Spicy Kruidkoek Muffins

Spicy Kruidkoek Muffins

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: muffins
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • muffinvorm
  • magnetronbestendige kom
  • vork

Ingrediënten

  • 300 g bloem gezeefd
  • 1 zakje bakpoeder
  • 175 g donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 75 g boter
  • 5 eetlepels stroop
  • 1 ei losgeklopt
  • 200 ml halfvolle melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet de muffinvorm in of gebruik papieren muffinvormpjes.
  • Meng in een grote kom de gezeefde bloem met het bakpoeder, de basterdsuiker, de koekkruiden en een mespunt zout.
  • Smelt de boter samen met de stroop in een magnetronbestendige kom gedurende 20 seconden in de magnetron.
  • Roer het boter-stroopmengsel en het losgeklopte ei door de melk.
  • Roer dit vloeibare mengsel snel met een vork door het bloemmengsel.
  • Enkele klontjes zijn geen probleem.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes.
  • Bak de kruidkoekmuffins in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de muffins 5 minuten afkoelen in de vorm en haal ze er dan uit.

Notities

Test of de muffins gaar zijn door er een satéstokje in te steken. Als deze er droog uitkomt, zijn de muffins klaar. Serveer deze kruidkoekmuffins als een zoete traktatie bij de koffie of thee.

Wijnadvies

Een lichte witte wijn, zoals een Riesling, past goed bij deze kruidige smaken.

Kruidige Koolraapsoep met Geroosterde Kalkoen en Citrusaroma’s

Kruidige Koolraapsoep met Geroosterde Kalkoen en Citrusaroma's

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen, Soep
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Tarwevrij
Servings: personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • ½ citroen
  • 300 g kalkoenfilet in reepjes
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 4 eetlepels olie
  • 1 rode peper in reepjes
  • 300 g koolraap panklaar, in blokjes
  • 2 eetlepels gemalen kurkuma koenjit
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 liter kippenbouillon van tablet
  • 300 g uitgelekte maïskorrels
  • 25 g verse bieslook fijngeknipt

Instructies

  • Boen de citroen schoon en rasp de schil fijn.
  • Pers de citroen uit.
  • Meng de kalkoenreepjes in een kom met citroensap, knoflook, zout en peper.
  • Laat de smaken minstens 30 minuten intrekken.
  • Verhit in een soeppan 2 eetlepels olie en fruit hierin de ui goudgeel.
  • Bak kort de rode peper mee.
  • Voeg de koolraap toe en bak deze 1 minuut mee, af en toe roerend.
  • Meng kurkuma en bloem in een kommetje, strooi dit over het uimengsel en roer goed door.
  • Voeg al roerend een klein deel van de bouillon toe, voeg pas een volgend deel bouillon toe als het vorige deel volledig gebonden is door de bloem.
  • Voeg de maïskorrels toe, breng de soep aan de kook en laat afgedekt 15 minuten zachtjes koken.
  • Breng de soep op smaak met citroenrasp, zout en peper.
  • Verhit in een koekenpan de rest van de olie.
  • Bak de kalkoenreepjes op hoog vuur gaar en goudbruin.
  • Verdeel de soep met de gebakken kalkoenreepjes over de borden.
  • Strooi de fijngeknipte bieslook eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze kruidige koolraapsoep met geroosterde kalkoen. De frisse tonen van de wijn complimenteren de citrusaccenten in het gerecht en zorgen voor een gebalanceerde smaakervaring.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Pittige Komkommersalade met Gemarineerde Geitenkaas

Pittige Komkommersalade met Gemarineerde Geitenkaas

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd1 uur
Servings: personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rode peper
  • 100 ml olijfolie
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 150 g extra gerijpte Hollandse geitenkaas
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 komkommer
  • 3 eetlepels citroensap

Instructies

  • Rol de rode peper een paar keer flink tussen je handen, snijd het topje eraf en schud zoveel mogelijk zaadjes eruit.
  • Snijd de peper heel fijn.
  • Meng in een kom de olijfolie, mosterd, fijngehakte rode peper, geperste knoflook en een snufje zout tot een marinade.
  • Snijd de korsten van de geitenkaas en snijd de kaas vervolgens in blokjes of reepjes.
  • Meng de kaas en kappertjes door de marinade en laat de smaken minstens 1 uur intrekken op een koele plaats.
  • Was de komkommer en snijd deze in stukken van 15 cm.
  • Verwijder eventueel de zaadjes en schaaf de komkommer met een kaasschaaf in lange plakken.
  • Verdeel de komkommer over vier borden, schep er wat gemarineerde geitenkaasblokjes en een beetje marinade op, en druppel naar smaak citroensap over de salade.

Notities

De pittige gemarineerde geitenkaasblokjes zijn ook heerlijk als hapje bij een glas wijn.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 7g | Vet: 25g | Zout: 1.1g | Sugar: 4g

Zelfgemaakte Kippenbouillon

Zelfgemaakte Kippenbouillon

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd2 uur 10 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Kip, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: personen
Calories: 120kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine ui gepeld en gesnipperd
  • 1 dunne prei schoongemaakt en in ringen gesneden
  • 1 kleine winterpeen geschild en in plakjes gesneden
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels gekneusd
  • 2 kippenbouten
  • 3 takjes peterselie
  • 2 takjes selderij
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 stukje foelie
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • Enkele sprietjes bieslook fijngeknipt
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Leg de kippenbouten in een grote soeppan.
  • Verdeel de gesnipperde ui, prei, winterpeen, gekneusde peperkorrels, peterselie, selderij, tijm, laurierblaadje en foelie over de kippenbouten.
  • Schenk 1 liter koud water in de pan.
  • Breng de bouillon in een open pan aan de kook en laat het 2 uur zachtjes trekken op een vlamverdeler.
  • Haal na 2 uur de kippenbouten uit de bouillon en leg ze op een bord.
  • Maak een zeef klaar door een schone theedoek vochtig te maken en in de zeef te leggen.
  • Plaats de zeef op een andere pan.
  • Giet de bouillon door de zeef in de andere pan.
  • Eventueel te veel vet kan worden weggedept met keukenpapier.
  • Of laat de bouillon afkoelen zodat het vet stolt en schep het gestolde vet eraf.
  • Verwijder het vel van de kippenbouten en snijd het kippenvlees in stukjes.
  • Voeg het kippenvlees weer toe aan de bouillon.
  • Breng de kippenbouillon op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Bestrooi de kippenbouillon met fijngeknipte bieslook.
  • Serveer de zelfgemaakte kippenbouillon warm als voorgerecht.

Notities

Je kunt deze kippenbouillon ook gebruiken als basis voor verschillende soepen en sauzen.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 12g | Vet: 5g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Gegrilde Kalkoenfilet met Salie-Appeltjes

Gegrilde Kalkoenfilet met Salie-Appeltjes

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g kalkoenfilet
  • 6 eetlepels olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 kleine appels bijv. Elstar, schoongeboend
  • Sap van ½ citroen
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel gedroogde salie
  • 4 eetlepels appelsap

Instructies

  • Snijd de kalkoenfilet in 8 dikke plakken (medaillons), bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met versgemalen zwarte peper.
  • Verwijder met een appelboor het klokhuis van de appels en snijd de appels ongeschild in partjes.
  • Besprenkel de partjes met citroensap om verkleuring tegen te gaan.
  • Roer in een kom de honing los met de gedroogde salie en appelsap, en meng de appelpartjes erdoor.
  • Bewaar dit afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Verhit een grillpan of gourmetstel.
  • Leg telkens 2 kalkoenmedaillons met wat appelpartjes ernaast op de hete grillpan of op het gourmetstel.
  • Schep de appelpartjes regelmatig om met 2 houten spatels.
  • Bak de kalkoenmedaillons bruin en gaar.
  • Leg de kalkoenmedaillons op een bord, bestrooi ze met zout en schep de appelpartjes erop.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Gris vormt een mooie aanvulling op de sappige kalkoen en de zoete appeltjes.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 21g | Vet: 16g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Gegratineerde Kaasomelet met Broccolisalade

Gegratineerde Kaasomelet met Broccolisalade

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 550kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g vastkokende aardappels in kleine blokjes
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 300 g broccoli in kleine roosjes
  • 6 eieren losgeklopt
  • 100 ml melk
  • 100 g belegen kaas geraspt
  • 2 eetlepels citroensap
  • ½ krop ijsbergsla in dunne reepjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Dep de aardappelblokjes droog en meng ze in een kom met 3 eetlepels olie, zout en peper.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel de aardappelblokjes over de bakplaat en bak ze in ongeveer 20-25 minuten in de oven goudbruin, af en toe omscheppen.
  • Kook de broccoli in 5 minuten beetgaar, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken.
  • Klop de eieren los met melk, zout en peper.
  • Verwarm 2 eetlepels olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en giet het eiermengsel erin.
  • Schuif met een spatel het gestolde ei steeds naar het midden en laat het nog vloeibare ei over de bodem uitvloeien.
  • Verwarm de omelet tot de bovenkant bijna gestold is en de onderkant goudbruin is.
  • Strooi de geraspte kaas erover en laat smelten.
  • Klop het citroensap met de rest van de olie, zout en peper tot een dressing.
  • Meng de broccoli en ijsbergsla en schep de dressing erdoor.
  • Snijd de omelet in vieren en laat deze op borden glijden.
  • Serveer met de aardappelblokjes en de broccolisalade.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Chenin Blanc of een Pinot Grigio past goed bij deze gegratineerde kaasomelet met broccolisalade. De wijn vormt een verfrissende aanvulling op de smaken van de kaas en de groenten.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gegrilde Kaas-Komkommer Sandwich met Griekse Yoghurt

Gegrilde Kaas-Komkommer Sandwich met Griekse Yoghurt

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 550kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • 2 eetlepels dille diepvries, fijngesneden
  • Versgemalen zwarte peper
  • 15 cm komkommer
  • 6 sneetjes tijgerbrood wit
  • 35 gr rucola-sla of waterkers
  • 120 g port salut kaas voorgesneden

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan.
  • Laat ze afkoelen op een bord.
  • Meng in een kom de Griekse yoghurt met olijfolie, dille en naar smaak zout en peper.
  • Schil de komkommer, halveer in de lengte en schraap met een theelepel de zaadjes eruit.
  • Snijd de komkommer in dunne plakjes en meng met de helft van de dille-yoghurt.
  • Bestrijk de sneetjes brood dik met de dille-yoghurt.
  • Verdeel rucola, kaas en pijnboompitten over 4 sneetjes brood.
  • Schep de komkommersalade op 2 sneetjes brood en stapel deze op de andere 2 belegde sneetjes brood.
  • Leg de laatste sneetjes met de yoghurtkant naar beneden op de stapels.
  • Druk de sandwiches iets aan en snijd tweemaal diagonaal door voor serveren.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij deze gegrilde kaas-komkommer sandwich. De frisheid van de wijn vormt een mooie aanvulling op de romige textuur van de Griekse yoghurt en de lichte smaak van de kaas en komkommer.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Zomerse Italiaanse Broodsalade

Zomerse Italiaanse Broodsalade

Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 3 eetlepels citroensap
  • 6 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 8 tomaten in blokjes gesneden
  • ½ ciabattabrood oud en in kleine blokjes
  • 1 zakje verse basilicum 15 g, in reepjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Schil de komkommer, halveer hem in de lengte en schep met behulp van een theelepeltje de zaadlijsten eruit.
  • Snijd de komkommer vervolgens in blokjes.
  • Klop een dressing van het citroensap met de olijfolie, breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de komkommerblokjes met de tomatenblokjes, de blokjes ciabattabrood en de reepjes basilicum.
  • Schenk de dressing over de salade en schep alles goed door elkaar.
  • Laat de salade even staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Notities

Oud brood absorbeert beter de smaken van de groenten en dressing. Geen oud brood? Je kunt het brood even drogen in een lauwwarme oven of in de broodrooster.

Wijnadvies:

Deze frisse en kruidige broodsalade gaat goed samen met een lichte Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino.

Ierse Koffie Deluxe

Ierse Koffie Deluxe

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Warme dranken
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • Slagroom
  • Donkere basterdsuiker
  • Whisky
  • Versgezette sterke koffie dessert
  • Cacaopoeder

Instructies

  • Klop in een kom de slagroom (zonder suiker) met een garde of handmixer totdat het dik en lobbig is, zodat de slagroom nog net van de lepel afloopt.
  • Spoel de glazen om met heet water en verdeel de donkere basterdsuiker en whisky over de glazen.
  • Schenk de koffie erbij en roer totdat de suiker is opgelost.
  • Houd een lepel met de bolle kant naar boven boven het glas en schep of schenk voorzichtig de slagroom over de koffie.
  • Bestuif de slagroom met cacaopoeder.

Notities

Serveer met een schaaltje bonbons voor een extra luxe ervaring.

Wijnadvies:

Aangezien dit een koffiecocktail is, is er geen specifieke wijn die hier goed bij past. Echter, als je iets wilt serveren naast de Irish Coffee, kun je overwegen een zoete likeur of een stevige whisky aan te bieden.

Vijgen Gepocheerd in Rode Wijn met Vanillemascarpone

Vijgen Gepocheerd in Rode Wijn met Vanillemascarpone

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 540kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 750 ml rode wijn categorie 8
  • 200 g suiker
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 12 verse vijgen
  • 1 vanillestokje
  • 1-2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 250 g mascarpone
  • 300 g frambozen

Instructies

  • Boen de citroen schoon en trek met een dunschiller 4 repen schil eraf.
  • Breng in een grote pan de rode wijn met de citroenschil, suiker, kruidnagels en kaneelstokje aan de kook.
  • Draai het vuur laag zodat de wijn net onder het kookpunt blijft.
  • Laat de vijgen in de wijn zakken en pocheer ze gedurende 10 minuten tot ze gaar zijn.
  • Halverwege voorzichtig keren.
  • Draai het vuur uit en laat de vijgen in de wijn afkoelen.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit met de punt van een mes.
  • Roer het vanillemerg en de basterdsuiker naar smaak door de mascarpone in een kom.
  • Zet de vijgen en mascarpone afgedekt in de koelkast.
  • Serveer de vijgen op kamertemperatuur of verwarm ze iets.
  • Verdeel 2 vijgen en wat wijn over zes diepe borden.
  • Garneer met frambozen en schep ovale balletjes vanillemascarpone tussen de vijgen door een lepel in warm water te dompelen en met een draaiende beweging de mascarpone op te scheppen.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit weelderige dessert passen diverse dessertwijnen, zoals een Late Bottled Vintage Port of een zoete rode wijn zoals een Brachetto d'Acqui. De fruitige en kruidige tonen van deze wijnen vullen de smaak van de vijgen en de romige vanillemascarpone perfect aan.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 6g | Vet: 25g | Zout: 0.1g | Sugar: 57g