Lamskoteletjes met Muntboter

Lamskoteletjes met Muntboter

Recept categorieën: Lamsvlees, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 lamskoteletten dubbele

Voor de Marinade:

  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 teentje knoflook

Voor de Boter:

  • 50 gram boter zachte
  • zout
  • citroensap
  • munt verse / gedroogde of fijngeknipte

Instructies

  • Meng de ingrediënten voor de muntboter door elkaar, vorm er een rolletje van en leg dit, verpakt in aluminiumfolie, in de koelkast om op te stijven.
  • Roer voor de marinade de olijfolie en het uitgeperste teentje knoflook door elkaar.
  • Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrijk het met de knoflookolie.
  • Rooster de koteletjes, afhankelijk van de dikte 4-6 minuten op de barbecue.
  • Garneer met een plakje muntboter

Kipspiezen met druiven

Kipspiezen met druiven

Recept categorieën: Barbecue, Fruit, Gevogelte, Kip
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 gram kip
  • ½ kg blauwe druiven
  • 1 limoen
  • 1 chilipeper rode
  • 2 el olijfolie
  • peper uit de molen
  • zout

Instructies

Voorbereiding:

  • Snij de kipfilets in blokjes van ongeveer 2 cm. 
  • Boen de limoen goed schoon,en rasp de schil heel fijn
  • Vermeng de kipblokjes met de olie, het limoensap en de schil het chilipepertje. 
  • Laat minstens een uur marineren, afgedekt in de koelkast.

Bereidingswijze:

  • Rits de druiven in. Rijg de kippeblokjes en de druiven aan spiesjes.
  • Doe ze op de barbeque

Abrikozen Galette met Amandelspijs

Abrikozen Galette met Amandelspijs

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 330kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Meng de abrikozenjam en het aardappelzetmeel goed door elkaar, roer vervolgens de abrikozen erdoor.
  • Meng in een andere kom het amandelspijs met een half ei.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier direct op de bakplaat uit.
  • Verdeel het spijsmengsel in het midden van het deeg en houd aan alle kanten ongeveer 6 cm vrij.
  • Leg de abrikozenpartjes met de jam op het spijsmengsel en vouw voorzichtig het deeg er overheen.
  • Bestrijk het deeg aan de buitenkant met het resterende halve ei en bestrooi met suiker.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 30-40 minuten, tot het goudbruin is.
  • Bestrooi voor het serveren met gehakte geroosterde amandelen.

Notities

Wijnadvies:

Geniet van deze heerlijke abrikozen galette met een glas zoete witte wijn, zoals een Riesling Spätlese, voor een perfecte combinatie van smaken.

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Aardbeien-Mascarponeschelp

Aardbeien-Mascarponeschelp

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 415kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Voor de bodem:
  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 2-3 eetlepels suiker
  • 1 ei
  • Boter om in te vetten
  • 50 g gesmolten chocolade
  • Voor de vulling:
  • 125 ml slagroom
  • 125 g mascarpone
  • 100 g aardbeienjam
  • 30 g suiker
  • 500 g verse aardbeien kroontjes verwijderd
  • Poedersuiker om te bestuiven

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet de buitenkant van de taartvorm in met boter.
  • Plaats de taartvorm ondersteboven op de bakplaat.
  • Snijd uit het bladerdeeg een zo groot mogelijke cirkel met behulp van een bord of deksel.
  • Bestrijk de cirkel met ei en bestrooi met suiker.
  • Prik met een vork een aantal gaatjes in de cirkel om te voorkomen dat de bodem bol wordt.
  • Leg het deeg over de omgekeerde taartvorm zonder aan te drukken.
  • Snijd uit het overgebleven deeg hartjes, bestrijk met ei en bestrooi met suiker.
  • Leg de hartjes op de bakplaat.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Leg de hartjes op een rooster om af te koelen en leg de schelp met de suikerlaag naar beneden op de bakplaat.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 150°C en bak nog 10-15 minuten om de schelp droog te maken.
  • Bestrijk de afgekoelde bladerdeegschelp met gesmolten chocolade.
  • Klop de slagroom met suiker stijf.
  • Voeg mascarpone en jam toe en klop tot een luchtig geheel.
  • Schep het mengsel in de schelp en verdeel de aardbeien erover.
  • Bestrooi voor het serveren met poedersuiker en decoreer met de bladerdeeghartjes.

Notities

Wijnadvies:

Deze zoete en romige aardbeien-mascarponeschelp gaat goed samen met een lichte en fruitige dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Brachetto d'Acqui uit Italië.

Nutrition

Calories: 415kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 27g | Zout: 0.2g | Sugar: 27g

Appel Galette met Noten en Gezouten Karamel

Appel Galette met Noten en Gezouten Karamel

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd27 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
  • 2-3 appels geschild en in plakjes gesneden
  • 1 theelepel kaneel
  • ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
  • 100 g grof gehakte noten
  • Voor de gezouten karamelsaus:
  • 75 g boter
  • 50 g basterdsuiker
  • 50 g kristalsuiker
  • 50 g golden syrup
  • 125 ml room
  • ½ - 1 theelepel zout bijvoorbeeld fleur de sel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Smelt de boter met de suikers en de golden syrup en laat 3 minuten pruttelen.
  • Voeg de room en zoutvlokken toe aan de karamelsaus.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier direct uit op een bakplaat, laat ongeveer 3 cm van de randen vrij.
  • Verdeel een laag karamelsaus over de bodem van het deeg en houd een kleine hoeveelheid apart.
  • Meng de plakjes appel met kaneel en nootmuskaat en verdeel dit over de karamelsaus.
  • Strooi de gehakte noten eroverheen.
  • Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 30 minuten, tot de galette goudbruin is.
  • Giet de overgebleven karamelsaus over de gebakken galette.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een late harvest Riesling of een Sauternes vormt een perfecte combinatie met de zoete en zoute smaken van deze appel galette met gezouten karamel.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 22g | Zout: 0.6g | Sugar: 30g

Açaí Chia Jam op Brioche

Açaí Chia Jam op Brioche

Geniet van deze heerlijke en voedzame brioche met een zoete twist van açaí-bessenjam als ontbijt of lunch!
Bereidingstijd10 minuten
koelen voor de jam8 uur
Recept categorieën: Broodbeleg, Lunch, Ontbijt
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 215kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakken brioche
  • 20 g kokosboter
  • 100 ml appelsap
  • 30 g açaíbessenpoeder
  • 30 g chiazaad
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 eetlepel citroensap
  • Verse bosbessen voor garnering

Instructies

  • Meng de chiazaadjes met het appelsap en zet ze een nacht in de koelkast.
  • Hierdoor wordt het sap opgenomen en ontstaat er een gelei-achtige substantie.
  • Roer de ahornsiroop, citroensap en açaí-poeder door het chiazaadmengsel tot alles goed gemengd is.
  • Besmeer de plakken brioche met kokosboter en verdeel de açaí-chia jam er gelijkmatig over.
  • Garneer de brioche met verse bosbessen voor een extra smaakdimensie.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze zoete en fruitige brioche met açaí-bessenjam past een licht mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti of een fruitige witte wijn zoals een Riesling.

Nutrition

Calories: 215kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 11g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g

Aziatische Gehaktballen met Kruidige Saus

Aziatische Gehaktballen met Kruidige Saus

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Azië
Servings: 4 ballen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g gehakt varken-rund mix
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • ½ eetlepel kerriepoeder
  • 1 ½ theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • ¼ theelepel 5 spice kruiden
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel djinten gemalen komijn
  • 1 theelepel djahé gemberpoeder
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eieren
  • 2 ½ eetlepel vers gesnipperde peterselie
  • Roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Sap van ¼ citroen

Instructies

  • Doe het gehakt in een grote kom en voeg de fijngesnipperde ui, sjalot, 1 ei, paneermeel en alle kruiden toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg het tweede ei en de ketjap toe, kneed het geheel goed door elkaar.
  • Laat het mengsel kort opstijven in de koelkast en vorm dan 4 gelijke ballen van 125 g per stuk.
  • Verhit wat roomboter en olijfolie in een koekenpan en braad de gehaktballen rondom mooi aan tot ze goed dichtgeschroeid zijn.
  • Voeg vervolgens één koffiebeker water toe en een scheut sojasaus.
  • Laat het geheel inkoken en laat de gehaktballen tegelijkertijd smoren tot ze gaar zijn.

Notities

Serveer de Aziatische gehaktballen met de kruidige saus en geniet van de smaken uit Azië!

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Aardbeien-MonChou Twisters

Aardbeien-MonChou Twisters

Gemaakt van vers bladerdeeg
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Meng in een kom de MonChou met de basterdsuiker tot een glad mengsel met behulp van een lepel.
  • Strijk dit mengsel gelijkmatig uit over het bladerdeeg in een dun laagje.
  • Snijd het bladerdeeg in het midden doormidden.
  • Bestrijk een helft met de gepureerde aardbeien.
  • Plaats de andere helft van het bladerdeeg, met de MonChou naar beneden, op de met aardbei besmeerde helft.
  • Snijd de bladerdeegplak in vijf gelijke repen en draai elke reep tot een twister.
  • Bak gedurende 25-30 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.
  • Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Notities

Deze aardbeien-MonChou twisters gaan goed samen met een lichtzoete mousserende wijn, zoals een Prosecco uit Italië.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 4g | Vet: 20g | Zout: 0.4g | Sugar: 5g

Romige Zeevruchtentaart met Krokante Korst

Romige Zeevruchtentaart met Krokante Korst

Een luxe hartige taart boordevol mosselen, Sint Jacobsschelpen en garnalen, verrijkt met een romige saus en een krokante deegkorst.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • liter bouillon
  • 150 g grote garnalen
  • 175 g roomboter
  • 225 g bloem
  • 250 g bloem
  • 4 el water
  • 500 g gekookte mosselen
  • 500 g Sint Jacobsschelpen
  • Knoflookpoeder snufje
  • Nootmuskaat snufje
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Maak het taartdeeg door 225 g bloem, 150 g roomboter, zout en water te mengen.
  • Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
  • Gebruik de resterende bloem en roomboter om een lichte roux te maken.
  • Blus de roux af met bouillon en laat het kort doorkoken.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Rol het deeg uit en leg het in een beboterde springvorm.
  • Prik herhaaldelijk met een vork in het deeg.
  • Bak het deeg 15 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C tot het lichtgeel is.
  • Verdeel de mosselen, Sint Jacobsschelpen en garnalen over de taartbodem.
  • Kruid met nootmuskaat en knoflookpoeder.
  • Giet de bereide roux over de zeevruchten.
  • Plaats de taart nog 10 minuten terug in de oven.
  • Bestrooi de taart met fijngehakte peterselie.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een partje citroen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 35g | Vet: 36g | Zout: 2.4g | Sugar: 3g

Romige Chocolade-Notenmousse met Hazelnoten

Romige Chocolade-Notenmousse met Hazelnoten

Een zijdezachte mousse van pure chocolade en geroosterde hazelnoten, perfect als afsluiting van een feestelijk diner.
Bereidingstijd30 minuten
koelen1 uur
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Noten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 g pure chocolade in stukjes
  • ½ dl melk
  • 50 g geroosterde hazelnoten grof gehakt
  • ¾ dl slagroom
  • 15 g poedersuiker

Instructies

  • Smelt de pure chocoladestukjes au bain-marie en laat ze vervolgens afkoelen.
  • Klop de slagroom lobbig met de poedersuiker.
  • Spatel de geroosterde hazelnoten voorzichtig door de gesmolten chocolade.
  • Voeg vervolgens de lobbig geklopte slagroom toe aan het chocolademengsel en spatel voorzichtig tot een luchtig geheel.
  • Schep de mousse in serveerglazen of schaaltjes.
  • Laat de mousse minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.

Notities

Serveertip:
Garneer de mousse met extra geroosterde hazelnoten of een toefje slagroom voor een luxe uitstraling.
Wijnadvies:
Een glas Ruby Port of een zoete rode wijn past perfect bij de rijke chocoladesmaak van dit dessert.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 3g | Vet: 18g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g