Varkenskarbonades met Mosterd-Biersaus

Varkenskarbonades met Mosterd-Biersaus

Sappige varkenskarbonades gebakken tot in de perfectie, geserveerd met een rijke en smaakvolle saus van grove mosterd en het Belgische trappistenbier Westmalle Dubbel.
Voorbereidingstijd9 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Saus, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel bieslook fijngehakt
  • 75 gram boter
  • 1 ½ deciliter kruidenbouillon
  • 1 ½ eetlepel bloem
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • versgemalen peper
  • ½ deciliter slagroom
  • 4 varkenskarbonades elk ± 175 gram
  • 1 ½ deciliter Westmalle Dubbel
  • zout
  • kerriepoeder

Instructies

  • Dep de varkenskarbonades droog met keukenpapier en wrijf ze in met wat zout, versgemalen peper en kerriepoeder.
  • Verhit de boter in een grote koekenpan.
  • Wacht tot het schuim begint weg te trekken en bak de karbonades aan beide zijden bruin.
  • Zet het vuur laag en bak de karbonades in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar.
  • Houd ze daarna warm op een bord.
  • Verwijder de helft van de bakboter uit de pan.
  • Voeg de kruidenbouillon toe en roer goed tot een vrij gladde saus is ontstaan, waarbij de aanbaksels loskomen.
  • Laat de saus 5 minuten zachtjes koken.
  • Schenk de saus door een zeef in een andere pan en breng haar opnieuw aan de kook.
  • Roer de grove mosterd door de hete saus.
  • Schenk, onder voortdurend roeren, de Westmalle Dubbel bij de saus.
  • Laat alles nog enkele minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed mengen.
  • Voeg naar smaak eventueel nog wat zout toe.
  • Verwarm de slagroom in een apart pannetje (niet laten koken).
  • Roer de warme slagroom vlak voor het serveren door de mosterd-biersaus.
  • Leg de gebakken varkenskarbonades op voorverwarmde borden.
  • Schep de mosterd-biersaus royaal naast de karbonades en bestrooi de saus met fijngehakte bieslook.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Deze karbonades passen uitstekend bij allerlei soorten wintergroenten, zoals spruitjes, rodekool of stoofpeertjes. Serveer met gekookte aardappelen of een romige aardappelpuree. Een gekoeld glas Westmalle Dubbel (10-14°C) maakt de maaltijd compleet.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Schouderkarbonades in Bière d’Aubel met Venkel

Schouderkarbonades in Bière d'Aubel met Venkel

Malse schouderkarbonades gemarineerd in het Belgische Bière d'Aubel, langzaam gegaard in de oven met venkel, tomaat en een vleugje honing.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
marineren8 uur
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 flesje Bière d'Aubel 33 cl
  • Boter om in te bakken
  • ½ citroen sap
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1 eetlepel honing
  • Peper
  • 4 schouderkarbonades
  • Tijm gedroogd of vers
  • 2 tomaten fijngesneden
  • 2 venkelknollen in ringen
  • Zout
  • Eventueel maïzena of bloem om te binden

Instructies

  • Marineer de schouderkarbonades enkele uren (of langer voor een intensere smaak) in de Bière d'Aubel, samen met wat peper en tijm.
  • Snijd de venkelknollen in ringen.
  • Verhit wat boter in een koekenpan en bak de venkelringen aan tot ze licht beginnen te kleuren.
  • Voeg de fijngesneden tomaten en de geperste knoflook toe aan de venkel in de pan.
  • Pers het sap van de halve citroen erover uit.
  • Bak alles even door en breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel het venkel-tomatenmengsel over de bodem van een braadslee.
  • Haal de karbonades uit de marinade en dep ze goed droog met keukenpapier.
  • Bestrooi de karbonades met peper en zout.
  • Verhit wat boter in dezelfde koekenpan en bak de karbonades aan beide kanten bruin.
  • Leg de aangebakken karbonades naast elkaar op het venkelbed in de braadslee.
  • Roer de honing door de overgebleven marinade en verdeel dit mengsel over de karbonades en de groenten in de braadslee.
  • Plaats de braadslee in een voorverwarmde oven op 200°C en laat het vlees in ongeveer 45 minuten gaar worden.
  • Keer de karbonades na 25 minuten om.
  • Haal de braadslee uit de oven.
  • Giet het vocht uit de braadslee in een pannetje.
  • Indien gewenst, kun je de saus binden door het vocht even te laten inkoken of door een papje van maïzena of bloem met wat water toe te voegen en al roerend te verwarmen tot de gewenste dikte.
  • Serveer de karbonades met de venkel en de eventuele saus.

Notities

Serveertip:
Lekker met gekookte nieuwe aardappelen en een extra glas Bière d'Aubel.
Wijnadvies:
Hoewel het gerecht met bier is bereid, past er ook een fruitige rode wijn bij, zoals een Belgische Pinot Noir of een lichte Franse Merlot.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g

Varkenskarbonades met Mediterrane Groenten

Varkenskarbonades met Mediterrane Groenten

Sappige varkenskarbonades, eerst gebakken en daarna in de oven gegaard met een smaakvolle saus van tomaten, uien, knoflook, ham en olijven.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Varkensvlees
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels bloem
  • ½ dl olijfolie
  • 1 geprakt hardgekookt ei
  • 50 gram gerookte ham in dunne reepjes
  • 1 laurierblad
  • 10 ontpitte zwarte olijven
  • 1 eetlepel peterselie fijngehakt
  • 4 ribkarbonades
  • 3 ontvelde tomaten
  • 2 kleingesneden uien
  • 1 uitgeknepen teentje knoflook
  • 1 dl droge witte wijn
  • versgemalen zwarte peper
  • zout

Instructies

  • Bestrooi de ribkarbonades aan beide kanten met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Wentel ze door de bloem en schud het overtollige bloem eraf.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan tot er lichte damp afkomt.
  • Bak de karbonades aan beide kanten bruin in ongeveer 3-4 minuten per kant.
  • Leg de aangebakken karbonades in een vuurvaste schaal.
  • Fruit de kleingesneden uien en het uitgeknepen teentje knoflook in de resterende olie in de koekenpan tot de uien glazig zijn.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snijd de ontvelde tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten.
  • Voeg de tomaten toe aan de uien in de pan, samen met de droge witte wijn, 1 dl water, de fijngehakte peterselie en het laurierblad.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat het vocht in de pan inkoken tot een sausachtige dikte.
  • Giet de saus vervolgens over de karbonades in de vuurvaste schaal.
  • Til de karbonades even op zodat er wat saus onder het vlees kan lopen.
  • Dek de vuurvaste schaal af met aluminiumfolie en laat het vlees in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten gaar worden.
  • Verwijder na 30 minuten de aluminiumfolie en haal het laurierblad uit de saus.
  • Garneer de schotel vlak voor het opdienen met de ontpitte zwarte olijven en het geprakte hardgekookte ei.
  • Serveer de varkenskarbonades met stokbrood en een frisse salade.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood om de heerlijke saus op te dippen en een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn uit de Languedoc-Roussillon of een stevige rosé uit de Provence.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Langzaam Gesmoorde Gemarineerde Karbonades

Langzaam Gesmoorde Gemarineerde Karbonades

Malse en smaakvolle schouderkarbonades die eerst urenlang marineren in een aromatische marinade van sherry, citroen en kruiden, en vervolgens langzaam gestoofd worden tot ze botermals zijn.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur 5 minuten
marineren5 uur
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Boter om in te bakken
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel maïzena
  • ½ eetlepel paprikapoeder
  • Peper
  • 8 eetlepels sherry
  • 1 gesnipperde ui
  • 500 gram ontbeende schouderkarbonade aan één stuk
  • 2 eetlepels citroensap
  • Zout
  • Eventueel 1 eetlepel water

Instructies

  • Wrijf de schouderkarbonade aan één stuk in met zout en peper.
  • Maak de marinade door in een kom de citroensap, sherry, paprikapoeder, gemberpoeder, geperste knoflookteen, gesnipperde ui en het laurierblad te mengen.
  • Leg de karbonade in de marinade, zorg ervoor dat het vlees goed bedekt is, en laat het minimaal 5 uur in de koelkast marineren.
  • Keer het vlees af en toe om.
  • Haal de karbonade uit de marinade en dep het vlees goed droog met keukenpapier.
  • Verwijder de ui en het laurierblad.
  • Verhit boter in een koekenpan op matig vuur.
  • Bak de karbonade in ongeveer 15 minuten rondom bruin.
  • Giet de marinade (zonder de vaste stukjes ui en laurierblad) bij het vlees in de pan.
  • Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat de karbonade nog 45 minuten zachtjes sudderen, totdat het vlees gaar en mals is.
  • Neem de karbonade uit de pan en leg deze op een snijplank.
  • Laat het stoofvocht in de pan nog ongeveer 5 minuten doorkoken om de smaken te intensiveren.
  • Voeg eventueel een eetlepel water toe als de saus te dik wordt.
  • Zeef het stoofvocht om een gladde saus te krijgen.
  • Meng in een klein kommetje de maïzena met 1 eetlepel water tot een glad papje.
  • Voeg dit al roerend toe aan de hete saus.
  • Laat de saus al roerend indikken tot de gewenste dikte.
  • Let op dat de saus niet te dik wordt.
  • Breng de saus op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
  • Snijd de karbonade in dikke plakken en serveer deze met de zelfgemaakte saus.

Notities

Serveertip:
Heerlijk met aardappelpuree, rijst of brood en gestoofde groenten zoals worteltjes of sperziebonen.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Haaskarbonade met Ananas-Mosterdsaus

Haaskarbonade met Ananas-Mosterdsaus

Malse haaskarbonades met een zoetzure en licht pittige saus van ananas en Zaanse mosterd, verrijkt met zure room.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Saus, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blikje ananasstukjes 227 gram netto, op eigen sap
  • 2 theelepels bloem
  • 25 gram boter
  • 4 haaskarbonades
  • 2 ½ eetlepel Zaanse mosterd
  • 1 beker zure room 125 ml
  • peper
  • zout

Instructies

  • Besmeer de haaskarbonades met 1 ½ eetlepel Zaanse mosterd.
  • Laat de ananasstukjes in een zeef boven een kom uitlekken.
  • Vang het ananassap op.
  • Snijd de ananasstukjes eventueel kleiner.
  • Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de karbonades in ongeveer 10 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege de baktijd.
  • Leg de gebakken karbonades op een bord en houd ze warm onder aluminiumfolie.
  • Voeg de uitgelekte ananasstukjes, het opgevangen ananassap en de overige 1 eetlepel Zaanse mosterd toe aan het bakvet in de pan.
  • Breng het geheel aan de kook en roer de aanbaksels los.
  • Laat de saus ongeveer 1 minuut onafgedekt zachtjes sudderen.
  • Roer in een kom de bloem met 2 theelepels koud water glad.
  • Meng de zure room door het bloemmengsel.
  • Voeg het zure roommengsel al roerend toe aan de ananassaus in de pan.
  • Blijf roeren tot een gladde, gebonden saus ontstaat (laat de saus niet meer koken).
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Leg de warm gehouden karbonades terug in de saus en verwarm ze nog ongeveer 2 minuten zachtjes mee.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met gebakken aardappelgolfjes en broccoli of rijst.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een halfdroge Riesling of een Viognier.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g

Snelle Filetlapjes met Tomaat, Bacon en Kruiden

Snelle Filetlapjes met Tomaat, Bacon en Kruiden

Een eenvoudig en snel te bereiden gerecht met malse filetlapjes, smaakvolle bacon en verse tomaat, perfect voor een doordeweekse maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakken ontbijtspek
  • 2 varkensfiletlapjes ca. 150 gram per stuk
  • 1 grote stevige tomaat
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel verse kruiden bijvoorbeeld tijm, oregano, peterselie, fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie of boter
  • peper
  • zout

Instructies

  • Snijd de tomaat in dunne plakken.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur zonder olie of boter toe te voegen.
  • Bak de plakken ontbijtspek knapperig.
  • Haal de bacon uit de pan en leg ze op keukenpapier om uit te lekken.
  • Bewaar het bakvet in de pan.
  • Bestrooi de varkensfiletlapjes aan beide kanten met zout en peper.
  • Verhit de olijfolie (of boter) in dezelfde koekenpan met het achtergebleven baconvet op middelhoog vuur.
  • Bak de filetlapjes in ongeveer 3-4 minuten per kant, afhankelijk van de dikte, tot ze gaar zijn en een mooi bruin korstje hebben.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm onder aluminiumfolie.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe aan de pan en bak deze heel kort (ongeveer 30 seconden) tot hij begint te geuren, zonder te verbranden.
  • Leg de plakken tomaat in de pan en bak ze ongeveer 1-2 minuten per kant, tot ze iets zachter worden.
  • Bestrooi de tomaten met de fijngehakte verse kruiden, zout en peper.
  • Leg de gebakken filetlapjes terug in de pan bij de tomaten en warm alles nog even kort door.
  • Serveer de filetlapjes direct, gegarneerd met de gebakken plakken bacon en de gestoofde tomaat.

Notities

Serveertip:
Lekker met een groene salade of roergebakken groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een lichte Merlot past goed bij de smaken van het varkensvlees, de tomaat en de bacon. Een stevige rosé is ook een goede optie.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 40g | Vet: 16g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Kleine Varkensrollades in Soja-Gember Marinade

Kleine Varkensrollades in Soja-Gember Marinade

Smaakvolle mini-varkensrollades gemarineerd in een Oosters geïnspireerde sojasaus met gember en knoflook, snel gebakken en geserveerd met gestoofde groenten.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
marineren30 minuten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 eetlepels olie plantaardige olie
  • 4 eetlepels rijstazijn
  • 4 eetlepels sojasaus gebruik eventueel glutenvrije sojasaus
  • 1 teentje knoflook geperst
  • een stukje verse gember geraspt of geperst
  • peper
  • zout
  • 4 varkenslapjes ongeveer 100-125 gram per stuk
  • 2 eetlepels olie om in te bakken
  • 1 courgette
  • 4 lente-uitjes
  • 2 klontjes boter of plantaardige olie voor lactosevrij
  • cocktailprikkers

Instructies

  • Meng in een kom 8 eetlepels olie, de rijstazijn en de sojasaus.
  • Pers het teentje knoflook en rasp of pers de gember fijn boven de marinade.
  • Breng de marinade op smaak met peper en zout.
  • Leg de varkenslapjes in de marinade, zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn.
  • Laat het vlees minstens 30 minuten marineren op kamertemperatuur of langer in de koelkast.
  • Was de courgette en snijd deze in de lengte in dunne reepjes.
  • Verhit een klontje boter (of plantaardige olie) in een kleine pan en stoof de courgettereepjes beetgaar.
  • Maak de lente-uitjes schoon, snijd ze in de lengte doormidden.
  • Verhit een ander klontje boter (of plantaardige olie) in een andere kleine pan en stoof de lente-uitjes beetgaar.
  • Haal de varkenslapjes uit de marinade en laat ze even uitlekken.
  • Bewaar een scheutje van de marinade.
  • Beleg elk varkenslapje met een kwart van de gestoofde courgettereepjes.
  • Rol het vlees stevig op en steek het vast met een cocktailprikker.
  • Kruid de opgerolde varkenslapjes aan de buitenkant met peper en zout.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de mini-rollades rondom bruin in de hete olie en neem ze daarna uit de pan.
  • Deglaceer de pan door een scheutje van de overgebleven marinade in de pan te gieten en de aanbaksels los te roeren.
  • Laat de saus even pruttelen.
  • Serveer de gebakken mini-rollades met de zelfgemaakte saus en de gestoofde lente-uitjes.
  • Geef er gebakken rijst of bami bij.

Notities

Serveertip:
Lekker met gebakken rijst of bami.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn met een licht zoetje, zoals een Riesling of een Gewürztraminer, past goed bij de sojasaus en de lichte zoetheid van de marinade. Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir kan ook.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Zomerse Varkenshaas met Perzik en Chili

Zomerse Varkenshaas met Perzik en Chili

Malse varkenshaasmedaillons in een pittige en fruitige saus van verse perziken, tomaat en rode peper. Een verrassende smaakcombinatie!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 gram boter
  • 1 theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel djinten
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 teentje knoflook
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel kruidenbouillonpoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 rijpe perziken
  • 1 kleine rode Spaanse peper
  • 1 sjalotje
  • 1 tomaat
  • 2 varkenshaasjes á 250 gr
  • verse bieslook
  • zout
  • peper

Instructies

  • Breng in een pan ruim water aan de kook.
  • Schil 3 perziken, verwijder de pitten en snijd ze in stukjes.
  • Kruis de tomaat in, dompel hem enkele seconden in kokend water, spoel af onder koud water en ontvel.
  • Snijd de tomaat in vieren en verwijder de zaadlijsten.
  • Maak het pepertje schoon, was het, verwijder de pitjes en snijd het in dunne reepjes.
  • Pel en snipper het sjalotje.
  • Verhit de olie in een braadpan en fruit het sjalotje ca 1 minuut zachtjes.
  • Pel de knoflook en pers hem erboven uit.
  • Voeg de chilipoeder, koriander, kaneelpoeder en djinten toe en bak al omscheppend ca 1 minuut mee.
  • Roer de perzikstukjes, tomaat, de helft van de peperreepjes, bouillonpoeder en 1½ dl water erdoor.
  • Breng aan de kook en laat afgedekt ca 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Pureer met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde saus.
  • Verwarm 4 borden voor.
  • Snijd de varkenshaasjes in plakken van ca 3 cm dik.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de plakken varkenshaas in ca 4 minuten bruin en gaar; 1 halverwege keren.
  • Leg ze op een warm bord, bestrooi met zout en peper en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Roer de perziksaus door het bakvet en laat ca 2 minuten zachtjes sudderen.
  • Snijd de vierde perzik in 12 partjes en knip de bieslook in stukjes van ca 1 cm.
  • Schenk de saus op de borden en leg de plakken varkenshaas er stergewijs midden op.
  • Leg de perzikpartjes in de saus en strooi er de bieslook en de rest van de peperreepjes 2 over.
  • Serveer met rijst en een salade.

Notities

Glutenvrij (mits geserveerd met glutenvrije bijgerechten)
Lactosevrij (mits boter vervangen wordt door plantaardige olie)
Serveertip:
Garneer met een takje verse koriander voor een extra frisse toets.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Viognier of een licht gekoelde rosé past goed bij de zoetpittige smaken.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 25g

Gevulde Varkensschnitzels in Romige Witte Wijnsaus

Gevulde Varkensschnitzels in Romige Witte Wijnsaus

Platte varkensschnitzels gevuld met ham, paprika en augurk, gerold en geserveerd in een smaakvolle romige witte wijnsaus.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ dl Room Culinair Campina
  • 2 zoetzure augurken uit pot
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 plakjes Coburgerham vleeswaren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper
  • ¼ rode paprika
  • 1 dl witte wijn
  • 4 varkensschnitzels á 50 gr
  • zout

Instructies

  • Leg de varkensschnitzels naast elkaar op een snijplank.
  • Dek ze af met een stuk vershoudfolie.
  • Rol de schnitzels met een deegroller of sla ze voorzichtig plat met een platte vleeshamer tot ze dunner zijn.
  • Was de rode paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in dunne reepjes.
  • Snijd de zoetzure augurken in de lengte in flinterdunne plakjes.
  • Leg op iedere platgeslagen schnitzel een plakje Coburgerham.
  • Verdeel de flinterdunne plakjes augurk over de ham.
  • Leg enkele reepjes rode paprika in het midden van de schnitzel, dwars op de augurk.
  • Rol de schnitzels vanaf de korte kant strak op.
  • Steek ieder rolletje vast met een of twee cocktailprikkers, zodat ze goed gesloten blijven.
  • Bestrooi de vleesrolletjes rondom met zout en peper.
  • Wentel de rolletjes vervolgens door de bloem, zorg ervoor dat ze gelijkmatig bedekt zijn.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de gevulde vleesrolletjes in ongeveer 5 minuten rondom mooi bruin.
  • Verwarm intussen de witte wijn in een apart pannetje (niet laten koken).
  • Blus de bruin gebakken vleesrolletjes af met de warme witte wijn.
  • Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de vleesrolletjes in ongeveer 8 minuten zachtjes gaar stoven.
  • Haal de gare vleesrolletjes uit de pan en wikkel ze losjes in aluminiumfolie om ze warm te houden.
  • Roer de Room Culinair door het vocht dat in de pan is achtergebleven.
  • Laat de saus al roerend ongeveer 2 minuten zachtjes binden tot de gewenste dikte is bereikt.
  • Breng de saus eventueel op smaak met een beetje zout en peper.
  • Verwijder de cocktailprikkers uit de vleesrolletjes.
  • Serveer de gevulde varkensschnitzels met de romige witte wijnsaus erover.

Notities

Serveertip:
Lekker met aardappelpuree, rijst of pasta en een frisse salade.
Wijnadvies:
Dezelfde droge witte wijn die in de saus is gebruikt, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, past hier goed bij.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Oosterse Varkenshaas met Honing-Sesam Jus

Oosterse Varkenshaas met Honing-Sesam Jus

Malse varkenshaasjes gebakken tot rosé, geserveerd met een smaakvolle Oosterse jus van honing, sesam en sinaasappel.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 2 bosuitjes
  • gemberpoeder
  • 2 theelepels honing
  • ½ eetlepel ketjap
  • peper
  • ½ dl sinaasappelsap
  • 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes Zonnatura
  • 2 varkenshaasjes á ± 200 gr
  • 1 zakje jus met uitjes Knorr
  • zout
  • 2 dl koud water

Instructies

  • Wrijf de varkenshaasjes rondom in met gemberpoeder, peper en zout naar smaak.
  • Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de varkenshaasjes in ongeveer 12 minuten rondom bruin en vanbinnen rosé.
  • Maak intussen de bosuitjes schoon en snijd ze in stukjes.
  • Haal de gebakken varkenshaasjes uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
  • Voeg de gesneden bosui toe aan het bakvet in de pan en bak al omscheppend ongeveer 3 minuten, tot ze zacht zijn.
  • Voeg de ketjap, de honing en het sinaasappelsap toe aan de pan en roer goed door.
  • Voeg de geroosterde sesamzaadjes, 2 dl koud water en de inhoud van het zakje jus met uitjes toe.
  • Breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Laat de jus op laag vuur ongeveer 1 minuut zachtjes doorkoken.
  • Snijd de varkenshaasjes in mooie plakjes.
  • Serveer de plakjes varkenshaas direct met de warme Oosterse jus erover.
  • Lekker met gegratineerde aardappelpuree en roergebakken spinazie.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra geroosterde sesamzaadjes en verse koriander.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Riesling of een licht kruidige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de Oosterse smaken en de zoete tonen van de jus.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 15g