Honingkoekjes

Honingkoekjes

Recept categorieën: Koek, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 375 gr honing
  • 80 gr suiker
  • 50 gr boter of margarine
  • 80 gr gemalen noten (bijv. hazelnoten)
  • 10 gr koekkruiden
  • 1 mespunt zout
  • 1 mespunt anijspoeder
  • 50 gr rozijnen
  • ½ kopje sterke koude koffie

Instructies

Voorbereiding

  • Verwarm de honing zodat het iets vloeibaarder wordt.
  • Meng er de overige ingrediënten door en kneed er een soepel deeg van.
  • Leg het ingepakt een nacht in de koelkast.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor tot 200°C (hetelucht 180°C).
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven plank uit tot een dikte van ½ cm en steek er met een koekvormpje allerlei vormpjes (bijvoorbeeld hartjes) uit.
  • Leg ze op een ingevette bakplaat en bestrijk ze met wat verdunde honing.
  • Bak ze 20-25 minuten in het midden van de oven.

Hazelnootkoekjes

Hazelnootkoekjes

Recept categorieën: Koek, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 200 gr boter of margarine
  • 250 gr gemalen hazelnoten
  • 125 gr suiker
  • 1 ei
  • 1 citroen de geraspte schil er van
  • ½ tl gemalen koriander
  • ½ tl kruidnagelpoeder
  • Nutella

Instructies

voorbereiding

  • Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg, vorm er een rol met 5 cm doorsnee van en leg de rol 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 225°C (hetelucht 200°C).
  • Snij plakjes van ½ cm dikte van de rol en leg ze op een ingevet bakblik.
  • Schuif het blik midden in de voorverwarmde oven en bak de koekjes 10 minuten. Laat ze op een rooster afkoelen.
  • Smeer wat Nutella tussen twee koekjes

Gemberkoekjes van Janneke

Gemberkoekjes van Janneke

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 150 gr boter
  • 150 gr suiker
  • 1 mespunt gemberpoeder
  • 50 gr gember zeer fijn gehakte
  • 1 el melk

Instructies

  • Kneed alle ingrediënten, op de melk na, tot een soepel deeg en leg dit 1 uur in de koelkast te rusten.
  • Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Vorm een rol met een doorsnee van 3 cm en snij er plakjes van ½ cm van.
  • Leg ze op een ingevet bakblik en strijk over elk koekje wat melk.
  • Bak ze 10-15 minuten in het midden van de oven en laat ze op een rooster afkoelen.

Dennekoeken

Dennekoeken

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 125 gr boter
  • 4 eieren
  • 500 gr bruine suiker
  • 1 mespunt zout
  • 4 tl koekkruiden
  • 600 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • bloem om uit te rollen
  • 5 el licht bier
  • 150 gr hagelsuiker of greinsuiker
  • boter om in te vetten

Instructies

  • Roer de boter in een beslagkom zacht en voeg er stuk voor stuk de eieren toe.
  • Suiker, zout en kruiden erbij doen, goed vermengen en dan bloem en bak­poeder erover zeven.
  • Tot een stevig deeg kneden, inpakken en minstens 1 uur in de koelkast op smaak laten komen.
  • Verwarm de oven voor tot 200°C (hetelucht 180°C).
  • Bestuif een werkvlak met een beetje bloem, rol het deeg uit tot ½ cm dikte en steek er ronde koeken uit.
  • Bestrijk de koeken dun met bier en strooi de grove suiker erover.
  • Leg ze op een ingevet bakblik en bak ze 20 minuten tot de koeken knapperig zijn.
  • Meteen na het bakken van de dennekoek van het bakblik nemen en op een rooster laten afkoelen.

Notities

Goed afgesloten in een trommel zijn de koeken lang houdbaar.

Janneke’s Chocoladetaartjes

Janneke's Chocoladetaartjes

Recept categorieën: Chocolade, Gebak, Taart
Servings: 45 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gr bloem
  • 75 gr boter
  • 60 gr basterdsuiker
  • 2 eidooiers
  • 2 el water
  • 250 gr pure chocola
  • dl room
  • 1 el sinaasappellikeur
  • oranjesnippers
  • cacaopoeder

Instructies

  • Vet de muffinvormen in.
  • Zeef de bloem in een kom.
  • Meng met de vingertoppen de brokjes boter door de bloem tot het geheel op broodkruimels lijkt.
  • Roer de suiker erdoor.
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg de eierdooiers en maximaal 2 eetlepels water toe.
  • Roer het deeg met een mes tot een korrelig deeg.
  • Rol een bal van het deeg en leg het afgedekt 20 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier en steek er rondjes van 5 cm uit. Leg ze in de vormen.
  • Bak de rondjes in 10 minuten lichtbruin.
  • Neem ze uit de vorm en laat ze afkoelen.
  • Doe de gerapte chocolade in een vuurvaste kom.
  • Breng de room in een pan aan de kook.
  • Giet de room over de chocolade.
  • Roeren tot de chocolade is gesmolten.
  • Roer de likeur erdoor.
  • Laat de chocolade onder af en toe roeren dik worden.
  • Schep het chocolademengsel in een spuitzak en vul de taartjes met het mengsel. Bestrooi de taartjes met cacaopoeder en versier ze met de oranjesnippers.

Chocoladekrakelingen

Chocoladekrakelingen

Recept categorieën: Chocolade, Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 180 gr boter of margarine
  • 150 gr suiker
  • 1 ei
  • ½ citroen geraspte schil er van
  • 30 gr gemalen witte amandelen
  • ½ el rum
  • 2 el cacao
  • 250 gr poedersuiker
  • 2 tl cacao
  • 5 el rum

Instructies

Voorbereiding:

  • Doe de bloem in een diepe kom en voeg gesneden boter, suiker, ei, citroenrasp, amandelen, rum en cacao toe.
  • Kneed er een soepel deeg van.
  • Leg het 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Bereiding:

  • Warm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Maak van het deeg rolletjes van ½ cm doorsnee en 12 tot 15 cm lang.
  • Vet een bakblik in en leg de rollen er in de vorm van een krakeling op.
  • Druk de punten voorzichtig aan.
  • Bak ze 10-12 minuten in het midden van de oven en laat ze op een rooster afkoelen.
  • Maak een glazuur van poedersuiker, rum en cacao en strijk het over de koekjes.

Rio choco

Rio choco

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • ½ l banaan-chocoijs
  • ½ l stracciatella-ijs
  • ½ marmercake
  • 2 bananen
  • 5 eetlepel(s) pure chocoladevlokken

Instructies

  • Haal het ijs uit de diepvries en laat het in de koelkast in ongeveer 30 minuten een beetje zachter worden.
  • Zet de cakevorm op het bakpapier en teken de vorm af.
  • Knip het stuk papier uit en leg het op de bodem.
  • Knip nog twee lange stroken van 35 bij 15 centimeter.
  • Bekleed er de opstaande randen van de vorm mee.
  • Snij de cake in 8 plakken.
  • Snij de bananen in plakjes en verdeel ze in 3 gelijke porties.
  • Verdeel 1 portie van de bananenplakjes over de bodem van de vorm.
  • Schep het banaan-chocoijs erop en strijk het glad.
  • Leg de volgende portie banaan op het ijs.
  • Dek dit af met 4 plakken cake.
  • Druk het geheel goed aan.
  • Schep het stracciatella-ijs op de cake en strijk dit glad.
  • Leg de laatste portie banaan erop en dek dit af met de rest van de cake.
  • Druk goed aan.
  • Zet de vorm in de diepvries en laat het geheel in minstens 4 uur bevriezen.
  • Neem de ijstaart uit de diepvries.
  • Keer de taart om op een grote schaal en haal het bakpapier weg.
  • Strooi de vlokken over de taart en snij hem in 8 plakken.

Flantaart van Amber

Flantaart van Amber

Deze taart, oorspronkelijk uit Frankrijk, is een geliefd dessert in Marokko en andere Noord-Afrikaanse landen. Het is een van mijn favoriete recepten en biedt een heerlijke combinatie van bladerdeeg, romige custard en een vleugje vanille.
Recept categorieën: Taart
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje roomboter bladerdeeg
  • 1 liter volle melk
  • 180 gram suiker
  • 120 gram maizena
  • 2 hele eieren + 1 eigeel
  • 2 dessertlepels vanille-essence
  • Poedersuiker of slagroom naar smaak

Instructies

  • Bekleed een ronde bakvorm met de ontdooide velletjes bladerdeeg.
  • Prik het deeg op regelmatige afstanden in met een vork.
  • Zet de vorm even in de koelkast.
  • Giet alle melk, behalve 1 glas vol, in een pannetje en voeg de 180 gram suiker toe.
  • Breng al roerend aan de kook.
  • Klop in een kommetje de eieren en het eigeel los.
  • Voeg het glas melk, de vanille-essence en beetje bij beetje de maizena toe.
  • Meng alles goed met een garde om klontjes te voorkomen.
  • Voeg het maizena-ei-melk-mengsel toe aan de kokende melk met suiker, roer goed en breng al roerend weer aan de kook.
  • Laat enkele seconden zachtjes doorkoken tot het mengsel lekker dik is.
  • Haal de bakvorm met het bladerdeeg uit de koelkast en giet het maizenamengsel erin.
  • Verdeel alles gelijkmatig over het deeg.
  • Plaats de vorm in een voorverwarmde oven (gasstand 4-5, zelf even uitproberen).
  • Bak de flantaart ongeveer 40-60 minuten in het midden van de oven.
  • Houd af en toe in de gaten of de flan en het bladerdeeg mooi bruin worden.
  • Haal de flantaart uit de oven en laat deze goed afkoelen alvorens te serveren.
  • Bestrooi de taart met wat poedersuiker of garneer de in punten gesneden taart met een toef slagroom.
  • Geniet van deze eenvoudige en verrukkelijke flantaart, perfect voor een smaakvol dessert!

Koude tomatensoep met kip

Koude tomatensoep met kip

Snel te maken
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip, Soep, Voorgerechten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 sneetjes oud witbrood
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • ½ komkommer
  • 1 pak gezeefde tomaten 500 ml
  • 1 deciliter olijfolie
  • zout
  • peper
  • 150 g gerookte kipfilet

Instructies

  • Korstjes van brood snijden.
  • Brood weken in 1 dl water.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • Komkommer wassen en in blokjes snijden.
  • In blender of keukenmachine brood, ui, knoflook en komkommer pureren.
  • Gezeefde tomaten en olie toevoegen en nogmaals goed pureren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Tot gebruik in koelkast zetten.
  • Kipfilet in reepjes snijden.
  • Soep serveren met reepjes kip.

Notities

Lekker met stokbrood.

Lamsbout met rozemarijn

Lamsbout met rozemarijn

Snel te maken
Recept categorieën: Bijgerecht, Lamsvlees, Vlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g lamsboutplakken dunne plakken
  • 3-4 takjes rozemarijn
  • 100 ml rode wijn
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • versgemalen zwarte peper
  • zeezout Grof gemalen

Instructies

  • Vetrandjes van vlees snijden en vlees in 4-8 stukken snijden.
  • Rozemarijn van takjes rissen en zeer fijn hakken.
  • In kom vleesblokjes mengen met wijn, rozemarijn en knoflook.
  • Afgedekt in koelkast minstens 30 minuten marineren.
  • Aan tafel telkens plakje lamsvlees aan fonduevork steken en in hete olie in 2 minuten rosé bakken.
  • Grof peper en zout erboven malen.

Notities

Provençaals tintje: Vervang de rode wijn eens door een droge rosé uit de Provence en de rozemarijn door fijngehakte Provençaalse kruiden.