Laurier Aardappelen met groene saus

Laurier Aardappelen met groene saus

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • Aardappelen:
  • 8 geschilde aardappelen
  • Laurierbladeren
  • 50 g gesmolten boter
  • Zeezout
  • Groene saus:
  • 3 sjalotjes
  • 30 g peterselie
  • 2 eetlepels kappertjes
  • ½ eetlepel geraspte citroenschil
  • 1 theelepel mosterd
  • ¾ dl olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Snijd 8 geschilde aardappelen viermaal diep in en steek in elke snede een laurierblad.
  • Leg de aardappelen in een ingevette ovenschaal en bedruppel ze met 50 g gesmolten boter.
  • Bak ze in de oven gedurende 30-45 minuten of tot ze gaar zijn, en bestrooi met zeezout.
  • Voor de saus: Pureer 3 sjalotjes, 30 g peterselie, 2 eetlepels kappertjes, ½ eetlepel geraspte citroenschil en 1 theelepel mosterd in een keukenmachine of blender.
  • Voeg geleidelijk ¾ dl olijfolie toe tot de saus romig is.
  • Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Geroosterde Pompoensoep met Kokosmelk en Korianderpesto

Geroosterde Pompoensoep met Kokosmelk en Korianderpesto

Fluweelzachte pompoensoep met romige kokosmelk en frisse korianderpesto, ideaal voor een feestelijk kerstdiner.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de soep:

  • 1 middelgrote pompoen in blokjes
  • 1 ui grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 liter groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • Zout en zwarte peper naar smaak

Voor de korianderpesto:

  • 1 bosje verse koriander gewassen en grof gehakt
  • 50 g geroosterde pijnboompitten
  • 50 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • Zout en zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng de pompoenblokjes, ui, knoflook, olijfolie, komijn, koriander, zout en peper.
  • Spreid het mengsel uit op een bakplaat en rooster 25-30 minuten tot de pompoen zacht en licht gekarameliseerd is.
  • Doe de geroosterde groenten in een soeppan en voeg de groentebouillon toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie.
  • Roer de kokosmelk erdoor en verwarm opnieuw zonder te laten koken.

Voor de korianderpesto:

  • Meng de koriander, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook, olijfolie, zout en peper in een keukenmachine tot een gladde pesto.
  • Serveer de soep in kommen en druppel een lepel korianderpesto over elke portie.
  • Garneer eventueel met een swirl kokosmelk.

Notities

Heerlijk met vers gebakken brood of een krokant toastje.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Penne met Tonijn en Krokant Broodkruim

Penne met Tonijn en Krokant Broodkruim

Voorbereidingstijd14 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Lactosevrij
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Keukenmachine of blender
  • Hapjespan of braadpan
  • antiaanbakpan

Ingrediënten

  • 2 sneetjes oud witbrood
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 400 g penne pasta
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje ansjovisfilets
  • 500 g cherrytomaten
  • 75 g waterkers
  • 4 tonijnsteaks

Instructies

  • Ontkorst de sneetjes brood en maal ze fijn in een keukenmachine of blender.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en rooster het broodkruim goudbruin.
  • Laat het broodkruim vervolgens afkoelen op keukenpapier.
  • Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim kokend water met zout tot ze beetgaar zijn.
  • Pel en snipper de uien en knoflook.
  • Snijd de ansjovis fijn en halveer de cherrytomaten.
  • Verwijder de harde stelen van de waterkers en scheur de waterkers grof.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een hapjespan of braadpan en bak de ui en knoflook zachtjes gedurende 1 minuut.
  • Voeg de ansjovis en cherrytomaten toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Giet de penne af en meng deze door het tomatenmengsel.
  • Verwarm alles goed door.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een antiaanbakpan en bak de tonijnsteaks op hoog vuur 1-2 minuten per kant, net als bij biefstuk, tot ze rosé zijn.
  • Breng de pasta op smaak met zout en peper en verdeel deze over vier diepe borden.
  • Snijd de tonijn in reepjes en leg deze op de pasta.
  • Strooi de waterkers en het krokante broodkruim over de pasta.
  • Serveertips:
  • Serveer de penne met tonijn en krokant broodkruim direct voor een heerlijke maaltijd.
  • Garneer met een scheutje extra vierge olijfolie en verse basilicumblaadjes voor extra smaak.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtrode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 6g | Sugar: 7g

Appel-Basilicumsorbet met Verse Frambozen

Appel-Basilicumsorbet met Verse Frambozen

Deze appel-basilicumsorbet met frisse frambozen is een verfrissend dessert, perfect na een zomerse maaltijd. Een unieke combinatie van fruit en kruiden.
inclusief bevriezing4 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • diepvriesbak
  • Keukenmachine of blender
  • IJstang
  • Vier hoge glazen

Ingrediënten

  • 3 groene appels Granny Smith
  • 100 ml appelsap
  • 100 g basterdsuiker
  • 2 zakjes verse basilicum à 15 g
  • 125 g frambozen of aardbeien in vieren gesneden

Instructies

  • Snijd de appels in stukjes en leg ze in een open diepvriesbak.
  • Laat de appelstukjes ongeveer 2 uur in de diepvriezer bevriezen.
  • Verwarm in een steelpan het appelsap en de basterdsuiker op laag vuur.
  • Roer tot de suiker volledig is opgelost en laat het mengsel daarna afkoelen.
  • Houd 4 kleine basilicumblaadjes apart voor de garnering.
  • Pureer in een keukenmachine of blender de bevroren appelstukjes samen met de rest van de basilicumblaadjes en de afgekoelde suikersiroop tot een fijn sorbetijs.
  • Doe het sorbetijs terug in de diepvriesbak en laat het nog eens 2 uur stevig worden.
  • Schep met een ijstang 2-3 bollen appel-basilicumsorbet in elk van de vier hoge glazen.
  • Verdeel de frambozen of aardbeien over de sorbet en garneer elk glas met een basilicumblaadje.

Notities

Serveertip:
Serveer direct uit de diepvries voor de beste smaak en textuur. Voeg een takje munt toe voor een extra fris accent.
Wijnadvies:
Een droge mousserende wijn zoals een Prosecco of Cava past uitstekend bij dit lichte en fruitige dessert.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 29g