Gegrilde Varkensfilet met Grove Mosterdsaus
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar
- 500 g vastkokende aardappels in stukken
- 2 eetlepels boter
- 4 varkensfilets
- 3 eetlepels grove mosterd
- 125 ml crème fraîche
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 rode uien in dunne partjes
- 2 zakken verse spinazie à 300 g
ook de aardappels afgedekt in 20 minuten gaar.
Verhit boter in een koekenpan.
Bak de varkensfilets hierin in 8 minuten gaar, halverwege keren.
Bestrooi het vlees met zout en peper naar smaak.
Haal het vlees uit de pan en houd het warm in aluminiumfolie.
Verhoog het vuur, roer de aanbaksels los en voeg mosterd en crème fraîche (1 eetlepel bewaren) toe.
Meng goed door elkaar tot een saus.
Verwarm in een wok 2 eetlepels olie en fruit hierin de ui op laag vuur.
Voeg de spinazie toe, draai het vuur hoog en laat de spinazie al roerbakkend in 4-5 minuten slinken.
Breng op smaak met zout en peper.
Giet de aardappels af en stamp ze met de resterende olie en achtergehouden crème fraîche tot een smeuïge puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de varkensfilet met aardappelpuree en spinazie over vier borden.
Serveer met de mosterdsaus.
Garneer met wat vers gehakte peterselie voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, vormt een mooie aanvulling op dit gerecht.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 32g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 81
Tilapiafilet met Ansjovisbotersaus
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 555kcal
Author: Cor Kevenaar
- 600 g tilapiafilet ontdooid indien bevroren
- 2 eetlepels bloem
- 8 eetlepels boter
- 4 ansjovisfilets uit blik
- 1 teentje knoflook in plakjes
- 2 eetlepels kappertjes uitgelekt
- 3 eetlepels diepvries peterselie
- 1 eetlepel citroensap
- 500 g diepvries aardappelpuree
- 300 g diepvries stoomgroentemix
- 50 g olijven zonder pit in plakjes
Bestrooi de tilapiafilets met peper en wentel ze door de bloem.
Verhit 4 eetlepels boter in een koekenpan en bak hierin de vis in 6-8 minuten gaar, halverwege keren.
Haal de vis uit de pan en houd warm.
Bak in het achtergebleven bakvet de ansjovis op laag vuur tot deze uit elkaar begint te vallen.
Voeg de plakjes knoflook toe en fruit deze kort mee.
Voeg de kappertjes en diepvries peterselie toe.
Breng de boter op smaak met citroensap en peper.
Verwarm ondertussen de aardappelpuree en de stoomgroentemix volgens de gebruiksaanwijzing.
Meng de plakjes olijven door de warme aardappelpuree.
Verdeel de aardappelpuree over vier borden en leg de vis er bovenop.
Schenk de ansjovisboter over de vis en de puree.
Serveer de groentemix naast de vis.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 81
Thaise Rundvleescurry met Pompoen
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd3 uur uur
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- ½ eetlepel korianderzaadjes
- ½ eetlepel witte peperkorrels
- 5 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 theelepel grof zeezout
- 1 zakje verse koriander 15 g, fijngesneden
- 500 g magere rib- of runderlappen in grove stukken gesneden
- 1 blik kokosmelk 400 ml
- 750 g pompoen geschild en in stukken gesneden
- ½ rode peper in reepjes gesneden
- 1 eetlepel Thaise vissaus
Rooster de korianderzaadjes in een droge koekenpan tot ze geurig zijn.
Doe ze dan in een vijzel en laat afkoelen.
Stamp de korianderzaadjes en peperkorrels fijn in de vijzel.
Voeg geleidelijk aan knoflook, zout en de helft van de verse koriander toe, stampend tot een smeuïge currypasta.
Of pureer alle ingrediënten in een keukenmachine tot een pasta.
Marineer het vlees met de currypasta en laat het een uur op een koele plek rusten.
Breng in een braadpan de kokosmelk aan de kook.
Voeg het gemarineerde vlees toe en laat het afgedekt op zacht vuur 2-3 uur sudderen tot het gaar is.
Voeg de pompoen, rode peper en Thaise vissaus toe aan het vlees.
Laat nog eens 30 minuten zachtjes sudderen tot de pompoen gaar is.
Strooi de rest van de verse koriander over de curry voor het serveren.
Serveer deze Thaise rundvleescurry met pompoen met pandanrijst voor een heerlijke maaltijd.
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht, maar als je liever wit drinkt, kies dan voor een aromatische witte wijn zoals een Gewürztraminer.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 81
Gegrilde Thaise Biefstuksalade
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 50 g witte rijst
- 1 eetlepel Thaise rode currypasta
- 2 eetlepels olie
- 200 g kogelbiefstuk
- 1 rijpe mango
- 1 zak waterkers 75 g
- 1 limoen
- 1 rode peper in dunne reepjes gesneden
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels vissaus
- ½ eetlepel donkerbruine basterdsuiker
- 3 bosuitjes in brede ringen gesneden
Rooster de rauwe rijstkorrels in een droge koekenpan goudbruin.
Laat ze afkoelen op een bordje en wrijf ze vervolgens fijn in een vijzel.
Meng de Thaise rode currypasta met olie en bestrijk hiermee de kogelbiefstuk.
Laat de smaken 5 minuten intrekken.
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit.
Snijd de plakken vervolgens in grove stukken.
Verwijder harde takjes van de waterkers.
Rasp de groene schil van de limoen (wit niet meeraspen, dat is bitter) en pers de limoen uit.
Verhit een grillpan en rooster de biefstuk in 4-6 minuten aan elke kant bruin en vanbinnen rosé.
Keer regelmatig.
Meng in een kom het limoensap, -rasp, rode peper, sojasaus, vissaus en basterdsuiker tot een dressing.
Snijd de biefstuk in plakjes en meng ze door de dressing.
Meng de waterkers, mango en bosui door de biefstuksalade.
Verdeel de salade over vier grote, wijde kommen en strooi er rijstpoeder over.
Serveer deze gegrilde Thaise biefstuksalade met naanbrood voor een volledige maaltijd.
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 81
Tartaartjes met Mozzarella en Ratatouille
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 ratatouillepakket behalve paprika
- 6 eetlepels olijfolie
- 4 tartaartjes
- 1 bol mozzarellakaas 125 g, in plakken
- 200 g couscous
- 25 g rozijnen
- 25 g geroosterde pijnboompitten
Snijd de aubergine, courgette en tomaat uit het ratatouillepakket in grove stukken.
Pel en snipper de ui, pel en snijd de knoflook fijn, en rits de tijmblaadjes van het takje.
Verhit 2 eetlepels olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook gedurende 1 minuut.
Voeg de aubergine, courgette, tomaat en tijm toe aan de pan.
Breng op smaak met zout en peper.
Laat de groenten afgedekt in 15-20 minuten zachtjes gaarsmoren, af en toe omscheppen.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de tartaartjes 4 minuten aan een kant.
Keer de tartaartjes en leg op elk tartaartje 2 plakken mozzarella.
Breng op smaak met peper en bak nog 4-5 minuten tot het vlees gaar is en de kaas gesmolten is.
Breng in een pan de couscous met rozijnen en 300 ml water aan de kook.
Laat het van het vuur af 5 minuten staan.
Verwarm de couscous vervolgens op zacht vuur, maak het met een vork rul en meng er 2 eetlepels olie en de geroosterde pijnboompitten doorheen.
Breng op smaak met zout en peper.
Leg de tartaartjes op vier borden.
Schep de couscous en groenten ernaast.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 30g | Vet: 44g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 81
Gegrilde Groenten Tagliatelle met Ricotta
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 485kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 courgette
- 2 paprika's
- 1 rode ui
- 4 eetlepels olijfolie
- 250 g tagliatelle pasta
- 2 ansjovisfilets uit blik
- 1 takje rozemarijn
- 125 g ricottakaas
- 75 g rucola in stukken gescheurd
- Zeezout en versgemalen peper naar smaak
Verwarm de grillpan voor.
Snijd de courgette in dunne plakjes in de lengte, de paprika's in kwarten en de rode ui in grove parten.
Bestrijk de groenten met 2 eetlepels olijfolie en grill ze aan beide zijden gaar.
Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper.
Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm de resterende olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin op laag vuur de ansjovis en het takje rozemarijn tot de ansjovis uit elkaar begint te vallen.
Verwijder het takje rozemarijn.
Meng de ansjovisolie door de uitgelekte tagliatelle.
Meng de tagliatelle vervolgens met de ricotta en de stukken rucola.
Verdeel de gegrilde groenten over vier borden en leg de tagliatelle ernaast.
Bestrooi het geheel met versgemalen peper naar smaak.
Wijnadvies:
Serveer deze tagliatelle met een frisse Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio of Vermentino.
Calories: 485kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 15g | Vet: 23g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 81
Gestoofde Peren in Rode Wijnsiroop met Amandelijs
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd18 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 grote stevige peren bijv. Doyenne du Comice
- 500 ml fruitige soepele rode wijn
- 150 g suiker
- 8 gekneusde zwarte peperkorrels
- 55 g amandelschaafsel
- ½ liter vanilleroomijs
Schil de peren van boven naar beneden, maar laat de steeltjes eraan zitten.
Breng in een smalle pan de rode wijn met suiker en gekneusde peperkorrels aan de kook.
Draai het vuur lager en zet de peren in de pan.
Laat ze 15 minuten zachtjes koken.
Draai het vuur uit en laat de peren in het kookvocht afkoelen.
Haal de peren uit de pan.
Zeef het kookvocht en laat het inkoken tot een lichte siroop.
Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan.
Snijd de peren in de lengte doormidden en verwijder met een mesje of meloenboor het klokhuis.
Leg de peerhelften op vier borden.
Haal het ijs uit de vriezer en laat het iets zacht worden.
Schep met een kleine ijsbolletjestang of in heet water gedoopte eetlepel 8 kleine bolletjes uit het ijs.
Leg in elke peerholte een bolletje ijs en verdeel het geroosterde amandelschaafsel erover.
Schenk de wijnsiroop over de peren en serveer direct.
Wijnadvies:
Deze heerlijke gestoofde peren passen perfect bij een glas zoete rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 74g | Protein: 6g | Vet: 19g | Zout: 0.2g | Sugar: 64g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 81
Romige Paddenstoelenpasta
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 780kcal
Author: Cor Kevenaar
- 200 g penne pasta
- 2 portobello champignons
- 4-5 eetlepels olijfolie
- 3 teentjes knoflook in plakjes
- Versgemalen citroenpeper
- 6 plakjes ontbijtspek
- 125 ml slagroom
- 1 zak rucolasla 75 g
- 50 g pittige kaas bijvoorbeeld grana pandano, in flinters
Kook de penne pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakken.
Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
Bak de plakjes knoflook 1 minuut zachtjes aan.
Voeg de paddenstoelen toe en bak ze op hoog vuur in 3-4 minuten al omscheppend bruin en gaar.
Laat het vocht verdampen.
Breng op smaak met zout en versgemalen citroenpeper.
Schep de paddenstoelen op een bord.
Verhit de resterende olijfolie in dezelfde koekenpan en bak de plakjes ontbijtspek knapperig en bruin.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Giet de pasta af en vang een deel van het kookvocht op.
Doe de pasta terug in de pan.
Roer de slagroom en een scheutje kookvocht erdoor en verwarm het geheel zachtjes.
Schep de gebakken paddenstoelen met knoflook en rucola luchtig door de pasta.
Verwarm nog even al omscheppend en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de pasta over twee grote warme kommen en garneer met flinters kaas en plakjes ontbijtspek.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij deze romige paddenstoelenpasta. De lichte zuurgraad van de wijn helpt de romigheid van het gerecht in balans te brengen, terwijl de aroma's van de wijn de aardse tonen van de paddenstoelen aanvullen.
Calories: 780kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 22g | Vet: 53g | Zout: 3.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 81
Aardappelpannenkoeken
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 10 stuks
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 kg vastkokende aardappels
- 3 eieren
- Zout
- Peper
- 1 pak meergranen pannenkoekbeslag
- 9 deciliter melk
- 2½ deciliter olie
Schil en was de aardappels.
Kook ze in een pan met weinig water gaar in ongeveer 20 minuten.
Giet de aardappels af, spoel ze af onder koud water en laat ze ongeveer 10 minuten iets afkoelen.
Rasp de aardappels boven een kom.
Breek 1 ei en meng dit met zout en peper door de geraspte aardappels.
Maak het pannenkoekbeslag volgens de gebruiksaanwijzing met melk en de rest van de eieren.
Verhit ongeveer 1½ eetlepel olie in een koekenpan.
Schenk wat pannenkoekbeslag in de pan zodat de bodem bedekt is.
Bedek het beslag direct met een laagje geraspte aardappel.
Als de onderkant bruin is, keer dan de pannenkoek en bak de andere zijde op middelhoog vuur bruin en knapperig.
Herhaal dit proces totdat al het beslag en de aardappelrasp op is.
Serveer de aardappelpannenkoeken direct met honing of stroop.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 7g | Vet: 11g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 81
Romige Raapstelenstamppot met Katenspek en Bosui
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 bosjes raapstelen ca. 400 g
- 3 bosuitjes
- 150 g katenspek
- 2 zakjes aardappelpuree à la minute pak à 116 g, Maggi
- 125 g roomkaas met knoflook
- Versgemalen peper
Snijd de worteltjes van de raapstelen.
Was de raapstelen, dep ze droog en snijd ze in reepjes.
Breng in een pan ½ liter water aan de kook.
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes.
Snijd het katenspek in reepjes.
Verwarm het spek in een droge koekenpan al omscheppend.
Voeg al roerend het aardappelpureepoeder toe aan het kokende water.
Blijf roeren tot er een smeuïge puree ontstaat.
Roer de roomkaas en het spek door de puree.
Schep de raapstelen en bosui erdoor.
Verwarm de stamppot al roerend zachtjes.
Breng op smaak met versgemalen peper.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Grüner Veltliner past goed bij dit gerecht vanwege de romige textuur en de hartige smaak van het katenspek.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 81