Konijn met pruimen uit Brabant

Konijn met pruimen uit Brabant

Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Astrid Veltman

Equipment

Ingrediënten

  • 4 dl rode wijn
  • 2 dl kruidenazijn
  • 4 witte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel tijm
  • 1 kg konijnebouten
  • 75 gr boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 250 gr pruneaux
  • zout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Roer de wijn en de azijn in een wijde schaal door elkaar.
  • Voeg de peperkorrels, de laurierblaadjes en de tijm toe en leg de konijnebouten erin.
  • Zet het konijn afgedekt ± 24 uur in de koelkast.
  • Neem de konijnebouten uit de marinade en dep ze met keukenpapier droog.
  • Verhit de boter in een braadpan en braad de konijnebouten rondom bruin.
  • Strooi de bloem erover en schenk er langs de rand van de pan ¾ deel van de marinade bij.
  • Voeg de pruimen toe, breng het geheel aan de kook en stoof het konijn in 45-60 minuten zachtjes gaar. Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Serveer met aardappelpuree en spruitjes.

Kalte Ente Cocktail

Kalte Ente Cocktail

Kalte Ente is een feestelijke, verfrissende cocktail met Moezelwijn, champagne en cognac, perfect om te delen tijdens speciale gelegenheden!
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Alcoholische drank, Dranken
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 6 glazen
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 flessen Moezel 750 ml per fles
  • 1 fles champagne 750 ml
  • ½ wijnglas cognac
  • Schil van 1 citroen in zijn geheel

Instructies

  • Giet de Moezel, champagne en cognac in een grote karaf.
  • Voeg de schil van een hele citroen toe aan het mengsel.
  • Zet de karaf in de koelkast en laat het mengsel goed koud worden tot het moment van serveren.
  • Giet de kalte Ente in glazen en serveer het goed gekoeld.

Notities

Serveertip
Serveer deze verfrissende cocktail goed gekoeld in elegante wijnglazen voor een feestelijke sfeer.

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 7g | Sugar: 7g

Tartulla coeur d’Ange

Tartulla coeur d’Ange

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 grote botercake
  • 1 groot blik fruitsalad of 1 grote fles kersen op sap,
  • ½ liter slagroom
  • wat marasquin

Instructies

  • Men snijdt een lange botercake in vingerdikke plakken en besprenkelt deze met marasquin.
  • Men plaatst zoveel van deze plakken in een glazen schaal, dat de bodem goed bedekt is.
  • Hierop verdeelt men ‘fruit salad’ uit blik, of kersen op sap en giet er met een lepel flink wat sap over.
  • Dan volgt een flinke dikke laag heel stijfgeslagen room.
  • Hierop plaatst men achtereenvolgens weer een goed afsluitende laag cake met marasquin, vruchten met hun sap en als bovenste laag de slagroom.
  • U versiert het geheel met mandarijnenschijfjes uit blik, geconfijte kersjes en opgespoten room.
  • Dan een paar uur in de ijskast of op een hele koele plaats.

Walnootdriehoekjes

Walnootdriehoekjes

Recept categorieën: Koek, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • dl water
  • 125 gr suiker
  • 200 gr walnoten
  • 75 gr paneermeel
  • 1 tl kaneel
  • 1 eierdooier
  • 12 plakjes bladerdeeg
  • 100 gr boter
  • dl water
  • 250 gr suiker
  • 75 gr honing

Instructies

  • Doe het water met de suiker in een pan en breng alles aan de kook.
  • Laat het ongeveer 5 minuten op vrij hoog vuur koken.
  • Laat de suikersiroop enigszins afkoelen.
  • Roer de gemalen walnoten, paneermeel, kaneel en eierdooier door het stroopje.
  • Laat het (roomboter) bladerdeeg ontdooien en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit met een deegroller.
  • Verdeel het bladerdeeg in vierkantjes van ongeveer 10x10 cm.
  • Verdeel de walnootvulling over de velletjes bladerdeeg (randje van 1 cm vrijlaten). Vouw het deeg over de vulling zodat driehoekjes ontstaan.
  • Zet de deegranden met wat water op elkaar vast.
  • Leg de gevulde driehoekjes op een beboterd bakblik en bestrijk ze met gesmolten boter.
  • Bak de walnootdriehoekjes 25 minuten in een op 175°C (hetelucht 160°C) voorverwarmde oven tot ze mooi bruin zijn.
  • Laat de driehoekjes afkoelen.

Siroop:

  • Doe het water met de suiker en de honing in een pannetje en breng alles aan de kook.
  • Laat het mengsel op vrij hoog vuur ongeveer 5 minuten doorkoken.
  • Schenk de warme siroop over de walnootdriehoekjes en zet minimaal 2 uur in de koelkast.

Suikerkransen

Suikerkransen

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 eidooiers
  • 120 gr suiker
  • 250 gr boter of margarine
  • 450 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 eiwit
  • grove suiker of greinsuiker

Instructies

Voorbereiding:

  • Maak van schuimig geroerde eierdooiers met de rest van de ingrediënten een glad beslag.
  • Pak het in aluminiumfolie en leg het een nacht in de koelkast.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 190°C (hetelucht 175°C).
  • Rol van het deeg zeer dunne rolletjes van met een doorsnee van ½ cm en een lengte van 10 cm.
  • Slinger twee rolletjes in elkaar en vorm ze tot een krans.
  • Strijk er eiwit over en bestrooi ze met suiker.
  • Leg ze op een ingevette bakplaat en bak ze 10-15 minuten in het midden van de oven

Speculaasjes van Janneke

Speculaasjes van Janneke

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 150 gr bote r of margarine
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 gr bruine suiker
  • 25 gr speculaaskruiden
  • 5 el melk
  • wat rijstebloem
  • geschaafde amandelen

Instructies

Voorbereiding:

  • Zeef de bloem en speculaaskruiden op een werkblad, strooi er de bakpoeder en bruine suiker over en verdeel de harde boter er in vlokken overheen.
  • Kneed er met koele handen een stevig deeg van.
  • Voeg beetje voor beetje wat melk toe.
  • Pak het deeg in aluminiumfolie en leg het een nacht in de koelkast om op smaak te komen.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Strooi in de speculaasvorm wat rijstebloem, neem een bolletje van het deeg af en rol of druk het voorzichtig in de figuurtjes.
  • Snij met een mesje plat op de vorm het teveel aan deeg weg.
  • Klop de plank op een doek uit zodat de speculaasjes eruit vallen (als de speculaas niet uit de plank loskomt, de volgende portie iets meer rijstebloem gebruiken). Druk de geschaafde amandelen in de achterkanten.
  • Leg de speculaasjes op een ingevette bakplaat.
  • Bak de speculaas 10-15 minuten.

Magdalenakoekjes

Magdalenakoekjes

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 150 gr boter of margarine
  • 100 gr suiker
  • 80 gr gemalen witte amandelen
  • marmelade
  • poedersuiker

Instructies

Voorbereiding:

  • Kneed van bloem, boter, suiker en amandelen een soepel deeg en leg het 30 minuten in de koelkast.

Bereiding:

  • Rol het deeg op een met bloem bestoven plank uit tot een dikte van ½ cm en steek er met een glas rondjes uit.
  • Steek uit de helft van de koekjes het middendeel met een appelboor, zodat kransjes ontstaan.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Leg de koekjes op een ingevet bakblik en bak ze 10-15 minuten in het midden van de oven.
  • Laat ze op een rooster afkoelen en bestrijk de 'hele' koekjes dik met marmelade. Zet de kransjes erop en strooi er poedersuiker over.

Likeurtaartjes

Likeurtaartjes

Recept categorieën: Gebak, Taart
Servings: 48 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gr biscuitjes
  • 125 gr boter
  • 3 tl gelatinepoeder
  • 60 ml water
  • 250 gr roomkaas
  • 90 gr basterdsuiker
  • 150 gr chocolade
  • 2 tl citroenrasp
  • 3 el Tia Maria
  • 3 dl slagroom
  • chocoladevlokken

Instructies

  • Vet de muffinvormen in en bekleed elk kuipje met een reepje bakpapier.
  • Stamp de biscuitjes fijn en roer er de gesmolten boter door.
  • Druk steeds 1 volle theelepel mengsel stevig in de kuipjes.
  • Zet de vormen in de koelkast.
  • Los het gelatinepoeder op in het kokende water.
  • Meng de zachte roomkaas met de suiker en voeg de gesmolten chocolade, citroenrasp en de Tia Maria toe.
  • Klop het geheel glad.
  • Roer de gelatine erdoor en schep het mengsel op het biscuitmengsel.
  • Laat de taartjes 2 uur in de koelkast opstijven.
  • Haal de taartjes uit de vormen.
  • Klop de slagroom stijf en verdeel dit over de taartjes.
  • Versier ze met chocoladevlokken.

Kersensoezen

Kersensoezen

Recept categorieën: Fruit, Gebak
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 recept soezendeeg gebruik hiervoor water
  • 500 gr kersen zonder pit pot
  • 200 gr maïzena
  • 2 tl gelatinepoeder
  • 3 el water
  • ½ l slagroom
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 250°C (hetelucht 225°C).
  • Maak de soezen zoals bij het recept van gezoet soezendeeg staat aangegeven. Gebruik water, geen melk.
  • Bereiding:
  • Laat de kersen uitlekken en gebruik ⅛ l kersensap om de maïzena aan te maken. Doe het in een pan, laat het warm worden en voeg onder voortdurend roeren de kersen toe.
  • Laat het koud worden.
  • Los de gelatine op in wat water en verwarm het tot het is opgelost.
  • Laat ook dit afkoelen.
  • Klop de slagroom met vanillesuiker bijna stijf, voeg gelatine toe en klop het helemaal stijf.
  • Leg in iedere soes een vingerdikke laag kersen, daarop een laag slagroom en maak de soezen weer dicht.
  • Zet ze 30 minuten in de koelkast om door en door koud te worden.
  • Bestrooi ze eventueel met poedersuiker.

Jan Hagel

Jan Hagel

Recept categorieën: Koek, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gr bloem
  • 150 gr suiker
  • 2 tl kaneel
  • 175 gr boter of margarine
  • 50 gr geschaafde amandelen
  • 75 gr greinsuiker
  • 1 eiwit

Instructies

Voorbereiding

  • Zeef de bloem op een werkblad, strooi er suiker en kaneel over en verdeel de boter er in vlokken overheen.
  • Kneed snel met koele handen een glad deeg.
  • Leg het 45 minuten in de koelkast om op te stijven.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Vet een bakplaat in en rol het deeg er op uit.
  • Bestrijk het met losgeklopt eiwit en strooi de suiker en amandelen over de koek.
  • Snij met een scherp mes de grote plaat in langwerpige koekjes en bak de janhagel 10-15 minuten.
  • Na het afkoelen de koekjes op de snijranden losbreken.