Kruidige Oudejaarswijn met Gekarameliseerde Rum

Kruidige Oudejaarswijn met Gekarameliseerde Rum

Geniet van een kruidige warme wijn met een unieke karamelsmaak, perfect voor oudejaarsavond. Heerlijk om te combineren met oliebollen!
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Alcoholische drank, Warme dranken
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings:
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Roestvrijstalen of geëmailleerde pan
  • keukentouw
  • Schuimspaan (metalen)
  • Aansteker of lucifers

Ingrediënten

  • 1 liter rode wijn
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels
  • 1 citroen schil
  • 1 sinaasappel
  • 10 suikerklontjes
  • 100 ml rum

Instructies

  • Verwarm de rode wijn in een roestvrijstalen of geëmailleerde pan op laag vuur, zonder te laten koken.
  • Breek het kaneelstokje en doe dit samen met de kruidnagels en citroenschil in een kaasdoek.
  • Bind het dicht met keukentouw en hang het zakje in de pan.
  • Snijd de sinaasappel in halve plakken en voeg deze toe aan de wijn.
  • Laat de wijn 1 uur zachtjes trekken op laag vuur.
  • Haal het kruidenzakje uit de pan.
  • Dompel de suikerklontjes onder in de rum en laat ze zich volzuigen.
  • Plaats de doordrenkte suikerklontjes op een metalen schuimspaan en houd deze boven de pan.
  • Steek de klontjes aan en laat de gesmolten karamel in de wijn druppelen.
  • Roer de wijn goed door en serveer warm, met een paar sinaasappelschijfjes in elk glas.

Notities

Serveertip:

Serveer deze kruidige wijn met versgebakken oliebollen of appelbeignets voor de ultieme oudejaarssfeer.

Wijnadvies:

Gebruik een volle, fruitige rode wijn zoals een Merlot of een Tempranillo als basis voor deze drank.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 21g

Bieten-Veldslastamppot met Kabeljauwpakketjes

Bieten-Veldslastamppot met Kabeljauwpakketjes

Een gezonde en smaakvolle stamppot met rode bieten en veldsla, geserveerd met delicate kabeljauw in een pakketje. Perfect voor een doordeweekse avond vol comfort en voedingswaarde.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Stoofpot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Pescatarian
Servings:
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 150 g veldsla
  • 1 bosje dille
  • 1 dl droge witte wijn
  • 300 g kabeljauw
  • 500 g kruimige aardappels
  • 4 lente-ui
  • 50 g boter
  • 500 g voorgekookte bieten
  • l demi-crème fraîche
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Knip 4 vierkante vellen bakpapier en verdeel de kabeljauw in 4 gelijke stukken, leg ze midden op elk vel.
  • Hak de dille grof en verdeel de helft ervan samen met wat vlokjes boter over de vis.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Vouw de pakketjes dicht, giet een klein scheutje witte wijn door de laatste opening en bind de pakketjes dicht met een touwtje.
  • Leg de pakketjes op een bakplaat en laat de vis in de oven in ongeveer 15 minuten gaar worden.
  • Kook intussen de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Breng in een andere pan ruim water aan de kook, verwijder de schil van de bieten en kook ze 3 minuten.
  • Snijd de lente-ui in ringetjes.
  • Verwarm de crème fraîche op laag vuur, voeg de rest van de gehakte dille toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de bieten grof en stamp ze met de aardappelen tot een grove stamppot.
  • Roer de warme room erdoor en schep daarna snel de veldsla en de lente-ui door.
  • Serveer de stamppot direct met de vispakketjes.

Notities

Variatietips:
  • Vervang de veldsla door kleinbladige spinazie of gesneden andijvie. -
  • Vervang het vispakketje door een pakketje met een plak feta van 50 gr, besprenkeld met olijfolie en 2 eetlepels versgehakte tuinkruiden.
  • Zet vervolgens 12 minuten in de oven.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een frisse Sauvignon Blanc of een andere droge witte wijn om de zachte smaken van de vis en de romige stamppot te accentueren.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Gevulde kiprolletjes met seizoensgroenten en frisse salade

Gevulde kiprolletjes met seizoensgroenten en frisse salade

Malse kipfilets gevuld met romige kruidenkaas, omwikkeld met ontbijtspek, geserveerd met seizoensgroenten en een frisse salade. Een feestelijke maaltijd voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de gevulde kip:

  • 1 bosje bieslook fijngehakt
  • 150 g roomkaas
  • 16 plakken ontbijtspek
  • 1 bosje basilicum
  • 4 kipfilets
  • Peper en zout

Voor de groenten:

  • 125 g jonge krieltjes
  • 1 broccoli in roosjes
  • 1 paprika in reepjes
  • 1 courgette in reepjes
  • 1 kleine prei in dunne halve ringen
  • Scheutje olijfolie

Voor de salade:

  • 50 g pijnboompitten
  • 125 g cherrytomaten gehalveerd
  • 1 zakje gemengde sla
  • 1 el kappertjes
  • 1 el azijn
  • 1 el mosterd
  • Scheutje olijfolie
  • Peper en zout

Instructies

Voor de gevulde kip:

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Meng de fijngehakte bieslook met de roomkaas.
  • Snijd de kipfilets open en vul met het roomkaasmengsel.
  • Vouw de kipfilets dicht en wikkel elke filet in 4 plakken ontbijtspek.
  • Bind ze dicht met keukentouw.
  • Bestrooi de kipfilets met peper en zout.
  • Verhit boter in een koekenpan en bak de kipfilets rondom goudbruin.
  • Leg de kipfilets in een ovenschaal en bak ze 15 minuten in de oven tot ze gaar zijn.

Voor de groenten:

  • Kook de krieltjes in de schil in 15 minuten gaar.
  • Blancheer de broccoli in kokend water gedurende 4 minuten.
  • Bak de paprika, courgette en prei in een scheutje olijfolie op hoog vuur gedurende 4 minuten.

Voor de salade:

  • Rooster de pijnboompitten in een droge pan goudbruin.
  • Meng de gemengde sla met gehalveerde cherrytomaten, kappertjes, pijnboompitten en basilicum.
  • Maak een dressing van azijn, mosterd en olijfolie.
  • Breng op smaak met peper en zout en meng door de salade.

Serveren:

  • Serveer de gevulde kiprolletjes met de gebakken groenten en de frisse salade.

Notities

Serveertip:
Voor extra sappigheid kun je de kipfilets eerst 12 minuten stomen op 85 °C voordat je ze bakt.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, om de smaken te complementeren.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 40g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Kruidige Reerugfilet in Spekjasje met Rode Wijnsaus

Kruidige Reerugfilet in Spekjasje met Rode Wijnsaus

Deze feestelijke reerugfilet, gewikkeld in ontbijtspek en met een kruidige korst, wordt geserveerd met een rijke rode wijnsaus voor een ultieme smaakervaring.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g roomboter
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 100 g champignons zeer fijn gesneden
  • 1 eetlepel madeira
  • 30 g verse kruiden peterselie, dragon, koriander, dille, marjoraan, fijngehakt
  • 2 eetlepels droog broodkruim
  • Zout en peper naar smaak
  • 150 g ontbijtspek in plakjes
  • 600 g reerugfilet
  • 2 eetlepels olie
  • 1 dl rode wijn
  • 3 dl kalfsfond
  • 1 eetlepel rode bessengelei
  • 1 dl slagroom

Instructies

  • Smelt 30 g boter in een pan en bak de sjalotjes gedurende 5 minuten zacht.
  • Voeg de champignons toe en bak nog 5 minuten tot het vocht is verdampt.
  • Meng madeira, kruiden, broodkruim, zout en peper door het champignonmengsel en laat afkoelen.
  • Leg de ontbijtspekplakjes iets overlappend op een werkvlak.
  • Verdeel het kruidenmengsel over het ontbijtspek en leg de reerugfilet erop.
  • Rol de reerugfilet stevig in het ontbijtspek en zet vast met keukentouw.
  • Laat het vlees ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm olie in een koekenpan en voeg de resterende boter toe.
  • Bak de reerugfilet aan elke kant ongeveer 4 minuten goudbruin.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  • Voeg rode wijn en kalfsfond toe aan de pan en laat dit tot de helft inkoken.
  • Roer de rode bessengelei en slagroom erdoor en laat de saus verder indikken.
  • Zeef de saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de rollade in plakken en serveer per persoon twee plakken met de saus.
  • Garneer met verse kruiden.

Notities

Serveertip:
Serveer deze reerugfilet met aardappelpuree, seizoensgroenten zoals spruitjes of geroosterde wortelen, en een glas volle rode wijn.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Franse Bordeaux of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 48g | Vet: 38g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g