Gyros-Boerenkoolstamppot met Casselerrib

Gyros-Boerenkoolstamppot met Casselerrib

Deze boerenkoolstamppot krijgt een verrassende twist door de toevoeging van gyroskruiden. Geserveerd met gebakken casselerrib en een rijke jus, perfect voor koude winterdagen.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Fusion, Griekenland, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g boerenkool
  • Zout naar smaak
  • kg aardappelen
  • 30 g boter
  • 4 plakken casselerrib 50 g per stuk
  • 2 eetlepels rundvleesjus
  • 1 zakje mix voor gyros
  • Peper naar smaak
  • ½ theelepel Provençaalse kruiden

Instructies

  • Pel de ui en snijd hem in ringen.
  • Kook de boerenkool samen met de ui in een pan met weinig water en wat zout in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water gaar.
  • Bak de plakken casselerrib in de boter aan beide kanten bruin in een koekenpan.
  • Neem het vlees uit de pan en schenk 1½ dl water bij het bakvet.
  • Roer de aanbaksels los en maak de jus af met de jusverdikker.
  • Stamp de aardappelen en boerenkool met de gyrosmix en wat peper door elkaar tot een gladde stamppot.
  • Leg de casselerrib bovenop de stamppot en bestrooi met Provençaalse kruiden.
  • Serveer met de gemaakte jus en geniet van dit heerlijke winterse gerecht.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een volle rode wijn zoals een Merlot. De kruidige gyrosmix en het zoute karakter van de casselerrib worden mooi in balans gebracht door de fruitige tonen van de wijn.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Groene Koolstamppot met Tomatendakje en Walnoten

Groene Koolstamppot met Tomatendakje en Walnoten

Deze groene koolstamppot met een krokant tomatendakje en knapperige walnoten is een heerlijke winterse maaltijd, afgemaakt met plakjes rookworst en Italiaanse kruiden.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg aardappels
  • Zout naar smaak
  • 1 ui
  • 300 g groene kool
  • 3 tomaten
  • 1 rookworst 350 g
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 3 eetlepels rode wijn
  • 1 eetlepel Italiaanse keukenkruiden
  • 1-2 dl melk
  • 30 g walnoten grofgehakt
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de geschilde aardappelen in water met wat zout totdat ze gaar zijn.
  • Pel en snipper de ui.
  • Snijd de groene kool in reepjes en ontvel de tomaten, waarna je ze in plakjes snijdt.
  • Snijd de rookworst in plakjes.
  • Fruit de ui in wat olie in een ruime pan totdat deze glazig is en bak de tomatenpuree kort mee.
  • Voeg de groene kool toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee.
  • Voeg de rode wijn, peper, zout en de helft van de Italiaanse kruiden toe.
  • Stoof het gerecht in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Stamp de aardappelen fijn met de melk en meng het koolmengsel erdoor.
  • Schep het mengsel in een ovenschaal en verdeel de plakjes tomaat en rookworst eroverheen.
  • Bestrooi met de rest van de Italiaanse kruiden, de walnoten, peper en zout.
  • Zet de schotel onder de grill en laat deze in ongeveer 7 minuten mooi goudbruin worden.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een robuuste rode wijn zoals een Merlot of een Chianti. De kruidige tonen van de wijn vullen de hartige smaken van het gerecht mooi aan.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Groene Koolstamppot met Gehakt en Kerrie

Groene Koolstamppot met Gehakt en Kerrie

Deze groene koolstamppot met gehakt en een vleugje kerrie is een heerlijk en hartig gerecht. Perfect voor koude dagen, vol smaak en comfort!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 3 uien gesnipperd
  • 500 g groene kool kleingesneden
  • 1 kg aardappels
  • 1 eetlepel kerrie of naar smaak meer
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in een ruime pan met gezouten water.
  • Bak het gehakt rul in een koekenpan en voeg de gesnipperde uien toe.
  • Bak tot de uien glazig zijn en voeg dan de kerriepoeder toe.
  • Roer goed door.
  • Blancheer de groene kool in een pan met kokend water en wat zout gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Laat daarna goed uitlekken.
  • Doe de aardappelen, de groene kool en het gehakt-uimengsel bij elkaar in een grote pan of schaal.
  • Stamp alles met een pureestamper tot een stamppot.
  • Voeg eventueel wat gekookte melk toe als de stamppot te droog is, totdat de gewenste smeuïgheid is bereikt.
  • Breng op smaak met zout en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze stamppot met een kruidige, volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Zinfandel. De diepe smaken van het gehakt en de kerrie worden versterkt door de fruitige tonen van de wijn.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Gevulde savooviekool

Gevulde savooviekool

Deze gevulde savooiekool met romige oesterzwammen en knapperige cashewnoten is een verrassend vegetarisch hoofdgerecht, perfect voor een voedzame en smakelijke maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zakje aardappelpuree Maggi
  • 3 dl melk
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 savooiekool
  • 250 g oesterzwammen
  • 1 pakje roomkaas Boursin, 150 g
  • 100 g cashewnoten
  • 1 eetlepel boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bereid de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing met melk, 3 dl water en een halve theelepel zout.
  • Haal 6 mooie bladeren van de kool en was ze.
  • Bekleed een kom van ongeveer 1 liter met de koolbladeren en laat ze over de rand hangen.
  • Was de rest van de kool en snijd hem in reepjes.
  • Veeg de oesterzwammen schoon en snijd de helft ervan in repen.
  • Meng de kruidenkaas, koolreepjes, oesterzwamrepen en 75 g cashewnoten door de aardappelpuree en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep het mengsel in de kom en sla de overhangende koolbladeren over de vulling.
  • Bak het gerecht in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten, totdat het goed heet is.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de resterende oesterzwammen ongeveer 2 minuten op hoog vuur.
  • Breng op smaak met zout.
  • Stort de gevulde savooiekool op een schaal en garneer met de gebakken oesterzwammen en de resterende cashewnoten.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De frisse zuren in de wijn complementeren de romige texturen van de roomkaas en de aardappelpuree.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gelderse stimp-stamp

Gelderse stimp-stamp

Deze traditionele Gelderse stimp-stamp met andijvie en uitgebakken spek is een heerlijke stamppot uit de Betuwe, perfect voor zowel de zomer als de winter.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Gelderland, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • Zout naar smaak
  • 3 dl melk
  • 500 g andijvie
  • 350 g mager spek in dobbelsteentjes

Instructies

  • Kook de aardappelen in water met zout gaar en bereid hiervan met de melk een gladde aardappelpuree.
  • Was de andijvie enkele malen en snijd hem fijn.
  • Snijd het spek in dobbelsteentjes en bak deze uit in een koekenpan totdat ze knapperig zijn.
  • Roer de fijngesneden en goed uitgelekte andijvie door de aardappelpuree en voeg wat spekvet toe voor extra smaak.
  • Serveer de stimp-stamp met het uitgebakken spek erbovenop.
  • Eventueel kan een scheutje azijn aan de stamppot worden toegevoegd voor extra frisheid.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling. De fruitige tonen passen goed bij het zoute spek en de romige aardappelpuree.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Exotisch Stamppotje met Paksoi en Hazelnoten

Exotisch Stamppotje met Paksoi en Hazelnoten

Een heerlijk exotisch stamppotje met gember, paksoi en knapperige hazelnoten. Deze verrassende twist op een klassieke stamppot combineert kruidige smaken met frisse groenten voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm gemberwortel
  • 1 winterwortel
  • 1 struik paksoi
  • 50 g hazelnoten met vlies
  • 40 g boter
  • 1 eetlepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • 1 dl melk
  • 2 eetlepels verse koriander
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze gaar in ongeveer 20 minuten.
  • Snipper de uien en knoflook.
  • Schil de gemberwortel en rasp hem fijn.
  • Snijd de winterwortel in dunne reepjes en de paksoi in smalle repen.
  • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
  • Hak ze grof en zet apart.
  • Smelt de boter in een grote pan en fruit de ui en knoflook op laag vuur in ongeveer 3 minuten tot ze glazig zijn.
  • Voeg de geraspte gember, wortelreepjes en ketoembar toe aan de pan en bak alles nog 5 minuten mee.
  • Verwarm de melk tot deze bijna kookt.
  • Giet de aardappels af en stamp ze samen met de warme melk en peper naar smaak tot een luchtige puree.
  • Schep het uimengsel, de gesneden paksoi en de fijngehakte koriander door de puree en warm alles goed door.
  • Garneer het stamppotje met de geroosterde hazelnoten en extra koriander.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Dit stamppotje gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht zoete Riesling, die de kruidige en aardse smaken van de gember en ketoembar complimenteert.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Elfstedenbliksem met Stoofperen en Rookspek

Elfstedenbliksem met Stoofperen en Rookspek

Een echte klassieker uit het noorden: Elfstedenbliksem met stoofperen en knapperig rookspek. Deze unieke stamppot combineert de zoetheid van stoofperen met hartige spek en aardappelen. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Friesland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg stoofperen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 kg aardappels
  • 600 g doorregen rookspek
  • 2 eetlepels azijn
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de stoofperen, snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen.
  • Breng in een pan 2 dl water met de kaneel, suiker en peren aan de kook.
  • Dek de pan af en stoof de peren op laag vuur gedurende ongeveer 30 minuten.
  • Schil de aardappels, was ze en snijd ze in vieren.
  • Voeg de aardappelen toe aan de peren, samen met wat extra water indien nodig.
  • Stoof op laag vuur tot zowel de peren als de aardappels gaar zijn.
  • Snijd het rookspek in plakken van ½ cm dik en bak ze op middelhoog vuur in een koekenpan aan beide kanten goudbruin.
  • Haal ze uit de pan en houd ze warm.
  • Voeg de azijn, peper en het spekvet toe aan het gare peer-aardappelmengsel en meng alles goed door elkaar.
  • Breng het geheel op smaak met extra zout en peper naar wens.
  • Serveer de stamppot met de gebakken spekplakjes erop.
  • Lekker met roggebrood, boter en mosterd om het spek mee te besmeren.

Notities

Wijnadvies:
Deze stevige stamppot gaat goed samen met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een robuuste Syrah, die de zoete en hartige smaken van het gerecht mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g

Drentse Koolraapstamppot met Gegratineerde Kaas en Champignons

Drentse Koolraapstamppot met Gegratineerde Kaas en Champignons

Een echte Hollandse klassieker met een twist: romige koolraapstamppot met gegratineerde kaas en gebakken kastanjechampignons. Een heerlijk winters gerecht boordevol smaak en comfort.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Drenthe
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 koolraap ± 700 gram
  • Zout naar smaak
  • ½ potje bieslook fijngesneden
  • 250 gram kastanjechampignons in vieren gesneden
  • 2 eetlepels kruidenboter
  • 125 ml Bulgaarse yoghurt
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 100 gram Leidse kaas geraspt
  • Instructies:

Instructies

  • Schil de aardappelen en koolraap en snijd ze in stukken.
  • Kook ze met een beetje water en zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Knip intussen de bieslook fijn en snijd de champignons in vieren.
  • Verhit de kruidenboter in een koekenpan en bak de champignons ongeveer 5 minuten tot al het vocht is verdampt.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Giet de aardappelen en koolraap af en stamp ze fijn met een stamper.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Roer de Bulgaarse yoghurt, ¾ deel van de kaas en ¾ deel van de bieslook door de stamppot.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de stamppot in een ovenschaal, strooi de rest van de kaas eroverheen en gratineer het onder de grill tot de kaas goudbruin is.
  • Schep de gebakken champignons bovenop de stamppot en garneer met de resterende bieslook.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de romige stamppot en de aardse smaak van de champignons.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Geroosterde Salami met Prei en Knoflook

Geroosterde Salami met Prei en Knoflook

Een snel en smaakvol borrelhapje: geroosterde salami met prei en knoflook. Dit gerecht combineert hartige salami met knapperige prei en goudbruine knoflook voor een heerlijk warm hapje, perfect voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Fingerfood, Tapas, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de prei in stukjes van ongeveer 5 cm lang en verdeel deze in dunne reepjes.
  • Pel de knoflookteentjes en snijd ze in plakjes.
  • Snijd de salami in plakken van 1 cm dik en vervolgens in dobbelsteentjes.
  • Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur en rooster de prei en knoflook in ongeveer 5 minuten goudbruin.
  • Voeg de salami toe aan de pan en bak deze al omscheppend nog 3 minuten mee, totdat de salami licht krokant is.
  • Serveer de geroosterde salami met prei en knoflook warm als borrelhapje.

Notities


Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een droge rode wijn zoals een Chianti, die de hartige en knoflookrijke smaken van de salami complimenteert.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 10g | Vet: 16g | Zout: 1.8g | Sugar: 1g

Gebakken Champignons met Rozemarijn en Citroen

Gebakken Champignons met Rozemarijn en Citroen

Deze gebakken champignons met rozemarijn en een vleugje citroen vormen een eenvoudig maar smaakvol bijgerecht of borrelhapje. Heerlijk warm geserveerd of koud als onderdeel van een salade
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g kleine champignons 2 bakjes á 250 g
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • 2 theelepels rozemarijnblaadjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Maak de champignons schoon en laat ze heel.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Pel en snipper de ui, en bak deze in de pan al omscheppend goudbruin.
  • Voeg de champignons toe en bak ze in ongeveer 3 minuten gaar.
  • Schep de rozemarijnblaadjes door de champignons en breng op smaak met peper en zout.
  • Druppel als laatste 1 eetlepel citroensap over de champignons en meng goed door.
  • Serveer de champignons warm of koud, afhankelijk van je voorkeur.

Notities

Serveer de champignons koud of warm.
Wijnadvies:
Combineer deze champignons met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio, die de frisse tonen van citroen en rozemarijn complimenteert.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g