Kruidige Kaasterrine met Tomatensaus
Frisse kaasterrine met ricotta, geitenkaas en kruiden, geserveerd met een zelfgemaakte tomatensaus.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
opstijven4 uur uur
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 2 el crème fraîche
- 2 blaadjes witte gelatine
- 250 g geitenkaas
- 4 el bieslook fijngesneden
- 1-2 el munt fijngesneden
- 1 dl olijfolie
- 250 g ricotta
- 3 tomaten
- Peper
- Zout
Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water.
Prak de ricotta en de geitenkaas fijn, vermeng ze en roer de crème fraîche erdoor.
Los de gelatineblaadjes met aanhangend water op zacht vuur op (laat niet koken) en roer ze door het kaasmengsel.
Roer er ook de bieslook en de munt door en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Schep het kaasmengsel in de vorm en strijk het glad.
Dek de vorm af met plasticfolie en laat de terrine in de koelkast minstens 4 uur opstijven.
Ontvel de tomaten (op 1/4 tomaat na) en verwijder de zaadjes.
Snijd het vruchtvlees klein en pureer het in een keukenmachine (of met een staafmixer).
Voeg al draaiend de olijfolie toe.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Snijd de achtergehouden 1/4 tomaat in kleine blokjes.
Stort de kaasterrine op een schaal, schep de tomatensaus eromheen en garneer met de tomaatblokjes, een toefje munt en sprietjes bieslook.
Serveertip:
Lekker met geroosterd olijvenbrood.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of Pinot Grigio.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / keukenmachine of staafmixer / Pagina 4
Koninklijke borrelplank met olijvenpesto
Een kleurrijke borrelplank met verse groenten, kaas en een heerlijke olijvenpesto.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
Totale tijd20 minuten min
Servings: 8
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bos bospeen
- 200 gram cheddar aan een stuk
- 8 takjes munt
- 50 gram olijven
- 4 eetlepels olijvenpesto
- 1 paprika
- 1 bakje kerstomaatjes
Was de paprika, halveer, verwijder zaadlijsten en snijd in repen.
Schrap de bospeen en laat wat groen aan de uiteinden.
Was de kerstomaatjes.
Snijd de kaas in plakken en diagonaal door tot driehoeken.
Rangschik de paprika, bospeen, tomaatjes en kaas op een schaal.
Pureer de olijven, pesto en munt tot een saus.
Serveer de saus in een kommetje erbij.
Serveertip:
Serveer met stokbrood of crackers. Voeg eventueel andere groenten of kazen toe.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een rosé.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / keukenmachine of staafmixer / Pagina 4
Aspergesalade met Eendenlever en Wijnvinaigrette
Een verfijnde salade met witte asperges, eendenlever en een frisse wijnvinaigrette. Een luxe voorgerecht voor een speciale gelegenheid.
Bereidingstijd30 minuten min
marineren2 uur uur
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 12 witte aspergepunten
- 1 krop sla naar keuze
- 50 gram veldsla
- ½ frisée
- ½ krop rode sla
- 50 gram eendenlever
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
- 1 dl witte wijn Elzas
- 0.1 dl wijnazijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 gesnipperd sjalotje
- ½ appel
- 2 eetlepels honing
- 1 ½ dl yoghurt
- Peper
- Zout
Schil de appel en snijd hem in stukjes.
Schil de asperges, snijd de onderkantjes eraf, kook ze beetgaar en laat ze in het kookvocht afkoelen.
Klop de wijn, wijnazijn, sjalotje, appel, honing, olijfolie, peper en zout in een keukenmachine of met een staafmixer tot een vinaigrette.
Voeg eventueel meer olie toe voor binding.
Marineer de aspergestukjes 2 uur in een deel van de vinaigrette.
Was, droog en pluk de slasoorten en schep er wat vinaigrette door.
Verdeel de sla over de borden en leg de aspergestukjes erop.
Snijd met een warm mes dunne plakken eendenlever, bestrooi met peper en zeezout en verdeel ze over de salade.
Serveertip:
- Serveer direct na bereiding.
- Garneer eventueel met extra kruiden.
Wijnadvies:
- Gewürztraminer (Elzas): Een aromatische witte wijn die goed past bij de eendenlever en vinaigrette.
- Pinot Blanc (Elzas): Een frisse witte wijn die de smaken van de salade complementeert.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / keukenmachine of staafmixer / Pagina 4
Asperge-Ham Timbaaltjes
Verfijnde timbaaltjes met groene asperges en een romige ham-mousse. Een elegant voorgerecht voor een speciale gelegenheid.
Bereidingstijd30 minuten min
opstijven45 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 20 groene asperges
- Zout
- Peper
- 4 blaadjes witte gelatine
- 1 sjalot
- 100 gram gekookte beenham vleeswaren
- ¾ dl crème fraîche
- 1 dl droge witte wijn Elzas Pinot Blanc
- 1 ¼ dl slagroom
Snijd de onderkantjes van de asperges en kook ze beetgaar.
Week de gelatine in koud water.
Pel de sjalot.
Pureer de beenham met de sjalot en crème fraîche.
Verwarm de wijn.
Knijp de gelatine uit en los op in de warme wijn.
Roer het wijnmengsel door het hammengsel.
Breng op smaak met zout en peper.
Klop de slagroom bijna stijf en spatel door het hammengsel.
Snijd de asperges op maat en de rest in kleine stukjes.
Meng de stukjes asperges door de hammousse.
Zet de aspergepunten langs de rand van de bakringen.
Schep de hammousse in de ringen en laat opstijven in de koelkast.
Verwijder de ringen voor het serveren.
Serveertip:
- Lekker met verse toast.
- Garneer eventueel met extra kruiden of een vinaigrette.
Wijnadvies:
- Elzas Pinot Blanc: Een droge witte wijn die goed past bij de ham en asperges.
- Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die de smaken van het gerecht complementeert.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / keukenmachine of staafmixer / Pagina 4