Pikante speklapjes met roerbakschotel van andijvie
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 teentjes knoflook
- 500 g magere speklapjes zonder zwoerd
- 4 eetlepel(s) ketjap manis
- enkele druppels tabasco
- 100 g Zeeuws spek vleeswaren
- 4 eetlepel(s) zonnebloemolie
- 450 g voorgekookte aardappelblokjes of -plakjes
- 800 g gesneden andijvie
- versgemalen peper
- zout
- nootmuskaat
Pers de teentjes knoflook boven de speklapjes.
Voeg ketjap en tabasco en 1 eetlepel olie toe en marineer het vlees hier minimaal 15 minuten in.
Snijd het Zeeuws spek in smalle reepjes.
Dep de speklapjes een beetje droog met keukenpapier.
Bak ze in een hete koekenpan goudbruin en gaar in 12 minuten.
Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een wok of hapjespan en bak hierin de aardappelblokjes 5 minuten.
Voeg de andijvie toe en bak nog 4 minuten.
Schep het Zeeuws spek erdoor en voeg peper, zout (niet te veel i.v.m. het spek) en nootmuskaat toe.
Serveer de andijvieschotel met daarop de pikante speklapjes.
Variatietip:
In plaats van andijvie is paksoi of Chinese kool ook heel geschikt.
Wijnadvies:
Prettige metgezellen zijn warm smakende Côtes du Rhône en Côtes du Ventoux. Passend zijn ook Rioja en Valpolicella (16-18ºC).
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 84
Gevulde Zoete Puntpaprika's met Pandanrijst en Garnalen
Geniet van deze smaakvolle en kleurrijke gevulde paprika's, perfect voor een lichte en gezonde maaltijd!
Bereidingstijd44 minuten min
Servings: 3
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar
- 200 g pandanrijst pak à 400 g
- 4 zoete puntpaprika's
- 2 zoete uien net à 750 g
- 1 teentje knoflook
- 2 groene paprika's
- 4 eetlepels olie
- 250 g roze garnalen
- 1 theelepel gemalen koriander
Verwarm de oven voor op 200°C.
Kook de pandanrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
Halveer de zoete puntpaprika's in de lengte en verwijder de zaadlijsten.
Pel en snipper de uien en knoflook fijn.
Was de groene paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukjes.
Verhit 2 eetlepels olie in een kleine koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook zachtjes.
Voeg de garnalen en groene paprika toe aan de pan en bak kort mee.
Meng de gekookte rijst met de garnalen, groenten en gemalen koriander.
Vul de zoete puntpaprika's met het rijstmengsel en besprenkel met de resterende olie.
Leg de gevulde paprika's en eventueel het restant van de vulling in een ingevette ovenschaal en bak ze gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Verdeel de gevulde paprika's over vier borden en serveer met de rest van de vulling.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zoete puntpaprika's en de zachte smaak van de garnalen.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 84
Zeeschnitzel met Honing-Mosterddressing en Aardappelsalade
Geniet van deze heerlijke en eenvoudige maaltijd met een verrassende combinatie van smaken!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 kg aardappels
- 1 ei
- 2 eetlepels vloeibare margarine
- 4 zeeschnitzels diepvries, 4 x 100 g
- 1 kropsla
- 1 ui
- 5 eetlepels honing-mosterddressing
- 1 zakje vis-dillesaus 40 g
Schil de aardappels, was ze en kook ze met een beetje zout in 20 minuten gaar.
Kook het ei in 8 minuten hard, laat het afkoelen en snijd het vervolgens in plakjes.
Verhit de vloeibare margarine in een koekenpan en bak de zeeschnitzels gedurende 8 minuten.
Maak de sla schoon, scheur de bladeren in stukjes en snipper de ui.
Meng dit in een kom met de honing-mosterddressing.
Verdeel de plakjes ei over de salade.
Bereid de vis-dillesaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Serveer de gebakken zeeschnitzels met de saus, gekookte aardappels en de sla.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zachte smaak van de zeeschnitzel en de frisse salade.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 84
Wortel-Sperziebonenstamppot met Mosterdige Speklapjes
Geniet van deze hartverwarmende stamppot, perfect voor een stevige maaltijd op een koude dag!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 kg kruimige aardappels
- 1 schaal magere speklapjes ca. 500 g
- 3 eetlepels mosterd
- 1 pak hutspotgroenten ui en wortel, 500 g
- 1 pak diepvriessperziebonen 450 g
- 200 ml melk
- Zout en peper naar smaak
Schil de aardappels en snijd ze in stukken.
Kook de aardappels in 20 minuten gaar.
Bestrooi de speklapjes met peper en besmeer ze met 2 eetlepels mosterd.
Bak de speklapjes in een koekenpan met antiaanbaklaag in 15 minuten gaar en knapperig.
Kook de hutspotgroenten in weinig water in 10 minuten gaar.
Voeg na 4 minuten de sperziebonen toe en kook ze mee.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
Verwarm de melk.
Roer de melk door de aardappels tot een smeuïge puree.
Schep de gekookte groenten door de puree en breng op smaak met zout en peper.
Haal de speklapjes uit de pan en schenk 150 ml water bij het bakvet.
Breng aan de kook en roer de aanbaksels los voor jus.
Roer de resterende mosterd door de jus en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de stamppot met de mosterdige jus en de speklapjes.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige smaken van de speklapjes en de mosterd, en snijdt door de romige textuur van de stamppot.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 84
Romige Bloemkoolsoep met Champignonlaagje
Bereidingstijd23 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 bloemkool
- 150 g kastanjechampignons
- 3 eetlepels boter
- ½ tablet bospaddenstoelenbouillon
- 100 g roomkaas naturel
- ½ zakje verse bieslook à 25 g
Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes, snijd de stronken in stukjes.
Kook de bloemkool in 500 ml water in 10 minuten gaar.
Maak de champignons schoon en snijd ze in kleine stukjes.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de champignons ongeveer 5 minuten tot ze bruin zijn en het vocht verdampt is.
Breng op smaak met zout en peper.
Pureer de gekookte bloemkool met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa.
Breng de bloemkoolsoep aan de kook en voeg de bospaddenstoelenbouillontabletten toe, laat ze oplossen.
Roer de roomkaas door de soep en laat deze al roerend smelten.
Knip de bieslook fijn.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over vier borden of kommen.
Meng de bieslook door de champignons.
Schep de champignons over de soep.
Serveer de soep met een stukje vers brood of knapperige croutons voor extra textuur.
Wijnadvies:
Deze romige soep past goed bij een lichte en frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 84
Romige Rode Bietensoep met Runderrookworst
Rode Bietensoep met Runderrookworst als een hartverwarmend voorgerecht!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 uien gesnipperd
- 3 eetlepels olie
- 450 g aardappelschijfjes
- 400 g geraspte rode bietjes
- 1 blikje tomatenpuree 70 g
- 2 tomaten in partjes
- 750 ml wortelsap
- 1 runderrookworst 250 g, in plakjes
- 150 ml Griekse yoghurt vetvrij
Verhit 2 eetlepels olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de gesnipperde ui.
Voeg de aardappelschijfjes en geraspte rode bietjes toe en bak deze kort mee.
Roer de tomatenpuree door het mengsel en bak deze kort mee.
Voeg de tomatenpartjes toe aan het aardappel-bietmengsel.
Schenk het wortelsap en 250 ml water erbij en breng de soep aan de kook.
Breng op smaak met zout en peper.
Zet het vuur lager en laat de soep afgedekt 10 minuten zachtjes koken.
Verhit ondertussen de resterende olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de plakjes runderrookworst al omscheppend 1-2 minuten.
Verdeel de soep over de diepe borden.
Schep in het midden van elk bord een beetje Griekse yoghurt en leg er wat plakjes runderrookworst op.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze soep.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 84
Mediterrane Feta Salade met Knapperige Croutons
een heerlijk verfrissende salade boordevol smaak!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 ciabatta Italiaans brood 250 g
- 4 uien
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 tomaat
- 1 komkommer
- 200 g gemengde ijsbergsla
- 1 eetlepel azijn
- 300 g fetakaas
- 75 g croutons Italiaanse kruiden
Verwarm de oven voor en bak de ciabatta volgens de gebruiksaanwijzing.
Snijd daarna in stukjes voor croutons.
Pel de uien en snijd ze in parten.
Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan en bak de uien op matig vuur gedurende 15 minuten tot ze bruin en gekarameliseerd zijn.
Was de komkommer en snijd deze met een kaasschaaf in dunne plakjes.
Was de tomaat en snijd deze in stukjes.
Verdeel de gemengde ijsbergsla over vier borden.
Leg hierop de plakjes komkommer en stukjes tomaat.
Roer de overgebleven olijfolie, azijn, zout en peper door elkaar voor de dressing.
Verdeel de dressing over de salade.
Verkruimel de fetakaas en verdeel deze samen met de gebakken uien over de salade.
Garneer de salade met de zelfgemaakte croutons.
Serveer de Mediterrane Feta Salade met Knapperige Croutons met versgebakken ciabatta.
Wijnadvies:
Een verfrissende witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze salade.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 84
Peer-Cake met Gepaneerde IJsbolletjes
incl. baktijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar
- 200 g boter
- 1 pak cakemix 450 g
- 3 eieren
- 50 ml halfvolle melk
- 1 zakje amandelschaafsel 45 g
- 2 rijpe handperen
- 125 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 bolletjes roomijs kaneel met stoofpeertjes bak à 1 l
Verwarm de oven voor op 160 °C en vet een cakevorm in.
Mix de boter zacht met behulp van een mixer.
Voeg de cakemix, eieren en melk toe aan de zachte boter en klop gedurende 1 minuut tot een glad geheel.
Mix vervolgens nog 5 minuten.
Giet het beslag in de ingevette cakevorm en bak in het midden van de oven gedurende 60-70 minuten, of tot de cake gaar is.
Laat de cake afkoelen en snijd het in 4 plakken.
Rooster het amandelschaafsel lichtbruin in een droge koekenpan en laat het afkoelen.
Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker.
Verdeel de slagroom over de plakken cake.
Garneer met de partjes peer.
Rol de ijsbolletjes snel door het amandelschaafsel en plaats ze naast de cake op de borden.
Geniet van deze heerlijke combinatie van peer-cake met gepaneerde ijsbolletjes, een verrukkelijk nagerecht dat perfect is voor een speciale gelegenheid!
Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een dessertwijn zoals een Sauternes past goed bij dit nagerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 7g | Vet: 30g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 84
Vegetarische Kaasburgers met Vlaamse Frietjes
Geniet van deze heerlijke vegetarische kaasburgers met Vlaamse frietjes, een smaakvol en vullend gerecht voor het hele gezin!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 5504kcal
Author: Cor Klaar
- 2 liter olie om te bakken en te frituren
- 2 pakjes Tivall vegetarische hamburgers
- 4 plakjes rookkaas
- 1 zak Vlaamse frietjes 700 g
- 1 tomaat
- 1 krop ijsbergsla
- 1 potje zoetzure augurken 340 g
- 5 eetlepels mayonaise
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan.
Bak de vegetarische hamburgers gedurende 1 minuut aan elke kant op hoog vuur.
Leg vervolgens op elk van de burgers een plakje rookkaas en bak met de deksel op de pan nog 3 minuten op laag vuur tot de kaas gesmolten is.
Frituur ondertussen de Vlaamse frietjes gedurende 3 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Maak de tomaat en sla schoon.
Snijd de tomaat in blokjes en de sla en augurken in reepjes.
Roer een dressing van 1 eetlepel mayonaise en 3 eetlepels augurkenvocht.
Meng de dressing met de tomaten, augurken en sla.
Serveer de Vlaamse frietjes samen met de kaasburgers en serveer de salade en mayonaise apart.
Een frisse Belgische blonde ale of een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc vormt een mooie aanvulling op dit gerecht.
Calories: 5504kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 35g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 84
Gegrilde Boerenkip met Spruitjes en Geroosterde Krieltjes
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 boerenkip ca. 930 g
- 500 g krieltjes in schil
- 65 g pijnboompitten
- 700 g spruitjes geschoond
- 1 eetlepel olijfolie
- 80 g geraspte oude kaas
Verwarm de oven voor op 175°C.
Verwijder de buitenste schaal en folie van de kip en plaats de kip in een ovenschaal.
Bak de kip gedurende 1 uur in de voorverwarmde oven.
Borstel de krieltjes schoon, was ze en halveer ze.
Kook de krieltjes in een pan in 10-15 minuten gaar.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op laag vuur.
Kook de spruitjes in een pan in 4 minuten beetgaar.
Giet ze af en spoel ze af met koud water.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en roerbak de spruitjes ongeveer 2 minuten op halfhoog vuur.
Voeg de geraspte oude kaas toe en laat smelten.
Leg de boerenkip op een serveerschaal.
Verdeel de geroosterde krieltjes en spruitjes over vier borden.
Strooi de geroosterde pijnboompitten over de spruitjes.
Serveer de stukken kip met de krieltjes en spruitjes.
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een Gamay zou goed samengaan met dit gerecht. Hun fruitige tonen en milde zuurgraad zullen de smaken van de gegrilde kip en de spruitjes aanvullen zonder te overheersen.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 84