Gegrilde zalm met bearnaisesaus

Gegrilde zalm met bearnaisesaus

Bereidingstijd42 minuten
Recept categorieën: Vis, Zalm
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 moten zalm
  • 2 eieren
  • 200 gram boter
  • 1 tl dragon
  • 8 cl ciderazijn
  • 1 sjalot
  • zout
  • Cayennepeper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Eerst gaan we de boter clarifiëren.
  • Laat de boter in een steelpannetje smelten.
  • Schep de witte drab van de boter en gooi dit weg.
  • Dit is het resultaat van het clarifiëren.
  • Een doorzichtige olieachtige vloeistof.
  • Scheid de eieren.
  • Zet in een steelpannetje de azijn, sjalot en de helft van de dragon op.
  • Laat dit reduceren tot al het vocht is verdampt.
  • Laat dan afkoelen.
  • Voeg na het afkoelen de twee eidooiers toe en roer goed door.
  • Verwarm op een laag vuur of au bain marie de inhoud.
  • Roer scheutje voor scheutje de geclarifiëerde boter zodat deze zich bindt.
  • Verwarm op een laag vuur of au bain marie de inhoud.
  • Roer er de rest van de dragon door en breng op smaak met de cayennepeper en wat zout.
  • Smeer de zalmmoten in met wat olijfolie.
  • Verhit een grillpan en grill de zalm aan beide kanten.
  • Verdeel de zalm over de borden en giet er de saus over.

Notities

Geef er een gekookt aardappeltje bij.

Gegrilde zalm op zijn Parijs

Gegrilde zalm op zijn Parijs

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd17 minuten
Recept categorieën: Groenten, Zalm
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 3
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 moten zalmfilet
  • 2 aardappels
  • 60 gram sperziebonen
  • 8 kerstomaatjes
  • 1 sjalot
  • 2 el peterselie vers of gedroogd
  • 1 tl tijm vers of gedroogd
  • 20 gram boter
  • 1 el olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de sjalot.
  • Haal de puntjes van de sperzieboontjes en snijd deze door midden.
  • Kook deze in ruim water met wat zout.
  • Kook ze beer gaar en spoel ze dan koud.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
  • Halveer de tomaatjes.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de aardappelblokjes aan alle kanten aan.
  • Voeg de tijm toe.
  • Zodra de aardappelblokjes
  • beginnen te kleuren voeg dan de sjalot, tomaatjes en de sperzieboontjes toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de boter en de peterselie toe.
  • Verlaag de warmtebron en laat rustig garen.
  • Ik had nog wat gebakken champignons over van een ander gerecht en heb dit ook nog toegevoegd. Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Verhit een grillpan.
  • Smeer de zalmmoten licht in met wat olie.
  • Grill de zalmmoten in de grillpan.
  • Bestrooi met wat zout en peper.
  • Verdeel de zalm en de groenten over de borden.

Zalmmoot met botersaus en tagliatelles van courgette

Zalmmoot met botersaus en tagliatelles van courgette

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Pasta, Vis
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 zalmmoten
  • 1 courgette
  • 1 sjalot
  • 10 cl witte wijn
  • 125 gram boter
  • 2 el crème fraîche
  • olijfolie
  • piment d'espelette
  • 4 kerstomaatjes
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de sjalot.
  • Was de courgette.
  • Snijd met behulp van een dunschiller repen van de courgette.
  • Snijd daarna met een mes reepjes van de linten.
  • Of, als je die hebt, met behulp van een spiraalsnijder.
  • Zet een pan met water op hoog vuur.
  • Voeg wat zout toe.
  • Zodra het water kookt, kook de courgette slierten beetgaar.
  • Giet in een vergiet en spoel ze koud.
  • Stoof in een steelpannetje op middelhoog vuur de sjalot in de witte wijn.
  • Laat bijna droog koken.
  • Voeg dan de crème fraîche toe.
  • Laat voor de helft inkoken en voeg dan, in klontjes, de boter toe.
  • Roer rustig door totdat de boter gesmolten is en breng op smaak met wat zout en peper.
  • Houd de saus warm op een heel klein pitje of in een thermosfles.
  • Verhit een grillpan en smeer deze in met wat olijfolie.
  • Grill de zalmmoten en bestrooi met wat zout en peper.
  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur met een el. olijfolie en verhit de tagliatelle van courgette.
  • Breng op smaak met wat piment d'espelette.
  • Maak de borden op en decoreer met de kerstomaatjes.

Kipspies gemarineerd in kerrie

Kipspies gemarineerd in kerrie

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd7 minuten
Marineertijd1 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram kippendijen zonder bot
  • 4 st spiezen
  • 3 cl sojasaus
  • ½ el witte wijn azijn of rijstazijn
  • ½ el honing
  • 1 tl kerriepoeder
  • ½ tl kurkuma
  • ½ tl gemberpoeder
  • arachideolie

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Snijd de kip in blokjes.
  • Meng de azijn, honing, kerrie, kurkuma en gember.
  • Roer goed door en voeg de kipblokjes toe.
  • Meng het geheel goed door elkaar zodat alle kipblokjes bedekt zijn met de marinade.
  • Dek de schaal af met huishoudfolie en zet minimaal 1 uur weg in de koelkast.
  • Prik de kipblokjes aan de spiesen.
  • Bedruppel de spiesen met wat arachideolie.
  • Verhit een grillpan en grill de spiesen aan alle kanten.
  • Zet de warmtebron lager en gaar de spiesen nog even na

Notities

Serveer met witte rijst.

Sannie’s Varkenshaas saté met Surinaamse pindasaus

Sannie's Varkenshaas saté met Surinaamse pindasaus

Recept categorieën: Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram varkenshaas in blokjes gesneden, niet te klein

Voor de marinade

  • 1 rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 eetlepel(s) ketjap medja
  • 1 eetlepel(s) 5 spice kruiden
  • 1,5 eetlepel(s) sesamolie
  • 1 eetlepel(s) sambal oelek
  • 1 eetlepel(s) gembersiroop
  • 1 eetlepel(s) Greensweet syrup of honing

Voor de pindasaus

  • de overgebleven marinade
  • 1 eetlepel(s) ketjap asin zoute ketjap
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepel(s) Greensweet stevia Brown of bruine basterdsuiker
  • 1 rode ui klein gesnipperd
  • 4 eetlepel(s) Surinaamse pindakaas

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine of met de staafmixer tot een papje en meng met de blokjes varkenshaas.
  • Laat minimaal 3 uur intrekken maar het liefst een hele nacht.
  • Rijg de varkenshaasblokjes op de saté-stokjes (als je de saté op de barbecue gaat maken, zet dan de houten stokjes een dag in een glas water).

Pindasaus bereiden

  • Doe de marinade en de rode ui in een pannetje en roer dit 5 minuten op hoog vuur.
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer tot de pindakaas goed zacht is geworden en er een lekkere saus is ontstaan.

De saté

  • Bak de saté in een grillpan zonder verdere toevoeging van olie of boter om en om een paar minuten.
  • Het moet niet te ver door garen, dit moet een beetje op gevoel en ligt aan de dikte van je blokjes.
  • Ik heb ze ongeveer 4 minuutjes per kant op middelmatig vuur gedaan.

Friulaanse varkenshaas

Friulaanse varkenshaas

Wat te denken van een heerlijk sappig varkenshaasje met gekaramelliseerde sinaasappel gecombineerd met lenticchie? Filetto Friulano!
Lenticchie (enkelvoud: lenticchia) zijn linzen. In Nederland behoort deze groente bijna tot de ‘vergeten groenten’. In Italië echter een populaire wintergroente, wellicht mede door het feit dat volgens Italianen linzen geluk brengen. Het aantal linzen wat je eet op Oudejaarsavond symboliseert de overvloed aan geld waarover je in het nieuwe jaar zal beschikken. Wij houden het op een kleine portie linzen die perfect pas bij de smaak van varkensvlees.
Recept categorieën: Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram varkenshaas
  • 1 grote sinaasappel
  • blik linzen
  • sinaasappellikeur b.v. Grand Marnier
  • grappa of brandy/vieux/cognac
  • 4 tenen knoflook
  • suiker
  • peper & zout
  • olie om in te bakken

Instructies

  • Neem van een sinaasappel de schil en maak er dunne reepjes van.
  • Braad deze reepjes met een beetje zout en peper en een teentje knoflook in olie.
  • Als ze voldoende aangebraden zijn strooi je er voldoende suiker over en laat het geheel doorbraden totdat het geheel gekaramelliseerd is.
  • Voeg twee eetlepels sap van de sinaasappel toe.
  • Tussentijds is het lekker om een flinke scheut grappa erbij te doen.
  • Aan het eind van het karamelliseren doen wij er een flinke scheut sinaasappellikeur (eigengemaakte Grappa all’Arancia = Grand Manier) bij en nog een laatste scheut grappa.
  • Nog even kort doorkoken en het geheel is klaar om over de gegrilde varkenshaasjes te draperen.
  • Varkenshaasje in de grillpan aanbraden met gemalen peper en zout naar eigen behoefte en smaak.
  • Zelf doen we er op het laatst knoflook bij, in niet te dunne plakjes zodat het varkenshaasje wel de smaak aanneemt echter dat de knoflook niet zwart en toch lekker knapperig wordt.
  • Als je denkt dat de varkenshaasjes voldoende gegrilld zijn, draai ze in aluminiumfolie en laat ze rusten (nagaren) totdat de rest klaar is.
  • Als je het goed hebt gedaan is het varkenshaasje nog licht krokant van de buitenkant en lekker sappig roze van binnen.
  • Terwijl je met het vlees bezig bent zet je in een pannetje de lenticchie op een laag vuur op om ze te verwarmen.
  • Een klein teentje knoflook doet wonderen.
  • Echter verder hoef je niets te doen dan de inhoud van het blikje te verwarmen.
  • Juist de neutrale en niet te zoute smaak is een perfecte combinatie met de voldoende gezouten en gegrilde varkenshaasjes met de aangenaam zoete smaak van de sinaasappelreepjes.

Kalkoen met courgette en paprika

Kalkoen met courgette en paprika

We houden het op Italiaans, dat wel, echter zoals hier in Italië slow cooking z’n opgang maakt, bereiden wij een origineel Friulaans recept met gebruikmaking van sous vide en slow cooking! Ja, echt waar! Kalkoen gecombineerd met peperoni en zucchina (paprika’s en courgette).
Recept categorieën: Gevogelte, Kalkoen
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram kalkoen het stuk ter bereiding was 750 gram
  • gele paprika
  • rode paprika
  • kleine courgette
  • een flinke teen knoflook
  • bouillonpoeder
  • mosterd
  • olijfolie
  • peperoncini olie wij hebben eigengemaakte
  • schenkhoning
  • gembersiroop

We hebben geen extra zout gebruikt! Gaaf hè!

Instructies

Kalkoen (tacchino) sous-vide

  • We wrijven een mooi stuk kalkoen in met verse (Italiaanse) kruiden.
  • Zo ook wilde bieslook, tijm, peterselie en laurier uit eigen tuin!
  • Natuurlijk gebruiken we een flinke teen knoflook!
  • Daarna bestrijken we één zijde met senape (mosterd) en strooien er nog een beetje bouillonpoeder overheen.
  • We stoppen het stuk in een vacumeerzak en sealen de zak.
  • We warmen een flinke pan met water tot 75 graden.
  • De zak gaat er dan in en mag 1 uur lekker langzaam garen, dat wordt sous-vide genoemd.
  • Na 1 uur doen we de deksel op de pan laten het stuk nog 30 minuten nagaren (op 80 graden).
  • We halen de zak uit de pan, gieten het water af en laten het stuk vlees dan nog een kleine 30 minuten rusten in de gesloten vacumeerzak in de pan zonder water en natuurlijk van het gas gehaald!

Groente, courgette

  • We gaan nu eerst de groenten klaarmaken en starten met de courgetteschijfjes.
  • Inmiddels hebben we de grillpan flink heet laten worden en zonder olie te gebruiken gaan de schijfjes in de grillpan.
  • We strijken de bovenliggende zijde licht in met lijfolie.
  • ls de eerste bruine ribbeltjes zichtbaar zijn, draaien we de schijfjes om en laten de met olijfolie ingesmeerde zijde één minuut op het vuur staan en draaien dan het gas uit.
  • Na nog één minuut halen we de schijfjes uit de grillpan.
  • Let wel, onze pan is echt van een superkwaliteit (bij de Hanos gekocht) en wordt vreselijk heet.
  • Kijk dus eerst of je de ribbeltjes op de schijfjes mooi van kleur vindt, anders moet je ze iets langer op het vuur laten staan.
  • Als we straks de schijfjes draperen op het bord doen we er alleen nog een beetje goede olijfolie op. Wij gebruiken die van Guido Lorenzonetto, een wijnboer uit ons eigen dorp die volgens ons op dit moment een van de beste olijfolie produceert. Via FriulVin is die zeker te bestellen.

Groente, paprika

  • Een gele en een rode paprika in kleine blokjes gesneden en we bakken die op hoge temperatuur aan in een beetje olijfolie.
  • Natuurlijk flink omroeren.
  • Als je ziet dat ze een beetje beginnen te garen doe je er een scheutje gembersiroop bij.
  • Laat weer een minuutje garen met het gas nog even hoog.
  • Doe er dan een beetje schenkhoning bij, blijf goed draaien dat alle zijden van de paprikablokjes in het zoet hebben gelegen.
  • Draai het gas dan na een minuut laag.
  • Laat een minuutje of wat nagaren onder flink doorroeren en proef vooral.
  • De blokjes mogen niet te gaar zijn en het mooiste is het als ze een lichte bite behouden.

Notities

Opdienen

Snij van de kalkoen dunne plakken en verdeel die over de borden. Bestrijk een van de plakken met ‘n beetje olio di oliva di peperoncini (wij hebben die zelf gemaakt). Garneer het bord met de peperoni (paprika) en de plakjes zucchina (courgette). Giet over de courgette nog een scheutje olijfolie en klaar is je vrolijke bordje.
Wij dronken er een Pignolo van Magnolia bij. Te verkrijgen via FriulVin, specialist in onze Friulaanse wijnen waarover wij schrijven.

Bordje gezond?

Jazeker, een lichte en bijzonder smakelijke maaltijd. Wij namen een lekker soepje vooraf, te weten een eigen gemaakte groentesoep. Toe? Een lekkere Manuel espresso met een scheutje Sambucca en natuurlijk met eigengemaakte bonbons.

Gegrild biefstukje met Champignons, haricots verts en krieltjes in balsamico

Gegrild biefstukje met Champignons, haricots verts en krieltjes in balsamico

Ik had van de week trek in een lekker paardenbiefstukje maar ik had geen zin in "gewoon" champignons en ui erbij. Ik heb dit ervan gemaakt.....Gegrild biefstukje met Champignons, haricots verts en krieltjes in balsamico. Oor 4 personen, zonder biefstuk 3 punten per persoon. Biefstuk ligt eraan hoe zwaar je hem zelf neemt,die van mij was 250 gram, dat is 3 punten
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 450 gram Cela vita minikrieltjes
  • 300 gram haricots verts gehalveerd
  • 400 gram kastanje champignons
  • 300 gram sjalotjes gehalveerd
  • 15 ml Mazzetti cremaceto balsamico crème
  • 2 eetlepel(s) balsamicoazijn
  • 1 bosje verse tijm klein gehakt
  • 1 eetlepel(s) Greensweet Stevia Brown
  • 2 groentebouillonblokjes verkruimeld
  • Pam olijfolie spray van de B&F shop deze is 0 punten!!
  • 150 ml water

eventueel

  • 1 paardenbiefstuk van 250 gram per persoon

Instructies

  • Spray wat Pam olijfolie spray in de pan en roerbak de sjalot 2 minuutjes op hoog vuur.
  • Doe de Greensweet Stevia Brown, de balsamico crème en de balsamico azijn en roer door elkaar.
  • Voeg het water, bouillonblokjes, haricots verts en de krieltjes toe, roer goed om en laat alles even goed warm worden.
  • Doe de deksel op de pan en laat 20 minuutjes op laag vuur staan.
  • (Als je er ook biefstuk bij wilt eten, moet je ondertussen, nadat er 10 minuten van de 20 verstreken is mee beginnen!!!
  • Wij hadden een paardenbiefstuk va 250 gram per persoon, dan komt er 3 punten per persoon bij.
  • Laat je grillpan heet worden.
  • Spuit de biefstuk in met de Pam olijfoliespray en bestrooi hem met flink peper en zout.
  • Bak de biefstuk 4 minuten per kant op half hoog vuur.
  • Haal de biefstuk uit de pan, leg op een bord en pak hem goed in met aluminiumfolie.
  • Laat de biefstuk 10 minuten zo rusten (dat is voor medium rare)).
  • Als de 20 minuten pruttelen van het sjalot, sperziebonen, krieltjes mengsel voorbij is, doe je de champignons erbij.
  • Roer goed door elkaar tot het goed warm is en laat met deksel op de pan nog 10 minuten door pruttelen.

Perzik met strepen

Perzik met strepen

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 verse perziken
  • 100 g walnoten
  • 4 eetlepel(s) honing
  • olijfolie

Instructies

  • Snij de perzik doormidden en verwijder de pit.
  • Smeer de perziken in met een beetje olie en leg ze met de vlakke kant naar beneden op een hete grillpan.
  • Stamp de noten fijn in een vijzel, voeg de honing toe en meng dit tot een stevige pasta.
  • Verdeel de perziken met de vlakke kant naar boven over de borden.
  • Vul de perziken met het mengsel van noten en honing.

Notities

Veel fruit kan je grillen. Het ziet er allen niet goed uit, maar komt ook de smaak ten goede. De warmte karamelliseert de suikers in de vruchten, waardoor ze extra zoet worden.