl cognac
- 1 dl koffie-extract
- 1 dl slagroom
Roer de boter met de suiker schuimig in een steelpan.
Voeg de eierdooier toe en meng goed.
Voeg vervolgens de bloem, kaneel en nootmuskaat toe.
Klop het geheel met een klein scheutje bier tot een schuimig mengsel.
Voeg de rest van het bier toe en breng het geheel langzaam, onder voortdurend kloppen, aan de kook.
Laat het mengsel kort doorkoken.
Haal de pan van het vuur en voeg de cognac en het koffie-extract toe.
Verdeel het mengsel over glazen of mokken.
Schep er een royale lepel slagroom bovenop.
Serveer direct en geniet van deze verwarmende drank.
Wijnadvies:
Bij deze Boerenkoffie past een glas cognac of een bijpassende zoete likeur, zoals een koffie-likeur.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 6
Langoustine bisque
Een romige bisque boordevol smaakvolle langoustines, ideaal voor een luxe voorgerecht.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 kg langoustines
- Olijfolie
- 100 g prei
- 100 g knolselderij
- 50 g wortel
- 1 ui
- 1 sinaasappel
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 4 laurierbladeren
- 4 takjes tijm
- 1 dl cognac
- 2 dl witte wijn
- 4 liter visfond
- Rijstebloem
- Zout
- Peper
- 2,5 dl room
- Sakuracress voor garnituur
Verwijder de staarten van de langoustines en hak de koppen in stukken.
Pel de staarten en bewaar het staartvlees in de koelkast.
Maak de prei, wortel, knolselderij en ui schoon en snijd in brunoise (kleine blokjes).
Snijd de sinaasappel in stukken.
Verhit wat olijfolie in een grote pan en fruit de groenten en ui tot ze zacht zijn.
Voeg de gehakte langoustinekoppen toe en bak ze goed mee.
Roer de tomatenpuree erdoor en laat kort meebakken.
Blus af met cognac en witte wijn.
Voeg sinaasappel, tijm en laurier toe.
Giet de visfond erbij, breng aan de kook en laat een uur zachtjes trekken.
Passeer de bisque door een fijne zeef en breng opnieuw aan de kook.
Bind de bisque met rijstebloem en breng op smaak met zout en peper.
Voor de garnituur: Bak de langoustinestaarten 1 minuut in boter en laat uitlekken op keukenpapier.
Klop de room stijf met zout en peper.
Serveer de bisque in kommen.
Leg een quenelle room in het midden, voeg de langoustinestaarten toe en garneer met sakuracress.
Serveertip:
Serveer met versgebakken stokbrood of een lichtgroene salade.
Wijnadvies:
Deze rijke bisque vraagt om een droge witte wijn met wat body, zoals een Chardonnay of een Viognier. De volle smaken van de wijn zullen de complexiteit van de bisque aanvullen en de ervaring versterken.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 6
Duitse Bijensteek – Kokos-Boterkoek
Deze Duitse klassieker, ook wel bekend als "Bienenstich", is een smeuïge boterkoek met een krokante kokostopping. Een ware traktatie bij de koffie!
Bereidingstijd45 minuten min
Recept categorieën: Gebak, Koek Land van herkomst: Duitsland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 tassen botermelk
- 1 tas suiker
- 4 tassen zelfrijzende bloem
- 2 tassen geraspte kokos
- 2 tassen suiker
- 3 eieren
- 200 g gesmolten boter voor afwerking
Verwarm de oven voor op 175°C en vet een bakblik in.
Meng in een grote kom de botermelk, suiker, bloem en eieren tot een glad beslag.
Giet het beslag in het ingevette bakblik en strijk het glad.
Meng in een aparte kom 1 tas suiker met 2 tassen geraspte kokos en verdeel dit gelijkmatig over het beslag.
Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 35 minuten, tot hij goudbruin is en een prikker er schoon uitkomt.
Giet direct na het bakken voorzichtig de gesmolten boter over de warme cake, zodat deze goed wordt opgenomen.
Laat de Bijensteek volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Serveertip:
Serveer de Bijensteek met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom voor extra luxe.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Riesling Auslese past perfect bij deze romige en krokante Duitse lekkernij.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 7g | Vet: 20g | Zout: 0.6g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 6
Stroopwafel Cheesecake met Karamelsaus
Calories:
Author: Cor Klaar
Bodem:
- 250 gram stroopwafelkruimels zonder karamel
- 100 gram boter
Cheesecake:
- 250 gram roomkaas
- 250 milliliter slagroom
- 100 gram witte chocolade
- 4 stroopwafels
- 2 eetlepels poedersuiker
Karamelsaus:
- 200 gram kristalsuiker
- 175 milliliter slagroom
- 50 milliliter water
- 20 gram roomboter kamertemperatuur
- Garnering:
- 250 milliliter slagroom
- 1 eetlepel poedersuiker
- Stukjes stroopwafel
Bodem
Maal de stroopwafelkruimels in een keukenmachine tot ze fijn zijn, maar nog wel wat structuur behouden.
Smelt de boter in een ruime pan en voeg de gemalen stroopwafels toe.
Meng goed door met een siliconen spatel.
Bekleed een springvorm met bakpapier en verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem.
Druk stevig aan met een lepel en zet de springvorm in de koelkast.
Karamelsaus
Breng in een pan water aan de kook samen met de kristalsuiker.
Roer niet in de pan.
Verwarm ondertussen in een andere steelpan de slagroom tot net onder het kookpunt.
Zodra de karamel goudbruin is, voeg je voorzichtig de warme slagroom toe terwijl je blijft roeren met een garde (let op voor spatten).
Haal de pan van het vuur en roer de boter door de karamelsaus.
Laat de saus afkoelen.
Cheesecake
Smelt de witte chocolade au bain-marie en meng deze vervolgens in een kom met de roomkaas.
Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en spatel dit voorzichtig door het roomkaasmengsel.
Snijd vier stroopwafels in stukjes met een scherp koksmes en meng deze door het roomkaasmengsel.
Samenstellen
Giet driekwart van de karamelsaus over de afgekoelde koekbodem.
Zet dit 10 minuten in de koelkast.
Verdeel daarna het roomkaasmengsel gelijkmatig over de karamellaag en strijk het glad.
Laat de cheesecake minimaal 8 uur opstijven in de koelkast.
Garnering
Klop voor de garnering de slagroom stijf met de poedersuiker en doe dit in een spuitzak met een groot kartelmondje.
Spuit toeven slagroom op de cheesecake en garneer met de achtergehouden karamelsaus en stukjes stroopwafel.
Serveer de Stroopwafel Cheesecake gekoeld en geniet ervan!
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 6
Chocolademelk Kruidnoten Tiramisu
Bereidingstijd20 minuten min
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 200 milliliter chocolademelk
- 12 lange vingers
- 1 eetlepel cacaopoeder
- Chocolade kruidnoten
- Gewone kruidnoten
- Crème:
- 250 gram mascarpone
- 250 milliliter ongeklopte slagroom
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 1 theelepel Koek- en Speculaaskruiden
Roer de mascarpone los in de verpakking met een vork.
Klop vervolgens de slagroom samen met de mascarpone, kristalsuiker en Koek- en Speculaaskruiden op tot een lobbig mengsel.
Doe het mascarpone-slagroommengsel in een spuitzak met een kartelmond.
Doop de lange vingers één voor één in de chocolademelk en laat ze even uitlekken op een bord.
Leg de lange vingers tegen elkaar aan op het serveerschaal dat je wilt gebruiken.
Spuit zigzaggend een laag crème over de lange vingers.
Leg hierop een laag gewone kruidnoten.
Spuit opnieuw zigzaggend een laag crème en bestuif de tiramisu met cacaopoeder door een zeefje.
Houd het zeefje hoog voor een gelijkmatige verdeling.
Hak enkele chocolade kruidnoten doormidden met een scherp koksmes en druk ze in de crème.
Serveer direct voor een knapperige textuur of bewaar in de koelkast voor een zachtere tiramisu.
Omdat dit dessert een zoete en romige smaak heeft, past een dessertwijn zoals een Moscato d'Asti goed bij de kruidige tonen en de chocoladeaccenten.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 25g | Zout: 0.02g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 6
Zelfgemaakte Berenklauwen met Pindasaus
Geniet van een heerlijke zelfgemaakte berenklauw met romige pindasaus. Knapperig, smaakvol en perfect voor een gezellige avond of borrel!
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Berenklauw:
- 500 g rundergehakt
- 75 g paneermeel
- 50 g boter
- 2 grote uien
- 1 ei
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel sambal oelek
- Peper naar smaak
- Verse peterselie fijngehakt
- Zout naar smaak
Pindasaus:
- 300 ml water
- 10 eetlepels pindakaas
- 4 eetlepels ketjap manis
- 3 theelepels sambal oelek
- 2 eetlepels donkere basterdsuiker
- 2 teentjes knoflook geperst
- Sap van 1 citroen
Meng in een kom het rundergehakt met paneermeel, ei, mosterd, sambal oelek, fijngesneden peterselie, peper en zout.
Vorm gelijke gehaktballen van het mengsel.
Weeg ze eventueel af voor een gelijke grootte.
Bak de gehaktballen in een koekenpan met boter op middelhoog vuur tot ze bijna gaar zijn.
Pers de knoflookteentjes en doe ze samen met het citroensap in een pan.
Voeg de pindakaas, ketjap manis, sambal oelek, basterdsuiker en water toe.
Verwarm de saus op laag vuur terwijl je blijft roeren met een garde.
Pas de dikte van de saus aan door water toe te voegen voor een dunner resultaat of door het mengsel in te koken voor een dikkere saus.
Verwarm de frituurpan voor op 170°C.
Snijd de gehaktballen in drieën en de uien in dikke schijven.
Rijg een schijf ui tussen twee gehaktstukken aan een satéprikker.
Frituur de berenklauwen gedurende 2 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
Serveer direct met de warme pindasaus en geniet!
Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade en een handje kroepoek voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij dit hartige gerecht.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 38g | Vet: 48g | Zout: 2g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 6
Zoete Chocolade-Banaan Sushi
Een speelse twist op sushi! Deze zoete chocolade-banaan sushi is een heerlijk en makkelijk dessert dat gegarandeerd een favoriet wordt bij jong en oud.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar
Pannenkoeken:
- 300 milliliter halfvolle melk
- 175 gram bloem
- 50 gram roomboter
- 1 ei
- ½ theelepel zout
Bananen Sushi:
- 8 eetlepels Nutella
- 4 bananen
- 4 handjes pistachenoten
Maak een pannenkoekenbeslag door bloem, zout, ei en de helft van de melk te mengen met een garde.
Voeg de rest van de melk toe en mix tot een glad beslag.
Verhit een pannenkoekenpan op middelhoog vuur.
Smelt een klein klontje roomboter in de pan en giet een schepje beslag in de pan.
Bak de pannenkoeken aan beide zijden goudbruin en herhaal tot al het beslag op is.
Smeer alle pannenkoeken royaal in met de helft van de Nutella met behulp van een siliconen spatel.
Pel de bananen, snijd de uiteinden eraf en halveer ze in de lengte.
Leg een halve banaan net onder het midden van een pannenkoek en rol deze strak op.
Snijd de rol in acht gelijke stukken en leg ze op een bord.
Verwarm de resterende Nutella gedurende 1 minuut in de magnetron en doe het in een spuitzak.
Spuit een decoratief patroon over de bananenrolletjes en bestrooi ze met gehakte pistachenoten.
Serveer de chocolade-banaanrolletjes met eetstokjes en geniet van deze smaakvolle traktatie!
Serveertip:
Serveer deze sushirolletjes met een bolletje vanille-ijs en een snufje kaneel voor een extra luxe ervaring.
Wijnadvies:
Een zoete, licht mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti past perfect bij deze chocolade-banaan sushi.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 7g | Vet: 18g | Zout: 0.4g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 6