Indonesische Hunkwee Kokospudding

Indonesische Hunkwee Kokospudding

Ongol-ongol
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje hunkweemeel
  • ½ liter water
  • 200 gr goela djawa Javaanse palmsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ¼ theelepel zout
  • 100 gr geraspte kokos

Instructies

  • Doe het hunkweemeel in een kom en roer er 1 dl water door, zodat er een glad papje ontstaat.
  • Breng de rest van het water in een pan aan de kook samen met de goela djawa, vanillesuiker en zout, roerend.
  • Roer van het vuur af het hunkweemeelpapje door de siroop.
  • Breng het geheel, nog steeds roerende, aan de kook op zacht vuur.
  • Laat het mengsel al roerend ongeveer 5 minuten pruttelen.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Bekleed een ondiepe schaal met folie en schenk het puddingmengsel erin.
  • Laat het mengsel opstijven (buiten de koelkast!
  • ).
  • Stort de pudding op een platte schaal en verwijder de folie.
  • Snij de pudding in blokjes van ongeveer 2,5 cm.
  • Strooi de geraspte kokos in een diep bord en wentel de puddingblokjes erin.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit zoete en aromatische dessert past een lichtzoete witte wijn zoals een Muscat of een Riesling Auslese. Hun fruitige tonen complementeren de rijke smaken van de pudding.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.25g | Sugar: 30g

Authentieke Indonesische Nasi Goreng

Authentieke Indonesische Nasi Goreng

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Wok of grote koekenpan
  • Snijplank en mes
  • Koekenpan voor de omelet
  • Bord

Ingrediënten

  • 300 gr gekookte witte rijst
  • 350 gr varkensfilet hamlap of schouderlappen, in blokjes
  • 75 gram ontbijtspek of gekookte achterham fijn gesneden
  • 100 gr garnalen gepeld en gekookt (of gedroogde garnalen, geweekt in warm water)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels plantaardige olie geen olijfolie
  • 1 prei fijngesneden
  • 4 eieren
  • Snufje koenjit geelwortelpoeder voor de omelet
  • Peper en zout naar smaak

Boemboe:

  • 4 grote sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 rode Spaanse pepers
  • 1 theelepel ketoembar korianderpoeder
  • 2 theelepels trassie oedang garnalenpasta
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Maal de sjalotten, knoflook, Spaanse pepers en trassie oedang met zout fijn tot een boemboe.
  • Verhit de olie in een wok of grote koekenpan en fruit de boemboe tot deze halfgaar is.
  • Voeg het vlees en de garnalen toe en bak deze al roerend mee.
  • Schep de gekookte rijst en ketjap manis erdoor en bak verder op hoog vuur tot alles goed vermengd en verhit is.
  • Voeg de fijngesneden prei toe en bak deze kort mee.
  • Voor de omelet: Klop de eieren los met een eetlepel water, peper, zout en een snufje koenjit.
  • Bak een dunne omelet in een aparte koekenpan op laag vuur.
  • Laat de omelet iets afkoelen, rol op en snijd in smalle reepjes.
  • Serveer de nasi goreng op een grote schaal en leg de reepjes omelet erbovenop.
  • Je kunt ook gebakken spiegeleieren toevoegen.
  • Garneer met zilveruitjes, augurkjes, sambal, ketjap manis, atjar en gebakken uitjes.
  • Serveer met verschillende soorten kroepoek.

Notities

Wijnadvies:

Deze pittige en smaakvolle Nasi Goreng past goed bij een frisse, lichte witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc. Als je liever bier drinkt, kies dan voor een koel glas pils.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g

Indonesische Martabak van Rundergehakt

Indonesische Martabak van Rundergehakt

Martabak smaakt heerlijk met een pittige saus zoals sambal en een frisse salade.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Lactosevrij
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 1 kg meel
  • 1 groot glas water
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 750 gram rundergehakt
  • 3 kleine uitjes fijn gesneden
  • 2 stukken prei en een bosje selderij fijn gesneden
  • Vers gemalen peper en zout naar smaak
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • ½ theelepel fijngemalen kruidnagel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 100 gr margarine
  • 10 eieren
  • 1 eetlepel bruine suiker of een stuk gula djawa Javaanse palmsuiker

Instructies

Deeg maken:

  • Doe het meel in een kom en voeg beetje bij beetje water toe terwijl je goed roert, tot er een soepele bal ontstaat.
  • Kneed het deeg grondig.
  • Hoe langer je kneedt, hoe soepeler het deeg wordt.
  • Gooi het deeg af en toe stevig op de tafel om lucht te laten ontsnappen.
  • Laat het deeg vervolgens een uur rusten onder een vochtige theedoek.

Vulling bereiden:

  • Fruit de gesneden uitjes in de margarine.
  • Voeg het rundergehakt toe en meng goed.
  • Breng op smaak met peper, zout, kerriepoeder, kruidnagel en nootmuskaat.
  • Voeg de fijngesneden prei, selderij en de 10 eieren toe.
  • Blijf roeren tot de eieren net beginnen te stollen.
  • Haal van het vuur en laat de vulling afkoelen.

Martabaks vormen:

  • Verdeel het deeg in bolletjes ter grootte van een flink ei.
  • Rol ieder bolletje uit tot een dunne lap van ongeveer 3 mm dik.
  • Leg een portie vulling op een deeglapje en vouw het deeg om de vulling heen.

Frituren:

  • Verhit ruim olie in een frituurpan.
  • Frituur de martabaks aan beide kanten goudbruin.
  • Laat de gebakken martabaks uitlekken op keukenpapier.

Serveren:

  • Serveer de martabaks warm.

Super Booster Ontbijt Smoothie

Super Booster Ontbijt Smoothie

Begin je dag met een verfrissende en voedzame smoothie, boordevol vitaminen en antioxidanten. Deze Super Booster Ontbijt Smoothie, gemaakt van passievruchten, kiwi, en appelsienen, is perfect voor een gezonde start van je dag. Een explosie van smaken en gezondheid in elk glas!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Fruit, Ontbijt, Smoothies, Superfood
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories: 160kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 passievruchten
  • 1 kiwi
  • 1 appelsien
  • 2 persappelsienen
  • 1 appel

Instructies

  • Pers de persappelsienen tot vers vruchtensap.
  • Schil en snijd de kiwi, appelsien en appel in stukjes.
  • Voeg alle vruchten samen in een blender.
  • Meng goed tot een gladde smoothie.
  • Serveer direct en geniet van de frisse smaken.

Notities

Wijnadvies:
Een smoothie is niet gebruikelijk met wijn, maar als je een frisse combinatie zoekt, probeer dan een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 2g | Vet: 0.5g | Zout: 0g | Sugar: 30g

Gekarameliseerde Krielaardappeltjes

Gekarameliseerde Krielaardappeltjes

Probeer deze heerlijke gekarameliseerde krielaardappeltjes, perfect om je maaltijd een zoete twist te geven. De suiker en boter zorgen voor een heerlijke karamellaag die deze aardappeltjes onweerstaanbaar maakt. Ideaal als bijgerecht bij feestelijke diners!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Denemarken
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg krielaardappeltjes gekookt en gepeld
  • 85 g suiker
  • 75 g boter

Instructies

  • Laat de krielaardappeltjes niet te ver doorkoken.
  • Spoel ze af met koud water en droog ze goed.
  • Smelt de suiker in een koekenpan totdat deze begint te karamelliseren.
  • Voeg de boter toe aan de gesmolten suiker.
  • Voeg de krielaardappeltjes toe zodra de boter is gestopt met sissen.
  • Karamelliseer de krielaardappeltjes door ze op matig tot hoog vuur te roeren totdat ze een mooi karamellaagje hebben.
  • Serveer de gekarameliseerde aardappeltjes direct, aangezien ze de dag erna minder lekker zijn.

Notities

Wijnadvies:
Deze gekarameliseerde aardappeltjes gaan goed samen met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de zoetheid van de aardappeltjes aanvult.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Sukadelapjes met Perziken en Honing-Ketjapsaus

Sukadelapjes met Perziken en Honing-Ketjapsaus

Ervaar de rijke smaken van malse sukadelapjes in een heerlijke honing-ketjapsaus met perziken. Dit gerecht is ideaal voor een feestelijk diner of een speciale gelegenheid. De combinatie van zoete perziken en hartige saus zal je gasten zeker verrassen!
Bereidingstijd3 uur 15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g sukadelappen
  • 6 perziken
  • 2 eetlepels verse salie
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 dl ketjap
  • 7 dl runderbouillon
  • Olijfolie
  • Boter

Instructies

  • Breng het vlees op smaak met zout en peper en bak het in een mengsel van boter en olie aan beide zijden op halfhoog vuur tot het mooi bruin is.
  • Voeg de salie, honing en tomatenpuree toe.
  • Roer door en blus af met de runderbouillon.
  • Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en plaats een deksel op de pan.
  • Laat het vlees minstens 3 uur rustig stoven.
  • Haal het deksel van de pan, snijd de perziken in partjes en voeg ze samen met de ketjap toe.
  • Laat nog 5 minuten inkoken.
  • Schep het vlees met het stoofvocht en de perziken midden op een diep bord.

Notities

Wijnadvies:
Een zachte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g

Kruidige Stoofpot met Kalfsvlees

Kruidige Stoofpot met Kalfsvlees

Geniet van een rijk en smaakvol stoofpotje met kalfsvlees, paprika, champignons en een vleugje rozemarijn. Perfect voor een gezellige maaltijd.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 490kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kalfsvlees
  • 1 groene paprika
  • 500 g verse champignons
  • 2 wortels
  • 1 grote ui
  • Scheutje azijn
  • 1 lepel suiker
  • 4 laurierbladeren
  • Boter
  • 1 blikje donker bier
  • Water
  • Rozemarijn
  • Zout
  • Basilicum
  • Tijm

Instructies

  • Snijd de ui in ringen en bak deze in een beetje boter aan in een grote pan.
  • Voeg het kalfsvlees toe en bak het goed aan.
  • Was en snijd ondertussen de wortels, paprika en champignons in stukjes.
  • Voeg alle gesneden groenten, laurierbladeren, rozemarijn, tijm, zout, suiker, een scheutje azijn, het donker bier en wat water toe aan de pan.
  • Dek de pan af en laat het geheel ongeveer 2 uur op laag vuur stoven.
  • Verwijder na 2 uur het deksel en proef of de smaken naar wens zijn.
  • Bind de saus indien nodig met wat bruine sauspoeder en laat nog even sudderen.

Notities

Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Merlot of een Syrah, past goed bij deze kruidige stoofpot.

Nutrition

Calories: 490kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 38g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Spicy Potato Wedges met Verse Dipsaus

Spicy Potato Wedges met Verse Dipsaus

Heerlijke spicy potato wedges, knapperig gebakken en geserveerd met een frisse dipsaus van zure room en bieslook. Perfect voor een smakelijke bijgerecht of als snack!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Dip, Groenten
Land van herkomst: Mexico
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de wedges:

  • 12 vastkokende aardappelen bijv. Lady Christl
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel Mexicaanse kruiden
  • Grof zeezout

Voor de dipsaus:

  • 125 ml zure room
  • 10 g verse knoflookbieslook fijngeknipt
  • Grof zeezout naar smaak

Instructies

  • Snijd de aardappels in de lengte in vier parten en was ze goed.
  • Kook de aardappelpartjes 10 minuten, giet af en laat uitlekken.
  • Meng in een kom de zure room met de fijngeknipte bieslook en een snufje grof zeezout voor de dipsaus.
  • Zet opzij.
  • Meng de gekookte aardappelpartjes met de Mexicaanse kruiden, oregano en grof zeezout.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de aardappelpartjes voorzichtig rondom bruin, schud ze af en toe om.
  • Laat de gebakken aardappels op keukenpapier uitlekken en afkoelen.
  • Serveer de aardappelpartjes op kamertemperatuur met de dipsaus.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc voor een lichte en verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Gevulde Tomaten met Geitenkaas en Tempura Beslag

Gevulde Tomaten met Geitenkaas en Tempura Beslag

Deze verfijnde gevulde tomaten met geitenkaas, omhuld door krokant tempura beslag, maken elke speciale gelegenheid bijzonder. Perfect als elegant voorgerecht.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 16 pomodori tomaten
  • 8 takjes tijm
  • 8 tenen knoflook
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zeezout
  • 250 g geitenkaas

SAUS:

  • 1 bos peterselie
  • 1 bos waterkers
  • 3 dl bouillon
  • 40 g boter
  • ½ dl olijfolie
  • ½ knolselderij
  • 1 bos basilicum

TEMPURABESLAG:

  • 80 g bloem
  • 40 g zetmeel
  • 5 g bakpoeder
  • IJswater
  • Zout
  • Instructies:

Instructies

POMODORI'S:

  • Halveer de tomaten en verwijder de zaden.
  • Bedek een bakplaat met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
  • Leg de gehalveerde tomaten met de snijkant naar beneden op de bakplaat.
  • Bestrooi met gehakte tijm en knoflook, zout en peper, en besprenkel met olijfolie.
  • Droog de tomaten in een oven van 100°C gedurende ongeveer 2 uur.

SAUS:

  • Kook de peterselie en waterkers gedurende 4 minuten, laat uitlekken en pureer met de helft van de bouillon.
  • Verwarm de rest van de bouillon, voeg de puree toe, breng aan de kook en monteer met boter en olijfolie.
  • Breng op smaak met zout en peper.

KNOLSELDERIJ:

  • Snijd de knolselderij in plakken van ½ cm en steek er 32 rondjes uit met een diameter van 3 cm.
  • Blancheer deze in kokend water met zout en spoel ze koud.

KAAS:

  • Verdeel de geitenkaas in 32 gelijke stukken.
  • TEMPURABESLAG:
  • Meng bloem, zetmeel, bakpoeder en zout in een kom en roer er ijswater onder tot een niet te dik beslag ontstaat.

MONTAGE:

  • Plaats een stuk geitenkaas op elke gehalveerde tomaat en vouw de tomaat om de kaas.
  • Haal de gevulde tomaten door het beslag en frituur ze in olie op 180°C.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm de saus en de knolselderij in een beetje water en boter.
  • Serveer de gefrituurde tomaten op de saus en garneer met een takje basilicum.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past uitstekend bij deze gevulde tomaten met geitenkaas.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Indonesische Spekkoek met Specerijen

Indonesische Spekkoek met Specerijen

Geniet van deze traditionele Indonesische spekkoek, rijk aan lagen en vol met heerlijke specerijen. Een echte traktatie!
2 uur
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 theelepels anijspoeder
  • 2 theelepels gemalen kruidnagel
  • 2 theelepels kardemom
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 2 theelepels zout
  • 3 eetlepels koffiemelk
  • 3 eetlepels kaneel
  • 400 g witte basterdsuiker
  • 500 g boter
  • 10 eieren
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • 250 g bloem

Instructies

  • Snijd het vanillestokje open en haal het merg eruit.
  • Klop in een kom de boter met de helft van de suiker en het vanillemerg luchtig.
  • Scheid de eieren.
  • Klop in een andere kom de dooiers met de rest van de suiker luchtig.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Spatel het botermengsel, de dooiers en het eiwit voorzichtig door elkaar.
  • Spatel de bloem, zout en koffiemelk door het mengsel.
  • Verdeel het beslag in twee delen.
  • Meng de specerijen door één deel van het beslag.
  • Verwarm de grill voor.
  • Vet een springvorm van 20 cm doorsnee in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Breng een dunne laag van het neutrale beslag aan op de bodem van de springvorm.
  • Plaats de vorm onder de grill en bak tot de laag licht goudbruin is.
  • Breng een laag van het gekruide beslag aan en bak opnieuw onder de grill.
  • Herhaal dit proces, afwisselend tussen het neutrale en gekruide beslag, tot het beslag op is en de spekkoek de gewenste hoogte heeft.
  • Controleer elke laag met een satéprikker om te zien of deze gaar is.
  • Verplaats het rooster naar een lagere positie als de spekkoek te hoog wordt.
  • Laat de spekkoek afkoelen voordat je hem serveert.

Notities

Serveer met een zoete witte wijn zoals een Muscat of een dessertwijn.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 46g | Zout: 1.5g | Sugar: 30g