Ui-knoflook-zout
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 flinke uien
- 12 tenen knoflook
- Grof zeezout
Voor dit recept gebruikten we grof zeezout wat later met de uien en knoflook iets fijner gemalen wordt.
Gebruik je in gerechten liever fijn zout neem dan het fijne zeezout (of half/half).
Maak de uien en de knoflooktenen schoon en snij de ze in dunne plakken en leg de uienringen op een met bakpapier bekleedde ovenplaat.
Zet de oven op 50 graden en droog de uien twee uur, leg nu ook de plakjes knoflook erbij en droog nog eens twee uur waarna je alles laat afkoelen.
Doe de gedroogde uien en knoflook in een keukenmachine en maal alles fijn.
Voeg een beetje zout toe en maal het nogmaals.
Wil je het uien-knoflook-zout grof houden, stop dan met malen en voeg naar eigen smaak zout toe.
Hou je van fijner zout, maal dan ook het zout samen met de uien en knoflook.
Hou de verhouding goed in de gaten, want zout kun je later altijd toevoegen maar er niet meer uit halen…
Verdeel het ui-knoflook zout over goed afsluitbare glazen potten zodat er geen vocht bij kan komen.
KRUIDENZOUT
Veel bekender is ‘sale alle erbe’, kruidenzout. En eerlijk gezegd is kruidenzout eenvoudiger te maken dan ui-knoflook-zout.
KLIK HIER VOOR HET RECEPT VAN KRUIDENZOUT
Dé methode om vampiers uit je huis te jagen…..
We weten allemaal dat het gezonder is om minder zout te eten. Wanneer je echter het zout vermengt met kruiden geeft dit mengsel aan het gerecht een krachtig aroma waardoor je minder zout hoeft te gebruiken. Hetzelfde geldt voor uien-knoflook-zout.
Het Voedingscentrum geeft aan dat zeezout (ook andere zouten zoals Keltisch zout of Himalayazout) weliswaar een klein beetje mineralen bevat zoals bijvoorbeeld magnesium en calcium, maar dat dit zó weinig is, dat het bij een normale consumptie niet bijdraagt aan het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Toch vind ik het fijn om af en toe (grof)zeezout te gebruiken. De grove korrels zeezout bovenop een kruidige Focaccia geven dit brood toch een eigen smaak.
Veel van onze Italiaanse vrienden maken hun eigen kruidenzout. Inmiddels hebben wij ook onze eigen kruidenzout gemaakt (klik hier..). Onlangs bracht kwam onze overbuurvrouw Lucia aanzetten met een potje kruidenzout aangevuld met gedroogde ui en een klein beetje knoflook (echt een klein beetje omdat de rest van het gezin niet van knoflook houdt…). Dat bracht ons op het idee om een zout te maken met alleen uien en knoflook, maar dan vooral met heel veel knoflook. Na gesnuffel op internet vonden we geen recept om zelf uien-knoflook-zout te maken. Des te groter was de uitdaging…!!!!!!!!
Het was een hele belevenis. Eerst heel veel gejank tijdens het snijden van de uien. Vervolgens hebben we twee ovenbakblikken vol met uien in de oven gezet om te drogen. Van een kilo uien hielden we nauwelijks een schaaltje vol gedroogde uien over. We moeten eerlijk zeggen dat het heel veel werk was, de oven heeft uren aangestaan, maar het was wel een aparte ervaring. Het hele huis rook die dag en nog twee dagen erna naar ui en knoflook. Van vampiers hebben wij de komende maanden zeker geen last.
Onderstaand het recept wat wij hebben aangehouden. Uiteraard is ook mogelijk om gedroogde uien en knoflookpoeder bij een toko te kopen.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 26
Pestosaus van Onbekende Auteur
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 bosjes basilicum
- 3 tenen knoflook
- 40 g pijnboompitten
- 150 g pastakaas
- 2 deciliter olijfolie
- zout
- peper
Maal de basilicum, knoflook en pijnboompitten fijn in een keukenmachine.
Voeg de kaas toe en meng alles goed.
Giet de olijfolie in de draaiende keukenmachine.
Vermeng het geheel tot de saus glad is.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
De saus kan in de koelkast bewaard worden.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 26
Buttermilk pancakes
Amerikaans ontbijtgerecht
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Klop in een blender of keukenmachine 200 gr zelfrijzend bakmeel, 1 eetlepel
1 eetlepel suiker, 1 mespuntje zout, 2 eieren, 3 dl karnemelk en 2 eetlepels gesmolten boter door elkaar.
Bak er kleine, dikke pannenkoeken van en eet die met marmelade of maple syrup.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 26
Courgette spaghetti met kip
Courgette spaghetti is eenvoudig en smakelijk recept waarbij je ongemerkt heel veel groente eet. Eenvoudig, want je hebt weinig verschillende ingrediënten nodig en het staat binnen 15 minuten op tafel. Voor dit gerecht heb je wel een keukenmachine nodig waarmee je van groente diverse soorten slierten kan maken, een zogenaamde spiraalsnijder.Eigenlijk mag je dit geen spaghetti noemen, want spaghetti is een pastasoort gemaakt van bloem, ei en water. Maar door de sliertjesvorm noemen we dit gemakshalve spaghetti. Ideaal recept waarbij kinderen ‘stiekem’ meer groente eten zonder dat ze het door hebben…
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 courgettes gewassen en de kontjes verwijderd
- 200 gram kipfilet aan blokjes of dunne reepjes gesneden
- 1 flinke rode ui of een paar sjalotjes / gesnipperd
- 2 tenen knoflook 4 voor de liefhebbers , geperst
- olie om te bakken
- peper & zout of bouillonpoeder
- klein vers pepertje voor de liefhebbers
Maak met spiraalsnijder lange slierten van de courgettes (dikte kun je zelf bepalen).
Fruit de ui (en eventueel de verse peper) in de olie en pers er de helft van de knoflook bij.
Kort doorroeren en dan op hoog vuur de kipfilet toevoegen.
Kort aanbraden en de warmtebron verlagen en af en toe roerend de kipfilet gaar laten worden.
Voeg dan de courgetteslierten en de rest van de knoflook toe en bak het geheel al roerend 2 a 3 minuten. (Let op: deze dunne courgetteslierten zijn heel snel gaar en voor je het weet worden ze snotterig).
Peper en zout of bouillonpoeder toevoegen om e.e.a. op smaak te brengen.
Wanneer je de lijn van ‘spaghetti’ doorvoert kun je er Parmezaanse kaas overheen doen, maar zonder is het ook al erg lekker
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 26
Pesto a la Sandra
(Recept voor 6 personen, één eetlepel is 3 punten
Calories:
Author: Cor Klaar
Doe de pijnboompitten, de Parmezaanse kaas, de knoflook en de verse basilicum in de keukenmachine.
Voeg de olijfolie toe en mix alles op de hoogste stand tot een gladde massa.
Doe als laatste het citroensap er bij en maak af met peper en zou naar smaak.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 26
Liefdescocktail met aardbeien en citrus
Een fruitige en romantische cocktail met de frisse smaak van aardbeien, citrus en een vleugje rum. Perfect voor een liefdevol moment!
Bereidingstijd5 minuten min
Servings: 2 glazen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 60 ml witte rum
- 15 ml Cointreau
- 30 ml versgeperst limoensap
- Versgeperst sap van 1-2 sinaasappels of enkele mandarijntjes tot 400 ml totaal
- ½ el witte fijne suiker naar smaak
- 10 ijsblokjes
- 5 aardbeien
Voeg de rum, Cointreau, limoensap, aardbeien, ijsblokjes en sinaasappelsap samen in een keukenmachine.
Mix op hoge snelheid totdat de ijsblokjes volledig zijn gebroken en de drank een gladde textuur heeft.
Proef de cocktail en voeg indien nodig meer suiker toe.
Mix opnieuw totdat alles goed gemengd is.
Giet de cocktail in een glas en serveer met een rietje.
Garneer optioneel met een schijfje sinaasappel, een aardbei of een takje munt.
Serveertip:
Serveer gekoeld en met een romantische presentatie, zoals een aardbei op de rand van het glas of een hartvormig rietje.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 1g | Sugar: 16g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 26
Aardbeientaartjes van Astrid Veltman
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 750 gr aardbeien
- 2 eieren
- 1 cake
- 3 eetlepels fraise des bois-likeur
- 5 blaadjes gelatine
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 mespunt zout
- 1 beker slagroom
- kristalsuiker
Steek met de bakringen 4 cirkels uit 4 plakjes cake en laat ze in de bakringen.
Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en houd 250 gr aardbeien apart.
Pureer de overige 500 gr in een keukenmachine.
Meet in een maatbeker 4 dl aardbeienpuree af, verwarm die op matig vuur in een steelpannetje en los hierin 25 gr kristalsuiker op.
Laat 4-5 blaadjes gelatine in een kom ± 5 minuten weken, knijp ze uit en los ze van het vuur af in de vruchtenpuree op.
Roer er de fraise des bois-likeur door en laat het mengsel afkoelen.
Scheid intussen voorzichtig het eigeel van het eiwit (het eigeel wordt niet en klop het eiwit met een mespunt zout en een zakje vanillesuiker in een kom heel stijf.
Roer de geklopte eiwitten door de aardbeienpuree en giet de puree voorzichtig in de bakringen op de cakebodems.
Laat de aardbeientaartjes in de koelkast minstens 3-4 uur opstijven.
Halveer de overige 250 gr aardbeien.
Klop de slagroom met wat suiker stijf.
Snijd de aardbeientaartjes met een mes uit de bakringen los en leg op ieder bord een aardbeientaartje.
Leg daar wat aardbeien naast en schep er wat slagroom naast.
Variatie:
U kunt deze taartjes ook met andere vruchten maken, bijvoorbeeld met mango.
Neem in dat geval abrikozenlikeur in plaats van fraise des bois-likeur.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 26
Gegratineerde Zuurkoolschotel met Appel en Bonen
Servings: 4
Calories: 426kcal
Author: Cor Kevenaar
- 50 g boter
- 4 uien in halve ringen gesneden
- 1 pakje zuurkool 500 g
- 1 theelepel kaneel
- 200 ml bier
- 3 appels Elstar of Jonagold, geschild en van klokhuizen ontdaan
- 1 blik witte bonen 800 g, afgespoeld en uitgelekt
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit in een hapjespan de helft van de boter en fruit de ui gedurende 5 minuten.
Schep de zuurkool met kaneel door de ui en voeg het bier toe.
Laat de zuurkool afgedekt in 25 minuten zachtjes gaarstoven.
Breng de zuurkool op smaak met zout en peper.
Snijd de appels in dunne plakken.
Pureer de witte bonen in een keukenmachine en breng op smaak met zout en peper.
Smelt de rest van de boter.
Verdeel de zuurkool over de bodem van een ovenschaal.
Leg driekwart van de appelplakken dakpansgewijs op de zuurkool en strijk de bonenpuree erover uit.
Leg de rest van de appelplakken in een rijtje op de bonenpuree.
Bestrijk de bonenpuree en appelplakken met de gesmolten boter en maal er peper boven.
Bak de zuurkoolschotel in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten, tot het heet en gaar is.
Wijnadvies:
Deze gegratineerde zuurkoolschotel met appel en bonen gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland. De frisse tonen van de wijn complementeren de zachte smaak van de zuurkool en de zoete appel, terwijl het bier in het gerecht een harmonieuze aanvulling biedt.
Calories: 426kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 13g | Vet: 11g | Zout: 12g | Sugar: 23g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 26
Zalmburgers met Citroenpasta en Sugar Snaps
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2
Calories: 780kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 x 250 g verse zalmfilet
- 1 komkommer
- ½ citroen
- 1 ei losgeklopt
- 2 eetlepels mosterd
- 50 g boter
- 300 g spaghetti
- 1 schaaltje sugar snaps 200 g
- 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
Snijd de zalm in plakjes en hak deze grof in een keukenmachine of met een mes.
Halveer de komkommer in de lengte, schraap de zaadjes eruit en snijd in plakjes.
Rasp de schil van de halve citroen en pers het sap uit.
Meng in een kom de zalm goed met het losgeklopte ei, mosterd en zout en peper naar smaak.
Vorm van het mengsel 4 dikke zalmburgers.
Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de zalmburgers op matig hoog vuur in 8-10 minuten gaar, keer ze halverwege voorzichtig om.
Roer de citroenrasp en -sap door het bakvet van de zalmburgers.
Kook ondertussen de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
Smelt in een pan met dikke bodem 25 g boter en schep de sugar snaps en 1 eetlepel water erdoor.
Stoof afgedekt 5 minuten zachtjes.
Voeg de komkommer en bosuitjes toe aan de sugar snaps.
Breng op smaak met zout en peper en laat alles afgedekt nog 3-4 minuten zachtjes stoven.
Laat de spaghetti uitlekken en schep het bakvet met citroen erdoor.
Serveer de zalmburgers met citroenpasta en sugar snaps.
Wijnadvies:
Deze zalmburgers met citroenpasta en sugar snaps combineren goed met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.
Calories: 780kcal | koolhydraten: 69g | Protein: 48g | Vet: 35g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 26
Wortel Muffins met Pecannoten
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar
- 100 g pecannoten
- 100 g vloeibare honing
- 150 g boter
- 1 theelepel gemalen koriander
- 3 eieren
- 200 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
- mespunt bakpoeder
- 150 g wortel fijngeraspt
- 250 g poedersuiker
- 2 theelepels kurkuma
- 1 theelepel citroensap
- 7 eetlepels sinaasappellimonadesiroop
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rooster de pecannoten kort in een droge koekenpan.
Smelt de honing enkele seconden in de magnetron.
Meng in een keukenmachine of met een mixer de boter, honing, gemalen koriander en een mespunt zout.
Voeg de eieren één voor één toe.
Voeg het gezeefde zelfrijzend bakmeel met bakpoeder in gedeelten toe en laat de keukenmachine of mixer draaien tot het mengsel glad is.
Spatel de geraspte wortel en de geroosterde pecannoten (12 pecannoten apart houden) door het mengsel en meng kort met de pulseknop of omscheppen.
Verdeel het beslag over 12 met papieren bakjes beklede holtes van een muffinvorm en bak de wortelmuffins in de oven in ca.
20 minuten gaar.
Haal de muffins uit de oven, til ze uit de muffinvorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Snijd indien nodig de bolle bovenkant van de muffins eraf.
Druk op het midden van elk muffin een pecannoot.
Maak in een kom een kuiltje in de poedersuiker en kurkuma en schenk hier het citroensap en sinaasappelsiroop in.
Meng het vocht met een lepel door de poedersuiker tot een gladde massa, voeg indien nodig extra druppels vocht toe.
Verdeel het sinaasappelglazuur over de wortelmuffins.
Wijnadvies:
Deze wortel muffins met pecannoten gaan goed samen met een kopje koffie of thee, maar als je toch wijn wilt serveren, probeer dan een zoete witte wijn zoals een Moscato.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 26