Traditionele Polderschotel met Kalfsvlees en Spek
Een traditioneel West-Brabants gerecht van kalfsvlees en spek, gestoofd met groenten en kruiden, en geserveerd in een gelei met zure uitjes en augurken.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd3 uur uur
opstijven10 uur uur
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 2 dl azijn
- 100 g zure augurkjes
- 100 g zure uitjes
- 30 g witte poedergelatine
- 75 g boter
- 1 citroen
- 1 kg kalfsschenkel of nekstuk van het kalf
- 1 kg lichtgezouten spek
- Enkele laurierblaadjes
- 2 prei
- 2 kleine selderijknollen
- 2 takjes tijm
- 2 wortelen
- Peper
- Zout
Zet het kalfsvlees en het spek op in een grote pan met koud water, zorg ervoor dat het vlees en spek goed ondergedompeld zijn.
Breng het water aan de kook.
Schuim het water af (verwijder het schuim dat boven komt drijven).
Voeg de groenten (wortelen, ui, prei en selderijknollen) toe.
Voeg de kruiden (tijm en laurier) toe.
Laat het vlees en spek langzaam gaar koken.
Haal het vlees en spek uit de bouillon en laat ze afkoelen in de bouillon (voor de smaak en het gemak van het snijden).
Snijd het vlees in stukken en het spek in schijven.
Leg 1/3 van de zure uitjes en augurken, plus enkele schijfjes citroen op de bodem van een glazen kom.
Leg de helft van het gesneden kalfsvlees erop.
Bedek het kalfsvlees met de helft van de spekschijven.
Leg nogmaals 1/3 van de zure uitjes en augurken erop.
Leg de rest van het vlees en spek erop.
Verdeel de resterende zure uitjes en augurken bovenop en garneer met schijfjes citroen.
Laat een liter van de kookbouillon inkoken met de kruidenazijn en de gelatine.
Giet dit mengsel over de ingrediënten in de kom.
Laat het gerecht in de koelkast opstijven.
Serveer koud.
Serveertip:
Wijnadvies:
- Een droge witte wijn, zoals een Riesling, of een lichte rode wijn, zoals een Beaujolais.
Belangrijk:
- De kooktijd kan variëren afhankelijk van de grootte van de stukken vlees. Controleer of het vlees gaar is door er met een vork in te prikken.
- De gelatine moet goed opgelost zijn in de bouillon, zodat de gelei stevig wordt.
- Laat de polderschotel voldoende lang opstijven in de koelkast, bij voorkeur een hele nacht.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 14
Romige Hangop met Beschuit
Een klassiek Nederlands dessert van uitgelekte karnemelk, romig en zacht. Heerlijk met verkruimelde beschuit en een beetje suiker.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 uur uur
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 4 liter karnemelk
- 1 deciliter melk
- 8 beschuiten
- Basterdsuiker
Zet een vergiet in een grote pan.
Leg een doek over het vergiet.
Giet de karnemelk op de doek.
Laat het water door de doek in het vergiet druipen (duurt ca.
12 uur).
Schep het dikke gedeelte dat op de doek achterblijft in een schaal.
Roer de melk erdoor.
Schenk de hangop over de beschuiten.
Bestrooi met de suiker.
Serveertip:
Serveer de hangop koud voor een extra verfrissende traktatie. Voeg vers fruit toe zoals aardbeien of bessen voor extra smaak en kleur.
Wijnadvies:
Past goed bij een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 14
Hartige Bonenstoof met Kruiden
Een hartverwarmende, plantaardige stoof met bruine bonen en rijke kruidenaroma's. Een smaakvolle en vullende maaltijd voor elk seizoen.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g bruine bonen
- ½ liter bonenwater
- 40 g boter of plantaardige boter
- 250 g ui
- 1 laurierblaadje
- 5 kruidnagels
- 2 eetlepels tomatenpuree
- ½ deciliter azijn
- 10 g bloem
- 20 g aardappelzetmeel
- Peper & zout
Was de bruine bonen en week ze een nacht in water.
Giet het weekwater af en zet de bonen op met ½ liter vers water (of gebruik het weekwater, maar spoel dan grondig).
Kook de bonen in ca.
1 uur gaar en voeg naar smaak zout toe.
Laat de bonen uitlekken in een vergiet en vang het kookvocht op.
Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen.
Fruit de uien in de boter bruin, samen met het laurierblaadje en de kruidnagels.
Voeg het kookvocht, de tomatenpuree en de azijn toe.
Meng de bloem en het aardappelzetmeel met een beetje water en bind hiermee de saus.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Stoof de bruine bonen in de saus op een zacht vuur, tot de smaken goed zijn ingetrokken.
Let op dat de bonen niet stuk koken.
Serveer de stoof met gekookte aardappelen.
Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen en een frisse salade. Lekker met zilveruitjes en augurken.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of Pinot Noir.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 14
Hartverwarmende Koolstoof met Gort
Een stevige en voedzame stoofpot met savooiekool, aardappelen, wortelen en gort. Een traditioneel gerecht perfect voor koude winterdagen.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
weken1 dag d
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg savooiekool
- 1½ kg aardappelen
- 75 g gort
- 2-3 uien
- ½ liter water + weekwater
- Zout
- 40 g boter of plantaardige boter
- 2 winterpenen
Week de gort 24 uur in weinig water.
Snijd de savooiekool fijn, inclusief de dikke nerven.
Schil de aardappelen, borstel ze schoon en snijd ze in blokjes of partjes.
Maak de uien schoon en snipper ze fijn.
Fruit de uien in de boter lichtbruin.
Kook de gort 20 minuten in het weekwater, voeg indien nodig extra water toe tot je ca.
½ liter vocht hebt.
Voeg de savooiekool en de wortelen toe aan de gort.
Kook het geheel gaar, voeg indien nodig extra water toe.
Voeg vlak voor het opdienen de aardappelen toe en roer de stoofpot goed door met een houten lepel.
Breng op smaak met zout.
Serveertip:
Serveer de stoofpot warm. Lekker met een schepje mosterd of zilveruitjes.
Wijnadvies:
Een stevige, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 14
Princenhaagse Bierpap
Een traditionele, verwarmende pap uit Princenhage, gemaakt met melk, brood en donker bier. Een eenvoudig en voedzaam gerecht voor koude dagen.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 8
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 3 liter melk
- Witbrood of licht tarwebrood restjes
- Suiker naar smaak
- 1 fles donker bier 7 dl
Breng de melk aan de kook in een grote pan.
Brokkel het brood in de kokende melk.
Voeg suiker toe naar smaak.
Laat het brood ca.
15 minuten op een laag vuur zacht worden, tot alle melk is opgenomen.
Kook de pap kort door.
Voeg het donkere bier toe en roer goed.
Voeg eventueel meer bier toe naar smaak.
Serveer de pap warm.
Serveertip:
Serveer de pap warm. Bestrooi eventueel met kaneel of bruine suiker.
Wijnadvies:
Geen specifiek wijnadvies, past beter bij een koud donker biertje.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 14
Prinsenbeekse Krentenpap met Worstenbollen
Een traditioneel zondagsgerecht uit Prinsenbeek: zoete krentenpap met hartige, grove worstenbollen. Een eenvoudige en vullende maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
Voor de pap:
- 1 ¾ liter water
- 100 g rijst
- Klontje boter of vet
- 75 g krenten
- Snufje zout
Voor de worstenbollen:
- 500 g grofgemalen varkensgehakt
- 3 beschuiten
- 1 ei
- Peper & zout
- Nootmuskaat
- Boter of boter met reuzel
Krentenpap:
Was de rijst en krenten goed.
Breng het water aan de kook in een grote pan.
Voeg de rijst, krenten, zout en boter toe.
Kook de pap op laag vuur ca.
65 minuten gaar, roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Zorg ervoor dat de pap mooi gebonden wordt.
Worstenbollen:
Meng het gehakt met de verkruimelde beschuiten, het ei, peper, zout en nootmuskaat.
Vorm van het gehakt 5-6 grote ballen.
Braad de worstenbollen in boter of een mengsel van boter en reuzel gaar en bruin in een koekenpan.
Voeg een beetje water toe aan de braadjus.
Serveren:
Schep de krentenpap in diepe borden.
Maak in het midden van de pap een kuiltje.
Leg in het kuiltje een worstenbol en schep er de braadjus over.
Serveertip:
Serveer de pap warm. Een schepje grove mosterd past goed bij de worstenbollen.
Wijnadvies:
Een fruitige, rode wijn zoals een Merlot of een donker biertje.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 14
Bier (Breda en Omstreken, 1920-1930)
Een traditioneel Brabants bier, gebrouwen met gerst, hop en gist, een licht alcoholische en licht mousserende drank.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd2 uur uur
11 dagen d
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 10 liter water
- 2 kopjes droge gerst moutgerst
- Een flinke handvol hop
- 50 g gist
- 500 g suiker
- 2 theelepels Buisman voor de kleur
Doe de gerst, hop en Buisman in een pan met 5 liter water.
Breng aan de kook en laat 2-3 uur koken.
Houd het mengsel daarna nog ca.
½ dag warm.
Zeef de vloeistof en vul aan met koud water tot 8-10 liter.
Los de suiker op in de vloeistof.
Als de temperatuur tussen de 20 °C en 28 °C is, verkruimel dan de gist erdoor.
Roer goed door en laat 5 dagen gisten op kamertemperatuur.
Schuim het bier af en giet het in flessen.
Vul de flessen tot de hals, maar sluit ze nog niet af.
Laat het bier 5 dagen nagisten op een koele plaats.
Sluit de flessen af met metalen beugels en goed schoongemaakte gummiringen.
Serveertip:
Serveer het bier gekoeld.
Wijnadvies:
Geen wijn, dit is een bier!
Opmerkingen:
- Dit recept is een traditioneel recept uit de jaren 1920-1930. De smaak kan afwijken van modern bier.
- De hoeveelheid alcohol in dit bier is afhankelijk van de gisting.
- Zorg ervoor dat alle materialen goed schoon zijn om infecties te voorkomen.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 14
Varkenshammetjes Mojito-stijl
Sappige varkenshammetjes gemarineerd in een frisse Mojito-marinade, een verrassend smaakvol gerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Totale tijd1 uur uur 50 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 2 bussels munt
- 4 eetlepels honing
- 4 limoenen
- 2 teentjes knoflook
- 4 dl olijfolie
- Peper 20 gram
- Peper
- 4 varkenshammetjes
- 4 dl witte Havana rum
- Suiker 4 eetlepels
- Zout 40 gram
- Zout
Snijd de limoenen in stukjes en plet ze met knoflook, suiker, munt, peper en zout.
Voeg rum, honing en olijfolie toe.
Wrijf de hammetjes in met de marinade en laat 12 uur marineren.
Haal de hammetjes uit de marinade en kleur ze in een pan.
Bak ze 1,5 uur in de oven op 180°C.
Serveer met de braadjus en eventueel aardappel met kruidenboter.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en geroosterde groenten.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een lichte rode wijn.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 40g | Zout: 2.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 14
Klont (Boekweitpudding)
Een traditioneel Nederlands gerecht van gekookt boekweitdeeg, geserveerd met gesmolten boter of spekvet.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eetlepels stroop
- 500 gram boekweitmeel
- 500 gram tarwemeel
- ¾ liter melk
- Zout
Maak een deeg van het meel, de melk en het zout.
Roer de stroop erdoor.
Vul een katoenen of linnen zak voor 2/3 met het deeg en knoop goed dicht.
Breng water aan de kook in een grote pan.
Leg een bord omgekeerd op de bodem van de pan.
Zet de zak met het deeg op het bord.
Laat het deeg in ± 1 ½ uur gaar koken.
Serveer met gesmolten boter of spekvet.
Serveertip:
Serveer warm.
Wijnadvies:
Geen specifieke aanbeveling.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 5g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 14
Pittige Mexicaanse Tomatensoep met Bacon en Tortillachips
Deze kruidige Mexicaanse tomatensoep is gevuld met bacon, maïs en rode peper voor een pittige kick. Serveer met crème fraîche en knapperige tortillachips!
Bereidingstijd39 minuten min
Land van herkomst: Mexico Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel olijfolie
- 8 plakjes bacon
- 2 uien gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 rode pepers ontzaad en in ringetjes
- 750 gram tomaten ontveld en in stukjes
- 150 gram soepgroenten
- 1 blik tomatenpuree
- 500 ml runderbouillon van een tablet
- 1 blik maïs uitgelekt
- Peper en zout naar smaak
- 100 ml crème fraîche
- 50 gram tortillachips
Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de bacon knapperig.
Laat uitlekken op keukenpapier en verkruimel.
Fruit in hetzelfde vet de ui, knoflook en rode peper 5 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de tomaten, soepgroenten en tomatenpuree toe en bak al omscheppend 3 minuten mee.
Schenk de runderbouillon erbij en breng aan de kook.
Laat 25 minuten zachtjes koken.
Voeg de bacon en de uitgelekte maïs toe en verwarm de soep nog een paar minuten door.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de soep met een schepje crème fraîche en bestrooi met tortillachips.
Serveertip:
Serveer de soep met een schijfje limoen en extra tortillachips voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals Campo Livilla Tinto past perfect bij de pittige smaken van deze Mexicaanse soep.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 14