Ontbijtomelet met Quinoa en Bonen
Een voedzame ontbijtomelet met quinoa, bonen en cherrytomaten, geserveerd met stevig speltbrood. Ideaal voor een energieke start van de dag.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
deksel
Zeef of vergiet
keukenschaar
- 4 sneden stevig speltbrood
- 4 eieren
- 50 g witte bonen uit een potje of blikje
- 100 g voorgekookte quinoa
- 75 g cherrytomaten
- Verse bieslook
- Olijfolie of boter om in te bakken
- Peper en zout naar smaak
Bereid de voorgekookte quinoa volgens de instructies op de verpakking.
Laat de witte bonen uitlekken in een zeef of vergiet.
Was en snijd de cherrytomaten in kleinere stukken.
Klop de eieren los in een kom en breng op smaak met peper en zout.
Voeg de gekookte quinoa, uitgelekte bonen en gesneden cherrytomaten toe aan de losgeklopte eieren.
Verhit wat boter of olijfolie in een koekenpan op laag vuur.
Giet het eimengsel in de pan en bak de omelet langzaam gaar.
Dek de pan af met een deksel om het proces te versnellen.
Draai de omelet voorzichtig om en bak de andere kant goudbruin.
Knip de bieslook fijn en strooi dit over de omelet.
Serveer de omelet met stevig speltbrood.
Serveertip:
Serveer met een plakje avocado of een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn zoals Pinot Grigio past perfect bij deze hartige ontbijtomelet.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 120
Speculaas Wentelteefjes met Frisse Smoothie
Een heerlijk verwarmend ontbijt of lunch met speculaas wentelteefjes en een frisse mandarijn-banaan smoothie. Perfect voor een gezellige start van de dag.
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 430kcal
Author: Cor Klaar
diep bord
Garde of vork
Staafmixer of blender
Voor de wentelteefjes:
- 8 sneetjes oud wit brood
- 12 speculaasjes
- 3 eieren
- 150 ml melk
- 1 tl kaneel
- 2 el basterdsuiker of rietsuiker
- Boter of plantaardige bakboter
Voor de smoothie:
- 2 bananen
- 4 grote mandarijnen
- 1 sinaasappel
- 200 g Griekse yoghurt
Bereidingswijze voor de wentelteefjes:
Klop in een diep bord de eieren los.
Roer de melk en suiker door het eimengsel met een garde of vork tot de suiker volledig is opgelost.
Verkruimel de speculaasjes en voeg deze toe aan het mengsel.
Doop de sneetjes brood in het eimengsel en zorg dat ze goed doordrenkt zijn.
Bestrooi de wentelteefjes met extra verkruimelde speculaas.
Verhit wat boter in een koekenpan en bak de sneetjes goudbruin en stevig aan beide zijden.
Bereidingswijze voor de smoothie:
Was de sinaasappel en rasp een klein beetje van de schil.
Pers de sinaasappel en mandarijnen uit.
Voeg de bananen en sinaasappelrasp toe aan het sap.
Giet het mengsel over de Griekse yoghurt en mix alles met een staafmixer of blender tot een gladde smoothie.
Serveer de smoothie samen met de wentelteefjes voor een complete maaltijd.
Serveertip:
Garneer de smoothie met een snufje kaneel of een plakje banaan, en serveer de wentelteefjes met een scheutje honing of poedersuiker.
Wijnadvies:
Omdat dit een ontbijt- of lunchgerecht betreft, is een glas vers geperst sinaasappelsap of een kopje koffie een perfect alternatief.
Calories: 430kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 120
Zelfgemaakte Pindakaas op Boerenbruin
Maak zelf heerlijke pindakaas van geroosterde pinda's en smeer het op boerenbruin brood voor een authentieke smaakervaring.
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1 Pot
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g ongezouten pinda’s
- 100 ml arachideolie
- 1 el honing
- Zout naar smaak
- 4 stevige boterhammen bij voorkeur boerenbruin
Verwarm de pinda’s kort in een koekenpan, zonder ze bruin te laten worden.
Doe de warme pinda’s in een keukenmachine met de honing en de helft van de arachideolie.
Mix tot een gladde massa of laat stukjes over voor een crunchy variant.
Voeg indien nodig extra olie toe voor de gewenste consistentie.
Proef en voeg zout naar smaak toe.
Meng nogmaals kort.
Schep de pindakaas in een glazen pot en sluit deze goed af.
Bewaar in de koelkast.
Roer de pindakaas voor gebruik even door en serveer op stevige boterhammen zoals boerenbruin.
Serveertip:
Smeer een dikke laag pindakaas op geroosterd boerenbruin brood en combineer het met plakjes banaan of een beetje honing.
Wijnadvies:
Hoewel pindakaas niet traditioneel met wijn wordt gecombineerd, past een lichtzoete witte wijn zoals Riesling goed bij de subtiele smaken.
Serving: 1eetlepel | Calories: 250kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 120
Gezonde Hollandse Uitsmijter met Ham en Veldsla
Een klassieke Hollandse uitsmijter met ham, tomaat, veldsla en een gezonde twist. Ideaal voor een voedzame lunch of lichte avondmaaltijd!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 1
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 2 sneetjes meergranenbrood
- 1 theelepel mosterd
- ½ eetlepel fijngeknipte bieslook
- 1 eetlepel halvarine of margarine
- ½ eetlepel vloeibare bakboter
- 20 g veldsla
- 1 tomaat in plakjes gesneden
- 2 plakken achterham
- 2 eieren
- Peper naar smaak
- 2 eetlepels geraspte kaas
Meng de mosterd en de helft van de fijngeknipte bieslook door de halvarine of margarine en bestrijk beide sneetjes brood hiermee.
Leg de sneetjes brood op een groot bord en verdeel de veldsla en plakjes tomaat erover.
Verhit de vloeibare bakboter in een koekenpan en bak de plakken achterham kort aan.
Breek de eieren boven de ham, prik indien gewenst de dooiers door, en bak de uitsmijter op matig hoog vuur in 3-4 minuten gaar.
Leg de uitsmijter op de sneetjes brood met sla en tomaat.
Breng op smaak met peper en bestrooi met de geraspte kaas en de resterende bieslook.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een glas versgeperste jus d’orange of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Hollandse uitsmijter combineert uitstekend met een lichte mousserende wijn zoals een Prosecco of een frisse witte wijn zoals een Chardonnay. De sprankelende of frisse tonen complementeren de hartige smaken van de ham en kaas.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 120
Japanse Kipgehaktballetjes met Glanzende Saus
Geniet van deze heerlijke Japanse kipgehaktballetjes, ook wel Tsukune genoemd, met een glanzende sojasaus. Perfect als hoofdgerecht of onderdeel van een Japanse maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Recept categorieën: Bijgerecht, Kip Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar
Voor de saus:
- 60 ml Japanse sojasaus zoals Kikkoman
- 60 ml mirin zoete rijstwijn
- 30 ml sake Japanse rijstwijn
- 30 ml water
- 1 theelepel basterdsuiker
Voor de gehaktballetjes:
- 400 g kipgehakt
- ½ eetlepel geraspte gember
- 2 lente-uitjes fijngesnipperd
- 1 eetlepel Japanse sojasaus of tamari
- 1 eetlepel mirin
- 1 theelepel sesamolie
- ⅓ ei
- 1 theelepel maïzena
Voor de saus:
Breng in een steelpan de sojasaus, mirin, sake, water en basterdsuiker aan de kook.
Laat zachtjes koken tot de saus is ingekookt tot de helft en een stroperige consistentie heeft.
Zet apart.
Voor de gehaktballetjes:
Meng het kipgehakt, geraspte gember en fijngesneden lente-ui grondig in een grote kom tot een elastisch deeg.
Voeg de sojasaus, mirin, sesamolie, ei en maïzena toe en meng rustig door het gehaktmengsel.
Vorm kleine balletjes van ongeveer 2 cm doorsnee of grotere van 4 cm.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de balletjes op matig vuur tot ze gaar en mooi bruin zijn.
Giet overtollige olie af indien nodig.
Voeg de ingekookte saus toe aan de pan en laat de balletjes sudderen tot ze een glanzende coating hebben gekregen.
Garneer met extra fijngesneden lente-ui en serveer met een rauwe eidooier om in te dippen.
Serveertip:
Serveer met gestoomde rijst en gegrilde groenten voor een complete Japanse maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Tsukune past goed bij een lichtgekoelde Japanse sake of een frisse Riesling.
Calories: 260kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 120
Indische Gehaktballen met Seroendeng en Pinda's
Deze Indische gehaktballen met een krokant laagje seroendeng en de zachte smaak van gehakte pinda's vormen een heerlijk gerecht met een authentiek Indonesisch tintje.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 ballen
Calories: 365kcal
Author: Cor Klaar
- 25 g boter
- 1 ei
- 1 sneetje witbrood zonder korst, in stukjes
- 2 theelepels sambal oelek
- 3 eetlepels ketjap manis
- 4 eetlepels seroendeng
- 50 g ongezouten pinda’s grof gehakt
- 500 g gehakt rundvlees of half-om-half
- 1 teen knoflook geperst
Besprenkel het brood in een diep bord met 2 eetlepels ketjap manis en laat intrekken.
Doe het gehakt in een kom en voeg het ei, het geweekte brood, sambal oelek, knoflook en gehakte pinda’s toe.
Kneed alles goed door elkaar tot een egaal mengsel.
Vorm met vochtige handen 4 gehaktballen en rol ze door de seroendeng op een diep bord.
Verhit de boter in een koekenpan op laag vuur en bak de gehaktballen gedurende 25 minuten, draai ze regelmatig.
Zet het vuur de laatste 3 minuten iets hoger om een knapperig korstje te krijgen.
Calories: 365kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.6g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 120
Kruidige Indiase Gehaktballen met Kerrie en Chili
Deze kruidige Indiase gehaktballen met kerrie en een vleugje chili zorgen voor een explosie van smaken. Een heerlijk gerecht dat perfect samengaat met rijst of naan.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g boter
- 100 ml melk
- 1 ei losgeklopt
- 1 klein chilipepertje fijngehakt (zonder zaadjes)
- 1 sneetje witbrood zonder korst
- 1 ui gesnipperd
- 1 eetlepel kerriepoeder
- Currypasta naar smaak
- Peper en zout naar smaak
- 500 g gehakt rundvlees of half-om-half
Week het sneetje witbrood 2 minuten in de melk en knijp het daarna uit.
Meng het uitgeknepen brood met het gehakt in een grote kom.
Voeg het losgeklopte ei, de gesnipperde ui, kerriepoeder, fijngehakte chilipeper, currypasta, peper en zout toe.
Kneed alles goed door elkaar.
Verdeel het gehaktmengsel in 4 porties en vorm met vochtige handen gehaktballen.
Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballen gedurende 4 minuten rondom bruin.
Zet het vuur laag en laat de gehaktballen nog 20 minuten garen.
Draai ze regelmatig om.
Serveertip:
Serveer met basmatirijst, een frisse yoghurtsaus en naanbrood voor een compleet Indiase maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Shiraz of een Zinfandel sluit mooi aan bij de kruidige smaken van dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 26g | Zout: 0.75g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 120
Zelfgemaakte Turkse Ajvar
Maak zelf authentieke Turkse Ajvar, een smaakvolle dip van geroosterde paprika's en aubergines. Heerlijk als bijgerecht, dip of smaakmaker!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar
- 10 verse rode paprika's
- 4 middelgrote aubergines
- ¾ kopje olijfolie
- 1 grote ui fijngesneden
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 1-2 eetlepels citroensap of 1 eetlepel rode wijnazijn
- Verse peterselie fijngehakt
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Rooster de paprika's en aubergines in een oven van 250°C tot de huid blaren krijgt en zwart wordt (ongeveer 25-30 minuten).
Plaats de geroosterde groenten in een plastic zak en laat ze 10 minuten stomen.
Verwijder de schil van de paprika's en aubergines.
Pureer de pulp in een keukenmachine tot een enigszins stevige massa.
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de ui tot deze zeer zacht is.
Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee.
Haal de pan van het vuur en roer het paprika-auberginemengsel erdoor.
Voeg langzaam de resterende olijfolie toe terwijl je roert, totdat de olie volledig is opgenomen.
Breng op smaak met citroensap of rode wijnazijn, zout en peper.
Doe de Ajvar in een afgesloten pot en bewaar in de koelkast.
Voeg vlak voor serveren de fijngehakte peterselie toe.
Serveertip:
Serveer Ajvar als dip met brood, als smaakmaker bij vleesgerechten of als onderdeel van een salade.
Wijnadvies:
Ajvar gaat goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse rosé.
Calories: 190kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 16g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 120
Hongaarse Gehaktballen in Paprikasaus
Heerlijke Hongaarse gehaktballen in een rijke paprikasaus met groenten en kruiden. Een smaakvol gerecht dat perfect past bij een fruitige rode wijn!
Bereidingstijd35 minuten min
Land van herkomst: Hongarije Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 ballen
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar
Voor de gehaktballen:
- 500 g gehakt
- 1 ei
- 4 eetlepels paneermeel
- 1 ui fijngesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1-2 theelepels mosterd
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voor de saus:
- 400 ml groentebouillon
- 100 ml slagroom
- 2 grote paprika's groen en rood, in reepjes
- 200 g champignons in plakjes
- 1 ui in halve ringen
- 2 eetlepels ajvar paprikapuree
- Aardappelzetmeel of maïzena om te binden
- Gehakte peterselie voor garnering
Meng het gehakt in een grote kom met ei, paneermeel, fijngesneden ui, geperste knoflook, paprikapoeder, gehakte peterselie, mosterd, zout en peper.
Vorm 4 gehaktballen en laat ze kort opstijven in de koelkast.
Verhit een beetje olijfolie en boter in een koekenpan en bak de gehaktballen rondom goudbruin.
Haal ze uit de pan en zet opzij.
Snijd de overgebleven ui in halve ringen, de champignons in plakjes en de paprika’s in reepjes.
Bak de groenten kort aan in het achtergebleven vet in de pan en blus af met de groentebouillon.
Laat 5 minuten sudderen.
Voeg de slagroom en ajvar toe aan de saus.
Proef en breng op smaak met zout en peper.
Bind de saus indien nodig met aardappelzetmeel of maïzena.
Voeg de gehaktballen terug in de pan en laat ze goed doorwarmen in de paprikasaus.
Garneer met extra gehakte peterselie en serveer warm.
Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen, rijst of een stuk vers brood om de saus mee op te dippen.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Zweigelt uit Hongarije past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 29g | Zout: 1.1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 120
Zwitserse Rösti (Aardappelkoekjes)
Deze Zwitserse rösti, heerlijke krokante aardappelkoekjes, zijn perfect als bijgerecht of snack. Snel, smaakvol en onweerstaanbaar!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Aardappelstamper of vork
grote kom
- 1 kg gekookte aardappels
- 30 g boter
- 1 ui gesnipperd
- Aromat naar smaak
- Peper en zout naar smaak
- Nootmuskaat versgeraspt, naar smaak
- 100 g geraspte belegen of oude kaas
- Verse peterselie fijngehakt
- 1 deciliter melk
- Paneermeel voor het omwikkelen van de koekjes
- Plantaardige olie voor het bakken
Maak de gekookte aardappels fijn met een aardappelstamper of een vork.
Smelt de boter in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui tot deze glazig is.
Meng in een grote kom de fijngemaakte aardappels met de gebakken ui, Aromat, peper, zout, nootmuskaat, geraspte kaas, peterselie en melk tot een samenhangend mengsel.
Vorm 12 platte koekjes van het aardappelmengsel en rol ze door het paneermeel.
Verhit plantaardige olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de aardappelkoekjes aan beide kanten goudbruin en krokant, ongeveer 3-4 minuten per kant.
Laat de rösti eventueel even uitlekken op keukenpapier en serveer direct.
Serveertip:
Serveer de rösti als bijgerecht bij vlees, vis of een salade, of als snack met een frisse yoghurtdip.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals Sauvignon Blanc sluit perfect aan bij de hartige smaken van deze aardappelkoekjes.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 9g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 120