Patatje kapsalon

Patatje kapsalon

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Lamsvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 600 gram lamsschouder in reepjes gesneden
  • 3 el shoarmakruiden
  • 1 zakje ijsbergsla
  • ½ st komkommer
  • 8 kerstomaatjes
  • 600 gram patat
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el mayonaise
  • 2 el yoghurt
  • tijm
  • bieslook
  • zout
  • 4 el olijfolie

Instructies

  • Meng in een kom(metje) de mayonaise en de yoghurt.
  • Verwijder de velletjes van de knoflook.
  • Pers de knoflook uit boven de kom.
  • Doe wat tijm en bieslook in de kom en meng goed door elkaar.
  • Zet tot gebruik weg in de koelkast.
  • Meng de shoarma kruiden door het vlees.
  • Verwarm 3 el olijfolie in een koekenpan en bak de shoarma.
  • Bak de patat in de oven, airfryer of friteuse.
  • Snijd intussen de komkommer in plakjes en snijd de tomaatjes door midden.
  • Verdeel de ijsbergsla, komkommer en de tomaatjes over de borden.
  • Sprenkel wat olijfolie over de ijsbergsla.
  • Zodra de patat en de shoarma gaar zijn verdeel je deze ook over de borden.
  • Zout de patat.
  • Verdeel wat knoflooksaus over het shoarmavlees.
  • Zet de rest van de saus op tafel.

Pasta met prei, garnalen en kaassaus

Pasta met prei, garnalen en kaassaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Pasta, Saus, Vis, Zeevruchten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram pasta naar keuze
  • 4 prei
  • 500 gram garnalen kant en klare grote
  • 40 cl crème fraîche
  • 100 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • zout
  • peper

Instructies

  • Maak de preien schoon en snijd ze in halve ringen.
  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en stoof hierin de prei gedurende 15 minuten.
  • Breng een grote pan water aan de kook met wat zout.
  • Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Als de pasta gaar is deze afgieten, terug in de pan en een scheutje olijfolie toevoegen en doorroeren.
  • Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de pasta.
  • Terwijl de pasta op staat, verwarm de crème fraîche en voeg de Parmezaanse kaas toe.
  • Maak de borden op in de volgorde pasta, prei, garnalen en de crème Parmezaan.

Ossenhaas met paddestoelen

Ossenhaas met paddestoelen

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Rundvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram ossenhaas
  • 500 gram gemengde paddestoelen
  • 4 st sjalotten
  • olijfolie
  • boter
  • 10 cl kalfsjus
  • 5 cl madera
  • ½ bosje bieslook
  • tijm
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 gr.
  • Pel de sjalotten en snijd ze in de lengte doormidden.
  • Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • De koekenpan moet wel geschikt zijn om in de oven te zetten, gebruik anders een braadpan. Verwarm 1 eetlepel olie en een klontje boter.
  • Bak de ossenhaas aan alle kanten aan, met de gehalveerde sjalotten, wat tijm en zout en peper.
  • Plaats een kernthermometer in het hart van het vlees.
  • Stel de thermometer in. ,
  • Voor rood 51 graden, voor rosé is dat 53 gr.
  • Plaats de koekenpan of braadpan in de oven.
  • Zodra de gewenste garing is bereikt, haal de pan uit de oven.
  • Haal het vlees uit de pan, leg het op een bord en bedek met aluminiumfolie.
  • Deglaseer de pan met de kalfsjus en de madera.
  • Schraap met een houten lepel de aanbaksels los
  • .Bak in een koekenpan, op hoog vuur, de paddestoelen in 2 eetlepels olie.
  • Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Voeg het gedeglaseerde toe.
  • Snijd het vlees in plakken.
  • Verdeel over de borden, samen met de sjalotten.
  • Giet wat paddenstoelensaus rond en over het vlees.
  • Garneer met de bieslook.
  • Serveer er aardappelkroketjes bij.

Kiwi-kipsalade

Kiwi-kipsalade

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gevogelte, Kip, Salade
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 theelepels peperkorrels groene
  • 700 gram kipfilet
  • 20 gram boter
  • dl mayonaise
  • dl zure room
  • 1 eetlepel citroensap
  • 5 kiwi's
  • peper
  • zout
  • Worcestershiresaus
  • bieslook

Instructies

  • Verwarm de boter in en koekenpan en bak de opengesneden kipfilets hierin aan beide zijden 5 minuten.
  • Bestrooi met zout en peper en laat afkoelen.
  • Spoel de groene peperkorrels in een zeef onder de koude kraan af, dep ze droog en hak ze fijn.
  • Roer de mayonaise los met de zure room, enkele druppels Worcestershiresaus, de groene peper en een snufje zout.
  • Schil de kiwi's en snijd ze in plakjes.
  • Snijd ook de afgekoelde kipfilet in plakjes en leg de kiwi en het kippenvlees afwisselend op een schaal.
  • Schenk de saus hierover en bestrooi met fijngeknipte bieslook.

Mini blini’s met tonijn

Mini blini’s met tonijn

Recept categorieën: Broodjes, Vis
Servings: 1 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 65 gram bloem
  • 1 ei
  • zout
  • 1 kl bakpoeder
  • 75 ml melk
  • 25 gram boter
  • 1 blikje tonijn op olijfolie
  • yoghurt
  • bieslook
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Laat in een steelpannetje de boter smelten.
  • Meng in een kom de bloem met het bakpoeder, de dooier van het ei, een snufje zout, de melk en de gesmolten boter.
  • Klop het eiwit stijf.
  • Spatel dit door het beslag.
  • Verhit een scheut olie in een koekenpan.
  • Schep met een koffielepel wat beslag in de pan.
  • Bak dit een minuut of 2 en draai ze dan om zodat ze een mooi kleurtje hebben aan beide zijden.
  • Doe dit tot het beslag op is.
  • Laat de blini's afkoelen
  • Laat de tonijn uitlekken.
  • Maak de tonijn klein met een vork in een kom en voeg wat yoghurt toe zodat het wat smeuïger wordt.
  • Voeg een klein beetje zout toe.
  • Bedek elke blini met een hoopje van dit mengsel.

Notities

Doe er eventueel nog fijn gesneden augurk door.

Longhaas met sjalottensaus

Longhaas met sjalottensaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Rundvlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 longhaas à 125 gr.
  • 2 sjalotten
  • boter
  • olijfolie
  • 1 eetlepel(s) peterselie
  • 10 cl sherryazijn
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de sjalotten.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Verhit een klontje boter met een scheutje olie en fruit de sjalotten, met wat gemalen tot ze licht kleuren.
  • Haal van het vuur en zet apart.
  • Verhit een klontje boter met een scheut olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de longhaas naar de gewenste gaarheid.
  • Bestrooi tijdens het bakken met zout en peper.
  • Haal de longhaas uit de pan en bewaar in aluminiumfolie.
  • Deglaceer de koekenpan met de sherryazijn.
  • Maak de aanbaksels los met een houten lepel.
  • Voeg de inhoud van de koekenpan toe aan het uienmengsel.
  • Verdeel het vlees over de borden en giet er de saus over.
  • Serveer het met bijvoorbeeld sperzieboontjes.

Longhaas met groene pepersaus en champignons

Longhaas met groene pepersaus en champignons

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Rundvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 longhaas van 150 gr.
  • 4 sjalotten
  • 2 el groene peper uit potje
  • 30 cl kalfsfond
  • 4 cl cognac
  • 4 el crème fraîche
  • 250 gram champignons
  • 4 kersttomaatjes
  • 2 el bieslook fijn gesneden
  • olijfolie
  • boter
  • peper
  • zout

Instructies

  • Maak de champignons schoon met behulp van een stukje keukenpapier.
  • Snijd een stukje van het steeltje af.
  • Snijd ze in plakjes. pel en snipper de sjalotjes.
  • Verhit in een steelpannetje wat boter en bak de sjalotjes zachtjes tot ze glazig zijn.
  • Voeg de kalfsfond, de cognac, zout, peper en de groene pepers toe.
  • Laat tot ⅔ inkoken.
  • Voeg de crème fraîche toe.
  • Roer goed door tot een gladde saus.
  • Verwarm een koekenpan met wat boter en een scheutje olie.
  • Bak de champignons en breng op smaak met wat zout en peper.
  • Bestrooi de longhazen met zout en peper.
  • Verhit in een grote koekenpan 20 gr. boter en een scheut olie.
  • Zodra de boter is uit gebruist voeg de longhazen toe.
  • Bak ze tot ze voor jou de juiste gaarheid hebben.
  • Keer regelmatig om.
  • Verdeel de longhazen champignons over de borden.
  • Giet de saus over het vlees, op elk longhaasje een kerstomaatje en bestrooi met de bieslook
  • Serveer met bv. gebakken aardappeltjes

Andijviesalade met spekjes

Andijviesalade met spekjes

Recept categorieën: Salade, Varkensvlees, Vlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • een stukje prei van ± 4 cm
  • 2 eetlepel(s) slasaus
  • 1 theelepel mosterd
  • zout peper
  • 50 gram gerookte spekblokjes
  • 1 zoetzure augurk
  • 1 tomaat
  • ½ kropje andijvie ± 200 gr

Instructies

  • Kook het ei in ± 10 minuten hard, spoel het onder koud stromend water af en pel het.
  • Snipper de prei fijn en was hem.
  • Roer in een slaschaal de slasaus, mosterd, zout, peper en 1/2 eetlepel water tot een dressing.
  • Roer de prei erdoor.
  • Bak in een droge koekenpan het spek al omscheppend in ± 5 minuten krokant en laat het op keukenpapier uitlekken.
  • Snijd de augurk in plakjes.
  • Was de tomaat en snijd hem in plakjes.
  • Maak de andijvie schoon, snijd hem in dunne reepjes en was die.
  • Laat de groente in een zeef uitlekken.
  • Snijd het ei in 6 partjes.
  • Schep de andijvie door de dressing en strooi er het spek en de augurk over.
  • Garneer met de tomaat en het ei.
  • Serveer deze salade bij gegrilld of gestoofd rundvlees en gekookte krielaardappeltjes.

Spinaziesalade met yoghurt

Spinaziesalade met yoghurt

Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Salade
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram spinazie
  • 1 vleestomaat
  • 2 eetlepel(s) pijnboompitten of geschaafde amandelen
  • knoflookteentjes
  • 1 dl yoghurt
  • zout
  • peper (versgemalen)

Instructies

  • Was de spinazie en verwijder de dikke stelen.
  • Doe de spinazie met het aanhangende water in een pan en laat de groente op een hoog vuur al roerend slinken.
  • Laat de spinazie in een vergiet uitlekken en afkoelen.
  • Maak de tomaat schoon, halveer hem en verwijder het vocht en de zaadjes.
  • Snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Rooster de pijnboompitten (of amandelen) in een droge koekenpan goudbruin en laat ze op een bord afkoelen.
  • Pers de gepelde knoflook boven de yoghurt uit, roer de blokjes tomaat erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Schep de spinazie in een schaal, meng het yoghurtmengsel erdoor en bestrooi met de pijnboompitten of amandelen.

Spinaziesalade met rauwe ham

Spinaziesalade met rauwe ham

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Salade, Varkensvlees, Vlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 gram spinazie verse
  • 1 stukje rettich van 5 cm
  • 6 kerstomaatjes
  • ½ dl appelsap
  • 2 eetlepels Yogonaise
  • Worcestershiresaus
  • zout
  • ½ eetlepel boter
  • 6 plakjes rauwe ham
  • peper

Instructies

  • Was de spinazie grondig, neem de blaadjes van de steeltjes en laat ze in een vergiet goed uitlekken.
  • Snijd de rettich in dunne plakjes en halveer de tomaatjes.
  • Roer het appelsap en de Yogonaise met enkele druppels Worcestershiresaus tot een sausje en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Smelt de boter in een koekenpan en bak de plakjes rauwe ham knapperig.
  • Verdeel de spinazie, de rettich en de tomaat over 2 bordjes, sprenkel er het sausje over en leg er de plakjes rauwe ham op.