Satéspiesjes met prei en romige pindasaus

Satéspiesjes met prei en romige pindasaus

Een smakelijk vegetarisch gerecht met satéspiesjes, gestoofde prei, romige pindasaus en rijst. Perfect voor een snelle en heerlijke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Rijst, Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 400 g Tivali satéballetjes 2 schaaltjes à 200 g
  • 600 g prei in schuine stukken gesneden
  • 2 eetlepels boter
  • 250 ml groentebouillon van een tablet
  • 175 g satésaus ½ pot à 350 g
  • 350 ml melk

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing en houd warm.
  • Verdeel de satéballetjes in 8 porties en rijg elke portie aan een satéprikker.
  • Verwarm een grillpan voor op middelhoog vuur.
  • Smelt de boter in een pan en bak de prei gedurende 3 minuten.
  • Voeg de groentebouillon toe en laat de prei met de deksel op de pan 10 minuten op laag vuur stoven.
  • Verwarm de satésaus in een pannetje en voeg de melk toe.
  • Roer goed door tot een romige saus ontstaat.
  • Grill de satéspiesjes 5 minuten in de grillpan, draai regelmatig om voor een gelijkmatige garing.
  • Verdeel de rijst, gestoofde prei, satéspiesjes en pindasaus over 4 borden.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse atjar tjampoer voor een authentiek Aziatisch tintje.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij de romige pindasaus en de licht gegrilde satéspiesjes.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 15g | Vet: 24g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g

Exotische rijstsalade met mango, paprika en kip

Exotische rijstsalade met mango, paprika en kip

Een frisse en kleurrijke exotische rijstsalade met sappige mango, knapperige paprika, malse kip en een romige dressing. Perfect voor een zomerse maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Kip, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels wokolie bijv. Conimex
  • 1 tl kerriepoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 400 g kipfilet
  • 300 g rijst
  • 3 eetlepels mayonaise halfvol
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 2 rode paprika’s in kleine stukjes
  • 1 blik maïs ca. 400 g, uitgelekt
  • 1 mango in stukjes
  • 3 bosuitjes in ringetjes
  • 75 g cashewnoten
  • eetlepels koriander fijngehakt

Instructies

  • Meng 1 eetlepel olie met kerriepoeder, zout en peper naar smaak en bestrijk de kipfilets hiermee.
  • Verhit een grillpan en rooster de kipfilets aan beide kanten bruin en gaar in ongeveer 15 minuten.
  • Laat de kipfilets afkoelen en snijd ze in reepjes.
  • Kook de rijst in water met een snufje zout volgens de instructies op de verpakking.
  • Laat de rijst goed afkoelen.
  • Klop in een kleine kom een dressing van de resterende olie, mayonaise, sinaasappelsap, tomatenketchup, en zout en peper naar smaak.
  • Meng in een grote kom de afgekoelde rijst met de gesnipperde rode ui, rode paprika, maïs, mango, bosuitjes, cashewnoten en de kipreepjes.
  • Voeg de dressing toe en meng goed door.
  • Garneer de rijstsalade met fijngehakte koriander vlak voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood of een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
De exotische smaken van deze salade passen perfect bij een frisse witte wijn zoals Tanguero Torrontes. De fruitige tonen van de wijn versterken de mango en paprika, terwijl de zuurgraad de salade in balans brengt.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g

Verfijnd Meergranenbrood met Hüttenkäse, Aardbeien en Bosbessen

Verfijnd Meergranenbrood met Hüttenkäse, Aardbeien en Bosbessen

Een verfijnd ontbijt van gegrild meergranenbrood met romige hüttenkäse, verse aardbeien en bosbessen, afgewerkt met munt. Perfect voor een gezonde start van de dag.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Fruit, Ontbijt
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Moederdag
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sneetjes meergranenbrood
  • 100 g hüttenkäse
  • 50 g aardbeien
  • 50 g bosbessen
  • Enkele blaadjes munt

Instructies

  • Verhit de grillpan en grill de boterhammen krokant.
  • Besmeer de onderste helften van de gegrilde boterhammen met hüttenkäse.
  • Snijd de aardbeien in plakjes en verdeel ze samen met de bosbessen over de hüttenkäse.
  • Garneer met enkele blaadjes verse munt.
  • Leg de andere helft van de boterhammen erop en serveer.

Notities

Serveertip:
Serveer met een kopje groene thee of een glas verse jus d'orange voor een complete ontbijtervaring.
Wijnadvies:
Bij dit frisse ontbijt past een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de smaken mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g

Authentieke Turkse Cevapcici

Authentieke Turkse Cevapcici

Smaakvolle Turkse cevapcici – sappige gehaktworstjes met knoflook en kruiden, perfect van de grill of barbecue.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Turkije
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 witte boterhammen zonder korst
  • 5 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 500 g gehakt
  • Melk om brood te weken
  • Olijfolie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Doe het gehakt in een grote kom.
  • Hak de knoflook fijn en voeg deze samen met de fijngesnipperde ui toe aan het gehakt.
  • Week de korstloze boterhammen in een beetje melk in een apart schaaltje.
  • Knijp het geweekte brood uit en voeg het samen met de eieren toe aan het gehakt.
  • Voeg zout naar smaak toe en kneed alles goed door elkaar tot een samenhangend mengsel.
  • Neem telkens een handje gehakt en vorm er een worstje van, ongeveer zo lang als een half knakworstje maar twee keer zo dik.
  • Bestrijk de worstjes lichtjes met olijfolie.
  • Verhit een grillpan met een beetje olijfolie op middelhoog vuur.
  • Grill de cevapcici ongeveer 10 minuten per kant, tot ze mooi bruin en gaar zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de cevapcici met een frisse salade, tzatziki en vers platbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Merlot, past goed bij de rijke smaken van de cevapcici.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 22g | Zout: 1g

Gegrilde Struisvogelbiefstuk met Romige Madeirasaus

Gegrilde Struisvogelbiefstuk met Romige Madeirasaus

Geniet van deze gegrilde struisvogelbiefstuk met een romige Madeirasaus en een kleurrijke courgettekrans. Een luxe hoofdgerecht vol verfijnde smaken!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Struisvogel, Wild
Land van herkomst: Zuid Afrika
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 struisvogelbiefstukken circa 150 g elk
  • 100 g boter
  • 1 courgette
  • Zout en peper naar smaak
  • Scheutje madeira
  • 1 dl crème fraîche
  • Gebakken aardappelblokjes

Instructies

  • Schaaf de courgette in dunne plakjes.
  • Sauteer de courgette kort in de helft van de boter en laat rusten.
  • Verhit de resterende boter in een pan en bak de struisvogelbiefstukken goudbruin aan beide zijden.
  • Bestrooi de biefstukken met zout en peper en houd ze warm.
  • Voeg madeira toe aan het braadvocht en schenk vervolgens de crème fraîche erbij.
  • Meng goed tot een gladde saus.
  • Leg de struisvogelbiefstukken op voorverwarmde borden.
  • Schik de plakjes courgette dakpansgewijs rondom het vlees.
  • Giet de saus over en rondom het vlees.
  • Serveer met gebakken aardappelblokjes.

Notities

Serveertip:
Serveer dit gerecht met een frisse salade en een glas Zuid-Afrikaanse Pinotage voor een perfect uitgebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle, fruitige rode wijn zoals Pinotage past uitstekend bij de rijke smaken van de struisvogelbiefstuk en de romige Madeirasaus.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 38g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Krokante Konijnerugfilets met Mosterdsaus

Krokante Konijnerugfilets met Mosterdsaus

Heerlijke krokante konijnerugfilets, bedekt met een romige mosterdsaus en geserveerd met geconfijte kerstomaatjes. Een verfijnd gerecht voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ¼ dl crème fraîche
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels water
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 4 dikke lamskoteletten
  • 4 dl kalfsfond
  • 8 ansjovisfilets uitgelekt en afgespoeld
  • 24 kappertjes
  • Zout
  • Zwarte peper

Instructies

  • Smeer de konijnerugfilets in met mosterd, suiker, knoflook, ketjap manis en tijm.
  • Laat het vlees 30 minuten intrekken.
  • Verhit de boter in een pan en bak de sjalotjes lichtbruin.
  • Voeg azijn toe en laat bijna volledig inkoken.
  • Voeg de kalfsfond toe en laat tot ¾ inkoken.
  • Roer de crème fraîche door de saus.
  • Bak de konijnerugfilets in een grillpan tot ze goudbruin zijn.
  • Serveer de filets met de saus en garneer met geconfijte kerstomaatjes.

Notities

Serveertip:
Serveer de konijnerugfilets op een bedje van knapperige sla en geconfijte tomaatjes. Voeg eventueel verse pasta toe als bijgerecht.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Pinot Noir of een zachte Merlot, past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g