Fruitige zoenen
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor het deeg:
- 150 g boter
- 150 g Suiker
- 1 Snufje zout
- Vanille extract
- 2 Eieren kamertemperatuur
- 160 g Bloem
- 30 g cacaopoeder extra donkere
- ½ TL Bakpoeder
- ¼ TL Natrium bicarbonaat
- 50 ml melk kamertemperatuur
Ingrediënten voor het Italiaans kookschuim:
- 150 gram eiwit
- 300 gram suiker
- 4 blaadjes gelatine
- 100 gram aardbeien of frambozen uit de depvries of aardbeien of frambozen extract
- 2 el suiker
Ingrediënten voor de Chocolade dipsaus :
- 300 gram Ruby smeltchocolade Schokobella
Warm de oven voor op 170°C, onder en boven warmte of 160°C hetelucht.
Neem de bevroren aardbeien of frambozen en doe deze in een steelpan.
Voeg 2 el suiker toe en breng aan de kook.
Laat het geheel koken tot het meeste vocht verdampt is.
Zeef het boven een kommetje en laat de coulis afkoelen.
Boter; suiker, zout en vanille extract mixen tot een crème.
Eieren 1 voor 1 toevoegen en goed laten opnemen in de massa.
De droge ingrediënten onder elkaar mengen en zeven boven de kom.
Kort door kloppen en de melk toevoegen.
Verder kloppen tot het een mooi geheel is.
Neem een ijsschep en vul de cupcake papiertjes met een bolletje deeg.
Bak de cupcakes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C.
Doe altijd de prikker test en laat de cupcakes na het bakken volledig afkoelen.
Italiaans kookschuim:
Kook 130 gram suiker met 50 milliliter water tot 120 graden.
Zodra het suikerwater kookt begin je met de volgende stap.
Klop het eiwit op, zet de machine op de hoogste snelheid, zodat het schuim goed luchtig wordt.
Laat het eiwit een paar seconden draaien en voeg 20 gram suiker toe.
Wanneer het suikerwater 120°C zet je de keukenmachine een standje lager in snelheid en voeg je het suikerwater in een kleine straal toe aan je opgeklopte eiwit.
Neem de uitgeknepen gelatine en warm deze even tot ze vloeibaar is.
Voeg ook deze toe aan het eiwit terwijl de machine verder klopt.
Voeg nu de aardbeien of frambozen coulis of een redelijke scheut extract toe.
Klop kort verder tot het geheel gemengd is.
Neem een spuitzak met een rond spuitmondje en doe hierin de crème.
Spuit de crème op de cupcakes.
egin in het midden en werk naar buiten toe, omhoogwerkend tot een een mooie punthoed.
Zet de cupcakes in de koelkast en laat ze een half uurtje rusten.
Smelt de Ruby chocolade.
Dit kun je au bain-marie doen of in de magnetron.
Gebruik je de magnetron ?
Verwarm de chocolade dan met telkens 30 seconden.
Roer de chocolade door tot alles mooi egaal gemengd is.
Schenk de chocolade over in een kommetje waarvan de opening groot genoeg is om de cupcake er onderste boven in te kunnen dippen.
De chocolade die je over hebt kun je laten opstijven en her gebruiken.
Dip de cupcakes in de chocolade en schud lichtjes zodat de overtollige chocolade eraf druipt. Zet ze op een dienblad en laat de chocolade nog even uitharden in de koelkast.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 11
Frangipane taart met peren
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor het deeg:
- 125 gram witte basterdsuiker
- 125 gram roomboter ongezouten
- 1 ei maat L
- 250 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 3 gram zout
Ingrediënten voor de vulling:
- 100 gram amandelmeel
- 80 gram boter
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 30 gram bloem
- 2 eieren
- mespuntje zout
- 5 peren rijpe / middelgrote / bijvoorbeeld conference
Ingrediënten voor de garnering:
- 2½ eetlepel(s) abrikozenjam zonder stukjes
Bereidingswijze van het deeg:
Meng de suiker met de bloem, bakpoeder, zout en basterdsuiker.
Laat de machine dit al eens door elkaar roeren.
Voeg nu de boter en het los geklopt ei toe.
Laat de machine mengen tot je deeg zich zet en dus 1 geheel wordt.
Haal het uit de kom en kneed het kort en lichtjes door met de hand.
Verpak het deeg in plastic folie en laat het nu even rusten in de koelkast.
Bereidingswijze van de vulling:
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Neem je handmixer of keukenmachine met de garde.
Meng het amandelmeel met de bloem, de suiker en het snufje zout.
Roer even kort door.
Voeg de boter en de eieren toe.
Laat de machine of handmixer nu zo lang mengen tot je een mooi egaal beslag hebt.
Vet de taartvorm in.
Rol het deeg uit tot een mooie ronde lap van ongeveer 3 à 4 mm dikte.
Rol het deeg op je deegrol en leg het deeg in de bakvorm.
Bekleed de randen mooi en rol met de deegrol het overtollige deeg netjes af.
Neem het frangipane beslag en leg het in de vorm.
Met een kleine spatel of lepel verdeel je het beslag mooi egaal over de bodem.
Schil de peren, snijd ze midden door in de lengte en verwijder het klokhuis.
Draai de peer om en snijd hem in reepjes.
Leg de halve gesneden peer met behulp van een paletmes of schilmes met de bolle kant naar boven in het beslag.
Ik heb in het midden nog een halve peer gelegd omdat ik dit mooi vond.
Bak de taart af in 45 minuten.
Laat de taart na het bakken een 10 minuutjes in de vorm zitten.
Daarna ontvormen en laten afkoelen op een taartrooster.
Verwarm de abrikozenjam en leg een kwastje klaar.
Smeer de peren en de taart volledig in met de warme abrikozenjam.
Dit is heel lekker voor de smaak maar voorkomt ook het uitdrogen van de taart.
Je taart krijgt een mooie glans.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 11
Duovlaai
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram bloem
- 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
- 50 ml melk
- 1 ei
- 75 gram boter
- 25 gram witte basterdsuiker
- 3 gram zout
- Voor de banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 125 gram suiker
- 1 eidooier
- 50 gram puddingpoeder imperial of custard
- Voor de chocolade banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 70 gram suiker
- 1 eidooier
- 50 gram puddingpoeder imperial of custard
- 150 gram chocolade puur of melk
- Voor de afwerking:
- ½ liter slagroom
- suiker naar smaak
- Chocoladekrullen
Meng voor het deeg alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine.
Wanneer het deeg een bol gevormd heeft voeg je het zout toe en laat je de machine nog een 15 à 20 minuutjes kneden.
Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
Maak ondertussen de banketbakkersroom door 400 ml melk samen met de suiker aan de kook te brengen.
Meng de resterende 100 ml melk met het puddingpoeder en de eidooier en roer dit tot een glad papje.
Wanneer de melk kookt schenk je de melk op het papje, roer goed door en schenk alles terug in de pan en breng het geheel terug aan de kook.
Wanneer de pudding is ingedikt schenk je hem over in een schaal en dek je de pudding (niet de schaal) af met plastic folie.
Leg de folie dus rechtstreeks op de pudding.
Laat de pudding volledig afkoelen in de koelkast.
Voor de chocolade banketbakkersroom doe je precies hetzelfde als hierboven beschreven. Wanneer de pudding is ingedikt roer je de chocolade eronder totdat deze volledig is gesmolten.
Schenk over in een schaal, dek af met folie en laat de pudding afkoelen in de koelkast.
Na het rijzen rol je het deeg uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de rande mooi af.
Bak de vlaai blind in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes gaar.
Laat de bodem na het bakken volledig afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 11
Langzaam Gegaarde Kippenpoten in Ketjap uit de Oven
Een heerlijke marinade voor kippenpoten, maar ook hele kip en vleesribben uit de oven Deze laatste kun je op de bbq afbakken tot overheerlijke spareribs na het voorgaren in de oven
Bereidingstijd4 uur uur
marineren12 uur uur
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1150 gram kippenpoten
- Zeezout
- Zwarte peper vers gemalen
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 7 eetlepels ketjap verdeeld
- 3 eetlepels honing verdeeld
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 3 centimeter gember
- 1 stukje trassi 1 cm
- 1 theelepel djintan komijnpoeder
- 2 theelepels ketoembar korianderpoeder
- 1 theelepel sereh citroengraspoeder
- 2 theelepels laos galangawortelpoeder
- 5 djeroek peroet blaadjes optioneel
Wrijf de kippenpoten in met zeezout en vers gemalen zwarte peper.
Doe de zonnebloemolie in een mengkom en voeg 4 eetlepels ketjap manis en 2 eetlepels honing toe.
Schil de ui en snijd deze in grove stukken.
Pel de teentjes knoflook en voeg samen met de ui toe aan de mengkom.
Voeg een stukje trassi van 1 vierkante centimeter toe aan de kom.
Schil de gember en snijd deze in plakjes, voeg deze ook toe.
Voeg djintan, ketoembar, laos en sereh toe aan de mengkom.
Hak alles goed fijn met een staafmixer, zodat alles goed gemengd is.
Wrijf de kippenpoten in met de marinade aan beide zijden en giet de rest van de marinade gelijkmatig over de kippenpoten.
Plaats de ovenschaal minimaal 12 uur in de koelkast om de marinade goed in te laten trekken.
Haal de ovenschaal uit de koelkast en laat de kip op kamertemperatuur komen.
Voeg eventueel de djeroek peroet blaadjes toe.
Dek de ovenschaal geheel af met aluminiumfolie.
Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius en plaats het rooster helemaal onderin de oven.
Plaats de ovenschaal in het midden op het rooster en laat de kippenpoten 3 uur zacht garen onder het aluminiumfolie.
Haal de ovenschaal uit de oven, plaats het rooster in het midden van de oven en verhoog de temperatuur naar 160 graden Celsius.
Haal het folie van de ovenschaal en verwijder de djeroek peroet blaadjes.
Meng de laatste 3 eetlepels ketjap met 1 eetlepel honing en smeer de bovenkant van de kippenpoten ermee in.
Plaats de ovenschaal nog een uur in de oven.
Deze Indische marinade geeft een heerlijke smaak aan diverse soorten vlees. Door de langzaam garing in de oven wordt het vlees heerlijk mals en sappig.
Wijnadvies:
Een volle, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of Shiraz past uitstekend bij de rijke, zoete en hartige smaken van de gemarineerde kippenpoten. Voor een witte wijn optie, probeer een droge Riesling.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 11
Salsa van Frans Huits
Hete dipsaus
Servings: 4 dl
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 tomaten grote ontvelde
- 1 klein blikje gepelde tomaten met sap à 200 gr
- 1 kleine ui fijngesnipperde
- 2 stengels bleekselderij in blokjes
- ¼ groene paprika in blokjes
- 5 fijngesneden groene hete chilipepers
- 2 eetlepel(s) olijfolie
- 1 eetlepel(s) rode wijnazijn
- ¼ tl mosterdpoeder
- ½ tl korianderpoeder ketoembar
- zout
- peper
Pureer alle ingrediënten in een blender of keukenmachine tot een grof mengsel.
Dek dit mengsel af en laat het 2 uur in de koelkast koelen om de smaken te laten intrekken.
Dien de salsa op bij tortillachips, als dip met rauwe groenten, of als bijgerecht bij een Mexicaanse maaltijd.
Maak ook eens een verse salsa
van 3 gehakte ontvelde tomaten, een gesnipperd groen pepertje (zonder zaad), een geraspt sjalotje, 1 el korianderblad, het sap van ½ limoen en flink wat zout.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 11
Gekarameliseerde Chickenwings van de BBQ
(inclusief marineren)8 uur uur 30 minuten min
Servings: 16 stuks
Calories: 70kcal
Author: Cor Klaar
- 50 ml Japanse sojasaus Kikkoman
- 1 geperst teentje knoflook
- 1 eetlepel versgeraspte gemberwortel
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 2 theelepels honing
- 1 eetlepel droge sherry
- 2 eetlepels olie
- 16 kippenvleugeltjes
Meng in een kom de sojasaus, geperste knoflook, geraspte gember, zout, peper, honing, sherry en olie tot een marinade.
Voeg de kippenvleugels toe aan de marinade en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn.
Dek de kom af en laat de vleugels een nacht marineren in de koelkast.
Verwarm de barbecue tot middelhoog vuur.
Haal de kippenvleugels uit de marinade en rooster ze op de barbecue gedurende ongeveer 30 minuten, draai ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig gaar worden en een mooie gekarameliseerde laag krijgen.
Wijnadvies
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling of een fruitige rosé past goed bij deze smaakvolle kippenvleugels.
Calories: 70kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 6g | Vet: 5g | Zout: 0.4g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 11
Scroppino
Een heerlijk fris aperitief!
Servings: 2
Calories:
Author: Hugo Kookt
- 500 ml citroensorbetijs
- 250 ml prosecco
- 50 ml wodka
- 1 limoen
Zorg dat alles koud is, en dus je wodka in de vriezer klaar ligt en de prosecco in de koelkast.
Stop het ijs in een mengkom voeg hier de wodka aan toe en roer het door met een garde.
Voeg daarna beetje bij beetje de prosecco toe, terwijl je aan het roeren bent.
Schenk het in een champagneglas en serveer met een schijfje limoen.
In Nederland drinken we dit ook wel al dessert, maar met het komende mooie weer (geschreven eind mei 2020) is het zeer geschikt als Aperitief!
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 11
Kaastruffels
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 100 g boter
- 100 geraspte oude kaas
- 5 sneetjes roggebrood
- peper
Roer de boter romig.
Voeg de geraspte kaas toe en roer alles goed dooreen.
Verkruimel het roggebrood en vermeng de kruimels grondig met de boter-kaasmassa.
Zet het mengsel 15 minuten in de koelkast om op te stijven.
Draai van het mengsel balletjes ter grootte van flinke soepballetjes.
Laat de balletjes in de koelkast nog 30 minuten opstijven en serveer ze met een cocktailprikkertje erin gestoken
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 11
MonChou-vruchtentaart
Servings: 8 punten
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Voor de kruimelkorst:
- 175 gram mariabiscuits
- 125 gram gesmolten boter
Voor de vulling:
- 200 gram zachte MonChou
- 200 gram basterdsuiker
- 2 eetlepels kirsch
Verkruimel de biscuits en meng de gesmolten boter erdoor.
Verdeel het mengsel over de bodem van een springvorm met een doorsnee van 22 cm, druk het aan en strijk het glad.
Laat de korst in de koelkast hard worden.
Klop de MonChou samen met de basterdsuiker en de kirsch met een mixer
goed door elkaar, schep het op de korstbodem en strijk de bovenkant glad.
Laat het mengsel in de koelkast opstijven.
Maak de aardbeien schoon, snijd ze in plakjes en garneer de bovenkant vande taart hiermee.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 11
Hollandse tiramisu van saroma-pudding, de Giannadisì
HOLLAND MEETS ITALY – Hollandse tiramisu van saroma-puddingEen variant op de overbekende Italiaanse tiramisu met de Hollandse nostalgie van Saroma-pudding. Wij hebben dit toetje vernoemd naar onze vriendin Han, en heeft als Italiaanse naam ‘Giannadisì’ meegekregen*.In plaats van de rauwe eieren en de mascarpone voor de tiramisu wordt in dit recept vanillepudding gebruikt. Een laagje banaan geeft het geheel een frisse ‘bite’.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- Onderlaag:
- 150-200 gram lange vingers
- 200 ml koffie
- 2 bananen
- Crèmelaag:
- 1 pakje dr Oetker Saroma kloppudding vanille 74 gr
- 200 ml slagroom
- 350 ml melk
- Toplaag:
- 100 gram suiker
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel cacao
- 100 ml melk
- 100 ml water
- 50 gram pure chocolade
Wentel de lange vingers in de koffie en bedek de bodem van een schaal hiermee.
Vervolgens een laag van plakjes banaan.
Klop de ingrediënten voor de crèmelaag 2 minuten met een mixer en verdeel dit over de lange vingers/banaanlaag.
Zet in de koelkast en laat het een half uur stijf worden.
Meng in een steelpannetje de op de pure chocolade na ingrediënten voor de toplaag.
Kook de saus, blijf goed roeren en laat het iets indikken.
Haal de pan van het vuur en voeg stukje voor stukje de pure chocolade toe.
Blijf flink doorroeren tot alles goed is opgelost en een mooie gladde massa ontstaat.
Verdeel de chocoladesaus over de crèmelaag.
Minimaal een uur in de koelkast af laten koelen.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 11