Klassieke Zwitserse Kaasfondue

Klassieke Zwitserse Kaasfondue

Een traditionele Zwitserse kaasfondue met Emmentaler en Gruyère, perfect voor een gezellige avond met vrienden.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Pel en halveer het knoflookteentje en wrijf hiermee de binnenkant van de fonduepan in.
  • Schenk de wijn in de pan en verhit tot de wijn begint te bruisen.
  • Voeg de kaas toe en laat al roerend met een houten lepel smelten.
  • Roer de maïzena glad met de kirsch of melk in een kopje en voeg toe aan de fondue.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Houd de fondue warm op een brander of andere warmtebron.
  • Prik blokjes stokbrood aan een fonduevork en doop in de fondue.

Notities

Serveertip:
Serveer met gemengde sla.
Wijnadvies:
Dezelfde droge witte wijn die in de fondue is gebruikt, zoals een Zwitserse Fendant of een Franse Savoie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Authentieke Zwitserse Kaasfondue

Authentieke Zwitserse Kaasfondue

Een klassieke Zwitserse kaasfondue met Emmentaler en Gruyère, verrijkt met kirsch en citroensap voor een perfecte smaakbalans.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fondue, Kaas
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 el citroensap
  • 200 g grofgeraspte Emmentaler Zwitserse
  • 400 g grofgeraspte Gruyère Zwitserse
  • 1 klein glaasje kirsch of andere vruchtenbrandewijn
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el maïzena
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Stokbrood in stukjes gesneden
  • 3 dl droge witte wijn

Instructies

  • Wrijf de fonduepan in met het teentje knoflook; giet de wijn erin en verwarm deze, maar laat niet koken.
  • Voeg citroensap toe, roer dan geraspte Emmentaler en Gruyère door de wijn.
  • Blijf al verwarmend roeren tot een homogeen mengsel van kaas en wijn ontstaat.
  • Zodra de fondue smeuïg is, voeg het glaasje brandewijn met opgeloste maïzena toe.
  • Breng de fondue op smaak met nootmuskaat en peper.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperige stukjes stokbrood.
Wijnadvies:
Dezelfde droge witte wijn die in de fondue is gebruikt, zoals een Zwitserse Fendant of een Franse Savoie.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 32g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Romige Borstplaat met Smaakvariaties

Romige Borstplaat met Smaakvariaties

Zelfgemaakte romige borstplaat met diverse smaakopties, een klassieke traktatie voor Sinterklaas.
Bereidingstijd55 minuten
Totale tijd55 minuten
Recept categorieën: Snoepgoed, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 6 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 gram roomboter
  • 4 eetlepels slagroom
  • 200 gram suiker
  • Enkele druppels essence naar smaak

Instructies

  • Leg bakpapier op een bakplaat of plank.
  • Maak borstplaatvormen nat en leg ze op het bakpapier.
  • Bekleed een kleine taartvorm met aluminiumfolie voor wilde borstplaat.
  • Breng suiker, room en boter al roerend aan de kook op laag vuur.
  • Laat de suiker smelten en het mengsel 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Test de dikte door de gesmolten suiker van de lepel te laten lopen.
  • Haal de pan van het vuur als de laatste druppel als draad aan de lepel hangt.
  • Roer eventueel essence door het mengsel.
  • Roer de suikersiroop krachtig door tot het mengsel afkoelt en krast.
  • Schenk het mengsel direct in de vormen.
  • Druk de vormen tegen de bakplaat om lekken te voorkomen.
  • Laat de borstplaat afkoelen en hard worden.
  • Schuif de vormen na 15 minuten voorzichtig over het bakpapier.
  • Draai de vormen om en laat de andere kant drogen.
  • Verwijder de vormen en leg de borstplaat op een schaal.
  • Snijd wilde borstplaat in stukken met een nat mes.

Notities

Serveertip:
Serveer de borstplaat als traditioneel Sinterklaas snoepgoed.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Pedro Ximénez sherry, past goed bij de borstplaat.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 28g

Romige Tagliatelle met Broccoli en Oude Kaas

Romige Tagliatelle met Broccoli en Oude Kaas

Geniet van deze romige tagliatelle met knapperige broccoli, gesmolten oude kaas en een vleugje basilicum. Een snel en smaakvol pastagerecht!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 gram tagliatelle
  • 400 gram broccoli in kleine roosjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • ½ eetlepel olijfolie
  • 1 dl room culinair
  • 1 zakje oude kaas geraspt
  • 3 eetlepels basilicum fijngeknipt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng een ruime pan water met zout aan de kook en kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 5 minuten tot ze goudgeel zijn.
  • Kook intussen de broccoli 5 minuten in kokend water met zout en giet af.
  • Giet de tagliatelle af en meng met het uimengsel en de broccoli.
  • Voeg de room culinair en de geraspte oude kaas toe en meng goed door.
  • Breng op smaak met peper en strooi de fijngeknipte basilicum erover.
  • Serveer direct en geniet van dit heerlijke pastagerecht!

Notities

Serveertip:

Lekker met een frisse groene salade en knapperig ciabattabrood met olijfolie.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals Valpolicella Terre di Verona past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g

Chinese pannenkoeken met zoete dadelvulling

Chinese pannenkoeken met zoete dadelvulling

Deze dunne Chinese pannenkoeken zijn gevuld met een smeuïge dadelpasta, gezoet met sinaasappel en poedersuiker. Perfect als zoet nagerecht of als Aziatische lekkernij bij de thee!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Pannenkoeken
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Voor de pannenkoeken:
  • 125 gram bloem
  • 1 snufje zout
  • 1 ei losgeklopt
  • 250 milliliter water
  • 60 milliliter pindaolie of plantaardige olie
  • Voor de vulling:
  • 250 gram gedroogde rode dadels
  • 20 gram boter
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 4 theelepels sinaasappelschil fijn geraspt
  • 2 eetlepels versgeperst sinaasappelsap

Instructies

  • Voor de vulling:
  • Doe de dadels in een pan en voeg water toe tot ze 1,5 cm onder staan.
  • Breng aan de kook en zet het vuur laag.
  • Laat de dadels met het deksel op de pan 25-30 minuten zachtkoken.
  • Giet af, laat afkoelen en verwijder de pitten.
  • Doe de dadels samen met de boter, poedersuiker, sinaasappelschil en sinaasappelsap in een keukenmachine.
  • Maal het geheel 8-10 seconden tot een gladde pasta.
  • Voor de pannenkoeken:
  • Meng de bloem en het zout in een kom.
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg het ei en 60 milliliter water toe.
  • Roer goed door en voeg beetje bij beetje de rest van het water toe tot een glad beslag ontstaat.
  • Verhit 2 theelepels olie in een anti-aanbakpan.
  • Giet een soeplepel beslag in de pan en verdeel het over de bodem.
  • Bak de pannenkoek 45 seconden, keer om en bak nog 30-45 seconden.
  • Herhaal dit voor de overige pannenkoeken.
  • Vullen en bakken:
  • Leg 1 eetlepel dadelvulling op elke pannenkoek.
  • Vouw één zijde om en druk de pannenkoek iets plat zodat de vulling zich verdeelt.
  • Vouw de zijkanten naar binnen en rol de pannenkoek op.
  • Verhit 1 eetlepel olie in de pan en bak de gevulde pannenkoeken aan beide kanten in circa 1 minuut goudbruin.

Notities

Serveertip:
Serveer deze gevulde pannenkoeken warm met een lepel honing of een beetje extra poedersuiker. Heerlijk bij een kop jasmijnthee!
Wijnadvies:
Deze zoete pannenkoeken combineren goed met een lichte dessertwijn zoals Muscat of een glas Chinese pruimenwijn.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g

Vegan Erwtensoep met Kruiden en Plantaardige Reepjes

Vegan Erwtensoep met Kruiden en Plantaardige Reepjes

Deze verwarmende vegan erwtensoep met knolselderij, prei en plantaardige reepjes is heerlijk romig en vol van smaak. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Soep, Vleesvervangers
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ knolselderij in blokjes van 1 cm
  • 1 ui in blokjes van 1 cm
  • ½ prei in stukjes van 1 cm
  • 1 wortel in blokjes van 1 cm
  • 125 g gele spliterwten
  • 2 takjes verse tijm fijngehakt
  • 1 laurierblad
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 pakje plantaardige reepjes licht of pittig gekruid
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 el plantaardige boter of olie

Instructies

  • Verwarm een scheutje plantaardige boter of olie in een soeppan.
  • Bak de knolselderij, ui, prei en wortel 8 minuten op matig vuur tot de ui glazig is.
  • Voeg de spliterwten, tijm, laurierblad en groentebouillon toe.
  • Breng de soep aan de kook en laat 30 minuten sudderen tot de erwten zacht zijn.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verwijder het laurierblad en voeg de plantaardige reepjes toe.
  • Roer goed door en serveer warm.

Notities

Serveertip:

Serveer met stevig volkorenbrood of een roggebrood met plantaardige boter.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige en hartige smaak van deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 18g | Vet: 8g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Spinazie met Rozijnen en Cashewnoten

Spinazie met Rozijnen en Cashewnoten

Een verrassend bijgerecht van warme spinazie, zoete rozijnen en knapperige cashewnoten. Heerlijk bij aardappelen en vleesgerechten!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Noten, Zuidvruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 gram spinazie diepvries
  • 50 gram rozijnen
  • 4 eetlepels cashewnoten

Instructies

  • Doe de spinazie in een pannetje en laat deze op laag vuur in ongeveer 10 minuten ontdooien.
  • Roer regelmatig met een houten lepel.
  • Spoel de rozijnen in een zeef af onder de kraan en laat ze uitlekken.
  • Doe de cashewnoten in een theedoek, vouw deze dicht en rol er met een deegroller overheen om de noten iets te verkleinen.
  • Schep de uitgelekte rozijnen en verkruimelde cashewnoten door de warme spinazie.

Notities

Serveertip:

Serveer deze spinazie als bijgerecht bij een gehaktbal en knapperige frietjes voor een heerlijke maaltijd.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de spinazie en het zoete accent van de rozijnen.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 6g

Belgische Biersoep uit Malmédy met Specerijen

Belgische Biersoep uit Malmédy met Specerijen

Deze traditionele biersoep uit Malmédy combineert de rijke smaak van bier met kaneel, gember en een romige afwerking. Heerlijk geserveerd met bruin brood en boter!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 2 el bloem
  • 500 ml bier
  • 500 ml water
  • Gember naar smaak
  • Kaneel naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • Citroenschil naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 2 eidooiers
  • 100 g room
  • 4 sneetjes bruin brood

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan op laag vuur en voeg beetje bij beetje de bloem toe.
  • Roer goed door met een houten lepel tot een glad mengsel ontstaat.
  • Voeg scheutje voor scheutje het bier toe, blijf roeren tot een gebonden saus ontstaat.
  • Giet het water erbij en laat de soep 20 minuten zachtjes koken, roer af en toe door.
  • Breng op smaak met gember, kaneel, suiker, citroenschil, zout en flink wat peper.
  • Klop de eidooiers met de room in een soepterrine.
  • Haal de soep van het vuur en roer het voorzichtig door het ei-roommengsel.
  • Serveer warm met sneden bruin brood en boter.

Notities

Serveertip:

Voeg extra zwarte peper toe voor een pittig contrast in smaak.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep past het beste bij een Belgisch abdijbier.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Snelle Bietjesstamppot met Appel en Ui

Snelle Bietjesstamppot met Appel en Ui

Een snelle en smaakvolle bietjesstamppot met gebakken ui, frisse appel en een vleugje kruidnagel en laurier voor extra diepgang.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 friszure appel in blokjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 eetlepel boter
  • 2 pakjes puree voor stamppot
  • 400 g gekookte gesneden bietjes
  • Kruidnagel naar smaak
  • Laurierpoeder naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd warm.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui tot de randjes beginnen te kleuren.
  • Voeg de bietjes toe en bak ze kort mee.
  • Doe vervolgens de appelblokjes en een beetje suiker erbij en bak alles goed door.
  • Voeg de warme puree toe en meng alles goed door elkaar.
  • Breng op smaak met kruidnagel, laurierpoeder en zout.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met uitgebakken spekjes of een schepje zure room voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de aardse smaken van bietjes en de frisheid van appel.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 12g

Thaise Noedels met Tofu en Knapperige Groenten

Thaise Noedels met Tofu en Knapperige Groenten

Een smaakvol en snel gerecht met Thaise rijstnoedels, knapperige groenten en krokante tofu in een aromatische five spice woksaus.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Thailand
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 ml woksaus five spice
  • 2 paprika’s in stukjes
  • 2 uien gesnipperd
  • 4 el wokolie
  • 200 g Thaise rijstnoedels
  • 360 g tofu wokreepjes mild pikant
  • 600 g snijbonen schoongemaakt en in stukjes van 3 cm

Instructies

  • Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
  • Verhit de wokolie in een grote pan en bak de tofu wokreepjes goudbruin en krokant.
  • Voeg de gesnipperde ui, paprika en snijbonen toe en bak deze 5 minuten al omscheppend mee.
  • Schep de gekookte noedels door het groentemengsel en meng alles goed.
  • Voeg de woksaus toe en roerbak het geheel tot alles goed gemengd en doorgewarmd is.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse koriander en een partje limoen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een Riesling Qualitätswein uit de Mosel-Saar-Ruwer regio past perfect bij dit gerecht. De fruitige en frisse tonen balanceren mooi met de kruidige smaken van de Thaise noedels.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g