Zalm-Garnaalsalade met Cocktailsaus

Zalm-Garnaalsalade met Cocktailsaus

Een frisse en smakelijke zalm-garnaalsalade met een romige cocktailsaus, perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gerookte zalm
  • 250 g grijze garnalen
  • IJsbergsla
  • 3 tomaten
  • 3 hardgekookte eieren
  • Cocktailsaus
  • Peper

Instructies

  • Snijd de gerookte zalm in dunne reepjes.
  • Hak de ijsbergsla fijn.
  • Snijd de tomaten en hardgekookte eieren in kleine blokjes.
  • Meng alle ingrediënten in een grote kom, inclusief de cocktailsaus en een snufje peper.
  • Verdeel de salade over kleine kommetjes en serveer.

Notities

Deze heerlijke zalm-garnaalsalade kan zowel als voorgerecht of als smakelijke snack worden geserveerd_
Wijnadvies:
Serveer de salade met een frisse witte wijn, bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc of een droge Chardonnay, voor een perfecte balans.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Zomerse Sardines van de BBQ met Kruidige Tomatensaus

Zomerse Sardines van de BBQ met Kruidige Tomatensaus

Perfect gegrilde sardines met een rijke, kruidige tomatensaus, ideaal voor een zomerse barbecue.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hapjes, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 verse sardines
  • 50 g grijze garnalen
  • 1 pak gezeefde tomaten met stukjes tomaat
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 fijngesnipperde sjalot
  • 2 fijngesnipperde knoflookteentjes
  • Olijfolie
  • Cayennepeper
  • Peper en zout
  • Fijngesnipperde verse kruiden basilicum, peterselie, dragon

Instructies

  • Vraag de visboer om de sardines schoon te maken en te ontgraten.
  • Doe de sjalot en knoflook met een beetje olijfolie in een kom.
  • Stoof dit 1 minuut in de microgolfoven op middelhoge kracht.
  • Voeg de wijn toe en verwarm nog 1 minuut in de oven.
  • Meng de tomaten door het sjalotmengsel en zet nog 2 minuten in de microgolfoven.
  • Roer de garnalen door de saus en verwarm enkele seconden om goed door te warmen.
  • Breng de saus op smaak met peper, zout en cayennepeper.
  • Bestrijk de sardines licht met olijfolie en grill ze op de barbecue of grill voor ongeveer 2 minuten per kant.
  • Strooi de verse kruiden over de saus en serveer de sardines met citroenpartjes.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Romige Bananenmousse met Rum en Verse Vruchten

Romige Bananenmousse met Rum en Verse Vruchten

Deze luchtige bananenmousse met een vleugje rum en kleurrijke vruchten is een verfrissend dessert, perfect voor een feestelijke afsluiting van de maaltijd.
+ koeltijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kleine kom voor gelatine
  • Cellofaanpapier

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 60 g suiker
  • 15 cl room
  • 1 citroen
  • 2 blaadjes gelatine
  • 5 cl rum
  • Snuifje zout
  • Enkele kleurrijke vruchten naar keuze

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Scheid de eidooiers van de eiwitten en klop de eidooiers met de suiker tot een lichte, schuimige massa.
  • Klop de room tot slagroom en zet apart.
  • Verwarm de rum en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe, roer tot de gelatine volledig is opgelost.
  • Schil de bananen, snijd ze in stukjes en besprenkel rijkelijk met citroensap.
  • Mix tot een gladde puree.
  • Meng de bananenpuree met het eidooiermengsel, voeg de slagroom toe en spatel voorzichtig door zonder te kloppen.
  • Verdeel de mousse over 4 coupes, dek af met cellofaanpapier en zet enkele uren in de koelkast.
  • Snijd vlak voor het opdienen de vruchten in kleine dobbelsteentjes en verdeel over de mousse.
  • Serveer zeer koud.

Notities

Wijnadvies
Een lichtzoete dessertwijn zoals een Sauternes past goed bij de romige bananensmaak en de lichte citrustonen van dit dessert.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 8g | Zout: 0.02g | Sugar: 22g

Amerikaans Bananenbrood met Walnoten

Amerikaans Bananenbrood met Walnoten

Een heerlijk, klassiek Amerikaans bananenbrood met walnoten – perfect voor bij de brunch of als tussendoortje.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Fruit, Gebak, Lunch, Noten
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g margarine
  • 200 g suiker
  • 2 eieren losgeklopt
  • 1 theelepel citroensap
  • 3 middelgrote rijpe bananen
  • 100 g bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 60 g gehakte walnoten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C en vet het bakblik in met olie.
  • Klop de margarine en suiker romig.
  • Voeg de losgeklopte eieren toe en meng goed.
  • Pureer de bananen, roer het citroensap erdoor en voeg toe aan het roommengsel.
  • Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe, en roer tot een glad beslag.
  • Voeg als laatste de gehakte walnoten toe.
  • Giet het beslag in het bakblik en bak gedurende 1 uur en 15 minuten, of tot het bananenbrood gaar is.
  • Haal het brood uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
  • Serveer met of zonder boter.

Notities

 
Een kop koffie of thee past uitstekend bij dit bananenbrood.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 28g

Babi Padang – Kruidig Indonesisch Varkensvlees

Babi Padang - Kruidig Indonesisch Varkensvlees

Babi Padang is een kruidig stoofgerecht met mals varkensvlees, bereid met Indonesische kruiden. Dit bijgerecht is ideaal om te serveren bij een warme rijstmaaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g varkensvlees in dobbelstenen
  • 2 uien fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 theelepel djahé
  • 1 theelepel kentjoer
  • 2 eetlepels kemiriepasta
  • ½ eetlepel djinten
  • 1 kopje prei fijngesneden
  • 1 kopje bouillon
  • 1 ei
  • 1 eetlepel bloem
  • Boter om te bakken
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Wrijf de varkensvleesdobbelstenen in met djahé, kentjoer, kemiriepasta en djinten.
  • Verhit wat boter in een braadpan en bak het gekruide vlees rondom bruin.
  • Klop het ei los, meng met de bloem en voeg de bouillon toe.
  • Roer de fijngesneden prei erdoor.
  • Voeg dit mengsel toe aan het vlees in de pan.
  • Laat het gerecht op laag vuur smoren tot het vlees gaar is en de saus is ingedikt.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies
Een volle rode wijn, zoals een Merlot, past goed bij de rijke en kruidige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 22g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Babi Boemboe Tjin – Pittig Oosters Varkensvleesgerecht

Babi Boemboe Tjin - Pittig Oosters Varkensvleesgerecht

Babi Boemboe Tjin is een kruidig en smaakvol Indonesisch gerecht met mals varkensvlees, gekruid met authentieke specerijen zoals ketoembar, djinten en djahé. Ideaal voor liefhebbers van pittige Oosterse gerechten.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië, Oosters
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g varkensvlees in dobbelstenen gesneden
  • 10 sjalotjes fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 100 g prei fijn gesneden
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 ei
  • 100 ml bouillon
  • Olie voor het bakken
  • ½ theelepel djahé
  • 1 theelepel kentjoer
  • 3 kemiries gepoft en fijngehakt
  • 1 eetlepel ketoembar
  • ½ eetlepel djinten
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Snijd het varkensvlees in dobbelstenen.
  • Pof de kemiries en hak ze fijn met de sjalotten en knoflook.
  • Meng dit met de overige kruiden en wrijf het vlees hiermee in.
  • Verhit olie in een braadpan en bak het gekruide vlees bruin.
  • Klop het ei los met de bloem en voeg de bouillon toe.
  • Voeg de fijngesneden prei bij het vlees en laat het geheel smoren tot bijna al het vocht is verdampt en het vlees gaar is.

Notities

Wijnadvies
Een droge witte wijn zoals een Riesling past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht en brengt het pittige karakter mooi in balans.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Avocadosalade met Tonijn en Pittige Dressing

Avocadosalade met Tonijn en Pittige Dressing

Frisse avocadosalade met tonijn en een pittige dressing, geserveerd op knapperige eikebladsla. Een heerlijke en voedzame salade voor een zomerse dag.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 avocado
  • 1 blik tonijn op olie 135 g, uitgelekt
  • 1 fijngesneden teentje knoflook
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 2 eetlepels melk
  • 2-3 eetlepels limoensap
  • 100 g oud witbrood ontkorst en in blokjes van 1½ cm
  • 1 fijngesneden stengel bleekselderij
  • 4 fijngesneden blaadjes bladselderij
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 limoen in partjes
  • Eikebladsla
  • Voor de dressing
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • Zout
  • Peper
  • 3 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Vermeng de knoflook, cayennepeper en melk.
  • Schil de avocado, halveer deze, snijd het vruchtvlees in blokjes en besprenkel met limoensap.
  • Meng in een schaal de blokjes brood, avocado, bleekselderij, bladselderij, tonijn en mayonaise.
  • Voeg het melkmengsel en 1-2 eetlepels limoensap toe en meng voorzichtig.
  • Laat de salade in de koelkast intrekken.
  • Meng voor de dressing de azijn, zout, peper en olijfolie.
  • Meng de blaadjes eikebladsla met de dressing en verdeel ze over kommen.
  • Leg de avocadosalade erop en garneer met partjes limoen.

Notities

Wijnadvies
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze salade en versterkt de frisse en pittige tonen van de dressing en limoensap.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 0.7g | Sugar: 1g

Verfrissende Avocadosalade met Tomaat en Spaanse Peper

Verfrissende Avocadosalade met Tomaat en Spaanse Peper

Een verfrissende avocadosalade met tomaat, Spaanse peper en een vleugje citroen, perfect als voorgerecht of als vulling voor tortilla’s.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 citroen uitgeperst
  • 3 rijpe avocado's
  • 3 tomaten ontveld en in stukjes
  • 1 groene Spaanse peper fijngehakt
  • 4 takjes peterselie fijngesneden

Instructies

  • Schil de avocado’s, halveer ze in de lengte en verwijder de pitten.
  • Snijd het vruchtvlees fijn en doe het in een kom.
  • Besprenkel met citroensap.
  • Snijd de tomaten in stukjes en voeg deze toe aan de kom.
  • Halveer de Spaanse peper, verwijder de zaadlijsten, snijd in stukjes en meng met de tomaat en avocado.
  • Verdeel de gesnipperde ui en peterselie over de salade.
  • Serveer de avocadosalade direct als bijgerecht of vul hiermee tortilla’s.

Notities

Wijnadvies
Een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij deze frisse salade en versterkt de smaken van de avocado en tomaat.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.3g | Sugar: 4g

Kleurrijke Avocadohelften gevuld met Groente

Kleurrijke Avocadohelften gevuld met Groente

Deze avocadohelften gevuld met een kleurrijke groentevulling zijn een heerlijk licht en fris hapje, ideaal voor een zomerse picknick of als voorgerecht.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Picknick
Servings: 2
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 avocado's
  • 2 eetlepels citroensap
  • Enkele blaadjes sla
  • 2 gekookte aardappelen in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika schoongemaakt en fijngehakt
  • 4 eetlepels doperwtjes uit blik
  • ¼ komkommer geschild en in blokjes gesneden
  • 100 g asperges uit blik, in stukjes gesneden
  • 4 eetlepels mayonaise
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Halveer de avocado’s en verwijder de pitten.
  • Besprenkel de avocadohelften met citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Drapeer de sla op een schaal en leg de avocadohelften erop.
  • Meng de blokjes aardappel, paprika, doperwtjes, blokjes komkommer, stukjes asperge en mayonaise in een kom.
  • Breng op smaak met zout en peper en schep het mengsel voorzichtig door elkaar.
  • Verdeel de groentevulling over de avocadohelften en serveer direct.

Notities

Wijnadvies
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de smaken van de groenten en avocado perfect aanvult.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 22g | Zout: 0.7g | Sugar: 3g

Avocado met Garnalenvulling

Avocado met Garnalenvulling

Heerlijke avocado’s gevuld met een romige garnalenvulling en frisse bleekselderij, perfect als feestelijke hapjes of licht voorgerecht.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Salade, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 2
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 gepelde garnalen
  • 2 gepelde en fijngehakte hardgekookte eieren
  • 1 schoongemaakte en in kleine stukjes gesneden bleekselderij
  • 4 eetlepels mayonaise
  • Zout
  • Peper
  • 2 avocado's
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Meng de garnalen, gehakte eieren, bleekselderij, en mayonaise in een kom.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Halveer de avocado’s en verwijder de pit.
  • Besprenkel het avocado vruchtvlees met citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Vul de avocadohelften met het garnalenmengsel.
  • Serveer direct als hapje of voorgerecht.

Notities

Wijnadvies
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht en versterkt de romige en zilte smaken.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g