Romige Snijbiet à la Crème
Een zacht en romig bijgerecht van snijbiet, perfect op smaak gebracht met boter en room. Heerlijk bij aardappelen of een stukje vlees of vis.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg snijbiet bladgroen en/of stelen
- 20 g boter
- 1 dl room
- Snufje zout
Optionele smaakvariaties:
- Snufje nootmuskaat
- Verse basilicum
Als je de stelen gebruikt, snijd deze eerst in dunne reepjes.
Was de snijbietbladeren goed en snijd ze in brede repen, vervolgens in kleinere stukken.
Breng een pan met een klein beetje water en zout aan de kook en voeg de snijbiet toe.
Kook de snijbiet in 5-10 minuten gaar.
Giet overtollig vocht af en pureer de snijbiet met een staafmixer of pureestamper.
Laat de boter in de warme snijbiet smelten en roer de room erdoor.
Breng op smaak met zout en eventueel nootmuskaat of fijngesneden basilicum.
Serveer direct of vries het gerecht in voor later gebruik.
Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij geroosterde aardappelen of gegrild vlees.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige structuur van dit gerecht.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel
Nigeriaanse Egusi Stoofpot met Rundvlees en Garnalen
Een rijke en smaakvolle Nigeriaanse stoofpot met gemalen egusi pitten, rundvlees, garnalen en spinazie. Perfect voor wie iets nieuws wil proberen!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Land van herkomst: Nigeria
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g egusi pitten of pompoenpitten
- 100 ml arachideolie pindaolie
- 675 g runderstoofvlees in blokjes
- 2 grote tomaten gehalveerd
- 1 kleine ui in vieren gesneden
- 2 groene chilipepers zonder zaadjes
- 600 g tomatensaus passata
- 3 el tomatenpuree
- 350 ml water
- 1 kg verse garnalen schoongemaakt, darmkanaal verwijderd
- 500 g verse spinazie gesneden
- Snufje zout
- Snufje versgemalen zwarte peper
Maal de egusi pitten of pompoenpitten in een keukenmachine gedurende 30-40 seconden tot een fijn poeder.
Zet apart.
Verhit de arachideolie in een grote pan op middelhoog vuur gedurende 4-5 minuten.
Voeg het runderstoofvlees toe en bak het 3-5 minuten aan tot de buitenkant mooi bruin is.
Pureer de tomaten, ui en chilipepers in een keukenmachine tot een gladde massa.
Voeg dit tomatenmengsel toe aan het stoofvlees, zet het vuur lager en plaats het deksel op de pan.
Laat 40-50 minuten zachtjes sudderen tot het vlees gaar is.
Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de tomatensaus, tomatenpuree, water en garnalen toe.
Laat het geheel nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg de spinazie en de gemalen egusi pitten toe.
Laat nog 10 minuten sudderen tot de spinazie is geslonken en de stoofpot goed is ingedikt.
Serveertip:
Serveer de egusi stoofpot met gestoomde rijst of fufu voor een authentieke Nigeriaanse maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Shiraz past goed bij de kruidige en rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 50g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel
Pannenkoeken met Ham en Champignons
Heerlijke hartige pannenkoeken gevuld met romige champignons en ham, gegratineerd met gruyère kaas.
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- Voor het deeg:
- 200 g meel
- 50 g boter
- 2 eieren
- 3 dl melk
- 1 snufje zout
- Voor het garnituur:
- 250 g ham
- 250 g champignons
- 2 sjalotten
- 50 g meel
- 50 g boter
- 500 ml melk
- 50 g geraspte gruyère kaas
- Peper en zout
Giet het meel in een mengkom en maak een kuiltje.
Breek de eieren hierin en voeg de gesmolten boter en zout toe.
Meng geleidelijk met de koude melk tot een vloeibaar beslag.
Laat 1 uur rusten.
Pel en snipper de sjalotten.
Smelt de helft van de boter in een pan en fruit de sjalotten zacht.
Voeg de in blokjes gesneden champignons toe en stoof tot het vocht verdampt is.
Smelt de rest van de boter in een pan en voeg het meel toe.
Giet de melk erbij en roer tot een gladde saus.
Voeg de champignons en in blokjes gesneden ham toe.
Bak de pannenkoeken en vul ze met het mengsel.
Rol ze op en leg ze in een ovenschaal.
Bestrooi met geraspte gruyère en gratineer 5 minuten in de oven.
Serveertip:
Lekker met een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel
Krokante Rijstbeignets met Vanille
Knapperige beignets gevuld met een romige rijstvulling op smaak gebracht met saffraan en vanille, perfect voor een zoete traktatie.
inclusief rusttijd2 uur uur
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 750 ml melk
- 75 g suiker
- 1 snufje saffraandraden
- 3 eierdooiers
- Suiker of confituursaus
- Voor het deeg:
- 200 ml water
- 1 tl suiker
- 40 g boter
- 125 g bloem
- 3-4 eieren
- 1 el rum cognac of oranjebloesemwater
- Snufje zout
- Frituurolie
Breng het water aan de kook met zout, suiker en boter.
Voeg de bloem in één keer toe en roer stevig tot het deeg een bal vormt.
Haal van het vuur en meng één voor één de eieren erdoor.
Voeg de rum of oranjebloesem toe en laat 2 uur rusten.
Kook de rijst 5 minuten in gezouten water, giet af en voeg warme melk toe.
Laat op een lage temperatuur koken tot de melk is opgenomen en de rijst zacht is.
Voeg suiker, saffraan en eierdooiers toe en laat afkoelen.
Vorm kleine balletjes van de rijst, dompel ze in het deeg en frituur tot goudbruin.
Bestrooi met suiker en serveer met fruitsaus of compote.
Serveertip:
Serveer warm met een frambozensaus of vanillesaus.
Wijnadvies:
Een zoete witte dessertwijn zoals Sauternes past goed bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.4g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel
Romige worteltjes met peterselie
Zacht gestoofde worteltjes in een romige botersaus, op smaak gebracht met een vleugje suiker en verse peterselie.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg wortelen niet te dik
- 1 dl room
- 75 g boter
- 1 koffielepel poedersuiker
- 1 bosje peterselie
- Peper en zout
Schraap de wortelen en was ze grondig.
Snijd ze in gelijke schijfjes of stukjes van ongeveer 2 cm.
Doe de wortelen in een grote kookpan en voeg net genoeg water toe om ze te bedekken.
Voeg de boter, suiker, peper en zout toe en breng zachtjes aan de kook.
Laat de wortelen sudderen tot ze bijna gaar zijn.
Voeg de room toe en laat nog 10 minuten zachtjes inkoken op laag vuur.
Roer vlak voor het serveren voorzichtig door om de room gelijkmatig te verdelen.
Bestrooi met fijngehakte peterselie en serveer direct.
Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij gegrild vlees, gevogelte of een vegetarisch hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Pinot Blanc of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.7g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel
Romige selderijpuree met aardappelen
Een zijdezachte puree van selderijknollen en aardappelen, op smaak gebracht met boter, muskaat en verse peterselie.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 2 dikke selderijknollen
- 500 g aardappelen
- 100 g boter
- 2 eidooiers
- 1 bosje peterselie
- ½ kop melk
- 1 citroen
- Muskaat
- Peper en zout
Schil de selderijknollen en snijd ze in stukken.
Breng een grote pan met gezouten water en het sap van de citroen aan de kook.
Voeg de selderijstukken toe en laat 15 minuten koken.
Schil de aardappelen, snijd ze in vieren en voeg ze toe aan de pan.
Laat alles samen nog 30 minuten koken tot de selderij en aardappelen volledig gaar zijn.
Giet de groenten af en pureer ze met een stamper of pureeknijper.
Voeg de melk, boter, peper en muskaat toe en meng tot een gladde puree.
Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers erdoor tot een romige structuur ontstaat.
Bestrooi met gehakte peterselie en serveer direct.
Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij geroosterd of gebraden wit vlees zoals kip of kalkoen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.9g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel
Varkensrib met romige mosterdsaus
Een heerlijk gerecht met sappige varkensribstukken in een romige en pittige mosterdsaus, perfect voor een doordeweekse maaltijd of een diner met vrienden.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 6 varkensribstukken lage rib
- 2 eetlepels sterke mosterd
- 300 ml slagroom
- 60 g boter
- 30 g meel
- 1 ei eidooier
- 3 sjalotten fijngehakt
- Sap van 1 citroen
- Zout en peper
Verwarm de boter in een grote pan en bak de varkensribstukken op hoog vuur tot ze goudbruin zijn.
Verlaag het vuur en laat de ribstukken nog minstens 10 minuten zachtjes garen.
Houd ze warm.
Smelt de helft van de boter in een pan en fruit de fijngehakte sjalotten op laag vuur tot ze glazig zijn.
Voeg de resterende boter toe, strooi het meel erover en roer goed door.
Laat het mengsel kort koken tot er geen klontjes meer zijn.
Giet de slagroom erbij en roer tot een gladde, dikke saus ontstaat.
Voeg de mosterd, zout, peper en een scheutje citroensap toe.
Roer goed door.
Haal de saus van het vuur en roer de eidooier erdoor om de saus extra romig te maken.
Proef en voeg eventueel extra kruiden toe.
Leg de varkensribstukken op een serveerschaal en giet de mosterdsaus erover.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met Engelse aardappelen, frietjes of een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past uitstekend bij de romige en pittige smaken van dit gerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 32g | Vet: 36g | Zout: 1.3g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel
Varkensnieren in romige cognacsaus
Een klassiek Frans gerecht met zachte varkensnieren in een romige cognacsaus, perfect geserveerd met gebakken aardappelen of rijst.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 12 varkensnieren
- 250 ml room
- 1 glas cognac
- 50 g boter
- 1 tl aardappelmeel
- Zout en peper
Snijd de varkensnieren met een scherp mes overlangs doormidden en verwijder de witte vellen aan de binnenkant.
Snijd ze vervolgens in dobbelstenen.
Smelt de boter in een grote pan en voeg de nieren toe zodra de boter warm is.
Smoor de nieren op hoog vuur en roer regelmatig met een houten lepel tot ze wat kleur krijgen.
Besprenkel de nieren met de cognac, warm een paar seconden op en flambeer.
Blijf roeren tot de vlam dooft.
Voeg de room, zout en peper toe en laat het gerecht 10 minuten sudderen op laag vuur.
Als de saus te dun is, los de aardappelmeel op in een beetje room en voeg dit toe.
Laat de saus kort indikken.
Serveer warm met gebakken aardappelen of geboterde rijst.
Serveertip:
Serveer met verse peterselie en een groene salade voor een extra frisse touch.
Wijnadvies:
Een rode wijn zoals een Beaujolais, Bourgogne of Corbières past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 32g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel
Engelse crème
Een zijdezachte en romige Engelse crème, perfect als basis voor desserts zoals ijs, custard of pudding.
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Engeland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1 ltr(genoeg voor 6 personen)
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 500 ml melk
- 500 ml slagroom
- 6 eidooiers
- 150 g suiker
- 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille-extract
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap de zaadjes eruit.
Doe de melk, slagroom, vanillezaadjes en het vanillestokje in een grote pan en breng langzaam aan de kook.
Haal de pan van het vuur zodra het mengsel kookt.
Klop in een mengkom de eidooiers en suiker samen tot een licht en romig mengsel.
Giet een klein beetje van het warme melkmengsel bij het eimengsel terwijl je blijft kloppen (tempereren).
Voeg geleidelijk de rest van de melk toe terwijl je blijft kloppen.
Giet het mengsel terug in de pan en verwarm op laag vuur.
Roer constant met een houten lepel tot de crème dikker wordt en de achterkant van de lepel bedekt.
Laat het niet koken, anders gaat het schiften.
Haal van het vuur en giet de crème door een fijne zeef om klontjes en het vanillestokje te verwijderen.
Laat afkoelen en gebruik als basis voor je vanille-ijs of andere desserts.
Serveertip:
Gebruik deze Engelse crème als saus bij desserts zoals appeltaart, brownies of pudding, of als basis voor zelfgemaakt ijs.
Serving: 150ml | Calories: 200kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.1g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel
Tussenrib op Bordelaise wijze
Een smaakvolle en sappige tussenrib op Bordelaise wijze, met een rijke saus van sjalotten en witte wijn, perfect voor een Franse culinaire ervaring.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg tussenribstuk
- 6 sjalotten of 12 kleine sjalotten
- 2 dl droge witte wijn
- 100 g boter
- 2 eetlepels olie
- Peper en zout
Verhit de olie in een grote pan tot deze goed heet is.
Leg het tussenribstuk in de pan en schroei het op hoog vuur goudbruin aan beide zijden.
Verlaag het vuur naar matig en voltooi de braadtijd, afhankelijk van de gewenste gaarheid (bijvoorbeeld saignant of à point).
Breng op smaak met zout en royaal peper.
Haal het vlees uit de pan en zet het warm weg onder een deksel of in een voorverwarmde oven.
Hak de sjalotten fijn en smoor ze in een eetlepel boter in dezelfde pan tot ze licht goudbruin zijn.
Voeg de witte wijn toe en laat het op hoog vuur inkoken.
Gebruik een houten lepel om de aanbaksels van de bodem los te schrapen en op te nemen in de saus.
Haal de pan van het vuur en klop de resterende boter door de saus tot deze mooi glanst.
Giet de saus over het vlees en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met gebakken aardappelen en seizoensgroenten zoals haricots verts of worteltjes.
Wijnadvies:
Een klassieke Bordeaux zoals Saint-Émilion, Médoc of Pomerol past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 38g | Vet: 28g | Zout: 1.1g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel