Courgette spaghetti met kip

Courgette spaghetti met kip

Courgette spaghetti is eenvoudig en smakelijk recept waarbij je ongemerkt heel veel groente eet. Eenvoudig, want je hebt weinig verschillende ingrediënten nodig en het staat binnen 15 minuten op tafel.
Voor dit gerecht heb je wel een keukenmachine nodig waarmee je van groente diverse soorten slierten kan maken, een zogenaamde spiraalsnijder.
Eigenlijk mag je dit geen spaghetti noemen, want spaghetti is een pastasoort gemaakt van bloem, ei en water.  Maar door de sliertjesvorm noemen we dit gemakshalve spaghetti. Ideaal recept waarbij kinderen ‘stiekem’ meer groente eten zonder dat ze het door hebben…
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 courgettes gewassen en de kontjes verwijderd
  • 200 gram kipfilet aan blokjes of dunne reepjes gesneden
  • 1 flinke rode ui of een paar sjalotjes / gesnipperd
  • 2 tenen knoflook 4 voor de liefhebbers , geperst
  • olie om te bakken
  • peper & zout of bouillonpoeder
  • klein vers pepertje voor de liefhebbers

Instructies

  • Maak met spiraalsnijder lange slierten van de courgettes (dikte kun je zelf bepalen).
  • Fruit de ui (en eventueel de verse peper) in de olie en pers er de helft van de knoflook bij.
  • Kort doorroeren en dan op hoog vuur de kipfilet toevoegen.
  • Kort aanbraden en de warmtebron verlagen en af en toe roerend de kipfilet gaar laten worden.
  • Voeg dan de courgetteslierten en de rest van de knoflook toe en bak het geheel al roerend 2 a 3 minuten. (Let op: deze dunne courgetteslierten zijn heel snel gaar en voor je het weet worden ze snotterig).
  • Peper en zout of bouillonpoeder toevoegen om e.e.a. op smaak te brengen.

Notities

Wanneer je de lijn van ‘spaghetti’ doorvoert kun je er Parmezaanse kaas overheen doen, maar zonder is het ook al erg lekker

Soep van ui, prei en knoflook

Soep van ui, prei en knoflook

Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 4 grote gele uien in blokjes
  • 4 preien inclusief 3 cm van het zachte groen, zorgvuldig gewassen en inringen gesneden
  • 90 gram pancetta in kleine dobbelsteentjes
  • 5 tenen knoflook uit de knijper
  • liter kippenbouillon
  • 3,1 dl fruitige rode wijn zoals Chianti of Zinfandel
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • zout versgemalen peper
  • 90 gram geraspte Parmezaanse kaas

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de uien, de preien en de pancetta toe en fruit alles, af en toe roerend, ±
  • 10 minuten tot de groenten gaar zijn.
  • Fruit de knoflook de laatste minuut al roerend mee.
  • Voeg de bouillon toe en laat alles zonder deksel op middelhoog vuur ± 30
  • minuten sudderen; e groenten moeten zeer gaar zijn.
  • Roer vlak voor het opdienen de rode wijn, de balsamicoazijn en de rode
  • wijnazijn door de soep en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Verhit de soep op laag vuur tot ze heet genoeg is om te worden opgediend.
  • Schep de soep in voorverwarmde kommen, bestrooi elke kom met
  • Parmezaanse kaas en dien onmiddellijk op.
  • Tip: U kunt er stevig boerenbrood bij geven, besmeerd met een teen
  • knoflook. Leg het brood in de soepkom en schenk de soep erover.

Pikante speklapjes met roerbakschotel van andijvie

Pikante speklapjes met roerbakschotel van andijvie

Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 500 g magere speklapjes zonder zwoerd
  • 4 eetlepel(s) ketjap manis
  • enkele druppels tabasco
  • 100 g Zeeuws spek vleeswaren
  • 4 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 450 g voorgekookte aardappelblokjes of -plakjes
  • 800 g gesneden andijvie
  • versgemalen peper
  • zout
  • nootmuskaat

Instructies

  • Pers de teentjes knoflook boven de speklapjes.
  • Voeg ketjap en tabasco en 1 eetlepel olie toe en marineer het vlees hier minimaal 15 minuten in.
  • Snijd het Zeeuws spek in smalle reepjes.
  • Dep de speklapjes een beetje droog met keukenpapier.
  • Bak ze in een hete koekenpan goudbruin en gaar in 12 minuten.
  • Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een wok of hapjespan en bak hierin de aardappelblokjes 5 minuten.
  • Voeg de andijvie toe en bak nog 4 minuten.
  • Schep het Zeeuws spek erdoor en voeg peper, zout (niet te veel i.v.m. het spek) en nootmuskaat toe.
  • Serveer de andijvieschotel met daarop de pikante speklapjes.

Notities

Variatietip:

In plaats van andijvie is paksoi of Chinese kool ook heel geschikt.

Wijnadvies:

Prettige metgezellen zijn warm smakende Côtes du Rhône en Côtes du Ventoux. Passend zijn ook Rioja en Valpolicella (16-18ºC).

Chinese bieflapjes

Chinese bieflapjes

Recept categorieën: Rundvlees
Land van herkomst: China
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g oesterzwammen
  • 2 bosuitjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 500 g bieflapjes
  • zout
  • peper
  • 4 eetlepel(s) olie
  • 2 eetlepel(s) ketjap
  • 2 eetlepel(s) rijstwijn

Instructies

  • Snijd de oesterzwammen in reepjes.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes.
  • Pel en pers de knoflook.
  • Snijd het vlees in zeer dunne reepjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een wok.
  • Roerbak daarin het vlees in 2 of 3 gedeelten knapperig bruin. (Dit kan niet in een keer, omdat het vlees dan niet knapperig wordt.)
  • Voeg eventueel tussendoor 1 eetlepel olie toe.
  • Bestrooi het vlees met zout en peper en houd het warm op een bord onder folie.
  • Giet de rest van de olie ook in de wok.
  • Fruit de knoflook tot hij begint te geuren.
  • Roerbak de oesterzwammen ca. 1 minuut mee.
  • Schep de ketjap en de rijstwijn erdoor en als laatste het vlees.
  • Warm het gerecht al omscheppend goed door en breng het op smaak met zout en peper.
  • Strooi vlak voor het opdienen de bosuitjes erover.

Notities

Chinese bieflapjes zijn eenvoudig te bereiden en lekker snel op tafel. Ten alle tijden kan dit gerecht opgediend worden. Probeert u dit gerecht eens met Mihoen.

Camembertfantasie

Camembertfantasie

Recept categorieën: Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 courgettes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml paprikapuree
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 0,5 deciliter rode wijn
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 1 theelepel basilicum
  • 1 theelepel tijm
  • zout
  • peper
  • 250 g camembert

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Was de courgettes en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en bak ui en courgette al omscheppend ca. 3 minuten.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Voeg paprikapuree, tomaten met sap, wijn, bouillontablet, basilicum en tijm toe.
  • Laat dit ca. 10 minuten sudderen.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Schep het courgettemengsel in een lage ovenschaal.
  • Snijd de camembert in plakjes en leg ze op het courgettemengsel.
  • Schuif de schaal onder de hete grill en laat de kaas in ca. 3 minuten smelten en iets bruin kleuren.

Ansjovispasta met Basilicum

Ansjovispasta met Basilicum

Anchoiade
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Koude Hapjes, Vis
Servings: 6
Calories: 55kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 blikjes ansjovisfilet in olie
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 4 blaadjes verse basilicum

Instructies

  • Laat de ansjovisfilets uitlekken en leg ze ongeveer 15 minuten in een kom met ruim koud water om de zoute smaak iets te verzachten.
  • Laat de ansjovis vervolgens uitlekken in een zeef en dep ze droog met keukenpapier.
  • Pel en pers de knoflookteentje uit.
  • In een keukenmachine, pureer de ansjovis samen met de knoflook, olijfolie, rode wijnazijn en tomatenpuree tot een smeuïge pasta ontstaat, dit is de Anchoiade.
  • Snijd de basilicumblaadjes in reepjes en meng ze in de draaiende keukenmachine door de Anchoiade.
  • Doe de Anchoiade over in een schaaltje.

Notities

Deze intense ansjovispasta vraagt om een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc. De citrusachtige aroma's van de wijn zullen mooi samengaan met de zoute smaak van de ansjovis en de kruidigheid van de basilicum.

Nutrition

Calories: 55kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 1.5g | Sugar: 0.5g

Pikante Chinese Loempia’s met Vlees en Garnalen

Pikante Chinese Loempia's met Vlees en Garnalen

Heerlijke hartige en pikante Chinese loempia's gevuld met vlees, garnalen en knapperige groenten. Perfect voor een knapperige snack!
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd45 minuten
Land van herkomst: China
Feestdagen etc: Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 4 dl water
  • Boter voor bakken
  • 50 g garnalen gesnipperd
  • 250 g vleesresten bijv. varkensvlees, kip, enz.
  • Reuzel voor bakken
  • 1 teentje knoflook geperst
  • Prei gesneden
  • Selderij gesneden
  • Taugé
  • Zout en peper naar smaak
  • Frituurvet

Instructies

  • Maak een flensjesbeslag van de bloem, zout, eieren, en water door goed te mixen met een garde.
  • Verhit de flensjespan en bak dunne flensjes met een beetje boter.
  • Zorg dat ze heel dun zijn.
  • Verhit reuzel in een sauspan of braadpan en fruit de vleesresten en geperste knoflook.
  • Voeg de gesneden prei, selderij, taugé, en eventueel gesnipperde garnalen toe.
  • Breng op smaak met zout en peper en meng goed.
  • Leg een deel van de vulling in het midden van elk flensje.
  • Vouw de onderste helft en de zijkanten van het flensje om de vulling en rol het op tot een croquettevorm.
  • Plak de flap vast met wat overgebleven beslag.
  • Verhit de frituurolie of het vet in de frituurpan.
  • Frituur de loempia's tot ze goudgeel en knapperig zijn.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer warm.

Notities

Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Gepofte Aardappels met Knoflooktopping en Gegrilde Kipspiesjes

Gepofte Aardappels met Knoflooktopping en Gegrilde Kipspiesjes

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip
Land van herkomst: Nederland
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels ongeveer 150 g per stuk
  • 350 g kipfilet
  • 2 uien
  • 10 gedroogde tomaten op olie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g bewust light margarine met olijfolie
  • 1 krop ijsbergsla
  • 2 eetlepels azijn
  • 150 g peen julienne gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Boen de aardappels schoon, prik er gaatjes in en verwarm ze in de magnetron op vol vermogen (700 Watt) gedurende ongeveer 12 minuten, tot ze bijna gaar zijn.
  • Laat de aardappels afgedekt met een keukenhanddoek nog 10 minuten nagaren.
  • Snijd de kipfilet in ongeveer 16 stukjes van 5 cm.
  • Snipper de halve ui en snijd de rest in 8 stukken.
  • Laat de tomaten uitlekken en vang 4 eetlepels olie op.
  • Rijg afwisselend ui, kip en tomaten aan satéprikkers.
  • Bestrijk de spiesjes met 1 eetlepel van de opgevangen olie.
  • Verwarm een grillpan en bak de spiesjes in ongeveer 10 minuten gaar en bruin.
  • Pers de knoflook boven de bewust light margarine uit.
  • Snijd de rest van de gedroogde tomaten fijn en meng ze door de knoflookmargarine.
  • Maak de sla schoon en snijd deze in reepjes.
  • Meng de gesnipperde ui, peen julienne en sla en maak een dressing van de resterende olie, azijn, zout en peper.
  • Snijd de gepofte aardappels aan de bovenkant in, bestrooi met zout en serveer met de knoflooktopping, sla en kipspiesjes.

Notities

Deze maaltijd is heerlijk met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g

Aardappel met knoflookmayonaise

Aardappel met knoflookmayonaise

Recept categorieën: Groenten, Salade
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 vastkokende aardappels
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 75 ml olijfolie
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • Zout

Instructies

  • Schil de aardappels zorgvuldig.
  • Pel de knoflook en pers deze in een kom.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Voeg de mayonaise toe aan de kom en meng deze met de geperste knoflook, kappertjes en paprikapoeder.
  • Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Giet ze af en stoom ze droog.
  • Laat de aardappels vervolgens afkoelen.
  • Snijd de afgekoelde aardappels tweemaal in de lengte door, waardoor je 8 krokante aardappelpartjes krijgt.
  • Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de aardappelstukjes snel aan alle kanten tot ze knapperig en lichtbruin zijn.
  • Schik de krokante aardappelpartjes in een mooi schaaltje en bestrooi ze met een paar korrels zeezout en de fijngehakte peterselie.
  • Dompel de aardappelpartjes genereus in de knoflookmayonaise en geniet van de perfecte combinatie van krokant, romig en hartig.

Notities

Serveer deze verleidelijke aardappelpartjes als smaakvolle bijgerecht en laat je gasten zich tegoed doen aan de heerlijke knoflookmayonaise!

Indonesisch Kerriegehakt met Sereh en Santen

Indonesisch Kerriegehakt met Sereh en Santen

Een kruidig en romig gehaktgerecht uit de Indonesische keuken met sereh, santen en specerijen, heerlijk in combinatie met rijst en taugésalade.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 395kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel djinten komijnpoeder
  • 1 theelepel ketoembar korianderpoeder
  • 1 theelepel koenjit kurkuma
  • 1 ui
  • 2 sprieten sereh of 1 theelepel serehpoeder
  • 250 gram gehakt
  • 8 sprietjes bieslook
  • blok santen kokoscrème
  • Zout
  • 1 dl water

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui ongeveer 3 minuten.
  • Pers de knoflook boven de pan uit en voeg toe.
  • Voeg het gehakt, zout, ketoembar, djinten en koenjit toe en bak het gehakt rul.
  • Verkruimel de santen boven het gehaktmengsel.
  • Voeg 1 dl water en de sereh toe en laat het geheel, afgedekt, ongeveer 10 minuten zachtjes garen.
  • Verwijder de sereh als je verse gebruikt.
  • Knip het bieslook fijn boven het gerecht.
  • Serveer met rijst en een frisse taugésalade.

Notities

Serveertip:
Serveer het gehakt op een bedje van pandanrijst en garneer met extra bieslook of gefrituurde uitjes voor een knapperige bite.
Wijnadvies:
Een licht gekoelde rosé of een aromatische witte wijn zoals een Riesling past uitstekend bij dit kruidige gerecht.

Nutrition

Calories: 395kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 24g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 3g