Varkensfilet in portsaus

Varkensfilet in portsaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels
  • 1 ½ dl rode port
  • 20 gedroogde pruimen zonder pit Sunsweet,
  • 1 plak parmaham ca. 50 g,
  • ½ zakje verse tijm á 15 g,
  • 1 sjalotje
  • 75 g boter of margarine,
  • versgemalen zwarte peper
  • 600 g varkensfilet
  • zout

Instructies

Voor Bereiden:

  • Sinaasappels onder koud stromend water goed schoonboenen.
  • Met citroentrekker (of scherp mesje) 8 smalle reepjes schil van sinaasappel trekken en in kommetje met koud water leggen.
  • Sinaasappels uitpersen.
  • In schaal sinaasappelsap en port door elkaar roeren.
  • Pruimen erdoor scheppen en afgedekt in koelkast ca. 4 uur laten wellen.
  • In zeef boven kom pruimen laten uitlekken, hierbij weekvocht opvangen.
  • 8 Pruimen achterhouden voor garnering, rest halveren.
  • Ham in reepjes snijden.
  • 4 Takjes tijm achterhouden voor garnering, van rest van tijm blaadjes van takjes rissen.
  • Sjalotje pellen en snipperen.
  • In pan 15 g boter verhitten.
  • Sjalot ca. 5 minuten zachtjes bakken.
  • Van vuur, af pruimenhelften, hamreepjes, tijmblaadjes en helft van sinaasappelreepjes door sjalot scheppen.
  • Pruimenmengsel op smaak brengen met peper.
  • Varkensfilet tot op ca. 1 cm van rand insnijden en openslaan.
  • Filet aan beide kanten bestrooien met zout en peper.
  • Pruimenmengsel over binnenzijde van filet verdelen.
  • Filet met vulling vanaf korte kant oprollen en dichtbinden met keukengaren.
  • Uiteinden van filet dichtsteken met cocktailprikkers en filet tot gebruik afgedekt in koelkast
  • leggen.
  • 35 g boter in blokjes snijden en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

Bereiden:

  • In braadpan rest van boter verhitten.
  • Filet in ca. 5 minuten rondom bruin bakken.
  • Filet op middelhoog vuur met deksel schuin op pan in ca. 35 minuten gaar braden.
  • Uit pan op bord scheppen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Weekvocht van pruimen aan bakvet toevoegen.
  • Aanbaksel losroeren.
  • Vocht onafgedekt in ca. 5 minuten tot ca. 2/3 laten inkoken.
  • Intussen platte schaal voorverwarmen.
  • Keukengaren en cocktailprikkers uit filet verwijderen.
  • Met scherp mes filet in 8 plakken snijden.
  • Vocht zeven en terugdoen in pan.
  • Van vuur af blokjes boter erdoor kloppen.
  • Blijven kloppen tot licht gebonden saus ontstaat.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Helft van saus op -schaal schenken.
  • Plakken voorzichtig in saus leggen.
  • Garneren met achtergehouden pruimen, rest van sinaasappelreepjes en takjes tijm.
  • Rest van saus apart erbij geven.
  • Serveren met broccoli en pommes duchesses (aardappelpureetorentjes).

Saffraanvissoep met wortel

Saffraanvissoep met wortel

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Soep, Vis
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukengaren

Ingrediënten

  • 1 zakje verse Provençaalse kruidenmix 30 g,
  • 1 zakje miniworteltjes 300 g,
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zakje saffraan 0,05 g Silvo,
  • 2 tabletten visbouillon
  • 500 g aardappels vastkokend,
  • 1 schaaltje kabeljauwfilet 220 g, AH,
  • 1 schaaltje gekookte mosselen 250 g, AH,
  • 1 pakje Room Culinair 2 dl, Campina,
  • ½ theelepel cayennepeper

Instructies

  • Provençaalse kruiden met garen als bosje vastbinden.
  • Eventuele grotere worteltjes halveren.
  • Ui pellen en snipperen.
  • In grote braadpan olie verhitten en ui 3 minuten zachtjes fruiten.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • 1 Liter water toevoegen, en aan de kook brengen met kruidenbosje, saffraan en worteltjes.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen en oplossen.
  • Op laag vuur soep afgedekt 5 minuten koken.
  • Intussen aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden.
  • Aardappelblokjes aan soep toevoegen en 10 minuten meekoken.
  • Intussen kabeljauwfilet in blokjes snijden.
  • Mosselen en kabeljauwfilet aan soep toevoegen en 3 minuten laten meekoken. Room door soep roeren en soep weer aan de kook brengen.
  • Soep pikant op smaak brengen met cayennepeper.
  • Kruidenbosje uit soep nemen.
  • Soep in vier soepkommen scheppen.

Notities

Serveren met stokbrood en boter.

Kalkoen uit Zagorje

Kalkoen uit Zagorje

Recept categorieën: Gevogelte, Kalkoen
Land van herkomst: Kroatië
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukengaren

Ingrediënten

voor de vulling

  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel ui
  • 75 g champignons
  • 75 g kalkoenlever of kippenlever
  • 1 eetlepel fijngesneden peterselie
  • 1 groot ei
  • peper
  • zout

voor de kalkoen

  • 2 stukken kalkoenfilet á 150 g,platgeslagen
  • peper
  • zout
  • bloem
  • 1 ei
  • paneermeel
  • 2 eetlepels olie

Voor het bijgerecht:

  • 1 eetlepel boter
  • stuk spitskool
  • eiernoedels
  • zure room
  • zout
  • dille
  • bieslook

Instructies

  • Verhit de olie in een kleine koekenpan met anti-aanbakbodem (diameter bodem 15 cm).
  • Snipper de ui, de paddestoelen en de lever en fruit ze gaar.
  • Doe de peterselie erbij, schenk er het losgeklopte ei met peper en zout over en laat het ei stollen.
  • Halveer het mengsel.
  • Beleg de stukken kalkoen met het gebakken ei beleggen en klap ze dubbel.
  • Snijd het ei bij en bind het met keukengaren als pakketje vast.
  • Bestuif de buitenkant met peper, zout en bloem.
  • Haal de pakketjes rondom door losgeklopt ei en dan door paneermeel en bak ze in een anti-aanbakpan op laag vuur in een kwartier in de hete olie aan alle kanten goudbruin.
  • Keer ze geregeld.
  • Snijd intussen de kool fijn en fruit hem zachtjes in de boter.
  • Kook de nNoedels gaar, giet ze af en leg ze bij de kool.
  • Roer er naar smaak zure room en zout door en garneer met veel groen.

Rode Mul in een pakketje

Rode Mul in een pakketje

Deze maaltijd smaakt niet alleen geweldig, maar ziet er ook nog eens feestelijk uit. Het bereiden van Rode Mul in een pakketje voegt een speciale touch toe aan je maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: VisRecepten.nl

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram rode mulfilets
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Halve knolselderij geschild en in smalle reepjes
  • 1 prei in reepjes van 5 cm
  • 1 venkelknol in smalle ringen
  • 1 rode ui in smalle partjes
  • 200 gram haricots verts 3 minuten geblancheerd
  • 1 eetlepel fijngehakte rozemarijn
  • 1 citroen in plakjes
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 ºC.
  • Meng de reepjes knolselderij, prei en venkel.
  • Verdeel deze groentemix over 8 stukken vetvrij bakpapier van 20x30 cm.
  • Bestrooi de groenten licht met zout.
  • Leg telkens twee mulfilets op elkaar en besprenkel ze in het midden met wat olijfolie.
  • Leg de mulfilets op de groenten op elk stuk bakpapier.
  • Verdeel daarover de rode ui, haricots verts en fijngehakte rozemarijn.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper en leg er enkele plakjes citroen bovenop.
  • Vouw de pakketjes zorgvuldig dicht.
  • Rol de randen op en gebruik paperclips of keukengaren om ze vast te zetten.
  • Plaats de vispakketjes in een ingevette ovenschaal en bak ze 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • De papieren verpakking zou lichtbruin moeten worden.
  • Serveer de vispakketjes op warme borden en open ze vlak voor het serveren.

Notities

Serveertips:

Een zachte, witte wijn met rijpe vruchten zoals een witte Côtes du Roussillon past goed bij deze aromatische vispakketjes.
Deze maaltijd smaakt niet alleen geweldig, maar ziet er ook nog eens feestelijk uit. Het bereiden van Rode Mul in een pakketje voegt een speciale touch toe aan je maaltijd.

Haringen in Spekjasje van de Grill

Haringen in Spekjasje van de Grill

Ontdek de verrassende combinatie van haring en spek met deze heerlijke gegrilde haringen in een spekjasje. Perfect voor een zomerse barbecue of als bijzondere fingerfood.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Fingerfood, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • barbecue of grill
  • keukengaren

Ingrediënten

  • 4 schoongemaakte haringen
  • 1 el mosterd
  • 8 lapjes spek

Instructies

  • Bestrijk de haringen van binnen en van buiten met een dun laagje mosterd.
  • Wikkel om elke haring 2 lapjes spek en bind deze vast met keukengaren zodat het spek goed blijft zitten.
  • Verhit de barbecue of grill op middelhoog vuur.
  • Leg de haringen op de barbecue of grill en gril ze ongeveer 7 minuten aan elke kant, totdat het spek knapperig en de haring gaar is.

Notities

Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een droge Chardonnay past goed bij de rijke en zoute smaken van de haring in spekjasje.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 0g

Savooiekoolrolletjes met Gehakt

Savooiekoolrolletjes met Gehakt

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 scheutje azijn
  • 40 g boter
  • 500 g gehakt
  • 1 kleine savooiekool
  • 2 uien
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak de kool schoon en breek de bladeren eraf.
  • Kook de bladeren 10 minuten in ruim water met zout en laat ze uitlekken.
  • Meng het gehakt met zout, peper en gesnipperde ui en verdeel het in balletjes.
  • Bak de balletjes in de boter bruin, maar niet gaar.
  • Leg de balletjes op de koolbladeren, rol op en bind vast met keukengaren.
  • Beboter een ovenschaal en leg de rolletjes erin.
  • Bak de gesnipperde ui in de bakboter van het gehakt en blus af met azijn.
  • Giet dit over de rolletjes.
  • Dek de schaal af en bak de rolletjes 20 minuten in de voorverwarmde oven (220°C).

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen en jus.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Chianti.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g