Boeren Andijviestamppot met Casselerrib en Spekjes

Boeren Andijviestamppot met Casselerrib en Spekjes

Deze boeren andijviestamppot is een hartig en stevig gerecht met krokante spekjes, romige Bulgaarse yoghurt en smaakvolle casselerrib. Een heerlijk ouderwetse maaltijd voor koude dagen, perfect met een vleugje grove mosterd.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1.5 kg aardappels
  • 75 g boter
  • liter Bulgaarse yoghurt
  • 250 g ontbijtspek
  • 450 g andijvie
  • 200 g ongekookte casselerrib in plakken van 1 cm (50 g per plak)
  • Gefruite uitjes Conimex
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in water met zout in ongeveer 25 minuten gaar en giet ze af.
  • Stamp de aardappelen fijn met de boter, yoghurt, zout en peper.
  • Bak intussen de spekjes uit in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn.
  • Meng de fijngesneden andijvie en de spekjes door de aardappelpuree.
  • Kook de casselerrib zachtjes in water gedurende ongeveer 15 minuten.
  • Leg de casselerrib op de stamppot en warm het geheel met het deksel op de pan nog ongeveer 10 minuten op zacht vuur door.
  • Garneer de stamppot met gefruite uitjes en serveer met grove mosterd voor extra smaak.

Notities

Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een stevige rode wijn zoals een Pinot Noir of een kruidige Merlot, die goed past bij de hartige smaken van spek en casselerrib.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 6g

Blote Billetjes in het Gras – Brabantse Snijbonenstamppot met Braadworst

Blote Billetjes in het Gras - Brabantse Snijbonenstamppot met Braadworst

Blote billetjes in het gras, een klassieke Brabantse stamppot, combineert romige aardappelpuree met snijbonen en witte bonen, geserveerd met sappige braadworstjes. Een perfect verwarmend gerecht voor de koudere dagen.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 2 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g aardappels
  • 300 g panklare snijbonen
  • 2 braadworstjes
  • 25 g boter
  • 1 potje witte bonen 350 g
  • ¼ dl melk
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
  • Kook de aardappelen en de snijbonen samen in een pan met weinig water en zout in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Prik de braadworstjes met een vork hier en daar in.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de braadworstjes in ongeveer 10 minuten bruin en gaar.
  • Spoel de witte bonen in een zeef onder koud stromend water af en laat ze goed uitlekken.
  • Giet de aardappelen en snijbonen af en stamp ze met een pureestamper fijn.
  • Roer zoveel melk door de puree dat een smeuïge massa ontstaat.
  • Schep het bakvet van de braadworstjes en de witte bonen door de stamppot en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de stamppot op 2 borden en leg de braadworstjes erop.

Notities

Wijnadvies:
Deze stamppot past goed bij een volle, kruidige rode wijn zoals een Shiraz, die de hartige smaken van de braadworst en de romige stamppot aanvult.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Bietjesstamppot met Bloedworst en Appel

Bietjesstamppot met Bloedworst en Appel

Ontdek de verrassende combinatie van zoete bietjesstamppot met de hartige smaak van bloedworst en frisse appel. Een unieke twist op een klassieke stamppot voor de koude dagen.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 300 g gekookte bietjes
  • 3 eetlepels slasaus
  • 4 eetlepels zilveruitjes
  • 2 plakken bloedworst
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 grote appel
  • 750 g aardappels
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil en was de aardappelen.
  • Ontvel de bietjes en rasp ze grof.
  • Kook de aardappelen in weinig water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Kook de geraspte bietjes de laatste 10 minuten mee.
  • Schil de appel en boor het klokhuis eruit.
  • Snijd 2 plakken van ongeveer 1 cm dik uit het middelste deel van de appel en snijd de rest in stukjes.
  • Wentel de bloedworst door de bloem.
  • Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de plakken bloedworst en de plakken appel in ongeveer 7 minuten aan beide kanten bruin en gaar.
  • Giet de aardappelen en de bietjes af en stamp ze door elkaar.
  • Roer de stukjes appel, de zilveruitjes en de slasaus erdoor.
  • Breng de stamppot op smaak met zout en peper en verdeel hem over 2 borden.
  • Leg de plakken appel en de plakken bloedworst erop.

Notities

Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een glas Beaujolais of een lichte rode wijn zoals een Grenache, om de zoete en hartige smaken mooi te balanceren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 3g | Sugar: 10g

Hartige Gebakken Kaasplakken met Pijnboompitten

Hartige Gebakken Kaasplakken met Pijnboompitten

Probeer deze hartige gebakken kaasplakken met een knapperige korst van paneermeel en pijnboompitten. Perfect als bijgerecht of smaakvol hapje bij een stamppot of salade.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 plakken
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 4 plakken jong belegen kaas ± 125 g per plak, zonder korst
  • 1 ei M
  • 1 eetlepel koffiemelk
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 eetlepel bieslook
  • 50 g boter
  • Bloem voor het paneren
  • Paneermeel voor het paneren
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Druk de pijnboompitten mooi verdeeld in de kaasplakken.
  • Klop het ei los met de koffiemelk, mosterd, peterselie, bieslook, een snufje zout en peper.
  • Wentel elke kaasplak door de bloem (klop de overtollige bloem eraf), daarna door het ei-mengsel en vervolgens door het paneermeel.
  • Zorg dat de plakken een egaal paneerlaagje hebben.
  • Laat de gepaneerde kaasplakken een half uur in de koelkast opstijven.
  • Verhit in een grote koekenpan de boter tot het schuim net wegtrekt en bak de kaasplakken op matig vuur aan beide kanten goudbruin.

Notities

Serveer ze bij andijviestamppot

Wijnadvies:

Serveer deze hartige kaasplakken met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay om de romigheid van de kaas in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Andijviestamppot met Gehaktballetjes en Spek

Andijviestamppot met Gehaktballetjes en Spek

Een heerlijke andijviestamppot met smaakvolle gehaktballetjes en knapperig ontbijtspek, afgemaakt met een verrassende zoete twist van banaan. Perfect voor een verwarmende maaltijd op koude dagen.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappels
  • 300 g andijvie
  • 75 g ontbijtspek
  • 150 g gehakt
  • 1 beschuit
  • 1 klein ei
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 kleine banaan
  • 15 g boter
  • ¾ dl melk
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil en was de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout in 20 minuten gaar.
  • Was de andijvie en snijd deze fijn.
  • Snijd het ontbijtspek in stukjes en bak het in een droge koekenpan in ongeveer 3 minuten bruin en knapperig.
  • Schep het spek uit de pan en zet apart.
  • Vermeng het gehakt met de verkruimelde beschuit, het ei, mosterd, zout en peper.
  • Vorm hiervan kleine balletjes.
  • Verhit de boter in dezelfde pan en bak de gehaktballetjes in 10 minuten rondom bruin en gaar.
  • Pel intussen de banaan, snijd deze in plakjes en bak de plakjes de laatste 3 minuten mee met de gehaktballetjes.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Roer er zoveel melk door dat een stevige puree ontstaat.
  • Meng de andijvie en het spek door de puree en breng de stamppot op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de gehaktballetjes over de stamppot en bak de banaan erbij.
  • Voeg 1 dl water toe aan het bakvet, breng aan de kook en roer de aanbaksels los.
  • Serveer de jus in een juskom.

Notities

Wijnadvies:
Deze stamppot gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon, die de hartige en zoete smaken in het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Andijviestamppot met Casselerrib-Rolletjes en Ananasjus

Andijviestamppot met Casselerrib-Rolletjes en Ananasjus

Verwen jezelf met deze smaakvolle andijviestamppot, gecombineerd met casselerrib-rolletjes gevuld met ananas en een heerlijke ananasjus. Een perfecte mix van hartig en zoet, ideaal voor een gezellige maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 4 schijven ananas uit blik
  • 8 dikke plakken casselerrib ± 25 g per plak
  • 3 eetlepels mosterd
  • 75 g boter
  • 2 dl melk
  • 400 g andijvie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in vieren en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Laat intussen de ananas uitlekken, vang het sap op, en halveer de schijven.
  • Besmeer de plakken casselerrib aan één kant met 2 eetlepels mosterd.
  • Rol in elke plak casselerrib een halve schijf ananas en steek deze vast met een cocktailprikker.
  • Verhit 50 g boter in een koekenpan en bak de casselerrib-rolletjes rondom bruin.
  • Verdun het bakvet met het ananassap en de rest van de mosterd om een smakelijke jus te maken.
  • Giet de aardappelen af, stamp ze fijn, en klop ze met de melk en de rest van de boter tot een luchtige puree.
  • Voeg de andijvie in gedeelten toe en meng goed door de puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de stamppot met de casselerrib-rolletjes en schenk de ananasjus erover.

Notities

Wijnadvies:
Deze stamppot gaat goed samen met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling, die de zoete en hartige smaken van het gerecht in balans brengt.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Kalfsschnitzelrolletjes met Kaas en Salie

Kalfsschnitzelrolletjes met Kaas en Salie

Deze kalfsschnitzelrolletjes met romige kaas en geurige salie zijn perfect voor een sfeervol diner. Snel en eenvoudig te bereiden, met een heerlijke smaakcombinatie.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Kalfsvlees, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Notenvrij
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kalfsschnitzels
  • 120 gram belegen kaas in blokjes
  • 30 gram boter
  • 2 theelepels gedroogde salie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de kaas in blokjes.
  • Leg de kalfsschnitzels plat en beleg ze met de kaasblokjes.
  • Strooi de gedroogde salie over de kaas.
  • Rol de schnitzels op en zet ze vast met cocktailprikkers.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de schnitzelrolletjes aan alle kanten bruin.
  • Leg de rolletjes in een met boter ingevette ovenschaal.
  • Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C tot de schnitzelrolletjes gaar zijn.
  • Serveer warm.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de delicate smaak van het kalfsvlees en de kaas.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 35g | Vet: 33g | Zout: 2.2g | Sugar: 1g

Andijviestamppot met Bacon en Romige Tomaat

Andijviestamppot met Bacon en Romige Tomaat

Geniet van deze heerlijke andijviestamppot met knapperige bacon en romige tomaten, perfect voor een warme en bevredigende maaltijd voor twee.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 gram aardappels
  • 300 gram andijvie in smalle reepjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tomaten in plakjes
  • 100 gram bacon in grove stukken
  • 1 eetlepel boter
  • 1 dl melk
  • 80 gram roomkaas
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen naar smaak

Instructies

  • Schil en was de aardappelen, zet ze tot gebruik onder water.
  • Kook de aardappelen in weinig water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Verhit ondertussen de boter in een koekenpan en bak de ui en bacon ongeveer 5 minuten knapperig.
  • Voeg de tomaat toe en bak nog 3 minuten mee.
  • Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer de melk en roomkaas erdoor tot een romige puree.
  • Schep de andijvie door de puree en verwarm de stamppot nog even kort.
  • Verdeel de stamppot over 2 borden en schep het tomaat-baconmengsel erover.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.

Notities

Lekker met schnitzelrolleje met kaas
Wijnadvies:
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio om de romigheid van de stamppot in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 18g | Vet: 30g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g

Andijviestamppot met Shoarma en Cashewnoten

Andijviestamppot met Shoarma en Cashewnoten

Een verrassende twist op de klassieke andijviestamppot, met shoarmareepjes en knapperige cashewnoten. Dit gerecht combineert de hartigheid van shoarma met de romige textuur van aardappelpuree en de frisheid van andijvie, voor een unieke en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Noten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels geschild en in stukjes gesneden
  • 800 gram andijvie gewassen en grof gesneden
  • 50 gram boter
  • 100 gram cashewnoten grof gehakt
  • 1 deciliter melk
  • 250 gram shoarmavleesreepjes
  • 1 theelepel djinten komijnzaad
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in kleine stukjes.
  • Kook de aardappelen in een pan met weinig water en een snufje zout gedurende ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Verhit intussen de helft van de boter in een koekenpan en bak de shoarmareepjes in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Hak de cashewnoten grof en zet ze opzij.
  • Verwarm de melk in een kleine pan of magnetron.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze tot een gladde puree.
  • Voeg de warme melk en de rest van de boter toe en roer tot een romige puree.
  • Schep de gesneden andijvie, gebakken shoarmareepjes, gehakte cashewnoten en de djinten door de aardappelpuree.
  • Breng op smaak met zout en eventueel extra boter.

Notities

Lekker met atjar tjampoer.
Wijnadvies:
Een volle, droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Andijviestamppot met Komijnekaas en Knapperig Spek

Andijviestamppot met Komijnekaas en Knapperig Spek

Geniet van een hartverwarmende andijviestamppot met een twist. Deze variant combineert de pittige smaak van komijnekaas met knapperig spek en romige mosterd, voor een heerlijk vullende maaltijd die perfect is voor koude dagen.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Notenvrij
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ kg aardappels Eigenheimers of Irene
  • 500 gram andijvie gewassen en uitgelekt
  • 150 gram komijnekaas in kleine blokjes gesneden
  • 250 gram ontbijtspek
  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 25 gram boter
  • 1 dl melk
  • 3 eetlepels mosterd
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Kook de aardappelen in een pan met water en een snufje zout gedurende ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Bak ondertussen het ontbijtspek in een droge koekenpan in ongeveer 5 minuten goudbruin en knapperig.
  • Zet opzij.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze samen met het bakvet van het spek, de boter en de melk tot een romige puree.
  • Roer de mosterd, de komijnekaasblokjes, de andijvie en de bosuitjes door de puree en verwarm de stamppot al omscheppend tot deze goed warm is.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer de stamppot met het uitgebakken spek en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze stamppot met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g