Frisse Salade met Bockworst en Knoflookcroutons
Een frisse en knapperige salade met bockworst, groenten en zelfgemaakte knoflookcroutons. Perfect voor een voedzame lunch of als bijgerecht!
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 2 sneetjes witbrood
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 1 zak sla 400 g
- 1 rode ui in dunne ringen gesneden
- 4 tomaten in partjes gesneden
- 1 avocado in stukjes gesneden
- ½ komkommer in plakjes gesneden
- 1 pot Unox bockworsten 685 g, uitgelekt en in dikke plakjes gesneden
Optioneel:
- gehakte bieslook voor garnering
Scheur de sneetjes witbrood in grove stukjes.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de broodstukjes met de gesnipperde knoflook op middelhoog vuur tot ze lichtbruin en knapperig zijn.
Schep de knoflookcroutons uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Was de sla grondig en droog deze goed.
Meng in een grote kom de sla met de rode ui, tomaten, avocado, komkommer en plakjes bockworst.
Voeg de resterende eetlepel olijfolie toe en meng alles goed door elkaar.
Verdeel de salade over vier borden en garneer met de knoflookcroutons.
Optioneel: strooi gehakte bieslook over de salade voor extra smaak.
Serveer met bruin stokbrood.
Serveertip:
Serveer met een stevig bruin stokbrood en eventueel een frisse vinaigrette voor extra smaak.
Wijnadvies:
Combineer met een verfrissende rosé zoals Oranjerivier rosé, die perfect aansluit bij de hartige en frisse elementen van de salade.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 2014g | Protein: 20g | Vet: 1.8g | Zout: 5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 119
Romige Pasta Carbonara met Spek en Basilicum
Geniet van deze snelle en romige pasta carbonara met spek en verse basilicum, perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 150 gram jong belegen kaas geraspt
- 2 eetlepels basilicum geknipt
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 2 uien in partjes
- 400 gram pasta naar keuze
- 125 gram magere spekreepjes
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de pasta in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Verhit intussen de olijfolie in een pan en fruit de uien met de knoflook gedurende 5 minuten.
Voeg de spekreepjes toe en bak ze nog eens 5 minuten mee tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Giet de pasta af en meng het met het spekmengsel in de pan.
Voeg de geraspte kaas toe en roer goed door tot de kaas gesmolten is.
Breng op smaak met peper en meng het basilicum erdoor.
Serveer de pasta direct.
Serveer deze pasta met een klassieke Chianti uit Toscane, die zijn fruitige aroma's en levendige zuurgraad mooi combineert met de rijke smaak van het gerecht.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 119
Gevulde Scholfilet met Salami en Smeltende Kaas
Geniet van een heerlijke gevulde scholfilet met hartige salami en smeltende kaas, perfect gebakken tot een goudbruin gerecht. Ideaal met gebakken krieltjes en gekookte worteltjes.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 4 scholfilets à 125 g
- Peper naar smaak
- 4 plakjes salami
- 4 plakken belegen kaas
- 1 ei M
- Zout naar smaak
- 4 eetlepels paneermeel
- 3 eetlepels olijfolie
Bestrooi één kant van elke scholfilet met peper.
Leg een plakje salami en een plakje kaas op de bestrooide kant van elke filet.
Vouw de scholfilets dubbel en steek ze vast met een cocktailprikker.
Klop het ei los in een kom en breng op smaak met peper en zout.
Wentel de vispakketjes eerst door het eimengsel en vervolgens door het paneermeel, zodat ze gelijkmatig bedekt zijn.
Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de vispakketjes ongeveer 3 minuten per kant tot ze goudbruin en gaar zijn.
Verwijder de cocktailprikkers voor het serveren.
Serveertip:
Serveer deze gevulde scholfilets met gebakken krieltjes en gekookte worteltjes voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse Sauvignon Blanc, zoals Timara Sauvignon Blanc Semillon, die perfect aansluit bij de delicate smaak van de schol en het hartige van de salami.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 27g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 119
Ovenschotel Cannelloni met Gehakt en Groenten
Deze gevulde cannelloni met gehakt, paprika, courgette en een romige tomatensaus is perfect voor een Italiaanse avond. Lekker met een gemengde salade!
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 125 g Honig lasagnebladen Verdi pak à 250 g
- 300 g gehakt
- 1 ei M
- 2 sjalotten gesnipperd
- 6 eetlepels paneermeel
- ½ eetlepel oregano
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 paprika in stukjes gesneden
- 1 courgette in plakjes gesneden
- 200 g geraspte kaas bijvoorbeeld mozzarella of Parmezaanse kaas
- 1 liter water
- Sausmix naar keuze bijvoorbeeld tomaten- of bechamelsaus
Breng ruim water aan de kook in een grote pan.
Leg de lasagnevellen kruiselings op elkaar in het kokende water.
Haal de pan van het vuur en laat de bladen 3 minuten weken.
Haal de bladen met een schuimspaan uit het water en leg ze naast elkaar op het werkvlak.
Meng het gehakt met het ei, de sjalotten, het paneermeel en de oregano.
Verdeel het gehaktmengsel over de lasagnevellen en rol de vellen strak op.
Leg de opgerolde lasagnevellen in een ingevette ovenschaal.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de stukjes paprika 3 minuten.
Voeg de courgetteplakjes toe en bak ze 2 minuten op hoog vuur mee.
Meng de sausmix met 1 liter water, breng aan de kook en laat 1 minuut doorkoken.
Schenk de saus over de cannelloni in de ovenschaal.
Bestrooi de rolletjes met geraspte kaas.
Bak de cannelloni in een voorverwarmde oven op 200 °C gedurende 30 minuten, tot ze gaar en goudbruin zijn.
Serveertip:
Serveer de cannelloni met een gemengde salade en knapperig stokbrood voor een complete Italiaanse maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een medium-bodied rode wijn zoals een Chianti Classico, die de smaken van het gehakt en de saus mooi aanvult.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 119
Vegan pizza met broccoli, shiitake en bonensaus
Een heerlijke vegan pizza met broccoli, shiitake en een romige bonensaus. Perfect als gezonde hoofdmaaltijd met een frisse, groene salade!
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
Voor de pizza:
- 1 rol glutenvrij spelt-pizzadeeg
- ½ stronk broccoli in grove stukken
- 1 el olijfolie
- 185 g shiitake in plakjes gesneden
- ¾ tl paprikapoeder
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 1 kleine sjalot in dunne ringen gesneden
- Groene peper uit pot in ringen
- 1 tomaat in reepjes
- Oregano naar smaak
Voor de bonensaus:
- 50 g cannellinibonen
- 2 el water
- 1 el citroensap
- 1 teentje knoflook
- ¼ tl truffelolie
- Peper en zout naar smaak
Groenten:
Blancheer de broccoli 1 minuut in kokend gezouten water.
Spoel af met koud water en zet apart.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de shiitake 1 minuut.
Voeg paprikapoeder en knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
Breng op smaak met peper en zout en zet apart.
Pizza samenstellen:
Rol het pizzadeeg uit op het meegeleverde bakpapier.
Verdeel de helft van de bonensaus over de bodem.
Beleg met broccoli, shiitake, sjalot en oregano.
Bak de pizza onderin de oven gedurende 15-20 minuten tot deze goudbruin is.
Serveertip:
Serveer de pizza met een frisse groene salade en een glas fruitige witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, voor een evenwichtige maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé past perfect bij de frisse en hartige smaken van deze vegan pizza.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 9g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 119
Geroosterde bietensalade met feta en spekjes & romige courgettesoep
Geniet van een heerlijke combinatie van geroosterde bietensalade met feta en knapperige spekjes, en een romige courgettesoep met geroosterde pijnboompitten. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar
Voor de bietensalade:
- 125 g spekblokjes
- 1 limoen
- 4 bietjes
- 250 g feta
- 4 el honing
- Peper en zout
Voor de courgettesoep:
- 50 g pijnboompitten
- 1 courgette in blokjes
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 400 ml water
- 1 groentebouillonblokje
- 200 ml crème fraîche
- Peper en zout
Voor de bietensalade:
Verhit een koekenpan en bak de spekblokjes krokant.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Halveer de limoen en snijd een paar plakjes voor garnering.
Pers de rest uit.
Was en schil de bieten, snijd ze in dunne plakjes en leg dakpansgewijs op de borden.
Besprenkel de bieten met limoensap en kruid met peper en zout.
Verbrokkel de feta over een deel van de salade en besprenkel met honing.
Strooi de gebakken spekjes over het andere deel.
Garneer met een plakje limoen.
Voor de courgettesoep:
Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en zet apart.
Verhit een scheut olijfolie in een soeppan en fruit de courgetteblokjes met de knoflook gedurende 3 minuten.
Voeg water en het groentebouillonblokje toe en breng aan de kook.
Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
Haal de pan van het vuur en roer de crème fraîche door de soep.
Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de soep over kommen en garneer met de geroosterde pijnboompitten.
Serveertip:
Serveer de bietensalade en courgettesoep samen als een verfijnde maaltijdstarter. Voeg wat knapperig brood toe om de maaltijd compleet te maken.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc is een uitstekende keuze bij de bietensalade, terwijl een lichte Pinot Noir mooi samengaat met de romige courgettesoep.
Calories: 460kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 17g | Vet: 34g | Zout: 2.7g | Sugar: 13g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 119
Gevulde kiprolletjes met seizoensgroenten en frisse salade
Malse kipfilets gevuld met romige kruidenkaas, omwikkeld met ontbijtspek, geserveerd met seizoensgroenten en een frisse salade. Een feestelijke maaltijd voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Voor de gevulde kip:
- 1 bosje bieslook fijngehakt
- 150 g roomkaas
- 16 plakken ontbijtspek
- 1 bosje basilicum
- 4 kipfilets
- Peper en zout
Voor de groenten:
- 125 g jonge krieltjes
- 1 broccoli in roosjes
- 1 paprika in reepjes
- 1 courgette in reepjes
- 1 kleine prei in dunne halve ringen
- Scheutje olijfolie
Voor de salade:
- 50 g pijnboompitten
- 125 g cherrytomaten gehalveerd
- 1 zakje gemengde sla
- 1 el kappertjes
- 1 el azijn
- 1 el mosterd
- Scheutje olijfolie
- Peper en zout
Voor de gevulde kip:
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Meng de fijngehakte bieslook met de roomkaas.
Snijd de kipfilets open en vul met het roomkaasmengsel.
Vouw de kipfilets dicht en wikkel elke filet in 4 plakken ontbijtspek.
Bind ze dicht met keukentouw.
Bestrooi de kipfilets met peper en zout.
Verhit boter in een koekenpan en bak de kipfilets rondom goudbruin.
Leg de kipfilets in een ovenschaal en bak ze 15 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
Voor de groenten:
Kook de krieltjes in de schil in 15 minuten gaar.
Blancheer de broccoli in kokend water gedurende 4 minuten.
Bak de paprika, courgette en prei in een scheutje olijfolie op hoog vuur gedurende 4 minuten.
Voor de salade:
Rooster de pijnboompitten in een droge pan goudbruin.
Meng de gemengde sla met gehalveerde cherrytomaten, kappertjes, pijnboompitten en basilicum.
Maak een dressing van azijn, mosterd en olijfolie.
Breng op smaak met peper en zout en meng door de salade.
Serveertip:
Voor extra sappigheid kun je de kipfilets eerst 12 minuten stomen op 85 °C voordat je ze bakt.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, om de smaken te complementeren.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 40g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 119
Geroosterde Kastanjes met Serranoham en Rozemarijn
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 8
Calories: 95kcal
Author: Cor Klaar
- 18 tamme kastanjes
- 18 korte takjes rozemarijn
- 9 plakjes serranoham
- Peper naar smaak
- Olijfolie
Kruis de bovenkant van de kastanjes in met een scherp mesje en breng ze in een laagje water aan de kook.
Kook ze 8 à 10 minuten en neem de pan van het vuur.
Voor de stoomoven: 8 minuten op 100 °C.
Pel de kastanjes en laat ze afkoelen.
Halveer de plakjes serranoham in de lengte en bestrooi ze licht met witte peper.
Wikkel om elke kastanje een plakje ham en steek vast met een rozemarijntakje.
Dit gaat gemakkelijk omdat de kastanje gaar is.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de kastanjes totdat de ham krokant is.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Tempranillo past goed bij dit gerecht.
Calories: 95kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 119
Gemarineerde Speklapjes met Kant-en-Klare Hutspot en Gegrilde Prei
Heerlijke gemarineerde speklapjes gegrild tot perfectie, geserveerd met een eenvoudige kant-en-klare hutspot en gebakken prei.
Bereidingstijd4 uur uur 25 minuten min
Servings: 4
Calories: 610kcal
Author: Cor Klaar
- 50 ml droge sherry
- 3 eetlepels ketjap manis
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
- 4 speklapjes à la minute
- 1 prei in ringen gesneden
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 pak kant-en-klare hutspot 1 kg, gekoeld
Meng de droge sherry en ketjap manis in een kom tot een marinade.
Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Marineer de speklapjes in de marinade en laat ze minimaal 4 uur in de koelkast staan.
Verwarm de oven voor op de grillstand.
Dep de gemarineerde speklapjes droog met keukenpapier.
Grill de speklapjes aan beide kanten in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten, of tot ze gaar zijn.
Verwarm ondertussen de kant-en-klare hutspot volgens de instructies op de verpakking.
Verhit de olijfolie in een pan en bak de preiringen tot ze zacht zijn.
Serveer de verwarmde hutspot met de gebakken prei en de gegrilde speklapjes er bovenop.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een volle, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een Merlot past goed bij de rijke smaken van de gegrilde speklapjes en de hutspot.
Calories: 610kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 33g | Vet: 38g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 119
Waldkorn Omelet met Chia- en Hennepzaad
Een voedzaam en eiwitrijk gerecht met Waldkornbrood, chiazaad, hennepzaad en een heerlijke omelet. Perfect voor een energiek ontbijt of stevige lunch.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 4 sneetjes Waldkornbrood
- 2 el chiazaad
- 2 el hennepzaad
- 4 eieren
- Peper en zout naar smaak
- 2 el kokosolie
Kluts de eieren los in een kom en meng met chiazaad en hennepzaad.
Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
Verhit de kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur en giet het eimengsel erin.
Laat de omelet op laag vuur rustig gaar worden.
Snijd de omelet in kwarten zodra deze gaar is.
Beleg de sneetjes Waldkornbrood met de stukken omelet en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade of een glas vers geperste sinaasappelsap.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte rode wijn zoals Beaujolais past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 119