Spaanse Aardappeltortilla met Gekarameliseerde Ui en Peterselie
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 4 grote uien in ringen
- 500 g aardappelen geschild en in blokjes
- 8 eieren
- 5 eetlepels peterselie fijngesneden
- 6 eetlepels olie bijv. olijfolie
- Peper en zout naar smaak
Ei-mengsel maken:
Klop de eieren los in een grote kom.
Voeg peper, zout en de fijngesneden peterselie toe.
Roer de aardappelblokjes erdoor en laat dit mengsel 15 minuten staan.
Tortilla bereiden:
Verwarm de rest van de olie in een grote koekenpan.
Schep de helft van het aardappel-eimengsel in de pan en verdeel de gekarameliseerde uienringen er gelijkmatig over.
Schep de rest van het aardappel-eimengsel er bovenop.
Voorbereidingstip:
Je kunt de tortilla 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar deze afgedekt in de koelkast. Haal de tortilla een half uur voor serveren uit de koelkast en serveer koud in punten.
Wijnadvies:
Bij deze aardappeltortilla past een lichte, frisse witte wijn zoals een Albariño of een Verdejo goed. Voor een niet-alcoholische optie is een glas verfrissend mineraalwater met een schijfje citroen ook een uitstekende keuze.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 14g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 6
Provençaalse Kip-Tonijnschotel met Aardappelschijfjes en Komkommersalade
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 447kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 700 g aardappelschijfjes
- 350 g kipfilet in blokjes
- ½ eetlepel Provençaalse kruiden
- 2 blikjes tonijn op olie ca. 160 g per blikje
- 1 komkommer
- 125 ml suikervrije zure room
- 2 eetlepels kappertjes
- 3 bosuitjes in ringen
- Zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel azijn uit het potje kappertjes
Kook de aardappelschijfjes volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze gaar zijn.
Bestrooi de kipblokjes met Provençaalse kruiden, zout en peper.
Verhit 3 eetlepels van de olie uit de tonijnblikjes in een braadpan en bak de kipblokjes in ongeveer 6 minuten goudbruin en gaar.
Schil de komkommer en snijd deze in plakjes.
Meng in een grote kom de komkommerplakjes met 2 eetlepels suikervrije zure room, 1 eetlepel azijn uit het potje kappertjes, 1 gesneden bosuitje, zout en peper.
Giet de tonijn af en meng deze met de kappertjes, de rest van de bosuitjes en de resterende suikervrije zure room door de kipblokjes.
Verwarm het mengsel nog 2 minuten door.
Verdeel de aardappelschijfjes en het kip-tonijnmengsel over de borden en schep de komkommersalade ernaast.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 447kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 32g | Vet: 21g | Zout: 1.1g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 6
Frisse Aardappelsalade met Gerookte Paling en Peultjes
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 kg vastkokende aardappels
- 200 g peultjes
- 1 citroen
- 200 g gerookte palingfilet
- 100 ml yogonaise
- 1 komkommer in plakjes
- ½ potje Amsterdamse uien 340 ml, gehalveerd
- 25 g verse bieslook fijngeknipt
- 1 eetlepel grove mosterd
- Versgemalen zwarte peper
- Zout naar smaak
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 2 cm.
Kook de aardappelblokjes in een pan met kokend water en wat zout in 5-10 minuten beetgaar.
Snijd de puntjes van de peultjes, halveer ze en kook ze in ruim water in 3-4 minuten beetgaar.
Boen de citroen schoon en rasp de helft van de gele schil eraf.
Pers de citroen uit.
Snijd de paling schuin in stukken van circa 3 cm.
Klop in een grote kom het citroensap met de citroenschil, yogonaise, mosterd, en zout en peper naar smaak tot een dressing.
Laat de aardappelblokjes en peultjes in een vergiet uitlekken en schep ze dan warm met de komkommer door de dressing.
Voeg ook de Amsterdamse uitjes en driekwart van de bieslook toe en meng goed.
Verdeel de stukken paling over de salade en strooi de rest van de bieslook erover.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past uitstekend bij deze aardappelsalade.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 6
Klassieke Spaghetti Carbonara
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar
- 400 g spaghetti
- 3 eierdooiers
- 125 ml slagroom
- 100 g grofgeraspte kaas bijv. Parmezaanse kaas
- Grofgemalen zwarte peper naar smaak
- 8 plakjes bakbacon of ontbijtspek
- 15 g verse peterselie fijngeknipt
Kook de spaghetti in een grote pan met ruim water en zout in ongeveer 8 minuten beetgaar.
Meng in een grote kom de eierdooiers met de slagroom en de helft van de geraspte kaas.
Voeg ruim grofgemalen zwarte peper toe.
Bak de plakjes bacon in een droge koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur knapperig.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Giet de pasta af en meng deze direct door het eimengsel in de kom, zodat de warmte van de pasta de saus maakt.
Voeg de fijngeknipte peterselie en de resterende kaas toe en meng goed.
Verdeel de pasta over vier warme borden en leg de knapperige bacon erop.
Wijnadvies:
Een frisse en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay past uitstekend bij de romige en hartige smaken van deze klassieke Spaghetti Carbonara.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 23g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 6
Pizza ala Sofie Dumont
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Pizzadeeg voor 2 pizzabodems met een doorsnede van 30 cm
- 1 eetlepel suiker
- 15 g verse gist
- 225 ml lauw water
- 450 g bloem
- halve theelepel zout
- 4 eetlepels olijfolie
- maïsmeel
Tomatensaus voor 4 dl saus
- 250 g rijpe pruimtomaten of een blik tomatenblokjes
- 8 blaadjes basilicum
- 4 teentjes knofloof geperst
- 2 sjalotjes
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
Beleg
- rode ui
- olijven
- dungesneden beenham
- bolletje mozarella
- geraspte kaas emmenthaler
Bereiding tomatensaus:
Snipper sjalotjes en stoof aan in olijfolie, voeg de geperste knoflook toe.
Schep 2 lepels tomatenpuree er bij en laat de puree even meebakken.
Verwijder de zaadjes van de tomaten en mix ze samen met de basilicumblaadjes in de blender.
Voeg toe aan de sjalot.
Schenk er de olijfolie bij en laat een 10 minuutjes pruttelen.
Breng op smaak met peper en zout.
Laat de tomatensaus minstens een halfuur trekken en afkoelen.
Bereiding pizzadeeg:
Doe de suiker en de gist in een kommetje en roer er de helft van het water doorheen.
Zet op een warme tochtvrije plaats tot de gist begint te schuimen.
Meng de bloem en het zout in een kom of op het werkblad.
Maak een kuiltje en giet er de olijfolie, het resterende water en het gistmengsel bij.
Meng alles tot er een deeg vormt.
Kneed tien minuten tot een soepel deeg dat niet meer aan je handen kleeft.
Wrijf de binnenkant van een grote kom in met olijfolie.
Rol het deeg hierin zodanig dat het met een laagje olie bedekt is en snij er aan de bovenkant met een mes een kruis in.
Bedek met handdoek of een plastic folie en laat het anderhalf uur rijzen op een tochtvrije plaats.
Sla de lucht uit het deeg en verdeel het in 2 porties.
Duw een portie deeg tot een grote cirkel of rol uit met een deegrol tot een cirkel van 30 cm doorsnede.
Leg de pizzabodem op een licht ingevette, met maïsmeel bestoven bakplaat.
Lepel enkele scheppen tomatensaus op de bodem en strijk open tot een dun laagje.
Beleg met dunne uiringen, plakjes mozarella, ham, olijven en geraspte kaas.
Bak de pizza in een voorverwarmde oven op 240°C gedurende 10 à 15 minuten.
Leg nadien enkele takjes waterkers op de pizza en serveer meteen.
Je kan het deeg ook een dag op voorhand maken. Zet het deeg in een kom met plastic folie en bewaar het in de koelkast tot gebruik.
Op een pizzabodem hoeft zeker niet te veel tomatensaus, enkele lepels volstaan ruimschoots. Beleg de pizza ook niet ‘te zwaar’
Ik gebruik graag olijven met pit. Deze zijn immers veel lekkerder. Wil je toch vermijden dat je gasten zich verslikken in een pit, haal dan de pitten net voor het bakken uit de olijven.
Italianen leggen graag wat rucola op een pizza als die uit de oven komt. Ik geef de voorkeur aan lekkere waterkers. Het pittige van waterkers vormt een ideale smaakcombinatie met de andere ingrediënten.
Heb je wat deeg over? Kneed er wat geraspte parmezaan-kaas door en rol uit. Snij met een deegsnijrolletje of een pizzasnijder dunne bandjes van en bak af. Zo heb je leuke en lekkere soepstengels.
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 6
Engelse Crème (Crème Anglaise)
Deze fluweelzachte Engelse crème, ook bekend als Crème Anglaise, is een klassieke saus die perfect past bij desserts zoals cake, taart of fruit.
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Engeland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 liter melk
- 6 eierdooiers
- 150 g fijne suiker
- Enkele druppels kirschextract rumextract of vanille-extract
Klop in een grote kom de eierdooiers met de suiker tot een schuimende, lichtgele massa.
Verwarm de melk in een steelpan tot net tegen het kookpunt.
Giet de warme melk langzaam bij het eiermengsel terwijl je blijft kloppen om stolling te voorkomen.
Giet het mengsel terug in de pan en verwarm op een laag vuur.
Roer constant met een houten lepel tot de crème dikker wordt en een licht romige consistentie krijgt.
Let op: de crème mag niet koken, anders gaat deze schiften.
Voeg naar smaak enkele druppels kirschextract, rumextract of vanille-extract toe en meng goed.
Haal de pan van het vuur en laat de crème iets afkoelen.
Serveer lauwwarm of koud bij desserts zoals cake, zandtaartjes, boudoirs of fruit.
Mocht de crème schiften, dan kunt u ze nog goed krijgen door ze ongeveer 2 uren te laten afkoelen en ze dan te bewerken met een eierklopper of met de klopper van de mixer, op maximum snelheid(2).
Serveertip:
Serveer de Engelse crème met vers rood fruit, een plakje cake of strooi er wat chocoladeschilfers over voor een extra feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een Moscato d’Asti past perfect bij de romige en zoete smaak van de crème.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 26g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 6
Schots Shortbread
Deze dubbelgebakken Italiaanse koekjes zijn heerlijk voor bij de koffie of bij een sorbet als dessert.
Servings: 36 koekjes
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 gram bloem
- 200 gram kristalsuiker zeer fijne
- 1 theelepels bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 3 eieren
- 2 theelepels vanille-essence;
- 100 gram blanke amandelen hele
Verwarm de oven voor tot 150 graden °C of gasstand 1-+2.
Vet twee bakplaten in en bestuif ze met bloem.
Vermeng de droge ingredienten in een grote kom.
Klop de eieren en de vanille door elkaar en roer ze door het bloemmengsel.
Kneed de amandelen door het deeg; het moet wat kleverig zijn.
Verdeel het deeg in twee porties en vorm twee 25 cm lange en 5 cm brede, platte rollen.
Bak ze in 35 tot 40 minuten licht geel.
Neem ze uit de oven, leg ze op een plank en snijd ze direct in 1 cm dikke schijfjes.
Leg deze weer op de bakplaat en bak ze 10 - 15 minuten.
Keer ze om en bak ze not eens 10 - 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Doe de afgekoelde koekjes in een goed afsluitbare trommel.
U kunt ze een paar weken bewaren.
CITROEN & PISTACHEBISCOTTI
Maak het basisdeeg maar vervang de vanille-essence door de geraspte schil van 1 citroen (2-3 theelepels) en de amandelen door pistachenootjes.
CHOCOLADE & ROZIJNENBISCOTTI
Maak het basisdeeg maar vervang de amandelen door 75 gram rozijnenb en 75 gram pure chocoladedruppels
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 6
Lebkuchen
Kerststerren
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 200 gr honing
- 200 gr suiker
- 15 gr kaneel
- 2 gr gemalen kruidnagel
- ietsje nootmuskaat
- 40 gr oranjesnippers
- 400 gr bloem
- melk
- 20 gr poedersuiker
- ½ tl citroensap
- ½ tl eiwit
Voorbereiding:
De honing aan de kook brengen daarna erdoor roeren: 1 à 1,2 dl water, de suiker, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en de "gepureerde" oranjesnippers.
Dit kokende mengsel in een grote kom met de gezeefde bloem doen en snel tot een deeg roeren en kneden.
30 Minuten laten rusten en tot een lap van 1 cm dikte uitrollen.
Bereiding:
Uit het deeg sterren of kransjes steken.
Het deeg op een beboterd en een met bloem bestoven bakblik leggen en met melk bestrijken.
De sterren 20 minuten middenin de oven op 200°C (heteluchtoven 180°C) bakken.
Roer voor het glazuur de gezeefde poedersuiker met citroensap en eiwit 2 minuten roeren.
In een papieren puntzakje doen, puntje eraf knippen en de sterren en kransjes ermee bespuiten.
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 6
Romige Aardappelsalade met Gerookte Kip en Korianderdressing
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 575kcal
Author: Albert Heijn / Aller hande
- 1 kg aardappels met rode schil
- 125 ml crème fraîche
- 2 eetlepels mayonaise
- ½ citroen geraspt en geperst
- 1 theelepel scherpe mosterd
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 zakje verse koriander 15 g, fijngesneden
- ½ theelepel suiker
- 150 g rucola
- 2 gerookte kipfilets ca. 250 g
- 4 eetlepels gepelde pistachenootjes
Boen de aardappels schoon en kook ze ongeschild in een pan met gezouten water gedurende 20 minuten tot ze gaar zijn.
Giet de aardappels af en laat ze iets afkoelen.
In een grote kom, klop crème fraîche, mayonaise, 3 eetlepels citroensap, citroenrasp, mosterd, knoflook en fijngesneden koriander tot een romige dressing.
Breng op smaak met zout, peper en suiker.
Snijd de gekookte aardappels in plakjes en doe ze terug in de pan.
Meng voorzichtig met de dressing en laat de salade minstens 1 uur op een koele plek staan, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
Bekleed een grote schaal met rucola.
Schep de aardappelsalade erop.
Snijd de gerookte kipfilets schuin in plakjes en rangschik ze op de salade.
Strooi de gepelde pistachenootjes eroverheen.
Wijnadvies:
Deze romige aardappelsalade met gerookte kip en korianderdressing gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé. De frisse en romige smaken van de salade worden mooi gebalanceerd door de lichte zuurgraad en fruitigheid van de wijn.
Calories: 575kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 6
Romige Penne met Italiaanse Mosselen en Groentesaus
Bereidingstijd24 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 900kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge met knoflook en chilipeper
- 400 g Italiaanse roerbakgroentemix
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 2 kg panklare mosselen
- 250 g penne rigate koelvers
- 100 ml koksroom
- 100 g zongedroogde tomatentapenade
Verhit in een (mossel)pan de olijfolie en bak de roerbakgroentemix met Italiaanse kruiden op matig vuur gedurende 3 minuten.
Controleer ondertussen de mosselen en verwijder de kapotte mosselen en de mosselen die niet sluiten na een tik.
Voeg de mosselen toe aan de groenten in de pan en kook ze op matig vuur gedurende 6-8 minuten tot alle schelpen openstaan.
Kook in een andere pan de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Verwarm in een steelpan de koksroom met de zongedroogde tomatentapenade.
Schep de mosselen in een grote kom.
Haal de groenten met een schuimspaan uit de pan en roer ze door de tapenadesaus.
Giet de penne af en verdeel ze over twee diepe borden.
Schep de groentesaus over de pasta en serveer de mosselen erbij.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Vermentino of een Pinot Grigio, past goed bij de romige penne, de zeevruchten en de kruidige groentesaus.
Calories: 900kcal | koolhydraten: 95g | Protein: 55g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 6