Patatje kapsalon
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 600 gram lamsschouder in reepjes gesneden
- 3 el shoarmakruiden
- 1 zakje ijsbergsla
- ½ st komkommer
- 8 kerstomaatjes
- 600 gram patat
- 3 teentjes knoflook
- 2 el mayonaise
- 2 el yoghurt
- tijm
- bieslook
- zout
- 4 el olijfolie
Meng in een kom(metje) de mayonaise en de yoghurt.
Verwijder de velletjes van de knoflook.
Pers de knoflook uit boven de kom.
Doe wat tijm en bieslook in de kom en meng goed door elkaar.
Zet tot gebruik weg in de koelkast.
Meng de shoarma kruiden door het vlees.
Verwarm 3 el olijfolie in een koekenpan en bak de shoarma.
Bak de patat in de oven, airfryer of friteuse.
Snijd intussen de komkommer in plakjes en snijd de tomaatjes door midden.
Verdeel de ijsbergsla, komkommer en de tomaatjes over de borden.
Sprenkel wat olijfolie over de ijsbergsla.
Zodra de patat en de shoarma gaar zijn verdeel je deze ook over de borden.
Zout de patat.
Verdeel wat knoflooksaus over het shoarmavlees.
Zet de rest van de saus op tafel.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 68
Pasta met prei, garnalen en kaassaus
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 400 gram pasta naar keuze
- 4 prei
- 500 gram garnalen kant en klare grote
- 40 cl crème fraîche
- 100 gram Parmezaanse kaas geraspt
- zout
- peper
Maak de preien schoon en snijd ze in halve ringen.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en stoof hierin de prei gedurende 15 minuten.
Breng een grote pan water aan de kook met wat zout.
Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking.
Als de pasta gaar is deze afgieten, terug in de pan en een scheutje olijfolie toevoegen en doorroeren.
Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de pasta.
Terwijl de pasta op staat, verwarm de crème fraîche en voeg de Parmezaanse kaas toe.
Maak de borden op in de volgorde pasta, prei, garnalen en de crème Parmezaan.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 68
Ossenhaas met paddestoelen
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 600 gram ossenhaas
- 500 gram gemengde paddestoelen
- 4 st sjalotten
- olijfolie
- boter
- 10 cl kalfsjus
- 5 cl madera
- ½ bosje bieslook
- tijm
- zout
- peper
Verwarm de oven voor op 200 gr.
Pel de sjalotten en snijd ze in de lengte doormidden.
Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur.
De koekenpan moet wel geschikt zijn om in de oven te zetten, gebruik anders een braadpan. Verwarm 1 eetlepel olie en een klontje boter.
Bak de ossenhaas aan alle kanten aan, met de gehalveerde sjalotten, wat tijm en zout en peper.
Plaats een kernthermometer in het hart van het vlees.
Stel de thermometer in. ,
Voor rood 51 graden, voor rosé is dat 53 gr.
Plaats de koekenpan of braadpan in de oven.
Zodra de gewenste garing is bereikt, haal de pan uit de oven.
Haal het vlees uit de pan, leg het op een bord en bedek met aluminiumfolie.
Deglaseer de pan met de kalfsjus en de madera.
Schraap met een houten lepel de aanbaksels los
.Bak in een koekenpan, op hoog vuur, de paddestoelen in 2 eetlepels olie.
Breng op smaak met wat zout en peper.
Voeg het gedeglaseerde toe.
Snijd het vlees in plakken.
Verdeel over de borden, samen met de sjalotten.
Giet wat paddenstoelensaus rond en over het vlees.
Garneer met de bieslook.
Serveer er aardappelkroketjes bij.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 68
Kiwi-kipsalade
Totale tijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 theelepels peperkorrels groene
- 700 gram kipfilet
- 20 gram boter
- 1½ dl mayonaise
- 1½ dl zure room
- 1 eetlepel citroensap
- 5 kiwi's
- peper
- zout
- Worcestershiresaus
- bieslook
Verwarm de boter in en koekenpan en bak de opengesneden kipfilets hierin aan beide zijden 5 minuten.
Bestrooi met zout en peper en laat afkoelen.
Spoel de groene peperkorrels in een zeef onder de koude kraan af, dep ze droog en hak ze fijn.
Roer de mayonaise los met de zure room, enkele druppels Worcestershiresaus, de groene peper en een snufje zout.
Schil de kiwi's en snijd ze in plakjes.
Snijd ook de afgekoelde kipfilet in plakjes en leg de kiwi en het kippenvlees afwisselend op een schaal.
Schenk de saus hierover en bestrooi met fijngeknipte bieslook.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 68
Mini blini’s met tonijn
Servings: 1 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 65 gram bloem
- 1 ei
- zout
- 1 kl bakpoeder
- 75 ml melk
- 25 gram boter
- 1 blikje tonijn op olijfolie
- yoghurt
- bieslook
- zonnebloemolie
Zet alle ingrediënten klaar.
Laat in een steelpannetje de boter smelten.
Meng in een kom de bloem met het bakpoeder, de dooier van het ei, een snufje zout, de melk en de gesmolten boter.
Klop het eiwit stijf.
Spatel dit door het beslag.
Verhit een scheut olie in een koekenpan.
Schep met een koffielepel wat beslag in de pan.
Bak dit een minuut of 2 en draai ze dan om zodat ze een mooi kleurtje hebben aan beide zijden.
Doe dit tot het beslag op is.
Laat de blini's afkoelen
Laat de tonijn uitlekken.
Maak de tonijn klein met een vork in een kom en voeg wat yoghurt toe zodat het wat smeuïger wordt.
Voeg een klein beetje zout toe.
Bedek elke blini met een hoopje van dit mengsel.
Doe er eventueel nog fijn gesneden augurk door.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 68
Longhaas met sjalottensaus
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 longhaas à 125 gr.
- 2 sjalotten
- boter
- olijfolie
- 1 eetlepel(s) peterselie
- 10 cl sherryazijn
- zout
- peper
Zet alle ingrediënten klaar.
Pel en snipper de sjalotten.
Hak de peterselie fijn.
Verhit een klontje boter met een scheutje olie en fruit de sjalotten, met wat gemalen tot ze licht kleuren.
Haal van het vuur en zet apart.
Verhit een klontje boter met een scheut olijfolie in een koekenpan.
Bak de longhaas naar de gewenste gaarheid.
Bestrooi tijdens het bakken met zout en peper.
Haal de longhaas uit de pan en bewaar in aluminiumfolie.
Deglaceer de koekenpan met de sherryazijn.
Maak de aanbaksels los met een houten lepel.
Voeg de inhoud van de koekenpan toe aan het uienmengsel.
Verdeel het vlees over de borden en giet er de saus over.
Serveer het met bijvoorbeeld sperzieboontjes.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 68
Longhaas met groene pepersaus en champignons
Bereidingstijd44 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 longhaas van 150 gr.
- 4 sjalotten
- 2 el groene peper uit potje
- 30 cl kalfsfond
- 4 cl cognac
- 4 el crème fraîche
- 250 gram champignons
- 4 kersttomaatjes
- 2 el bieslook fijn gesneden
- olijfolie
- boter
- peper
- zout
Maak de champignons schoon met behulp van een stukje keukenpapier.
Snijd een stukje van het steeltje af.
Snijd ze in plakjes. pel en snipper de sjalotjes.
Verhit in een steelpannetje wat boter en bak de sjalotjes zachtjes tot ze glazig zijn.
Voeg de kalfsfond, de cognac, zout, peper en de groene pepers toe.
Laat tot ⅔ inkoken.
Voeg de crème fraîche toe.
Roer goed door tot een gladde saus.
Verwarm een koekenpan met wat boter en een scheutje olie.
Bak de champignons en breng op smaak met wat zout en peper.
Bestrooi de longhazen met zout en peper.
Verhit in een grote koekenpan 20 gr. boter en een scheut olie.
Zodra de boter is uit gebruist voeg de longhazen toe.
Bak ze tot ze voor jou de juiste gaarheid hebben.
Keer regelmatig om.
Verdeel de longhazen champignons over de borden.
Giet de saus over het vlees, op elk longhaasje een kerstomaatje en bestrooi met de bieslook
Serveer met bv. gebakken aardappeltjes
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 68
Andijviesalade met spekjes
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 ei
- een stukje prei van ± 4 cm
- 2 eetlepel(s) slasaus
- 1 theelepel mosterd
- zout peper
- 50 gram gerookte spekblokjes
- 1 zoetzure augurk
- 1 tomaat
- ½ kropje andijvie ± 200 gr
Kook het ei in ± 10 minuten hard, spoel het onder koud stromend water af en pel het.
Snipper de prei fijn en was hem.
Roer in een slaschaal de slasaus, mosterd, zout, peper en 1/2 eetlepel water tot een dressing.
Roer de prei erdoor.
Bak in een droge koekenpan het spek al omscheppend in ± 5 minuten krokant en laat het op keukenpapier uitlekken.
Snijd de augurk in plakjes.
Was de tomaat en snijd hem in plakjes.
Maak de andijvie schoon, snijd hem in dunne reepjes en was die.
Laat de groente in een zeef uitlekken.
Snijd het ei in 6 partjes.
Schep de andijvie door de dressing en strooi er het spek en de augurk over.
Garneer met de tomaat en het ei.
Serveer deze salade bij gegrilld of gestoofd rundvlees en gekookte krielaardappeltjes.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 68
Spinaziesalade met yoghurt
Totale tijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram spinazie
- 1 vleestomaat
- 2 eetlepel(s) pijnboompitten of geschaafde amandelen
- 1½ knoflookteentjes
- 1 dl yoghurt
- zout
- peper (versgemalen)
Was de spinazie en verwijder de dikke stelen.
Doe de spinazie met het aanhangende water in een pan en laat de groente op een hoog vuur al roerend slinken.
Laat de spinazie in een vergiet uitlekken en afkoelen.
Maak de tomaat schoon, halveer hem en verwijder het vocht en de zaadjes.
Snijd het vruchtvlees in blokjes.
Rooster de pijnboompitten (of amandelen) in een droge koekenpan goudbruin en laat ze op een bord afkoelen.
Pers de gepelde knoflook boven de yoghurt uit, roer de blokjes tomaat erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe.
Schep de spinazie in een schaal, meng het yoghurtmengsel erdoor en bestrooi met de pijnboompitten of amandelen.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 68
Spinaziesalade met rauwe ham
Totale tijd30 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 100 gram spinazie verse
- 1 stukje rettich van 5 cm
- 6 kerstomaatjes
- ½ dl appelsap
- 2 eetlepels Yogonaise
- Worcestershiresaus
- zout
- ½ eetlepel boter
- 6 plakjes rauwe ham
- peper
Was de spinazie grondig, neem de blaadjes van de steeltjes en laat ze in een vergiet goed uitlekken.
Snijd de rettich in dunne plakjes en halveer de tomaatjes.
Roer het appelsap en de Yogonaise met enkele druppels Worcestershiresaus tot een sausje en voeg naar smaak zout en peper toe.
Smelt de boter in een koekenpan en bak de plakjes rauwe ham knapperig.
Verdeel de spinazie, de rettich en de tomaat over 2 bordjes, sprenkel er het sausje over en leg er de plakjes rauwe ham op.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 68