Spruitjesstamppot uit de Oven met Appelhachee
Een heerlijke ovengratin van spruitjesstamppot met knapperige noten, geserveerd met een smaakvolle appelhachee die langzaam is gestoofd in sinaasappelsap.
Bereidingstijd3 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar
Voor de appelhachee:
- 150 g gedroogde appeltjes
- 3 el rozijnen
- 1½ dl sinaasappelsap
- 2 el boter
- 600 g hacheevlees
- 1 ui gesnipperd
- 1 tl basterdsuiker
- 1 el bloem
- 3 dl runderbouillon van tablet
- 2 kruidnagels
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Voor de stamppot:
- 750 g aardappelen geschild en in stukken
- 750 g kleine spruitjes schoongemaakt
- 1 dl koffieroom of slankroom
- 50 g spekreepjes
- 100 g noten grof gehakt
- 1 el paneermeel
- Nootmuskaat naar smaak
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voor de appelhachee:
Week de appeltjes en rozijnen een nacht in het sinaasappelsap.
Verhit de boter in een pan en braad het hacheevlees rondom goudbruin.
Voeg de ui en suiker toe en bak 2 minuten mee.
Strooi de bloem erover en laat kort meebakken tot het licht kleurt.
Schenk geleidelijk de bouillon erbij en voeg de kruidnagels, zout en peper toe.
Laat het vlees op laag vuur 2-3 uur sudderen tot het zacht is.
Voeg de laatste 20 minuten de geweekte appeltjes, rozijnen en sinaasappelsap toe.
Bind de saus eventueel met een beetje aangemaakte maïzena.
Voor de stamppot:
Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar en giet af.
Kook de spruitjes 5 minuten in een pan met weinig water en zout, giet af en houd warm.
Stamp de aardappelen fijn en meng met de room, boter, zout, peper en nootmuskaat tot een stevige puree.
Bak de spekreepjes in een droge koekenpan in 8 minuten zachtjes uit.
Meng de spruitjes en spekjes met het bakvet door de puree.
Doe de stamppot in een ingevette ovenschaal.
Meng de gehakte noten met het paneermeel en strooi dit over de stamppot.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand en gratineer de stamppot 10 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
Serveer de appelhachee apart bij de stamppot.
Serveertip:
Lekker met een frisse salade van rode kool en appel voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een zachte rode wijn zoals een Merlot of een licht kruidige Syrah past goed bij de zoet-hartige smaken van dit gerecht.
Calories: 750kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 114
Spitskoolstamppot met Chorizo en Rookworst
Een hartige stamppot met zachte spitskool, kruidige chorizo en rookworst, op smaak gebracht met tijm en karwijzaad.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg spitskool in repen
- 1 grote ui gesneden
- 1 rookworst ± 250 g, in plakjes
- ½ bouillontablet
- 1 theelepel karwijzaad
- 1 theelepel tijm
- 1½ dl water
- 150 g chorizo in stukjes
- 750 g aardappelen geschild en in stukken
Maak de spitskool schoon en snijd in repen.
Schil de aardappelen, was ze en snijd in stukken.
Verhit een pan en bak de chorizo 4 minuten op laag vuur tot het vet vrijkomt.
Schep de chorizo op een bord en fruit de ui 1 minuut in het bakvet.
Voeg de spitskool, aardappelen en tijm toe en bak 2 minuten mee.
Verkruimel het bouillontablet erboven, voeg het karwijzaad en 1½ dl water toe.
Laat het geheel 20 minuten op laag vuur zachtjes garen met het deksel schuin op de pan.
Snijd intussen de rookworst in plakjes.
Giet het spitskool-aardappelmengsel af en stamp goed door elkaar.
Schep de rookworst en chorizo erdoor en warm de stamppot nog even door.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een lepel grove mosterd en een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Rioja past goed bij de hartige smaken van de chorizo en rookworst.
Calories: 680kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 114
Spinaziestamppot met uitgebakken spekjes en kaas
Een smeuïge spinaziestamppot met krokant uitgebakken spekjes en romige, gesmolten kaas voor een heerlijke smaakcombinatie.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen geschild en in stukken
- 1 kg verse spinazie in smalle reepjes
- 2 dl melk
- 150 g geraspte kaas
- 200 g spekblokjes
- Boter naar behoefte
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
Bak de spekblokjes in een koekenpan met een beetje boter uit tot ze krokant zijn.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Roer de spekjes met het spekvet door de puree.
Voeg op laag vuur de melk, geraspte kaas en spinazie toe en roer goed door tot de kaas gesmolten is.
Breng op smaak met zout en peper en warm het geheel goed door.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een beetje nootmuskaat of een handje geroosterde pijnboompitten voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige kaas en hartige spekjes in deze stamppot.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 114
Snelle Bietjesstamppot met Appel en Ui
Een snelle en smaakvolle bietjesstamppot met gebakken ui, frisse appel en een vleugje kruidnagel en laurier voor extra diepgang.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 1 friszure appel in blokjes
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 eetlepel boter
- 2 pakjes puree voor stamppot
- 400 g gekookte gesneden bietjes
- Kruidnagel naar smaak
- Laurierpoeder naar smaak
- Suiker naar smaak
- Zout naar smaak
Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd warm.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui tot de randjes beginnen te kleuren.
Voeg de bietjes toe en bak ze kort mee.
Doe vervolgens de appelblokjes en een beetje suiker erbij en bak alles goed door.
Voeg de warme puree toe en meng alles goed door elkaar.
Breng op smaak met kruidnagel, laurierpoeder en zout.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met uitgebakken spekjes of een schepje zure room voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de aardse smaken van bietjes en de frisheid van appel.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 114
Slastamppot met Sesamkip en Sjalottenjus
Een verrassende stamppot met romige bloemkoolpuree en frisse ijsbergsla, geserveerd met malse kip in een krokant sesamjasje en een smaakvolle sjalottenjus.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen geschild en in stukken
- 1 dl melk verwarmd
- 300 g ijsbergsla
- 4 enkele kipfilets
- 4 sjalotjes in ringetjes
- 40 g boter
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eetlepels sesamzaadjes of fijngehakte amandelen
- 1 zakje rundvleesjus
- 700 g bloemkool in roosjes
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen 10 minuten in gezouten water.
Voeg de bloemkoolroosjes toe en kook nog 10 minuten tot alles gaar is.
Giet af en stamp de aardappelen en bloemkool samen met de warme melk tot een smeuïge puree.
Breng op smaak met peper en zout.
Verhit intussen de boter in een koekenpan.
Bestrijk de kipfilets met mosterd en bestrooi met sesamzaadjes of amandelen.
Bak de kip op hoog vuur rondom bruin en laat op laag vuur in 20 minuten gaar worden, keer regelmatig.
Neem de kip uit de pan en houd warm.
Bak de sjalotjes in het bakvet 1 minuut.
Voeg 250 ml water en het zakje jus toe en laat 3 minuten zachtjes pruttelen.
Schep de ijsbergsla door de bloemkoolpuree en verwarm kort door tot alles goed warm is.
Serveer de stamppot met de sesamkip en sjalottenjus.
Zonder vlees:
Schep in plaats van de kipfilet 100 gr in blokjes gesneden Leidse 20+ kaas, 1 in stukjes gesneden appel en 1 eetlepel mosterd door de stamppot. Bestrooi met 8 gehakte walnoten en maak geen jus.
Serveertip:
Lekker met een frisse wortelsalade of een scheutje citroensap over de kip voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Viognier past goed bij de frisse en romige smaken van dit gerecht.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 38g | Vet: 22g | Zout: 1.6g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 114
Romige Andijviestamppot met Gehakt en MonChou
Een heerlijke romige andijviestamppot met gehakt en zachte MonChou, op smaak gebracht met uiensoeppoeder voor een extra hartige touch.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappelen geschild en in stukken
- 500 g panklare andijvie
- 100 g half-om-halfgehakt
- 100 g MonChou
- 3 eetlepels uiensoeppoeder
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in een pan met weinig gezouten water in 15-20 minuten gaar.
Verhit een droge koekenpan en bak het gehakt rul en gaar.
Giet de aardappelen en andijvie af en stamp ze samen tot een smeuïge stamppot.
Meng het gehakt, de MonChou en het uiensoeppoeder door de stamppot.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met gebakken spekjes of een scheutje mosterd voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige textuur van de MonChou in de stamppot.
Calories: 540kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 114
Rode Koolstamppot met Kruidige Jus en Braadworst
Een smeuïge rode koolstamppot met appelmoes en kruidige jus, geserveerd met sappige braadworstjes voor een klassieke, hartige maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 1 rode kool fijngesneden
- 4 verse braadworsten
- 50 g boter
- 2 eetlepels wijnazijn
- 2 theelepels basterdsuiker
- 1 laurierblad
- 1 kruidnagel
- 1 dl appelmoes
- 1 mespunt kruidnagelpoeder
- 1 dl water
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
Bak de rode kool in 25 g boter al omscheppend 5 minuten beetgaar.
Prik de braadworsten in en bak ze in 25 g boter in een pan in 5 minuten rondom bruin.
Voeg 1 dl water, de azijn, suiker, laurier en kruidnagel toe en stoof de worsten 20 minuten op laag vuur.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de appelmoes tot een smeuïge puree.
Schep de rode kool door de stamppot en breng op smaak met peper, zout en kruidnagelpoeder.
Neem de worstjes uit het stoofvocht en snijd ze in plakken.
Verwijder het laurierblad en de kruidnagel uit de jus.
Schep de worst door het stoofvocht en serveer dit als jus bij de stamppot.
Serveertip:
Lekker met een schepje extra appelmoes of een handje geroosterde walnoten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Merlot of een Beaujolais past goed bij de hartige smaak van de stamppot en de jus.
Calories: 680kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 114
Radicchio-Courgettestamppot met Gerookte Kip en Parmezaan
Een verrassende stamppot met een Italiaanse twist, gemaakt met radicchio, courgette, Parmezaanse kaas en gerookte kip.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg aardappelen geschild en in stukken
- 2 courgettes in dobbelsteentjes
- 2 kropjes radicchio roodlof, fijn gesneden
- 2 tenen knoflook geperst
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 dl kippenbouillon
- 4 eetlepels Parmezaanse kaas
- 75 g olijven in ringetjes
- 200 g gerookte kip in stukjes
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de courgette al omscheppend 2 minuten.
Voeg de geperste knoflook, radicchio en olijven toe en bak nog 1 minuut mee.
Zet het vuur uit.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de warme kippenbouillon tot een smeuïge puree.
Schep de gebakken groenten en Parmezaanse kaas door de puree en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de stamppot over 4 borden en garneer met de stukjes gerookte kip.
Serveer direct.
Variatietips:
Vervang de gerookte kip door een tussen plasticfolie platgeslagen kipfilet.
Steek er met een cocktailprikker een plak rauwe ham en een salieblaadje op en bak de kip op de grillplaat snel bruin.
Vervang de courgette door aubergine en voeg aan de stamppot gehakte salie toe.
Serveertip:
Lekker met een scheutje balsamico of extra geraspte Parmezaanse kaas voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij de frisse en hartige smaken van dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 114
Radicchiostamppot met Geitenkaas, Mango en Hazelnoten
Een verrassende stamppot met knapperige radicchio, romige geitenkaas, zoete mango en geroosterde hazelnoten voor een heerlijke combinatie van smaken en texturen.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen geschild en in stukken
- 2 kropjes radicchio rode sla, in dunne reepjes
- 1 kleine mango in stukjes
- 200 g geitenkaas in stukjes
- 180 g hazelnoten geroosterd
- 25 g boter
- 1 dl melk
- 2 theelepels majoraan
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 25 minuten gaar.
Was de radicchio en snijd in dunne reepjes.
Schil de mango, snijd het vruchtvlees van de pit en snijd in stukjes.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op laag vuur goudbruin.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de boter en zoveel melk tot een smeuïge puree ontstaat.
Breng op smaak met majoraan, peper en zout.
Schep de radicchio en mango erdoor en verwarm de stamppot enkele minuten op laag vuur (de radicchio moet knapperig blijven).
Voeg op het laatst de geitenkaas en geroosterde hazelnoten toe en meng voorzichtig door.
Breng indien nodig extra op smaak met zout en peper en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een scheutje balsamicoazijn voor extra diepte in smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete Viognier past perfect bij de romige geitenkaas en de zoete mango.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 114
Raapstelenstamppot met Knapperige Spekjes en Gebakken Appel
Een frisse en smeuïge stamppot met knapperige raapstelen, krokant gebakken spekjes en zoete gebakken appelschijven voor een heerlijke smaakcombinatie.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 400 g raapstelen gewassen en fijngesneden
- 200 g magere spekblokjes
- 2 stevige appels in plakken gesneden
- 1½ dl melk
- Boter naar behoefte
- Citroensap naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
Bak de spekblokjes in een droge koekenpan knapperig en lichtbruin.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakken.
Besprenkel de appelplakken met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk, zout en peper tot een luchtige puree.
Voeg de spekblokjes met het spekvet en de fijngesneden raapstelen toe en meng goed door.
Verwarm boter in een koekenpan en bak de appelschijven aan beide kanten goudbruin.
Schep de stamppot in een schaal en leg de gebakken appelschijven erbovenop.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een snufje kaneel over de gebakken appels voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling past goed bij de frisse raapstelen en zoete appel.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.6g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 114