Aardbeiengebak met citroencrème

Aardbeiengebak met citroencrème

Recept categorieën: Fruit, Gebak
Servings: 12
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 5 eieren
  • 30 gram marsepein onbewerkte
  • 100 gram suiker
  • 1 snufje zout
  • 100 gram bloem

Voor de vulling:

  • 750 gram aardbeien
  • 350 gram rode bessengelei
  • 2 citroenen
  • 7 blaadjes witte gelatine
  • 5 eidooiers
  • 100 gram poedersuiker
  • ½ liter slagroom

Instructies

  • Splits voor het biscuitdeeg de eieren.
  • Kneed de marsepein met 50 gr suiker en meng met een handmixer geleidelijk 2 eetlepels lauw water door de marsepeinmassa.
  • Meng er één voor één de eidooiers door en klop met de mixer door tot een gladde witte crème is ontstaan.
  • Sla de eiwitten met de rest van de suiker en het zout stijf en schep ze op het dooiermengsel.
  • Zeef de bloem hierboven en schep het eiwit en de bloem voorzichtig door het dooiermengsel, zodat een homogene massa ontstaat.
  • Beleg een bakblik met bakpapier, verdeel het beslag hier gelijkmatig op in een rechthoek van 30 x 40 cm en laat het gebak in een op 225°C voorverwarmde oven in 8 minuten gaar worden.
  • Neem de taartplak met het bakpapier uit de oven en laat hem afkoelen.
  • Verwijder het papier en snijd het gebak in de lengte in drie even grote stukken.
  • Was de aardbeien, laat ze uitlekken, maak ze schoon en halveer ze.
  • Bestrijk één taartplak met 2/3 van de bessengelei en beleg hem met de helft van de aardbeien.
  • Boen voor de citroencrème de citroenen onder de hete kraan schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
  • Week de gelatine in ruim koud water.
  • Klop met de handmixer de eidooiers met de poedersuiker en 6 eetlepels citroensap in ± 6 minuten tot een dikke witte crème en roer de citroenrasp hierdoor.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Laat de uitgeknepen gelatine op laag vuur smelten en roer hem met een garde door de citroencrème.
  • Schep, zodra de crème begint te geleren, de slagroom door de crème.
  • Strijk de helft van de citroencrème over de met aardbeien belegde taartplak, leg hierop een tweede plak en druk die enigszins aan.
  • Strijk de rest van de crème hier weer op uit, leg de derde plak hierop en druk die eveneens aan.
  • Zet het gebak 30 minuten in de koelkast, zodat de crème kan geleren.
  • Bestrijk de bovenkant dun met rode bessengelei en leg de rest van de aardbeien hierop.
  • Breng de rest van de bessengelei snel aan de kook, roer tot die koud, maar nog vloeibaar is en bestrijk de aardbeien hiermee.

Klassieke boter-cake met vier gelijke delen

Klassieke boter-cake met vier gelijke delen

Een luchtige en rijke klassieke cake met gelijke hoeveelheden boter, suiker, meel en eieren. Perfect als basis of bij de koffie.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Cake
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 plakken
Calories: 368kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g kristalsuiker
  • 250 g ongezouten boter
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 tot 200 °C.
  • Vet een cakevorm in met boter of bakspray.
  • Smelt de boter op laag vuur.
  • Meng de gesmolten boter met de kristalsuiker in een kom.
  • Voeg de eieren toe en klop het mengsel luchtig.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom.
  • Roer alles door tot een glad beslag zonder klontjes.
  • Giet het beslag in de ingevette cakevorm.
  • Bak de cake 30-40 minuten in de oven, tot een prikker er schoon uitkomt.
  • Laat de cake afkoelen in de vorm voordat je hem eruit haalt.

Notities

Serveertip:
Heerlijk met een likje roomboter of een laagje jam. Ook lekker als basis voor taart met topping.
Wijnadvies:
Serveer met een glaasje zoete dessertwijn of een milde muskaatwijn voor een verfijnde combinatie.

Nutrition

Calories: 368kcal | koolhydraten: 39g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0g | Sugar: 22g

Cappuccino macarons

Cappuccino macarons

Recept categorieën: Gebak, Koek
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Ingrediënten de macarons:
  • 3 eiwitten
  • 50 gram suiker
  • 210 gram poedersuiker
  • 110 gram amandelpoeder
  • 2 eetlepels oploskoffie
  • Snuf zout
  • Ingrediënten voor de ganache:
  • 50 ml slagroom ongeklopt
  • 100 gram pure chocolade
  • ½ theelepel oploskoffie
  • Ingrediënten voor de karamel:
  • 100 gram suiker
  • 45 gram water
  • 45 gram echte boter
  • 60 ml slagroom ongeklopt
  • Eventueel zeezout als je graag een gezouten karamel hebt.
  • Cacaopoeder of poedersuiker

Instructies

  • Meng poedersuiker, amandelpoeder en oploskoffie met elkaar en vermaal dit zeer fijn.
  • Zeef het geheel boven een kom.
  • Klop de eiwitten met een snuf zout los en voeg dan beetje voor beetje de suiker toe.
  • Klop tot een mooie stijve en glanzende massa.
  • Neem een schep van het eiwit en spatel dit onder het amandelpoeder mengsel tot je een stevige massa hebt.
  • Wil je graag een kleurstof toevoegen ?
  • Dan is dat nu het moment.
  • Ik heb geen kleurstof toegevoegd.
  • Voeg nu de rest van het eiwit toe en spatel dit ook onder.
  • Blijf spatelen totdat je massa mooi glanzend is.
  • Je mengsel moet soepel van de spatel vallen.
  • Neem een spuitzak en vul deze met het macaron beslag.
  • Spuit dotjes van gelijke grootte op een bekleedde bakplaat.
  • Laat de macarons nu drogen.
  • Dit kan van 30 minuten tot 2 uur duren afhankelijk van het vochtgehalte in huis.
  • De macarons zijn droog als ze er mat uitzien en je er lichtjes met je vinger over kunt wrijven en het blijft niet plakken. Bak ze af in een voorverwarmde oven van 140°C in ca 12 tot 14 minuutjes.
  • Haal het bakpapier met de macarons direct na het bakken van de bakplaat en laat ze op een koude ondergrond afkoelen.
  • Wanneer de macarons koud zijn mag je ze pas van het papier halen.
  • Bewaar ze in een blikken doos tot je ze gaat vullen.
  • Neem voor de ganache een steelpannetje en schenk de room erin.
  • Hak de chocolade fijn.
  • Breng de room aan de kook samen met de oploskoffie.
  • Roer goed door en voeg de chocolade toe.
  • Roer tot het geheel mooi glad is.
  • Zet de ganache in de koelkast zodat ze goed koud kan worden.
  • Voor de karamel breng je het water en de suiker aan de kook.
  • Laat koken totdat je suiker mooi goudbruin begint te kleuren.
  • Zet het vuur af en voeg de slagroom toe.
  • Roer goed door en voeg de boter toe.
  • Roer tot het een mooi glad geheel is en laat het in een kommetje afkoelen.
  • Neem je macarons en zoek de mooiste uit.
  • Leg ze in paren van 2.
  • Klop je ganache met een handmixer mooi op.
  • Doe de ganache in een spuitzakje. Knip van onder een puntje af.
  • Doe ook de karamel in een spuitzakje en knip een puntje er af.
  • Spuit nu een cirkel van ganache op de buitenste rand. In het midden spuit je de karamel.
  • Zet de bijpassende macaron er op en druk licht aan.
  • Als afwerking kun je er nog eventueel wat cacaopoeder of poedersuiker over heen strooien.
  • Bewaar je bewerkte macarons in een luchtdicht afgesloten doosje in de onderste lade van de koelkast.
  • Macarons zijn het lekkerst 24 uur nadat je ze gemaakt hebt.
  • Je kunt ze 1 week in de koelkast bewaren.
  • Heb je nog onbewerkte macarons over ?
  • Bewaar deze in een blikken doos met deksel.
  • Je kunt ze dan nog weken bewaren.

Appelpannenkoek

Appelpannenkoek

Recept categorieën: Fruit, Pannenkoeken
Servings: 2 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 40  g bloem
  • 1 mespunt zout
  • 0.4  stuk(eieren
  • 0.1  l magere melk
  • gram vloeibare margarine
  • 0.2  snufje kaneel
  • 0.4  stuk(appels

Instructies

  • Zeef de bloem of het bakmeel met het zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek daarin de eieren.
  • Voeg ca. 2 deciliter melk toe en roer het geheel met een garde of handmixer tot een glad beslag.
  • Verdun het beslag al roerende met de rest van de melk.
  • Roer er een mespuntje kaneel door.
  • Laat het beslag eventueel ca. 30 minuten rusten.
  • Het zetmeel kan de melk dan absorberen, waardoor het beslag meer binding krijgt.
  • Verhit wat margarine in een koekenpan en wacht tot een deel van het schuim is weggetrokken.
  • Bak per pannenkoek 3 of meer schijven appel aan beide kanten.
  • Schep met een soepopscheplepel zoveel beslag over de appels in de pan, zodat de bodem bedekt is.
  • Laat het beslag met een draaiende beweging van de pan over de bodem uitvloeien.
  • Bak de pannenkoek op een matig hoog vuur tot de onderkant lichtbruin is, draai het vuur laag en wacht tot de bovenkant van de pannenkoek droog is (2-3 minuten).
  • Keer de pannenkoek om met een pannenkoekmes en bak de andere kant op een matig hoog vuur lichtbruin (1/2-1 minuut).
  • Laat de pannenkoek op een bord glijden en houd hem warm door het bord op een pan met heet water te zetten.
  • Bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier.

Aardbeien-Kiwitaart

Aardbeien-Kiwitaart

Bereidingstijd45 minuten
wachten30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 424kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 200 g tarwebiscuits
  • 2 eetlepels aardbeienjam
  • 4 eierdooiers
  • 100 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 65 g bloem
  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 250 g aardbeien
  • 2 kiwi's

Instructies

  • Smelt de boter in de magnetron.
  • Maal de tarwebiscuits fijn in een keukenmachine.
  • Meng de gesmolten boter en aardbeienjam door de gemalen biscuits.
  • Verdeel het kruimeldeeg gelijkmatig over de bodem en de wanden van een taartvorm en druk het stevig aan.
  • Mix in een kom de eierdooiers, suiker en vanillesuiker met een handmixer gedurende ongeveer 5 minuten tot het mengsel dik en romig is.
  • Zeef de bloem en spatel deze voorzichtig door het eimengsel.
  • Breng in een pan de melk en slagroom aan de kook.
  • Klop deze langzaam in kleine scheutjes door het eimengsel terwijl je blijft kloppen.
  • Schenk het mengsel terug in de pan en laat het op zacht vuur al roerend indikken tot een dikke vla.
  • Zet de pan in een bak met koud water en laat de vanilleroom afkoelen terwijl je regelmatig roert.
  • Maak de aardbeien schoon en halveer ze.
  • Schil de kiwi's en snijd ze in plakjes.
  • Verdeel de afgekoelde vanilleroom over de taartbodem.
  • Leg de aardbeienhelften op één helft van de taart en de plakjes kiwi op de andere helft.
  • Laat de taart minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.

Notities

Nutrition

Calories: 424kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 6g | Vet: 20g | Sugar: 33g

Romige Pompoenlasagne met Gorgonzola en Erwten

Romige Pompoenlasagne met Gorgonzola en Erwten

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 25 minuten
Recept categorieën: Kaas, Pasta
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 415kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • handmixer
  • Rechthoekige ovenschaal (20 x 30 cm)

Ingrediënten

  • 200 g gorgonzola piccante 48+
  • 450 g ricotta
  • 125 g crème fraîche
  • 3 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 900 g tuinerwten diepvries, ontdooid
  • 115 g ongezouten pecannoten
  • 700 g pompoen lasagnebladen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd de gorgonzola in kleine stukjes.
  • Meng de ricotta met de handmixer samen met de gorgonzola en crème fraîche tot een glad mengsel.
  • Snipper de sjalotjes, snijd de knoflook fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalotjes, knoflook en tijmblaadjes gedurende 3 minuten op laag vuur.
  • Doe de ontdooide tuinerwten in een vergiet en giet er kokend water over.
  • Laat goed uitlekken en pureer ze met een staafmixer.
  • Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Hak de pecannoten fijn.
  • Vet de ovenschaal in met de resterende olie.
  • Maak laagjes in de ovenschaal door telkens ¼ van de pompoenlasagne, ⅓ van de gepureerde tuinerwten en ⅓ van het ricottamengsel te gebruiken.
  • Bestrooi met de gehakte pecannoten.
  • Bak de lasagne ongeveer 60 minuten in de voorverwarmde oven tot deze gaar is.
  • Dek indien nodig af met aluminiumfolie als de noten te donker worden.

Notities

Deze romige en hartige pompoenlasagne wordt goed begeleid door een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige Rosé.

Nutrition

Calories: 415kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 16g | Vet: 27g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Kaascrème met Portdruiven en Appel

Kaascrème met Portdruiven en Appel

Feestelijk hapje met romige kaascrème, in port gemarineerde druiven en frisse appel.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd5 minuten
marineren1 uur
Totale tijd1 uur 25 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • handmixer
  • keukenpapier
  • kommen
  • spuitzak met grove kartelmond,

Ingrediënten

  • 1 groene appel Granny Smith
  • 1 zakje walnoten 45 g, Baukje
  • 1 theelepel citroensap
  • 150 g gorgonzola
  • 100 g witte druiven
  • 2 el slagroom
  • 2 eetlepels rode port
  • 75 g roomkaas
  • 8 roggesnacks pakje 250 g, Van der Meulen
  • Peper

Instructies

  • Was de druiven, halveer en verwijder de pitjes.
  • Roer de druiven en port door elkaar en zet afgedekt ± 1 uur in de koelkast.
  • Verkruimel de gorgonzola, roer er roomkaas en slagroom door en klop tot een crème.
  • Breng op smaak met peper.
  • Doe de kaascrème in de spuitzak en leg in de koelkast.
  • Was de appel, snijd in vieren, verwijder het klokhuis, snijd in plakjes en besprenkel met citroensap.
  • Neem de kaascrème ± 5 minuten voor serveren uit de koelkast.
  • Laat de druiven uitlekken op keukenpapier.
  • Spuit rozetten kaascrème op bordjes, schep de druiven ernaast en schik de appelplakjes in een waaier.
  • Garneer met walnoten en roggesnacks.

Notities

Serveertip:
Serveer als amuse of borrelhapje.
Wijnadvies:
Een glas rode port, of een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Kruidnoten Brownies

Kruidnoten Brownies

Heerlijke kruidnoten brownies, perfect voor een gezellige Sinterklaasavond.
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Chocolade, Koek, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bakblik (20 x 30 cm)
  • handmixer
  • rooster

Ingrediënten

  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram chocolade in stukjes
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 gram basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 100 gram kruidnoten met chocolade of grof gebroken speculaasjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Vet het bakblik in met boter.
  • Breng in een grote pan een laag water aan de kook.
  • Doe de chocolade en boter in een kleine pan en hang deze in het waterbad.
  • Laat de chocolade en boter al roerende smelten.
  • Haal de pan uit het waterbad en laat het chocolademengsel afkoelen.
  • Klop in een kom de eieren met zout licht en schuimig.
  • Voeg al kloppend de basterdsuiker beetje bij beetje toe.
  • Spatel afwisselend het chocolademengsel, bakmeel en kruidnoten luchtig door het eimengsel.
  • Schenk het beslag in het bakblik en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de koek ca.
  • 30 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant knapperig is.
  • Laat de koek in de vorm afkoelen tot lauwwarm.
  • Snijd de koek in 24 stukken.
  • Laat de brownies verder afkoelen op een rooster.
  • Bewaar in een trommel.

Notities

Serveertip:
Serveer de brownies als Sinterklaas traktatie.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g

Chocoladelettercake met Abrikozenjam

Chocoladelettercake met Abrikozenjam

Maak een heerlijke chocoladelettercake met een smeuïge laag abrikozenjam en een glanzende chocoladelaag. Perfect voor Sinterklaasavond!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Cake, Chocolade, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 8 porties
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g boter
  • 4 eieren
  • 1 pak 'Mix voor Sacher Torte' Oetker
  • ½ potje abrikozenjam
  • 1 zakje chocoladeglazuur
  • Poedersuiker

Instructies

  • Laat de boter en eieren op kamertemperatuur komen.
  • Doe de deegmix, boter, eieren en 3/4 dl water in een kom en meng door elkaar.
  • Klop het beslag met een mixer op de hoogste stand 2-3 minuten tot een glad mengsel.
  • Vul de lettervorm tot 2/3 met het beslag.
  • Plaats de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak 45 minuten op 160°C.
  • Laat de cake 10 minuten in de uitgeschakelde oven staan.
  • Haal de cake uit de vorm en laat volledig afkoelen.
  • Verwarm de abrikozenjam, zeef deze en bestrijk de cake ermee.
  • Leg het zakje chocoladeglazuur 10 minuten in heet water, droog af en kneed het zacht.
  • Knip een puntje van het zakje en verdeel het glazuur over de letter.
  • Strijk het glazuur glad met een pannenkoekenmes en laat drogen.
  • Bestrooi de cake tot slot met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer bij een kop warme chocolademelk of koffie voor een feestelijke Sinterklaassfeer.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Tawny Port past goed bij deze chocoladecake.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 16g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g

Kruidige Koolraapstamppot met Tijm en Gefruite Uitjes

Kruidige Koolraapstamppot met Tijm en Gefruite Uitjes

Een kruidige koolraapstamppot, heerlijk romig gemaakt met boter en melk, op smaak gebracht met nasi kruiden en tijm.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g koolraap geschild en in blokjes gesneden
  • 2 aardappels geschild en in blokjes gesneden
  • 25 g boter
  • ½ eetlepel nasi kruidenmix
  • 1 dl melk
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • ½ eetlepel verse tijmblaadjes
  • 1 eetlepel gefruite ui

Instructies

  • Schil de koolraap en de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
  • Smelt de boter in een pan en roer de nasikruiden erdoor.
  • Schep de koolraap en aardappelen erdoor.
  • Voeg de melk toe en smoor de koolraap en de aardappelen in 15-20 minuten zachtjes gaar.
  • Stamp alles fijn en klop het geheel met een handmixer tot een smeuïge puree.
  • Breng op smaak met zout en peper en roer de tijmblaadjes erdoor.
  • Strooi de gefruite uitjes erover.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje vlees of een vegetarische optie voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige smaken van deze stamppot.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g