Gevulde kippenpoten

Gevulde kippenpoten

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kippenpoten
  • 250 gram champignons
  • 150 gram gerookte spekreepjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotjes of 1 grote
  • peterselie
  • ½ bakje roomkaas met knoflook
  • 10 cl witte wijn
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de sjalotten en knoflook.
  • Maak de champignons schoon en snijd deze in plakjes.
  • Snijd de peterselie fijn.
  • Verwarm de oven voor op 210°c
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui met de knoflook.
  • Voeg de spekjes en de champignons toe en laat deze rustig bakken gedurende 10 minuten.
  • Voeg de roomkaas toe en meng deze goed met het champignonmengsel.
  • Voeg dan de fijngesneden peterselie toe.
  • Maak met behulp van een paar vingers het vel los van de kippenpoten.
  • Zorg ervoor dat het vel niet scheurt!
  • Vul de ruimte tussen het vel en het kippenvlees met een deel van het champignonmengsel.
  • Bind de poten dicht met keukentouw zodat het mengsel er niet uit kan lopen tijdens het bakken.
  • Leg de poten in een ovenschaal en bedek met de rest van het champignonmengsel.
  • Giet de witte wijn erover.
  • Zet de schaal in de oven en bak gedurende 35 minuten.
  • Keer halverwege de kooktijd de poten om.
  • Verdeel de poten met de saus over de borden en geef er bv. haricots verts bij.

Gegratineerde aardappel met een spiesje van scampi’s en chorizo

Gegratineerde aardappel met een spiesje van scampi's en chorizo

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Varkensvlees, Vis, Zeevruchten
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • boter
  • 1 teentje knoflook
  • 225 gram aardappelschijfjes voorgekookte
  • piment d'espelette
  • zout
  • 150 ml crème fraîche
  • 50 ml melk
  • 1 el olijfolie
  • 8 scampi's
  • 4 plakjes chorizo

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel het teentje knoflook.
  • Pel de garnalen.
  • Rijg aan elke houten spies een scampi, dan een plakje chorizo en eindig weer met een scampi.
  • Verwarm de oven voor op 200°c
  • Vet een ovenschaal in met wat boter.
  • Wrijf deze daarna in met de knolookteen.
  • Leg een laagje aardappelschijfjes op de bodem van de schaal.
  • Strooi hier wat piment d'espelette over en wat zout.
  • Leg hier nog een laagje aardappelschijfjes over.
  • Strooi hierover weer wat piment d'espelette en wat zout.
  • Meng in een kommetje de crème fraîche en de melk.
  • Roer dit goed door elkaar en giet over de aardappelschijfjes.
  • Zet in de oven en bak deze ongeveer 30 minuten.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de spiesen.
  • Haal de gratin uit de oven.
  • Verdeel de gratin en de spiezen over de borden.

Karbonade met twee soorten kaas

Karbonade met twee soorten kaas

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kaas, Varkensvlees
Servings: 1 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Rasp de Parmezaanse kaas.
  • Laat in een steelpan de tomatenblokjes met de oregano, zout, peper en het paprikapoeder inkoken.
  • Bak op hoog vuur intussen de karbonade op aan beide zijden.
  • Verwarm de oven voor op de grill stand op 200°
  • Maak de ui schoon en snijd in ringen.
  • Verhit een el. olie in een koekenpan en fruit de ui ringen aan.
  • Haal de karbonade uit de pan deglaceer met de witte wijn.
  • Schraap eventuele aanbaksel met een houten lepel los.
  • Doe dit bij het tomatenmengsel.
  • Leg de uienring op een ovenvast plaatje of in een ovenschaal.
  • Leg hierop de karbonade en bestrooi met de twee soorten kaas.
  • Zet in de oven laat de kaas mooi smelten
  • Haal de schaal uit oven, strooi er wat blaadjes basilicum over en serveer met bv. tagliatelle.

Gegratineerde kalfsschnitzel op zijn Parijs

Gegratineerde kalfsschnitzel op zijn Parijs

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kalfsschnitzels
  • 2 plakjes achterham
  • 10 cl kalfsfond
  • 5 cl cognac
  • 15 cl crème fraîche
  • 100 gram geraspte gruyère
  • 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • 1 klontje boter
  • zout peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Strooi wat zout en peper op de schnitzels en leg er de plak ham op.
  • Vouw ze dubbel.
  • Verhit in een koekenpan 1 el olie en een flinke klont boter.
  • Bak de schnitzels 2 minuten aan beide kanten.
  • Haal ze uit de pan en leg ze op een bord.
  • Dek af met een stukje aluminiumfolie.
  • Verhit de oven voor op 200°c
  • Gooi het vet uit de pan weg.
  • Schraap de eventuele aanbaksels los met een houten lepel en blus af met de cognac.
  • Voeg de crème fraîche toe en het kalfsfond.
  • Roer dit goed door elkaar.
  • Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Giet in 2 kleine ovenschaaltjes een beetje saus.
  • Leg hierop de kalfsschnitzels en bedek met de rest van de saus.
  • Strooi hier de 2 soorten kaas over.
  • Zet de schaaltjes in de oven en laat het gerecht gratineren in 10 à 15 minuten.

Notities

Serveer met een pasta naar keuze.

Kipfricassee

Kipfricassee

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 gram kippendijvlees zonder bot
  • 200 gram champignons
  • 1 winterwortel
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 10 cl witte wijn
  • 25 cl kippenbouillon
  • 20 gram boter
  • olijfolie
  • 1 el bloem
  • zout peper
  • Provençaalse kruiden

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar,
  • Snipper de ui en de knoflook.
  • Maak de wortel schoon en snijd deze in blokjes.
  • Snijd de kip in stukjes,
  • Bak de kip in 10 gr. boter en 1 el olijfolie aan alle kanten mooi bruin in een koekenpan.
  • Voeg wat peper en zout toe.
  • Haal de kip uit de koekenpan en bewaar op bv. een bord onder aluminiumfolie.
  • Bak de laag vuur gedurende 5 minuten de wortel.
  • Voeg de ui toe en laat nogmaals 5 minuten zachtjes bakken.
  • Voeg de kip weer toe.
  • Bestrooi met de bloem.
  • Roer goed door elkaar voeg de witte wijn toe.
  • Verhoog de temperatuur en laat in 3 tot 5 minuten inkoken.
  • Zodra de wijn haast verdampt is voeg dan de bouillon toe en laat 15 minuten zachtjes koken. de saus zal dikker worden.
  • Voeg 5 minuten voor de eindtijd wat provençaalse kruiden toe
  • Bak gedurende de het bakken van de kip in een andere koekenpan de champignons in 10 gram boter en een el. olijfolie gedurende 5 minuten.
  • Voeg de helft van de knoflook toe met wat zout en peper en laat nog 3 minuten bakken.
  • Voeg de champignons toe bij de kip en meng goed door elkaar.
  • Verdeel over de borden en geef er rijst of pasta bij

Forel met champignons in een crèmesaus

Forel met champignons in een crèmesaus

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Vis
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 forelfilets
  • 150 gram champignons
  • 10 cl crème fraîche
  • 2 el citroensap
  • 1 el maïzena
  • cl cognac
  • 6 aardappels
  • olie
  • boter
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Maak de champignons schoon en snijd het onderste gedeelte van het voetje af.
  • Snijd ze in vieren of zessen naar gelang de grootte van de champignons.
  • Schil de aardappels.
  • Zet een steelpan op hoog met 1 eetlepel olie en een klontje boter.
  • Bak hierin de champignons.
  • Zet het vuur lager en voeg de crème fraîche en de cognac toe.
  • Kook de aardappels.
  • Meng in een klein schaaltje de maïzena met het citroensap. voeg dit papje toe aan het champignonmengsel en roer goed door.
  • De saus zal nu wat dikker worden.
  • Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olie en bak de forelfilets aan beide kanten.
  • Zodra deze filets bijna gaar zijn voeg dan 40 gr. boter en wat zout en peper toe.
  • Verdeel de filets over de borden met de aardappelen en schep wat saus met champignons bij de filets.

Lamskotelet met asperges

Lamskotelet met asperges

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lamsvlees, Vlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 lamskotelet
  • 1 bos(jes) asperges
  • 20 centiliter kookroom
  • 10 centiliter kalfsfond
  • 5 centiliter cognac
  • boter
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Schil de asperges en snijd het onderste stukje van de asperge af.
  • Kook de asperges in water met wat zout.
  • Zodra ze gaar spoel ze dan koud.
  • Droog ze af en bewaar op een bord.
  • Zet een koekenpan op midden hoog vuur en verhit een scheutje olie met een klontje boter.
  • Bestrooi de koteletten met wat zout en peper en bak deze.
  • Haal uit de pan en bewaar op een bord onder een stuk aluminiumfolie.
  • Bak de asperges en voeg nog een klontje boter toe.
  • Haal ze uit de pan en houdt ze warm onder een stuk aluminiumfolie.
  • Deglaceer de pan met de cognac.
  • Voeg de kalfsfond en de kookroom toe.
  • Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Laat tot twee-derde inkoken.
  • Doe de koteletten terug in de pan.
  • Mocht er wat vleesjus op het bord liggen, voeg dit dan toe aan de saus.
  • Verdeel de asperges en de koteletten over de borden en schep er de saus over.

Karbonade met gebakken ananas

Karbonade met gebakken ananas

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Marineertijd2 uur
Recept categorieën: Fruit, Varkensvlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 schouderkarbonades
  • 2 schijven ananas
  • 1 eetlepel(s) Provençaalse kruiden
  • 1 tl Colombo kruiden
  • olijfolie
  • 1 eetlepel(s) boter
  • 5 cl rum
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Strooi de Provençaalse en de Colombo kruiden aan beide zijden over de karbonades.
  • Giet een eetlepel olie over de karbonades en laat 2 uur marineren in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Verhit in een koekenpan een scheutje olie en bak de karbonades aan beide zijden aan.
  • Bestrooi met wat zout en peper.
  • Verhit in een andere koekenpan een eetlepel olie en de boter en bak de ananasschijven aan beide zijden.
  • Bestrooi met een klein beetje colombokruiden, de rum en 2 el ananassap.
  • Leg de karbonades in een ovenschaal.
  • Leg de ananasschijven op de karbonades.
  • Giet het bakvocht van de ananas over de karbonades met het citroensap.
  • Zet de schaal in de oven en laat nog 12 tot 15 minuten garen, afhankelijk van de dikte van de karbonades.
  • Serveer en geef er b.v. gebakken aardappels bij.

Spies met gepaneerde mosselen

Spies met gepaneerde mosselen

Voorbereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 20 mosselen gekookt
  • oregano
  • bloem
  • 1 ei
  • paneermeel
  • olijfolie
  • zout peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Rijg de mosselen aan de spiesen.
  • Meng wat oregano, zout en peper door de bloem.
  • Wentel de spiesen door de bloem, vervolgens door het los geklopte ei en tenslotte door het paneermeel.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de mosselen aan beide zijden, tot ze een mooi kleurtje hebben.

Kabeljauw met chorizo Parmezaan crumble

Kabeljauw met chorizo Parmezaan crumble

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Kaas, Varkensvlees, Vis
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 moten kabeljauw
  • chorizoworst
  • 20 gram boter op kamertemperatuur
  • 60 gram parmezaanse kaas
  • 2 el paneermeel
  • 1 snuf kerriepoeder
  • 1 el olijfolie

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Verwijder het vel van de chorizo en snijd deze in kleine stukjes.
  • Doe de chorizostukjes, de boter, Parmezaan, kerrie en het paneermeel in een keukenmachine en maal het fijn.
  • Verwarm de oven voor op 200°.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kabeljauwfilet aan beide zijden.
  • Bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Leg hier de gebakken kabeljauwfilets op en verdeel de crumble over de filets.
  • Schuif het bakblik in de oven en laat 10 minuten bakken.
  • Haal het gerecht uit de oven en verdeel over de borden.